Fokustema
Matron Stakes
Läs senare

Six Pack startar på torsdag!

Six Pack var struken ur finalen i Breeders Crown, men på torsdag är världens snabbaste treåring genom tiderna tillbaka på tävlingsbanan då det handlar om Matron Stakes ($210.150) för hingstar och valacker på tusenmetersbanan Dover Downs.
Av
Claes Freidenvall
Six Pack efter segern i Kentucky Sire Stakes där han travade 1.07,9. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Six Pack efter segern i Kentucky Sire Stakes där han travade 1.07,9. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Någon ”walk-in-the-park” handlar det knappast om utan Åke Svanstedts travare möter bland annat Hambletonian-tvåan Met’s Hall (e. Cantab Hall), som har haft ett fantastiskt år och som bland annat vunnit Zweig Memorial ($350.000), The Carl Erskine ($256.000), Simcoe Stakes (C$169.183) och en division av Bluegrass Series ($121.000).

Fakta

Matron Stakes ($210.150)

Treåriga hingstar/valacker
1.609 meter, autostart

 1. Met’s Hall-Andy Miller (Julie Miller)
 2. Kinda Lucky Lindy-Scott Zeron (Domenico Cecere)
 3. Toast of Lindy (L)-Mike Cole (Joseph Columbo/George Dennis)
 4. Fashionwoodchopper (L)-Yannick Gingras (Ron Burke)
 5. Six Pack-Åke Svanstedt (Åke Svanstedt)
 6. Maxus-Yannick Gingras (Jimmy Takter)
 7. Mississippi Storm-Brett Miller/Andrew McCarthy (Tom Fanning)

Fotnot: (L) tävlar på lasix. Kuskarna är inte definitiva.

Expandera

Met’s Hall och Andy Miller har dragit innerspåret bakom bilen, medan Six Pack (e. Muscle Mass) har lottats till spår fem. Six Pack ståtar med fem raka segrar och inledde sin svit med att ta hem Yonkers Trot ($500.000) och därefter har han segrat i försök i New York Sire Stakes ($86.750) innan han vann både kval och final i Kentucky Futurity ($527.000).

I finalen i Kentucky Futurity blev han den snabbaste treåringen någonsin i världen med tiden 1.07,9 och bara den äldre duon Homicide Hunter (1.07.6) och Sebastian K. (1.07,7) har avverkat den engelska milen fortare. Efter Kentucky Futurity segrade Six Pack i ett försök i Breeders Crown ($25.000) och efter den vinsten var han struken ur BC-finalen och varit hemma på Legends Farm och slickat såren.

Om Six Pack är etta eller tvåa på torsdag kommer att passera miljondollarstrecket i år och i så fall ingår han i samma ”klubb” som Crystal Fashion, Atlanta och Met’s Hall. Hittills har Åke Svanstedts stjärna sprungit in 970.573 dollar i år.

Ytterligare en svensktränad travare startar i Matron Stakes och det är Jimmy Takters Maxus (e. Muscle Hill), vilken slutade oplacerad i sin senaste start i The Carl Erskine.

Plunge Blue Chip i stoavdelningen

Åke Svanstedt nöjer sig inte bara att starta Six Pack utan i stonas uppgörelse i Matron Stakes ($183.900) plockar han ut det snabbaste treåriga stoet genom tiderna. Två gånger har Plunge Blue Chip (e. Muscle Mass) travat 1.08,2 på milebana och på torsdag har hon lottats till innerspår bakom bilens vingar.

Fakta

Matron Stakes ($183.900)

Treåriga ston
1.609 meter, autostart

 1. Plunge Blue Chip (L)-Åke Svanstedt (Åke Svanstedt)
 2. Seviyorum (L)-Andy Miller (Julie Miller)
 3. Lily Stride-Tim Tetrick (Mark Harder)
 4. Hey Blondie (L)-Andrew McCarthy (Chuck Sylvester)
 5. Supergirl Riley (L)-Simon Allard (Rene Allard)
 6. Custom Cantab-Peter Wrenn (Christopher Beaver)
 7. Impinktoo-Brian Sears (Ron Burke)
 8. Looking For Zelda-Matt Kakaley (Norm Parker)

Fotnot: (L) tävlar på lasix.

Expandera

Plunge Blue Chip slutade i sin senaste start trea i Breeders Crown-finalen efter Lily Stride och Atlanta efter ha vunnit sitt försök. Hambletonian-vinnaren Atlanta slipper hon dock att möta på torsdag på Dover Downs, men däremot stöter hon på Marker Harders Lily Stride (e. Muscle Hill).

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Suverän under sadel

Stefan Melanders uppfödning Gross Weight bjöd på en suverän uppvisning i Prix de l'Ile de Re (€67.000) under sadel på Vincennes idag för Antoine Voisin.
Av
Claes Freidenvall

Svenskfödde Gross Weight (e. Scarlet Knight-Elma Jet) rundade sina konkurrenter från 25 meters tillägg efter ha travat sista sväng ute tredjespår utan rygg och avgjort tidigt på upploppet.

Gross Weight.

Segertiden skrevs till 1.12,9 över 2.875 meter och förstapriset uppgick till 30.150 euro för den Thierry Duvaldestin-tränade travaren.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Bryssel i Paris

Björn Goop och Bryssel tog hem Prix de Sille le Guillaume (€58.000) på Vincennes idag trots ett kortare galoppinslag från start.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni
Björn Goop och Bryssel efter segern i Paris idag. Foto: Gerard Forni

Sjuårige Bryssel (e. Ready Cash-Spacelane) och Björn Goop styrde på i tredjespår 1.200 kvar från sjunde utvändigt, fick kort senare en rygg att gå på. Vid ingången till upploppet tackade Björn Goop Visitor för draghjälpen och 100 kvar klev Bryssel förbi både ledande Classic Haufor och Visitor och vann på 1.13,0/2.850 meter.

Bryssel och Björn Goop.

Förstapriset i Prix de Sille le Guillaume uppgick till 26.100 euro och äger gör Stall Bryssel. För Bryssel var det andra segern för året på Vincennes – i somras tog han hem Prix Hygica (€48.000) på 1.13,5 över 2.850 meter.

I Paris har också Bryssel vunnit Prix de Sainte-Marie-du-Mont (€50.000) och i Sverige har han tagit sin största vinst i Sören Nordins lopp och det gjorde han som treåring på Solvalla.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Goop kör i franska Stokriteriet

Franska Stokriteriet – Criterium des Pouliches (€110.000) – avgörs på lördag på Vincennes och har lockat elva deltagare och flera av de mest kända korten bland de treåriga ston. Dessutom dyker Björn Goop upp i sulkyn bakom Gunilla d'Atout.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop åker till sin andra ”hemmabana” Vincennes på lördag för att köra i det franska Stokriteriet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Sébastien Guarato har två hästar till start och den ena – Gunilla d’Atout – körs av Björn Goop. Ready Cash-dottern kommer närmast från seger i Grupp II-loppet Prix Reine du Corta (€100.000) på Vincennes.

Green Grass är den mest merittyngda i Guaratos duo och den som tjänast mest av alla i Stokriteriet, 330.900 euro. Tidigare i år har hon vunnit Criterium des Jeunes (€170.000) plus Prix Gelinotte (€100.000) och Prix Roquepine (€100.000).

Två hästar till start har också Philippe Allaire. Girls Talk har vunnit två semi-classique-löpningar – Prix Masina (€100.000) och Prix Guy Deloison (€100.000) – under 2019. Hans andra kort Graine de Crack står utan seger under 2019, men har tre tredjeplatser i semi-classique-löpningarna Prix Gelinotte, Prix Roquepine och Prix Ozo.

Startlista:

Criterium des Pouliches (€110.000)
Priser: 49.500-27.500-15.400-8.800-5.500-2.200-1.100 euro.
2.700 meter.

Namn (far) – Körsven

 1. Gourgandine (e. Bold Eagle) – Franck Ouvrie
 2. Galaxie du Goutier (e. Kaisy Dream) – Clemence Duvaldestin
 3. Gondole Jenilou (e. Goetmals Wood) – Yoann Lebourgeois
 4. Gaia Olmenhof (e. Ready Cash) – Christophe Martens
 5. Galilea Money (e. Bold Eagle) – Nicolas Bazire
 6. Gloria du Goutier (e. Timoko) – Jean-Philippe Monclin
 7. Graine de Crack (e. Booster Winner) – Anthony Barrier
 8. Gunilla d’Atout (e. Ready Cash) – Björn Goop
 9. Gee (e. Brutus de Bailly) – Mathieu Mottier
 10. Girls Talk (e. Brillantissme) – David Thomain
 11. Green Grass (e. Bold Eagle) – Gabriele Gelormini