Fokustema
Avel
Läs senare

Sjufaldig miljonär till avel

Orsi Mangelli-vinnaren Quid Pro Quo lägger tävlingsskorna på hyllan och blir avelshingst – på Bornholm!
Av
Ola Lernå
Quid Pro Quo fick högsta betyget vid den danska avelsvärderingen. Foto Hanold/ALN
Quid Pro Quo fick högsta betyget vid den danska avelsvärderingen. Foto Hanold/ALN

Sjufaldige miljonären Quid Pro Quo (e. Yankee Glide – Hostage) har för Svante Båth bland annat vunnit Sprintermästaren, Orsi Mangelli och Sundsvall Open Trot.
– Av alla hästar jag köpt är Quid Pro Quo ”modellen”. Han är det närmaste jag kommit den häst som jag verkligen vill ha exteriört, dessutom är han den smartaste jag haft tillsammans med Express Lavec, säger Svante Båth på sin hemsida svantebath.se

Fakta

Quid Pro Quo

8 år
Yankee Glide – Hostage
11,8m – 10,2a
7.068.290 kronor
71 st: 17-19-13
Meriter: Sprintermästaren, Gran Premio Paolo e Orsi Mangelli, Sundsvall Open Trot, tvåa i Kungapokal, Ulf Thoresens, Åby Stora Pris, fyra i Derbyt.

Expandera

Quid har haft halsproblem som äldre.
– Tyvärr fick han problem med halsen och trots två operationer har vi inte lyckats få tillbaka honom i den standard som är önskvärt för att fortsätta tävla med en häst av den här kalibern, säger Svante Båth.
Quid Pro Quo fick vid avelsvärderingen ”mycket högt skattat avelsvärde” och är faktiskt med sina 86 poäng en av de hingstar som fått högst poäng av samtliga sedan det nya avelsvärderingssystemet infördes.

Fokustema
Sprintermästaren
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Båth med ettor på hand

Svante Båth satt med ett nöjt leende när spårlottningen till Sprintermästaren var klar. Två hästar till start: båda drog innerspår.
– Det klart att det var bästa möjliga utfall. Det ökade i alla fall våra finalchanser rejält, säger Svante.
Av
Mathias Hedlund
Svante Båths Global Withdrawl vann Treåringseliten ifjol med Erik Adielsson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Svante Båths Global Withdrawl vann Treåringseliten ifjol med Erik Adielsson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

 

Sprintermästaren har lockat många storstjärnor genom åren, men det har varit fasligt svårt att vinna såväl Sprintermästaren som Svenskt Travderby. Det har faktiskt inte hänt på 31 år då Gaston Pride och Per-Olof Pettersson tog trippeln som fyraåring: Kungapokalen, Sprintermästaren och Derbyt. Även vi kanske ska framhålla att Brad de Veluwe vann Sprintermästaren och Finskt Travderby samma år: 2012.

Svante Båth, Travtränare, Sulkysport, Travsport
Svante Båth. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Jag tycker väl att Derbyt och Sprintermästaren kräver lite olika typ av häst. Jag håller det som väldigt svårt att vinna båda loppen samma år, men självklart inte omöjligt.

Utveckla!
– Jag kanske direkt ska säga att jag inte ser det som något negativt. Det är ju fantastiskt att vi har så många fina lopp numera att man helt enkelt inte kan vara med i alla! Eller det kan man ju om man vill, men då tror jag inte att man vinner något…
Så dina Sprintermästar-hästar har haft siktet hit en längre tid?
– Så är det, åtminstone har jag sneglat mot Sprintermästaren med dem eftersom det är är två hästar som passar för det här konceptet.

Nya utrustningsväxlar

Deep Pockets (e. Ready Cash) var faktiskt på väg bort från stallet.
– Han var trög och oinspirerad. Jag kände inte att jag kom åt potentialen. Vi provade att stänga in honom och köra barfota – han svarade med att ta sex raka segrar. Det är sällan man ser en sådan scenförändring, berättar Svante.

Deep Pockets är obesegrad i fem starter barfota runt om. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

I senaste starten hade Deep Pockets lekstuga från ledningen och formen ska vara god.
– Båda mina Sprintermästarhästar gick ett 1.15-jobb förra veckan och jag var nöjd. Deep Pockets är en sådan typ som jag tror gynnas av två heat, han är snabb ut och har som sagt läget. Sedan hade jag förstås gärna sett att han hade någon halvmiljon till på sig och lite mer rutin när han ska möta de här hästarna. Det innebär också att det inte finns något att spara på, utan det är så att säga ”all in” gällande utrustning och balans redan i försöket.

Global Withdrawl (e. S.J.’s Caviar) vann bland annat Treåringseliten ifjol och ytterligare åtta lopp med 100.000 kronor eller mer i förstapris.

Han har haft lite småproblem i år, men var å andra sidan riktigt fin i jobbet förra veckan

– En otroligt tacksam och trevlig häst att jobba ihop med. Han har haft lite småproblem i år, men var å andra sidan riktigt fin i jobbet förra veckan och jag hoppas att han är där jag vill ha honom. Han är ju riktigt kvick från början och läget är perfekt.

Ettåringarna för vagn

Båth har tidigare vunnit Sprintermästaren med Quid Pro Quo (e. Yankee Glide).
– Jag brukar alltid vara på plats i Halmstad under den här helgen. Jag har ju mina ettåringar i Skottorp hos Tony Jönsson och under fredagen har vi en exklusiv träff med våra hästägare där de får se sina hästar för vagn.
Båth kör in ettåringarna redan i april.
– De har varit för vagn ett tag nu och allt ser bra ut. Det handlar bara om mängdträning, allt lägga mil benen på hästarna inför tävlingssäsongen.
På torsdag handlar det om den engelska milen. Eller förhoppningsvis två som finalhästarna ska avverka i Sprintermästaren. 1,2 miljoner kronor väntar på vinnaren.

Fokustema
E3
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Adielsson har valt E3-häst

Erik Adielsson kvalade in tre Svante Båth-tränade hästar till hingstarnas final på Eskilstuna nästa lördag och har gjort sitt val.
Av
Mathias Hedlund
Erik Adielsson har valt häst i E3-finalen nästa helg. Foto Jeannie Karlsson
Erik Adielsson har valt häst i E3-finalen nästa helg. Foto Jeannie Karlsson

Global Adventure, Bythebook och Alien Kronos var trion som Båth/Adielsson fick med till finalen och Erik behövde tid på sig för att bestämma sig, men nu är det klart att han kör Bythebook (e. Googoo Gaagaa).
Ulf Ohlsson sitter upp bakom Global Adventure (e. S.J.’s Caviar) medan ägarsonen Markus B Svedberg tar hand om tömmarna på Alien Kronos (e. Infinitif).
E3-finalerna på Eskilstuna körs över 2.140 meter med en miljon kronor till vinnaren för hingstarna.

Fokustema
Tävlingsstopp
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Derbyvinnare går till avel

Derbyvinnaren Poochai har gjort sin sista start.
Efterhängsna småskador gör att nioåringen avslutar karriären med 15 segrar på 71 starter och 5,2 miljoner kronor på kontot.
Av
Mathias Hedlund
Svante Båth-tränade Poochais största seger kom med Örjan Kihlström i Svenskt Travderby 2014, där Ivar Sånna plockades ned sista biten. Foto Leif Norberg ALN
Svante Båth-tränade Poochais största seger kom med Örjan Kihlström i Svenskt Travderby 2014, där Ivar Sånna plockades ned sista biten. Foto Leif Norberg ALN

Han gör det dessutom med seger i senaste starten som skedde på Mantorp 8 september ifjol. Poochai har genom hela karriären tränats av Svante Båth och är såväl uppfödd som ägd av Roxy Horses KB i Färila som Leif Norberg står bakom.
Poochai vann inte bara Derbyt, utan var även först i Kungapokalen samt Big Noon-Pokalen och triumferade som äldre Frances Bulwarks Lopp.

”Kan man inte drömma om”

– När han gjorde sin tredje start och vann kval till Uppfödningslöpningen så insåg jag att det var något extra. Men den utvecklingen kan man inte drömma om, att få vara med och tävla i de här sällskapen, säger Leif Norberg.
Som givetvis rankar Derbysegern högst.
– Det är många minnen när man ser tillbaka på hans karriär. Han har varit helt fantastiskt
Poochai (e. Make It Happen – In Vino Veritas e. Express Ride) är avelsvärderad med högt skattat avelsvärde och Leif har förhoppningar om att något stuteri ska vara på hugget.
– Jag tycker att han vore värd att få prova i alla fall. Kanske något mindre stuteri som vill testa honom. Jag hoppas att någon hör av sig, säger Leif.
Som har kvar en syster, Chookdi, till Poochai som startar på nytt framåt sommaren och sedermera ska debutera i aveln.
– Ska jag fortsätta med aveln, då är det med henne, säger Leif.