Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Sista starten för stjärnstoet?

Fäller orutin största favoriten? Vem är bästa spiken? Det är två av frågorna som Sulkysports tipsredaktörer besvarar i analysen av dagens V75-omgång på Mantorptravet. I lördagens nyhetssvep berättas också om ett toppsto som kan vara på väg till avel, en rikstotobekanting som återkommer till Sverige, en avelshingst som flyttar utomlands och om en het politisk fråga som delar Sveriges uppfödare i två läger.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

1 Gulddivisionen med blott åtta hästar är förpassad utanför V75-kupongen när rikstotons anhalt i eftermiddag är Mantorptravet (första start 14.45). Det finns ändå en hel del godbitar inom det stora streckspelet, där bland annat Campo Bahias lillasyster American Hill (e. Muscle Hill – Americandream A.T.) gör rikstotodebut i ett stolopp med 15 hästar. Här är startlistorna till dagens V75-tävlingar!

Hemmatränaren Joakim Wallin är i elden med sitt lilla sto Goodwill Pellini som vann V75-lopp på Mantorptravet uppesittarkvällen före julafton och en färsk intervju med Wallin kan läsas här.

***

2 Bästa spiken i V75-omgången är Reverend Wine (e. Pastor Stephen – Fox Valley Lover) i silverdivisionen. Det fastslår Sulkysports tipsredaktörer, vilkas funderingar och värderingar runt loppen kan studeras här.

 

***

3 Det är internationella barncancerdagen idag och det tar dagens V75-bana Mantorp fasta på. Tio procent av dagens entréintäkter skänks till Barncancerfonden Östra och många av kuskarna i V75-1, som heter ”Trav mot barncancer”, skänker körprovisionen i det loppet till fonden, rapporterar mantorptravet.com.

 

***

 

4 Nioårige dubbelmiljonären Springover (e. Going Kronos – Malabara) är tillbaka på svensk mark efter en kort avstickare till Finland. Förra sommaren såldes den då åttaårige hästen till Kari Lähdekorpi från Peter Untersteiners stall. I Finland hann den åttafaldige V75-vinnaren bara göra tre starter innan han blev gaffelbandsskadad.

Lähdekorpi håller nu på att reducera sitt hästantal och Springovers nya adress stavas Jeanet Årman och Jan Henriksson på Axevalla.

– Hästen ser jättefin ut och kommer börja jobbas ordentligt igen inom en ganska snar framtid. Helt klart en spännande häst, säger Jan Henriksson.

 

***

5 Det nioåriga danskfödda toppstoet Uza Josselyn (e. Love You – Teza Josselyn), med 1,3 miljoner euro insprunget och som förra året bland annat vann Årjängs Stora Sprinterlopp och EM för ston, kan vara inne på sin sista tävlingsmånad i karriären. Det säger tränaren René Aebischer i en intervju på den schweiziska sajten iena.ch.

Uza Josselyn höll undan för Bahia Quesnot i Sto-EM på Solvalla i augusti förra året. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Om Uza Josselyn inte gör ett bra lopp i Grand Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer den 8 mars (hon slutade fyra i det loppet förra året) blir det sista starten i karriären och i så fall väntar väntar betäckning under våren, säger Aebischer. Om hon däremot gör ett bra lopp kan det bli aktuellt med ännu en vända till de nordiska storloppen i sommar, något stoet gjorde mycket framgångsrikt förra sommaren som uppstallad hos Hans Adielsson på Stora Alby.

Uza Josselyn föddes i Frankrike och gick som unghäst i samma hage som sin Prix d’Amerique-vinnande kullkamrat Belina Josselyn, men tvingades registreras i Danmark eftersom mamman Teza Josselyn – trots sin närmast exklusiva stam ingående i en av de absolut bästa mödernelinjerna fransk travsport har – då inte uppfyllde reglerna för att avkomman skulle få registreras i den franska stamboken.

Som äldre har Uza Josselyn varit ett av Europas bästa ston och till exempel med två gånger i  Elitloppet och i år i Prix d’Amérique där hon knep sjundepriset. I Frankrike har Uza Josselyn vunnit Prix de Washington på Enghien och var förra året tvåa i Prix de France bakom Readly Express och 2018 tvåa i Prix René Balliere. I Italien har hon tagit hem storloppet Gran Premio delle Nazioni.

 

***

 

6 Zola Boko har bytt uppstallningsland. Menhammar har skickat sonen till Goetmals Wood och Big Blue Kitten, avkommebedömd 2017 till omdömet AB, god förärvning, till stationen Kallelan Orisaema i Finland.

Zola Boko har en rätt anmärkningsvärd profil på sin förärvning: Bland de 50 vinstrikaste svenskfödda avkommorna efter honom är endast en hingst, Talassio med 751.800 kronor. Alla övriga 49 bland de 50 är ston och valacker! Fyra ston toppar, med Stochampionatsvinnaren Ultra Bright (u. Patina e. Viking kronos) som etta med 4,2 mkr, följd av Tunika (u. Verona du Ling e. Super Arnie) 3,2 mkr., Zolly (u. Global Nelly u. Super Arnie) 2,1 mkr och Undine (u. Landlubber e. Malabar Circle Ås) 2,0 mkr. Förra året betäckte Zola Boko 39 ston på svensk språngrulla.

***

 

7 Frågan om vad som definitionsmässigt ska vara en ”svenskfödd häst” har engagerat uppfödarföreningen ASVT i många år och blir allt större i takt med utvecklingen att allt fler – nu uppemot 800, vilket är 20-25 procent av alla aktiva ”svenska” fölston! – svenskregistrerade fölston befinner sig på stuterier utanför Sverige, där de föder sina ”svenskfödda” föl.

Frågan diskuterades ingående på förra årets stämma i ASVT och den kommer upp i år igen, den 7 mars, utlovas det. Avelsföreningens generalsekreterare Sara Lennartsson har inför den kommande diskussionen på stämman författat denna artikel, som publiceras i kommande utgåva av medlemstidningen Travhästen.

 

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Veijo förstärker med Derbytrean

Derbytrea till Veijo Heiskanen, världens bäste debuterar i ny regi, topplistor, femdagarsauktionen och Elitloppsklass i Italien.
Det är några av punkterna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Odd Herakles är tidernas snabbaste norska kallblod. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Odd Herakles är tidernas snabbaste norska kallblod. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Veijo Heiskanen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

1Veijo Heiskanen har räknat in ett högkvalitativt nyförvärv till stallet, rapporterar sambon Henna Halme på sociala medier. Det handlar om fyraårige valacken Sahara Peyote (e. Make It Happen), som i sin senaste start slutade trea i finska Derbyt. Detta efter stor markförlust på grund av galopp i inledningen och jumboposition i fältet fortfarande 400 meter från mål. När hästen fick fria tyglar sista 300 bet avslutningen bra och Sahara Peyote travade 1.13,9a/2.620 meter, att jämföra med spetsvinnaren Mascate Match (e. Muscle Mass) som travade 1.13,4.

Sahara Peyote har tränats av Markku Nieminen och tillhör kulltoppen i Finland med 32 starter (7–9–2) och 179.302 euro inspringet. Främsta meriterna förutom förrförra helgens tredjeplats i Derbyt är segern i en tvååringsfinal i Åbo och framför allt finalen i Kymenlaakso-Ajo med 45.000 euro i förstapris i Kouvola förra hösten. Han var även med i Breeders Course-finalen (Treåringseliten) i maj ifjol, där han slutade sexa när Aetos Kronos vann.

***

2Med tio segrar på årets tio starter är Odd Herakles (e. Moe Odin) den obestridige kallblodskungen. På lördag när det är Unionstrav på Färjestad med en hel del norska gäster på V75 är Odd Herakles förstås den store stjärnan. Ändå väntar något nytt för tioåringen. Han har sedan senaste starten i Bollnäs i mitten av augusti lämnar tränaren Lars O Romtveit och finns istället hemma hos delägaren Odd Paulsen.

Här är startlistorna till lördagens V75-omgång med några extra jackpotmiljoner i sjurättspotten.

Här är Sulkysports tipsexpert Emil Perssons tidiga tankar om loppen.

***

3Nästa lördag ska treåringarnas största prischeckar delas ut när Svenskt Travkriterium och Svenskt Trav-Oaks körs på Solvalla. I premiechansens spår blir det fyra miljoner kronor till en premiechansad Kriterievinnare och 2,8 miljoner till det sto som sätter nosen först i Oaks.

Hur har det sett ut hittills i år då? Ja, Breeders Course-vinnarna Hell Bent For Am och Önas Prince är framgångsrikast på hingstsidan, medan E3-vinnaren Barbro Kronos är bästa sto. Hästarna finns med i storloppsfinalerna på Solvalla.

Erik Adielsson och Barbro Kronos. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Vinstrikaste svenskfödda treåriga h/v

Häst (far) – Tränare – Prispengar

 1. Hell Bent For Am (e. Muscle Hill) – Stefan Melander – 1.800.500 kr
 2. Önas Prince (e. Chocolatier) – Per Nordström – 1.390.500 kr
 3. Global Badman (e. Yield Boko) – Daniel Wäjersten – 1.276.000 kr
 4. Hector Sisu (e. Zola Boko) – Petri Salmela – 833.000 kr
 5. Despot Power (e. Readly Express) – Thomas Madsen – 731.500 kr

Vinstrikaste svenskfödda treåriga ston

Häst (far) – Tränare – Prispengar

 1. Barbro Kronos (e. Trixton) – Svante Båth – 1.380.000 kr
 2. Globalizer (e. Bold Eagle) – Jerry Riordan – 1.211.500 kr
 3. Chablis Ribb (e. Raja Mirchi) – Leif Witasp – 903.500 kr
 4. Aperfecttrip (e. Aperfectyankee) – Jim Oscarsson – 877.000 kr
 5. Malvha Ha (e. Maharajah) – Markus B Svedberg – 850.500 kr

Statistiken gäller treåringar i svensk träning.

***

4Tre av sex kallblodslopp väntar på kvällens V64-omgång på huvudbanan Bollnäs (första start 18.20). Ett lopp för treåringar och ett för fyraåringar finns bland annat på kallblodsmenyn och i treåringsloppet jagar femman i svenska Kriteriet, Jan-Olov Persson-tränade Guli Em (e. Moe Odin) fjärde årssegern.

Förutom Bollnäs tävlas det till lunch i Skellefteå (12.20) och här är startlistorna till tisdagens tävlingar i Sverige.

***

5Det drar ihop sig för nästa stora unghästauktion i Sverige. Torsdag till söndag nästa vecka väntar Kriterieauktionen som, precis som övriga auktioner, sker via internet. Katalogen består av 340 hästar och alla utom de 30 anmälda från Menhammar Stuteri säljs alltså nästa veckoslut. Menhammars ettåringar går istället under internetklubban på torsdagen veckan efter, den 1 oktober.

På torsdag och fredag kommer cirka 250 av auktionshästarna att visas upp på Solvalla och föranmälan krävs för att komma och besikta ettåringarna.

Här är alla hästar på Kriterieauktionen.

***

Vivid Wise As. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

6Tre av årets Elitloppshästar, kryddat med fjolårets vinnare av Elitloppet och Italiens kanske bästa äldre häst. På söndag smäller det i Turin i storloppet Premio Costa Azzurra (€220.000) över sprinterdistans med startbil.

Alessandro Gocciadoro mönstrar en kvartett i det sju hästar stora fältet med toppnumret Vivid Wise As och Vitruvio. Gennaro Casillo kontrar med en norskfödd duo i Elitloppstvåan Cokstile och Cheif Orlando. Den sjunde hästen är Holger Ehlerts Zacon Gio, som vann VM-loppet på Yonkers förra hösten.

Startlista Premio Costa Azzurra (€220.000)

1.600 meter autostart:

Häst (far) – Kusk – Tränare

 1. Vivid Wise As (e. Yankee Glide) – Giuseppe Pietro Maisto – Alessandro Gocciadoro
 2. Cokstile (e. Quite Easy) – Antonio di Nardo – Gennaro Casillo
 3. Zacon Gio (e. Ruby Grif) – Roberto Vecchione – Holger Ehlert
 4. Vitruvio (e. Adrian Chip) – Alessandro Gocciadoro – Alessandro Gocciadoro
 5. Cheif Orlando (e. Orlando Vici) – Francesco Tufano – Gennaro Casillo
 6. Vaprio (e. Adrian Chip) – Rene Legati – Alessandro Gocciadoro
 7. Zlatan (e. Napoleon Bar) – V.P. Dell’annunziata – Alessandro Gocciadoro

***

7Norska proffstränaren Jane Helen Stareng gick i backen i en otäck olycka på Bjerkes Derbydag i söndags, när hennes Gentle Design galopperade och hjulet hakade i en konkurrents kort efter start. Jane Helen blev liggande på banan länge innan hon fördes vidare till sjukhus med bland annat hjärnskakning. Det rapporterar norska Trav- og Galopp-Nytt.

För Gentle Design (e. svenskfödde Gentle Tilly) är karriären som tävlingshäst över. Hon skenade runt efter att Jane Helen åkt ur vagnen och fick ett styggt sår i bröstet. Hon kan dock räddas för en karriär som fölsto.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Triple Crown med Heinz?

Dubbla chanser för norskfödda. Nya chanser till att köpa ettåringar i Sverige och USA. Takter gör comeback. Alla Derbyvinnarna i Norden borta ur Europaderbyt. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Heinz Wewering jagar sin tionde tyska Derbyseger på söndag i Berlin.
Heinz Wewering jagar sin tionde tyska Derbyseger på söndag i Berlin.

1 På söndag avgörs den 125:e upplagan av Tyskt Derby och Heinz Wewering är på jakt efter sin tionde seger. Åtta gånger har han vunnit som kusk, två tränarsegrar har det också blivit, varav den ena vinnaren – German Titan – kördes av sonen Oliwer.

I år sitter Heinz Wewering bakom Arnold Mollemas segermaskin Keytothehill (e. Quite Easy), vilken har chansen till tyska Triple Crown eftersom han vunnit både Adbell-Toddington-Rennen och Buddenbrock-Rennen.

Till sin hjälp har Arnold Mollema närmast överkvalificerade Heinz Wewering med 16.914 segrar, 29 tyska championat, två världsmästerskap och fyra gånger Europamästare för kuskar. I år är det 55 år sedan Wewering vann sitt första lopp….

Heinz Wewerings Derbyvinster i Tyskland:

År – Namn

 • 1981 – Noble Stardom
 • 1983 – Volo Pride
 • 1985 – Diamond Way
 • 1987 – Toppino
 • 1990 – Chergon
 • 1997 – Gringo
 • 1999 – German Titan*
 • 2001 – Oscar Schindler Sl*
 • 2010 – Unikum

Fotnot: *Heinz Wewering tränade German Titan som kördes till seger av sonen Oliwer. Oscar Schindler Sl var Heinz tränare, kusk och även ägare till.

***

2 Just Another I.D. (e. Scipion du Goutier-Aureness) är en av sex ettåringar som säljs på travera.nu den 16 september och den norskfödde ettåringen har lite andra förutsättningar än andra travare…

För 13 år sedan ingick Det Norske Travselskap ett avtal med det franska travförbundet Le Trot om att norskfödda hästar som uppfyller kraven till registrering i den franska stamboken har rätten att tävla som både norsk- och franskfödd. Just Another I.D. har startmöjligheter i både Frankrikes och Norges unghästprogram.

– De får endast ett pass, men däremot har de rättigheter som om de var franskfödda och namnet på hästarna får inte vara i strid med de franska namnreglerna, säger Sven Morten Buer, generalsekreterare på Det Norske Travselskap.

Another I.D. är ensam av de norskfödda hästarna 2019 om att ha den här chansen! Sedan detta infördes i Norge 2007 har endast fem norskfödda hästar gjort slag i saken.

Förutom hingsten Just Another I.D. (e. Scipion du Goutier-Aureness e. Mercenaire) säljs också hingstarna I.D.Forcedtovictory (e. Maharajah-Georgia Pines e. Pine Chip), I.D.Fesser (e. Bird Parker-Pin Up Bi e. Supergill), I.D.Forecast (e.Village Mystic-Jim’s Girl e. Malabar Man) och stona I.D.Finesse (e. Father Patrick-Chanel e. Chapter Seven) och I.D.Foruonly (e. Victor Gio-Glamour Bi e. Toss Out).

***

3 Online-auktioner hålls överallt i världen numera och idag startar Goshen Yearling Sale på Mark Fords träningscenter i Middletown i staten New York.

Devious Man. Foto Photowon

27 ettåriga travare bjuds ut efter hingstar som svenskuppstallade duon Donato Hanover och Explosive Matter, men också ettåringar efter Andover Hall, Chapter Seven, Conway Hall, Credit Winner, Devious Man, Muscle Massive, Muscles Yankee och Trixton.

En av avelshingstarna har sin första årgång ute till försäljning i år; Hambletonian-vinnaren Vivid Photos halvbror Devious Man (e. Credit Winner-Miss Garland), 1.09,0/$1.338.677. Katalogen till Goshen Yearling Sale kan laddas ner här.

***

4 Marcus Melander vann inte bara två finaler i New York Sire Stakes i lördags utan passade också på att vinna två kvallopp med tvååringar på Meadowlands.

Marcus Melander. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Svenskfödde Moonstone (e. Muscle Hill-Moonlight Kronos) vann på 1.13,6/1.609 meter för Tim Tetrick efter 1.10,1 sista 400 meterna. Moonstone är både uppfödd och ägd av Lennart ”Srf Stable” Ågren. Tim Tetrick körde också Whothehillareyou (e. Muscle Hill-Habit of Creature) till vinst på 1.13,5.

Ännu snabbare avverkade Jonas Czernysons Chablis (e. Muscle Hill-D’orsay) den engelska milen för Todd McCarthy. Från spets vann stoet på 1.13,4 och hon är både ägd och uppfödd av Per ”Consus Racing Stable” Rodert. Modern D’orsay (e. Yankee Glide), 1.09,5*/$445.732, är halvsyster med 34-faldige miljonären Propulsion.

***

5 Jimmy Takter gör ”comeback”, men det sker inte inom travet utan inom galoppen. Tillsammans med Philip Antonacci, 25 år, kommer duon dra igång ett stall med fullblod.

Jimmy Takter. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Philip är en begåvad ung person som varit överallt inom galoppen, men har aldrig haft ett eget stall tidigare. Det är där jag kommer in i bilden, säger Jimmy Takter till harnessupdate.com.

Jimmy Takter har letat nya utmaningar efter att han slutade som publiktränare och Antonacci kallar samarbetet för ett ”perfekt äktenskap”.

Planen är ett stall med 15 galopphästar – de flesta ägda av familjen Antonacci – på Payson Parks träningscenter i Florida. I torsdags köptes den första ettåringen på Fasig-Tipton för 42.000 dollar.

– Att träna fullblod är något jag alltid velat göra och något jag alltid velat utforska. Det blir en ny spelplan för mig och det är en bra tid att göra detta nu, säger Jimmy Takter till harnessupdate.com.

Här är hela intervjun med Jimmy Takter och Philip Antonacci.

***

6 Umåker (första start 18.20) är måndagens huvudbana i Trav-Sverige. Det är god klass på tävlingarna och en hel del meriterade hästar dyker upp i startlistorna. På kallblodssidan finns bland annat fjolårets Derbytvåa Våler Nikolai (e. Åsajerven) som i sin senaste start vann Jäntungens lopp på Solvalla.

Digital Ink. Foto Stalltz.se

I snabbloppet för varmblod dyker flerfaldige gulddivisionsvinnaren Digital Ink (e. Super Photo Kosmos) upp igen efter drygt fem månaders tävlingsuppehåll. Valacken har hunnit bli elva år och tog i december förra året sin senaste gulddivisionsseger i regi Robert Bergh.

Lunchtävlingarna avgörs i Halmstad (12.20), medan Mantorp (17.45) agerar saxbana med breddloppstävlingar. Här är startlistorna till måndagens tävlingar. 

***

7 Listan över hästarna som kvarstår i Grand Prix de l’U.E.T. finns publicerad på travsport.se och ingen av de nordiska Derbyvinnarna finns bland de 53 anmälda….Extreme (Danmark), Hail Mary (Sverige), Mascate Match (Finland) eller gårdagens vinnare – Iggy B.R. – i Norge. Hela listan hittar ni här!

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Ettåring såldes för en miljon

Auktioner, auktioner, auktioner...Holland, Norge, Sverige. Maharajah-dotter tog ny storseger i Finland. Vaggeryd ensam bana i Sverige. Derby i Norge! Bana öppnar ”igen”. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Mats E Djuse som kusk och Jan-Olov Persson tränare. Det var receptet bakom två svenska finalister i norska Kriteriet för kallblod. Foto Mathias Hedlund & Mia Törnberg/Sulkysport
Mats E Djuse som kusk och Jan-Olov Persson tränare. Det var receptet bakom två svenska finalister i norska Kriteriet för kallblod. Foto Mathias Hedlund & Mia Törnberg/Sulkysport

1 Igår hölls nätauktionen Yearling Consolation Sale på travera.nu och av åtta utbjudna ettåringar såldes hälften. Allra dyrast var Pepe Barosso (e. Ready Cash-Bibi Barosso) och han klubbades bort för en miljon kronor. På Sweden International Yearling Sale ropades Pepe Barosso tillbaka för 1,2 miljoner, men nu lyftes han iväg för en miljon kronor.

Pepe Barosso såldes för en miljon kronor igår. Foto: Lina Alm

Anssi Nordfors i Finland köpte sonen undan Ken Warkentin-dottern Bibi Barosso, 1.11,2ak/1.933.562 kr, som bland annat vann Stoderbyt i Holland och Breeders Crown.

Rolkur Invest AB, Laholm, köpte hingsten Luca Barosso (e. Propulsion-Zara Barosso) för 400.000 kronor, Johan Svensson i Gnosjö lade upp 200.000 kronor för hingsten Discoteque (e. Villiam-Blend of Gold) och 100.000 kronor betalade Daniel Söderberg för Ante la Roque (e. Uncle Lasse-Stormie de Vie).

***

2 Berlin-banan Mariendorfs ägare Ulrich Mommert köpte de två dyraste ettåringarna på Wolvega Yearling Sale i fredags kväll.

Allra mest betalade han för hollandsstämplade Propulsion-sonen Mega Occagnes. Klubban föll på 44.000 euro. Mega Occagnes är undan Rosy Pierre (e. Love You), 1.15,7/180.597 kr, som tidigare lämnat Gaz Occagnes (e. Gazouillis), 1.13,4/€30.830. Modern är halvsyster med Amour d’Occagnes (e. Diamant Gede), 1.10,8/€639.030.

För tyskfödda Monchou Bros (e. Trixton) betalade Mommert 32.000 euro. Stoet är första avkomman undan ostartade Inspired by Bros (e. Kadabra-Bedtime Song), vilken är helsyster med Magic Night, 1.10,3/$270.770. Alla resultat hittar ni här!

***

3 Yonkers Raceway skulle egentligen gjort bokslut igår och efter nattens finaler i New York Sire Stakes för två- och treåringar. Nu står det klart efter intensiva förhandlingar att tävlandet återupptas den 21 september på New York-banan och håller öppet till den 22 december med tävlingar fem dagar i veckan.

***

4 Maharajah-dottern An-Dorra bjöd på en uppvisning i den högre skolan när det treåriga stoet svepte till spets på sista långsidan i finalen i Oulu Express (€39.600) och sedan var helt ensam på plan på 1.13,6a/2.120 meter för Jukka Torvinen. Vinsten var värd 18.000 euro.

An-Dorra vid sin enkla seger.

An-Dorra är undan An-Amanda (e. Jexpress Dahlia), 1.15,4ak/€48.137, som har nio avkommor och samtliga kommit till start och alla med 1.14-rekord eller bättre. Vinstrikast i barnaskaran är An-Lady (e. Tag the Devil), 1.12,0ak/€89.200, före An-Dorra, 1.13,5am*/€86.000, som också vunnit Stokriteriet i Finland i år. Här kan hennes segerlopp beskådas!

***

5 Norskt Derby och Kriterium för varmblod och kallblod står på agendan på norska huvudstadsbanan Bjerke (första start 13.25) i eftermiddag med svensktränade hästar, kuskar och tränare på plats.

Det högst doterade loppet är Derbyt för varmblod med Årjängstränaren Paw Mahony i startlistan med sin norske fyraåring Millmighty (e. Make It Happen) som slutade trea i sitt försök.

På kallblodssidan är det mer svenskt. Jan-Olov Persson har en duo i Kriteriet (sedan Vessle Tor strukits på grund av skada) och Oppgårdsdrängen (e. Tekno Odin) tillhör favoritskaran. Han får sällskap av Eld Tekno (e. Tekno Odin).

I kallblodens Derby har också Persson en duo i Järvsö Elling (e. Horgen Tore) och Tekno Viking (e. Norheim Faksen, som körs av bröderna Magnus och Mats Djuse. Dessutom har Svante Båth en finalist i Gorm (e. Dotterud Teddy). Här är startlistorna till Bjerkes storloppsdag. 

***

6 På svensk mark är Vaggeryd (14.00) ensam på plan med säsongens elfte av tolv tävlingsdagar. Championstriden är verkligen tät med fyra kuskar på fyra segrar vardera: André Eklundh, Carl Johan Jepson, Johan Untersteiner och Claes Svensson. Ingen ur kvartetten är på plats idag och championstriden lär gå vidare till säsongsavslutningen nästa söndag. Här är startlistorna till söndagens tävlingar.

***

7 Hela 25 svenska köp blev det på den norska Derbyauktionen och den dyraste travaren till Sverige blev Cooger (hingst e. Southwind Frank-Mohegan) för 116.000 norska kronor.

Dyrast av alla ettåringar blev Indystile (e. Maharajah-Joystile) för 660.000 norska kronor. Det handlar om en halvbror till topptravaren Cokstile (e. Quite Easy), 1.09,4ak*/€791.233.

Christian Ramberg i Porsgrunn köpte och han lade också beslag på Ribstile (e. Quite Easy-G.Fifty) för 420.000 kronor. Näst dyrast var Eagle F.T. (e. Bold Eagle-Cristal B.R.) för 500.000 kronor.

Totalt inbringade den norska Derbyauktionen (Klasselöpsauksjon) 8.582.000 norska kronor. Av 152 hästar såldes 87 ettåringar, varav 54 var varmblod. Här hittar ni samliga resultat!

Fakta

Här är listan över de svenska köpen:

Kallblod:

 • Skeie Storm (hingst e. Moe Odin-Lome Mai)
  Pris: 55.000, Fredrik Fransson, Järvsö.
 • Langlands Mindi (sto e. Will Prinsen-Edle Mollyn)
  Pris: 38.000, Öyvind Wagnhild, Bollnäs.
 • Finnskog Vy (sto e. Lome Elden-Landås Nilla)
  Pris: 37.000, Jan Kareliusson, Säffle.
 • Brenne Maja (sto e. Dotterud Teddy-Brenne Odina)
  Pris: 36.000, Therese Bjurman, Djurås.
 • Fenris G.T.C. (hingst e. Kleppe Fanden-Gina T.K.)
  Pris: 30.000, Martin Fredriksson, Allingsås.
 • Langlands Vintilla (sto e. Will Prinsen-Mörtvedt Siri)
  Pris: 26.000, Björn Johansson, Hoting.
 • Eie Teddy (hingst e. Ingbest-Alm Nordia)
  Pris: 26.000, Olle Alsén, Gävle.
 • Kringlers Lettfot (hingst e. Smedheim Solan-Joran)
  Pris: 25.000, Wilfred Jörgensen, Sverige.
 • Minde Best (hingst e. Ingbest-Rigla)
  Pris: 25.000, Jenny Eriksson, Sunne.

Varmblod:

 • Cooger (hingst e. Southwind Frank-Mohegan)
  Pris: 116.000, Andreas Borgström, Norrköping.
 • A V S Magoh (hingst e. Maharajah-She’s My Dream)
  Pris: 100.000, Jan Arnesson, Orsa.
 • Annstile (sto e. Papagayo E.-Ann Von B)
  Pris: 57.000, Kjell Hedvall, Linköping.
 • Grand Prix (sto e. S.J.’s Caviar-Mystical News)
  Pris: 42.000, AB See You Optik, Vissefjärda.
 • Viola Bonanza (sto e. Executive Caviar-Shez Yours)
  Pris: 32.000, Jenny Wästerhed, Bjuråker.
 • Milltag (sto e. Papagayo E.-Thai Monroe)
  Pris: 29.000, Paw Mahoney, Manskog.

 

Krönika