Fokustema
Morgonsvepet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Fjärde framträdandet i PdA

Privattränare blir egen, nedräkning till Prix d'Amérique, dagens startlistor och Lutfi Kolgjini har förvärvat en miljonärska. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju”.
Av
Cecilia Kristoffersson

1 Pär Hedberg är idag anställd av och tränar 30 hästar åt Karl-Erik Bender, men organisationen kommer att förändras inom kort.

trav, travsport, sulkysport, v86, xpress, solvalla, åby
Foto Jeannie Karlsson

– Det kommer att omstruktureras och jag ska hyra ett stall av Bender här och få tio hästar i träning istället. Det öppnar upp möjligheterna för mig att ta in hästar utifrån, säger Hedberg.

Stallet han ska hyra håller i nuläget på att målas om.
– Planen är att det ska vara klart från början av februari och tanken här är att det i framtiden ska vara tre tränare på gården. Jag, Hans Crebas och en till. Bender vill slippa stå med massa anställda och därav ska vi köra detta upplägg. I början är det jag och min sambo som kommer att jobba i stallet, avslutar Pär Hedberg.

***

2 Gävle (12.20) till lunch och Axevalla (18.20) på kvällen – det är trav-Sverige idag! Axevalla slår upp portarna för säsongen och bland hästarna som startar finns André Eklundh-tränade Uncle Töll, som ståtar med två raka segrar inför kvällen. Här är startlistorna till tisdagens tävlingar i Sverige!

***

3 Nedräkningen mot Prix d’Amérique pågår på allvar!  Här kan du länka in och titta på alla de viktiga uppladdningsloppen inför det stora slaget på söndag.

***

4 Via sitt Twitterkonto meddelade Daniel Redén igår att Propulsion kommer att göra sitt fjärde framträdande i Prix d’Amérique och resan mot Paris torde påbörjas inom kort.

***

5 Två svenska köp blev det på Tattersalls Winter Mixed Sale på Meadowlands igår och dyrast köpte Marcus Melander. För 62.000 dollar ropade han in fyraårige Union Forces (e. Cantab Hall-Southwind Catlin), 1.08,7/$169.625. Lucas Wallin tog hem jämngamla Miss Justine (e. E L Titan-Miss Everything), 1.14,0/$12.411, för 10.000 dollar. Allra mest spenderade Rene Allard och hela 450.000 dollar var prislappen för sexårige Lindy the Great (e. Crazed-Highscore Kemp), 1.08,5/$680.667.

***

6 För tredje året i rad är det fest på V75 under påsken.
Fyra omgångar på fyra dagar med en avslutande multijackpot på påskdagen.
– Det är populärt att spela V75 tillsammans med vänner och familj och påsken är ett tillfälle då många ses, umgås och verkligen kan dela upplevelsen, säger Katarina Widman, Chief Commercial Officer på ATG.

Torsdag den 9 april inleds påskens travfestival. Upplägget är samma som tidigare år, fyra dagar V75 som avslutas med en multijackpot på påskdagen på Romme.

För att öka möjligheterna till en stor multijackpot under påskdagen, söndag den 12 april, samlar ATG 20 procent av alla skapade jackpots på V75 under perioden 25 januari till och med 28 mars.

Från och med lördag den 4 april går hela beloppet av eventuella jackpots på V75 till 7-rättspotten på Romme den 12 april.
– Ifjol delade vi ut totalt 185 miljonvinster på V75 vilket är nytt rekord. V75 levererar verkligen och vi hoppas på en spännande påskhelg där vi får avsluta med en stor multijackpot och många glada vinnare över hela Sverige, avslutar Katarina Widman.

V75 Spring Race 2020

Torsdag 9 april, V75, Gävle.
Fredag 10 april, V75, Färjestad.
Lördag 11 april, V75, Klosterskogen (Norge).
Söndag 12 april, V75 med multijackpot, Romme.

***

7Lutfi Kolgjini har tidigare meddelat att han ska dra ner på uppfödningen sin och sålt ut flera fölston, men sedan några dagar är han registrerad som ägare till Umaticaya (e. S.J.’s Photo) 1.10,2ak/1 101 989 kronor. Hon kommer närmast från Frode Hamre och innan dess tränades hon av Alessandro Gocciadoro.

Hennes hittills största seger är i Fyraåringseliten för ston tillsammans med sin första tränare.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Dagen efter dagen PDA

Dagen efter Goops fantastiska triumf i Paris är kallbloden på väg. Vilken avelshingst var vassast i Sverige förra veckan och börjar de europeiska travförbunden äntligen närma sig. Det och mycket mer hittar du i dagens sju nyheter vid sju.
Av
Ola Lernå

1 Eftersnacket, segerkoncept och bortförklaringar. Prix d’Amérique blev en grymt spännande lopp som vanligt i flera kapitel, men till slut bara en vinnare. Björn Goop överlistade sina konkurrenter vid andra segern i världens största travlopp och är han månne den bäste svenske kusken någonsin?

Och här kan du se Prix d’Amérique 2020 igen!

2 Love You är inte bara en framstående avelshingst, utan också en framgångsrik morfar till nybakade Prix d’Amérique-ettan Face Time Bourbon och dubble Pd’A-vinnaren Bold Eagle. Förra veckan hade han fem vinnande avkommor i Sverige och lika många vinnare hade Scarlet Knight och S.J.’s Caviar.

Love You toppar hingstligan i Sverige i år med flest antal vinnare. Efter gårdagen är uppe i 17 vinster, följd av Maharajah och Ready Cash med 16 respektive 15 ettor på svensk mark.

***

3 Det blev svenskt passande nog även i Helen A Johanssons Pris då Johan Untersteiner visade samma taktiska skicklighet som Björn Goop när han satte dit Dear Friend. Du kan läsa om och se loppet här.

***

4 För de som inte är mätta på franskt trav efter helgen så kör Vincennes med flera  ”eftersläckande” svenskar. Inledande (klockan 13:50) Prix Rethel (€37.000) över 2.860 meter är svensktätast för dagen:

5 De europeiska centralförbunden möttes i Paris och äntligen verkar det börja hända saker?! Såväl tuffare skrivning i reglementet gällande drivning som en gemensam databas för Europas länder verkar på gång – redan 2020! Du kan läsa mer här.

***

6Ängsborken och Guldtopp tog de två första platserna i gårdagens kallblodslopp i Bollnäs och är därmed berättigade till plats i de två kallblodsloppen på Vincennes den 16 och 20 februari. Om de vill vara med vill säga. Annars går platsen vidare till loppets trea, fyra, och så vidare. De två övriga platserna tillsätts genom anmälan och seedning.
Det norska laget till Vincennes är redan klart: Wellek (tränare Kjell Lövdal), Brenne Banker (Frode Hamre), samt Öystein Tjomslands duo Magnums Othello och Langlands Odin.

Det finska kvalet körs på Vermo på onsdag (de fyra bästa därifrån får chansen på Vincennes) och blott sex hästar ville vara med och kvala:

7 Det är dagen efter vinterns dagen D i Paris och två svenska travbanor dukar upp till tävlingar. Mantorp (12.20) är först ut till lunch, medan Färjestad (18.20) tar över kvällsaktiviteterna. Här är startlistorna till dagens tävlingar!
Länk startlistor

Fokustema
Morgonsvepet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

100 nya miljoner i prispengar

Idag vänds alla blickar mot Paris och Prix d'Amérique, men det händer också andra saker framöver ute i världen. Storloppsvinnare bjuds ut på auktion. Travbana får 100 nya miljoner att tävla om. Kallblod kämpar om att åka till Vincennes. Toppstammad avelshingst har blivit pappa för första gången. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju”.
Av
Claes Freidenvall

1 Sulkysport har tidigare rapporterat om flera svenska köp från Paris, men inte om Alf Nordemos två nyförvärv på Arqana Trot-auktionen i torsdags och fredags. Dels ropade han in fölstoet Cirkova du Roumois – dräktig med Bold Eagle – och dels fyraåriga Gorgeous Gascogne för 20.000 respektive 25.000 euro.

Cirkova du Roumois (e. Password-Elickova), 1.20,2m/€2.040, är halvsyster med Overtrick (e. Gros Grain), 1.12,1am/€371.670. Gorgeous Gascogne (e. Brillantissime-Thea), 1.15,9l/€44.600, har tävlat för Philippe Allaire och ifjol vann hon tre lopp och bland annat ett på Paris-banan Enghien.

***

2 Intresset för att sälja häst på nätet har ökat och det visar inte minst ASVT:s auktion sista tisdagen i varje månad. Årets första auktion hålls nu på tisdag. 69 hästar finns utbjudna och bland dem E3-vinnaren Violet Bi (e. Equinox Bi-Fidji Bi), 1.11,9ak/1.690.963 kr.

Violet Bi vid segern i långa E3-finalen för ston. Foto Martin Langels/ALN

– Violet Bi har tränat på hyggligt, men vi tycker att det blir lite för tufft för henne i nuvarande klass. Därför är det bestämt att hon ska säljas som fölsto. Idag ägs Violet Bi av ett konsortium med 18 delägare och det kanske blir lite för många viljor när det ska väljas hingst till Violet Bi, berättar Jim Oscarsson, som tränat stoet under hela hennes karriär.

***

3 När Woodbine Racecourse slog igen portarna som sulkybana innebar det att flera större stakes lyftes över till grannbanan Mohawk Raceway. I år tävlas det om mer än 20 miljoner dollar i sulkyloppen och tolv miljoner av den summan kommer från Woodbine Racecourse.

För travarnas del drar sig nyinstiftade Mohawk Million (C$1.000.000) till sig störst intresse. Ett tvååringslopp med 500.000 dollar till vinnaren där det finns möjlighet att köpa sig en plats i loppet – priset är 110.000 kanadensiska dollar – och löpningen hålls den 26 september.

En annan nyhet är att Maple Leaf Trot (C$650.000) kommer att köras utan försök och finalen avgörs den 5 september. Tidigare under samma månad – 19 september – hålls finalerna treåringsloppen i Canadian Trotting Classic (C$665.000) och Elegantimage Stakes (C$350.000).

***

4 Två platser på Vincennes! Det står på spel i eftermiddagens tävlingar i Bollnäs (18.20) när tio kallblod dyker upp bakom startbilsvingen i uttagningsloppet till den kalla rasens dubbla uppgörelser på den franska kolstybben i februari. Läs mer om loppet här! Annars riktas förstås alla blickar mot Paris, Vincennes och Prix d’Amérique i eftermiddag! Här är startlistorna och V4-tipsen till tävlingarna på Vincennes och i Bollnäs idag!

***

5 Prix d’Amérique-stam! Toppstammade avelshingsten International Moni (e. Love You-Moni Maker), 1.09,3/$874.428, har blivit pappa för första gången. Stolt moder till fölet är Da Miracle (e. Striking Sahbra), 1.13,0/$32.016, och hon ägs av Glengate Farms i Kanada.

Da Miracle med föl efter International Moni. Foto: privat

International Monis mamma Moni Maker är fortfarande det vinstrikaste stoet i världen med 5.589.256 dollar och hon vann Prix d’Amérique i regi Jimmy Takter 1999 och kördes till seger av Jean-Michel Bazire.

Fadern Love You deltog däremot aldrig i den tuffa löpningen på kolstybben. Han är dock inte ”lottlös”, utan lämnat två Prix d’Amérique-vinnare: Royal Dream 2013 och Belina Josselyn ifjol.

***

6 Årets snabbaste travare i Sverige heter Disco Volante med tiden 1.10,6. I USA har redan hästarna varit under 1.10-strecket vid flera tillfällen och senast i natt när Pappy Go Go (e. Tag the Stud-Paging Willy) vann på Meadowlands från spets på 1.09,8/1.609 meter för Corey Callahan. Hela 18.750 dollar var segern värd och det var tredje raka för Andrew Harris sexårige valack.

Pappy Go Go. Foto: Lisa Photo

***

7 Flera spelbolag erbjuder fasta odds till Prix d’Amérique idag. En av dem är Svenska Spel och knapp favorit i dagsläget är Jean-Michel Bazires Davidson du Pont (3,75), följd av Björn Goop-körde Face Time Bourbon (3,85). Daniel Redén-tränade Propulsion står i 9,10, medan Stefan Melanders Milligan’s School är taxerad till 60 gånger pengarna och 2018 års Elitloppsvinnare Ringostarr Treb till 700 kronor för satsad tia.

Fokustema
Morgonsvepet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Paris i blickfånget

Blågula intressen på Vincennes, drag till V75 i Eskilstuna och toppmöte i Frankrike.
Det är ett par av rubrikerna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Pär Gustafsson

1 Har ni tagit del av Sulkysports V75-tips? Vi har rubrikhästar, fullständig ranking, spetsstrid, intervjuer och spelförslag. Rapide Cash (V75-2) är en av två spikar och så här säger tränaren Eric Martinsson:

– Rapide Cash har varit duktig i båda starterna hos mig och senast var hon mycket bra från dödens. Hon känns fin och allt verkar normalt i träningen. Hon är både snabb och stark och distansen spelar ingen roll. Det känns som att Rapide Cash även går bra i rygg, men ambitionen är hon inte ska ha någon framför sig och helst ser jag henne i ledningen. Jag tycker att hästen är bra för klassen och har god tro på henne även om jag har respekt för motståndet. Inga ändringar.

Här hittar du tipsen i sin helhet.

***

2 Vincennes värmer upp inför morgondagens Prix d’Amérique med att köra nio lopp. Det största är Prix du Luxembourg (€100.000) med 45.00 euro till vinnaren. Loppet körs över 2.100 meter autostart och en svenskfödd travare är med i det 14 hästar stora fältet. Det är Mindyourvalue W.F. som ska försvara de blågula färgerna och Robert Berghs häst körs av Björn Goop från spår åtta. För motståndet står bland andra svenskägde Earl Simon, tränas av Jarmo Niskanen, och Jerry Riordans italienska Shadow Gar. Den senaste svenske vinnaren av Prix du Luxembourg är On Track Piraten 2015.

Övriga hästar med svenskintresse som startar i Paris idag:

Lopp 2 – Jerry Riordan-tränade Aura SL.
Lopp 4 – Conrad Lugauers Harran Boko och svenskfödde Prosperous. Den sistnämnde tränas numera av Henrik Grift.
Lopp 5 – Anders Lindqvists Frise Pont Vautier.
Lopp 6 – Balzac du Chatelet som tränas av Jörgen Westholm.
Lopp 7 – Stall Courants Hand Full, som tränas av Ron Kupier och körs av Björn Goop.
Loop 8 – Ett amatörlopp där Mats Holmstedt kör Pasi Aikios Uppohopppa. Stall Goops trio Juvels Boy, Västerbo Hard Cash och M.T.James delar också. Samt Robert Bergh-tränade Jet Voice och Staro Ivy League. Den sistnämnde tränas av Ron Kuiper.

Harran Boko med skötaren och ägaren Simon Mitman. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Tävlingarna börjar 14.00 och här är startlistor till dagens lopp.

***

3 Snittpriset på Arqana Trot-aukionen gick ner, men en hel dyra travare såldes. Av svenskarna var Lennart ”Srf Stable” Ågren hetast på gröten och betalade 200.000 euro för ett treårigt sto vid namn Haiti Dream. (e. Love You-Tahiti Dream), 1.17,0am/€12.700. En Propulsion-ettåring såldes också för 80.000 euro. Hela resultatlistan hittar ni här!

***

4 Marjaana Alaviuhkola är sedan ett åt tillbaka ordförande för UET och idag är det dags för den 75:e Generalförsamlingen för den europeiska travunionen. Svenskt Travsport skriver på förbundets sida att bland annat följande punkter finns med på dagordningen:

  • Förslag till förändringar i UET:s tävlingsreglemente (The International Agreement On Trotting) avseende licenser och drivning.
  • Publicering av UET-broschyr
  • UET-databas – API system
  • Internationell tävlingskalender 2020 (Group I & II-lopp, Trotting Masters, Grand Prix de l´UET, European Championship för 3- och 5-åringar, Lärlings EM, Kusk-EM)
  • Årsredovisning och budget för UET
  • UET:s årsstatistik
  • Presentation av travsporten i Rumänien
  • World Trotting Conference 2021

***

5

trav, travsport, sulkysport, goop, elitloppet, bold eagle, solvalla
Björn Goop. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

I Fredagsintervjun den här veckan berättar Björn Goop om hans tankar inför Prix d’Amérique med Face Time Bourbon.
– Det är ett så jämnt lopp att starten blir väldigt avgörande. Det kommer förmodligen att bli väldigt tufft där uppe i startområdet innan vi är iväg, säger Goop.

Här hittar ni intervjun.

***

6 Vi är inne i en intensiv galaperiod och ikväll ska två- och fyrbenta profiler hyllas på två banor. Det är Umåker och Östersundstravet som bjuder upp till fest.

***

7 På hemmaplan är Eskilstuna ensam bana om köra (V75) idag.
Här är startlistor i pdf-format till tävlingarna.