Fokustema
Åby STL 11 december
Läs senare

Sjätte raka i Legolas Minne

Tio år gammal, men löpsugen likt en unghäst.
Frode Hame-tränade fransosen Ble du Gers hade inga som helst problem att runda sina konkurrenter i Legolas Minne och bärga sin sjätte raka seger.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ble du Gers vann Legolas Minne. Foto: Åbytravet Youtube.
Ble du Gers vann Legolas Minne. Foto: Åbytravet Youtube.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Björn Goop satt bakom den tioårige valacken för allra första gången och spelade – precis som oftast – sina kort helt rätt.
Kort före att Gareth Boko (e. Make It Happen) fått lägga en tuff speed för att nå ledningen och varvat på 1.11,4 attackerade Goop från femte utvändigt och 700 meter före mål landade tioåringen på ledarens utsida.
Gareth Boko hissade nödflagg per omgående, Ble du Gers rundade till tät och var därefter aldrig nära att lägga loppet.
Segern togs lekande lätt på 1.12,4a/2.140 meter och förstapriset uppgick till 200.000 kronor.
– Han var lite slö och omotiverad där bakom och jag ville komma fram. Det gick fort, men han kändes inte motiverad där bak utan var en helt annan häst när jag kom först med honom. Då var det fulla linor igen och han tyckte det var kul, sade Björn Goop i Åbys vinnarcirkel.

”Har alla egenskaper”

Det var längesen man hörde Thomas Uhrberg dela ut så många superlativer som han gjorde efter Ikaros Sisu (e. Googoo Gaagaa) seger i Klass II-försöket. Bakom den egentränade treåringen kuppade han sig till tät 150 meter in på slutvarvet när han såg att ledarinnan Imperias Juliette (e. Love You) hade aktionsproblem och resterande del av loppet utmynnade i ren och skär uppvisning. Det är ofrånkomligt att börja fundera på om inte detta kan vara ett ämne för Svenskt Travderby.
– Han har alla egenskaper som krävs för att vara med i ett sådant sammanhang. En fantastiskt fin häst som bara blir bättre och bättre för varje lopp. Det är en ren fröjd att träna och köra honom och han har en utväxling som få hästar har, sade Thomas Uhrberg till TV12.

Unico Broline (e. Cantab Hall) var finalist i Svensk Uppfödningslöpning för tre år sedan och har alltid varit en duktig löphäst, men det är tveklöst så att han nu som femåringen lyft ett snäpp till. Sofia Aronssons häst fick ett perfekt lopp i rygg på den ledande storfavoriten Kurri Jari Boko (e. Make It Happen) som var många meter sämre på skor och fick se sig nerspeedad på open stretch-spåret.
– Em häst som alltid gör sitt bästa. Han älskar att springa och tävla och jag tycker att han har allt den här hästen, sade Aronsson till TV12.

Flera stretch-vinnare

Erik Adielsson satt upp bakom Unico Broline och han spurtvann via open stretch med ytterligare en häst. Fredrik Wallin-tränade Super Sarah (e. Brad de Veluwe) kastade han ner från tredje till innerspår i slutkurvan, tog vägen via extraspåret varpå stoet avgjorde förhållandevis.

Ytterligare en ”stretch-vinnare” kom i Klass I-försöket, men då via det innersta spåret! Beckham (e. Napoleon Bar) såg närmast ut att springa i snöslasket längst in på ”stretchen”, men hann i sista steget förbi såväl open stretch-kollegan Bandit Frontline (e. Allstar Hall) som dödenstravande favoriten Global Lover (e. Love You) vilken var stor i nederlaget.
Mika Forss kuskade bakom den av Magnus Dahlén-tränade fyraåringen som nu äntligen fick vinna på V75 efter att fått nöja sig med en tredje- och femteplats sedan tidigare.

Lars I Nilssons Sweetman (e. Gift Kronos) bevisade ännu en gång att han är svårpasserad när han går i ledningen. Stefan Persson kunde forcera femåringen till tät efter 600 meter och utvändige favoriten Emoji (e. Broad Bahn) stod utan chans att ta sig förbi liksom smygkörde Beartime (e. Pastor Stephen).
Det här var Sweetmans sjätte årsseger och bland dem är fyra tagna i STL-sammanhang.

Carl Johan Jepson levererade en riktig överraskning i det avslutande Diamantstoförsöket. Chablis Ribb (e. Raja Mirchi) slog till vilket verkligen gäckade spelarna för blott ett av de 114 system som kvarstod med alla rätt efter sex avdelningar hade markerat Josefine Ivehags häst.
Utdelningen på V75?
23.747.399 kronor!