1 Gulddivisionen med blott åtta hästar är förpassad utanför V75-kupongen när rikstotons anhalt i eftermiddag är Mantorptravet (första start 14.45). Det finns ändå en hel del godbitar inom det stora streckspelet, där bland annat Campo Bahias lillasyster American Hill (e. Muscle Hill – Americandream A.T.) gör rikstotodebut i ett stolopp med 15 hästar. Här är startlistorna till dagens V75-tävlingar!
Hemmatränaren Joakim Wallin är i elden med sitt lilla sto Goodwill Pellini som vann V75-lopp på Mantorptravet uppesittarkvällen före julafton och en färsk intervju med Wallin kan läsas här.
***
2 Bästa spiken i V75-omgången är Reverend Wine (e. Pastor Stephen – Fox Valley Lover) i silverdivisionen. Det fastslår Sulkysports tipsredaktörer, vilkas funderingar och värderingar runt loppen kan studeras här.
***
3 Det är internationella barncancerdagen idag och det tar dagens V75-bana Mantorp fasta på. Tio procent av dagens entréintäkter skänks till Barncancerfonden Östra och många av kuskarna i V75-1, som heter ”Trav mot barncancer”, skänker körprovisionen i det loppet till fonden, rapporterar mantorptravet.com.
***
4 Nioårige dubbelmiljonären Springover (e. Going Kronos – Malabara) är tillbaka på svensk mark efter en kort avstickare till Finland. Förra sommaren såldes den då åttaårige hästen till Kari Lähdekorpi från Peter Untersteiners stall. I Finland hann den åttafaldige V75-vinnaren bara göra tre starter innan han blev gaffelbandsskadad.
Lähdekorpi håller nu på att reducera sitt hästantal och Springovers nya adress stavas Jeanet Årman och Jan Henriksson på Axevalla.
– Hästen ser jättefin ut och kommer börja jobbas ordentligt igen inom en ganska snar framtid. Helt klart en spännande häst, säger Jan Henriksson.
***
5 Det nioåriga danskfödda toppstoet Uza Josselyn (e. Love You – Teza Josselyn), med 1,3 miljoner euro insprunget och som förra året bland annat vann Årjängs Stora Sprinterlopp och EM för ston, kan vara inne på sin sista tävlingsmånad i karriären. Det säger tränaren René Aebischer i en intervju på den schweiziska sajten iena.ch.
Om Uza Josselyn inte gör ett bra lopp i Grand Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer den 8 mars (hon slutade fyra i det loppet förra året) blir det sista starten i karriären och i så fall väntar väntar betäckning under våren, säger Aebischer. Om hon däremot gör ett bra lopp kan det bli aktuellt med ännu en vända till de nordiska storloppen i sommar, något stoet gjorde mycket framgångsrikt förra sommaren som uppstallad hos Hans Adielsson på Stora Alby.
Uza Josselyn föddes i Frankrike och gick som unghäst i samma hage som sin Prix d’Amerique-vinnande kullkamrat Belina Josselyn, men tvingades registreras i Danmark eftersom mamman Teza Josselyn – trots sin närmast exklusiva stam ingående i en av de absolut bästa mödernelinjerna fransk travsport har – då inte uppfyllde reglerna för att avkomman skulle få registreras i den franska stamboken.
Som äldre har Uza Josselyn varit ett av Europas bästa ston och till exempel med två gånger i Elitloppet och i år i Prix d’Amérique där hon knep sjundepriset. I Frankrike har Uza Josselyn vunnit Prix de Washington på Enghien och var förra året tvåa i Prix de France bakom Readly Express och 2018 tvåa i Prix René Balliere. I Italien har hon tagit hem storloppet Gran Premio delle Nazioni.
***
6 Zola Boko har bytt uppstallningsland. Menhammar har skickat sonen till Goetmals Wood och Big Blue Kitten, avkommebedömd 2017 till omdömet AB, god förärvning, till stationen Kallelan Orisaema i Finland.
Zola Boko har en rätt anmärkningsvärd profil på sin förärvning: Bland de 50 vinstrikaste svenskfödda avkommorna efter honom är endast en hingst, Talassio med 751.800 kronor. Alla övriga 49 bland de 50 är ston och valacker! Fyra ston toppar, med Stochampionatsvinnaren Ultra Bright (u. Patina e. Viking kronos) som etta med 4,2 mkr, följd av Tunika (u. Verona du Ling e. Super Arnie) 3,2 mkr., Zolly (u. Global Nelly u. Super Arnie) 2,1 mkr och Undine (u. Landlubber e. Malabar Circle Ås) 2,0 mkr. Förra året betäckte Zola Boko 39 ston på svensk språngrulla.
***
7 Frågan om vad som definitionsmässigt ska vara en ”svenskfödd häst” har engagerat uppfödarföreningen ASVT i många år och blir allt större i takt med utvecklingen att allt fler – nu uppemot 800, vilket är 20-25 procent av alla aktiva ”svenska” fölston! – svenskregistrerade fölston befinner sig på stuterier utanför Sverige, där de föder sina ”svenskfödda” föl.
Frågan diskuterades ingående på förra årets stämma i ASVT och den kommer upp i år igen, den 7 mars, utlovas det. Avelsföreningens generalsekreterare Sara Lennartsson har inför den kommande diskussionen på stämman författat denna artikel, som publiceras i kommande utgåva av medlemstidningen Travhästen.