Fokustema
Vincennes
Läs senare

Sjätte raka för Gotland

Kulltoppen Gotland tog sjätte raka segern när han hemförde grupp II-loppet Prix Maurice de Gheest på Vincennes.
Av
Lars G Dahlgren
Gotland (nummer 12) och Eric Raffin vann Prix Maurice de Gheest. Foto: Gerard Forni.
Gotland (nummer 12) och Eric Raffin vann Prix Maurice de Gheest. Foto: Gerard Forni.

Gotland, efter Ready Cash och toppstoet Sanawa 1.13.0am/486.195 euro, gjorde trots segern inte intryck av att ha sin bästa dag. Han galopperade i både värmning och provstart, men i allvarets stund skötte han sig prickfritt för Eric Raffin.

Fakta

Gotland

hingst tre år e. Ready Cash – Sanawa e. Jeanbat du Vivier
6 st: 6–0–0
Rekord: 1.14,9m*
Inspruget: 206.000 euro
Uppfödare: Jean-Pierre Guay
Tränare och ägare: Philippe Allaire
Körsven: Eric Raffin

Expandera

Gotland hamnade bra på det långt fram i andraspår från start och Raffin väntade till uppförsbackens slutdel innan han resolut körde till ledningen. Över upploppet gick Gotland säkert undan med vad som behövdes på 1.15,7/2.700. Bakom honom togs de fyra första platserna av samma hästar som i senaste grupp II-loppet som topp-G-hästarna möttes: General du Parc (e Lejacque d’Holbec – Amazone du Parc), tvåa, och Gotlands stallkamrater Gatsby Perrine (e. Bird Parker – Unabella Perrine) och Get Happy (e. Bird Parker – Rasta Perrine) trea och fyra.

Förstapriset var 45.000 euro.

Vainqueur R.P. vann grupp II-lopp

Norske årgångstoppen Vainqueur R.P. (e. Infintitif – Global Affair) vann grupp II-loppet för femåringar, Prix de Croix. Eric Raffin kunde i tredje par utvändigt vänta med attacken till 600 meter kvar och via tredjespår utan rygg resten av loppet avgjorde Vainqueur R.P., utan problem på 1.14,0/2.850 meter. Tvåa på 1.13,5 var kullettan bland stona, Erminig d’Oliverie (e. Scipion du Goutier – Theze d’Oliverie) som från 25 meters tillågg gick starkt till slut .

Fakta

Vainqueur R.P.

hingst fem år e. Infinitif – Global Affair e. Broadway Hall
31 st: 14–4–2
Rekord: 1.10,5am
Insprunget: 330.865 euro
Uppfödare: Richard Pedersen, Lillehammer
Ägare: Stall Vrinsk
Tränare: Frode Hamre
Körsven: Eric Raffin

Expandera

Även här var fölrstapriset 45.000 euro och Axel Jensens Minne-vinnaren Vainqueur R.,P., gjorde sin andra start på Vincennes. I den första var han sexa i det stora fyraåringsloppet Criterium Continental.

Segermaskinen Cleangame (e. Ouragan de Celland – Red Bell) fick nöja sig ned tredjeplatsen i finalen av National du Trot men var nu tillbaka som en vinnare igen i grupp III-loppet Prix du Forez. Jean-Michel Bazire körde valacken själv som vann med krafter kvar före stallkamraten Blu de Gers (e. Quinoa du Gers – Morrea), vilken är den häst som vann ovan nämnda GNT-final. Förstaprisert var 36.000 euro och segertiden 1.13,9/2.700.

 

Fokustema
Bröt benet i hagen
Läs senare

Mellby Club fick tas bort

Mellby Vikings lillebror Mellby Club, som så sent som i Bodens midnattstrav imponerade stort när han han ett V75-lopp, fick tas bort idag.
– Han bröt ett ben i hagen och det fanns inget att göra, säger tränaren Timo Nurmos.
Av
Lars G Dahlgren
Mellby Club och Jorma Kontio vid segern under Bodens midnattstrav i mitten av juni. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Mellby Club och Jorma Kontio vid segern under Bodens midnattstrav i mitten av juni. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Åttaårige valacken Mellby Club (e. Muscle Hill – Naomi de Lou) hade varit borta ett och ett halvt år från tävling och endast gjort två lopp på tre år (!) då han i vintras gjorde comeback. Mellby Club har uteslutande matchats i V75 i år och vunnit två klass I-försök. Det första på Åby Kungapokalsdagen och det andra i Bodens midnattstrav, där han enligt kusken Jorma Kontio var ”bättre än någonsin” på starka 1.13,6a/3.140.

Fakta

Mellby Club

valack åtta år e. Muscle Hill – Naomi de Lou e. Extreme Dream
28 st: 7–4–3
Rekord: 1.14,9l* – 1.12,0am
Insprunget: 769.750 kr
Uppfödare och ägare: Mellby Gård AB, Malmö
Tränare: Timo Nurmos, Solvalla
Kusk (oftast): Jorma Kontio, Solvalla
Skötare: Anu Lempinen

Expandera

Men avelshingsten Mellby Vikings lillebror fick alltså sluta sina dagar på grund av ett benbrott.

– Hästen släpptes i hagen och sprallade iväg bort till andra änden, var glad och slog upp med båda bakbenen. När Mellby Club sedan vände och kom springande tillbaka var han plötsligt blockhalt. Det var ett så allvarligt benbrott att det inte fanns något att göra, vi fick ta beslutet att ta bort honom, säger Timo Nurmos.

 

Fokustema
Olyckan på Solvalla
Läs senare

Skadade hästen hemma igen

Treårige D.Day Zet, som skadades allvarligt på Solvalla i tisdags kväll av en traktor som sladdade banan, har fått komma hem till Daniel Redéns stall från veterinärhögskolan i Uppsala.
Av
Lars G Dahlgren

– Veterinären på Solvalla gjorde bedömningen att han inte kunde sy ihop de allvarliga såren på benet eftersom det kommit in så mycket grus och smuts i skadorna, att det därför behövdes ett mer avancerat ingrepp innan hästen kunde sys. Det var därför hästen togs till Lantbruksuniversitetet i Uppsala för att opereras där, säger Thomas Hedlund hos Stall Zet.

Operationen gick alltså så pass bra att högättade D.Day Zet (e. Trixton – Twigs Tiffany) fick komma hem till sitt stall inom ett dygn efter att olyckan inträffat. Det visade sig också att alla senor klarat sig utan skador.

– Det är ändå, som det alltid är med så här allvarliga sårskador, några krisdagar till som följer nu, även om hästen fått komma hem, säger Thomas Hedlund.

D.Day Zet skar upp ena bakbenet när han hoppade åt sidan och kolliderade med redskapet på en traktor som sladdade banan. Hästen och traktorn möttes. Olyckan inträffade när D.Day Zet värmdes.

Förutom den centrala frågan om hästen blir frisk igen, och om D.Day Zet i så fall kommer ur skadan utan allvarliga men, återstår också att reda ut ansvarsfrågan som rör det försäkringsmässiga. En viktig punkt där är förstås om traktorn som sladdade banan kördes på det sätt som fordon bör/ska framföras vid möten med (orutinerade) hästar som konstrar.

Redén-häst i allvarlig olycka på Solvalla

Fokustema
Kallblod
Läs senare

Smedheim Solan skadad

Den norska sajten trav365.no skriver att Jan-Olov Perssons Smedheim Solan konstaterats skadad dagarna efter tisdagens storloppsvinst på Solvalla.
Av
Emil Persson
Smedheim Solan vann Hjördis lopp före Tangen Haap i tisdags, men igår konstaterades han skadad. Foto: Martin Langels/ALN
Smedheim Solan vann Hjördis lopp före Tangen Haap i tisdags, men igår konstaterades han skadad. Foto: Martin Langels/ALN

Hjördis lopp med 100.000 kronor i förstapris plockade Smedheim Solan (e. Bork Odin) hem i tisdags före Tangen Haap (e. Lime Elden), men nu står det alltså klart att hästen blivit skadad.
Enligt trav365.no ska hästen ha konstaterats halt när han togs in från hagen under gårdagen.
– Veterinären kollade hästen under onsdagen och hittade ett litet brott i hovbenet. Det är typiskt nu när han är så bra. Nu får vi låta honom få tid, sätta på honom en specialsko för att stabilisera hoven och så blir det simträning. Så jag tror inte han ska tappa så mycket på detta, säger Jan-Olov Persson till trav365.no.

Smedheim Solans nästa, tilltänkta start var på Sörlandet nästa lördag den 20 juli då Norskt Mästerskap för kallblod avgörs.