Fokustema
Breeders Crown
Läs senare

”Ska verkligen bli spännande”

Conrads Rödluva utsågs både till Årets Treåring och Sto på hästgalan för sina framgångar 2018 och Daniel Redéns stjärna ser ut att ha övervintrat väl.
I ett Breeders Crown-lopp i Örebro ikväll svarade fuxan för en läcker årsdebut.
Av
Pär Gustafsson
Conrads Rödluva har vunnit sju av tio starter och tjänat över fem miljoner kronor. Foto Simon Hagen
Conrads Rödluva har vunnit sju av tio starter och tjänat över fem miljoner kronor. Foto Simon Hagen

Conrads Rödluva (e. S.J.’s Caviar) vann sex av nio starter som treåring och var kulldrottning. Hon segrade i både Oaks och Breeders Crown och sprang in nästan fem miljoner kronor. Idag var Daniel Redéns snygga fuxa tillbaka på tävlingsbanan och det inte helt utan dramatik.

Hästen var inte med i någon spetskörning, men kunde droppa ner i andra ytter i första sväng. Tempot var lågt och körande Örjan Kihlström var inte nöjd med den positionen. På första bortre långsidan lyftes Conrads Rödluva ut i tredjespår och släpptes till ledningen drygt 1.500 kvar. Första varvet travades i 1.17-tempo och i slutsvängen fick storfavoriten S.G.Maleficent på utsidan.

Roger Walmanns sto såg ut att kunna ge Conrads Rödluva en match, men ledaren sträckte på sig och vann säkert på 1.14,6a/2.100 meter.
– Vi kom enkelt till spets och det kändes bra. Över upploppet gick det väldigt snabbt och hon sprang undan på lätta fötter. Conrads Rödluva är snabb, men framför allt stark och det ska bli verkligen spännande i år, sade Örjan Kihlström.

Solvallakusken vann även Breeders Crown-loppet för de fyraåriga hingstarna och valackerna. USA-födde Evaluate (e. Andover Hall) imponerade i Sverige-debuten för sin ägare och tränare Stefan Melander och fyraåringen var finfin även ikväll. Kihlström forcerade den dubble miljonären till spets in på slutrundan och vann lätt på 1.14,1a/2.100 meter.
– Hästen har bra teknik och är fin att köra, sade Örjan.

Obesegrad finska

Mascate Match
Mascate Match är obesegrad efter fyra starter. Foto Simon Hagen

Pekka Korpi har en löfte i finskfödda Mascate Match (e. Muscle Mass) som inte vet hur det känns att förlora efter fyra starter. I kvällens Breeders Crown-lopp för treåriga ston öppnade hon snabbt till ledningen och fick dämpa tempot. I en snabbare avslutning vann Mascate Match lekande lätt på 1.15,5a/2.100 meter.
– En snabb och bra häst, sade Korpi.

Bland de treåriga hingstarna och valackerna ledde norske gästen Custom Colt (e. Offshore Dream) från start till mål på 1.14,1a/2.100 meter. Svante Båths favorit Bythebook (e. Googoo Gaagaa) inledde som sexa på innerspår och svarade för ett starkt slutvarv i andraspår, men han fick inte tag på täthästen trots 1.11,4 sista 1.000 meterna.
– Jag trodde att det skulle vara för tunt med bara ett lopp i kroppen, men det löste sig fint och hästen var bra, sade tränaren och ägaren Henry Rorgemoen.

Förstaprisen i samtliga Breeders Crown-lopp uppgick till 110.000 kronor.

Finfin årsdebut av Perfect Spirit

Fokustema
Tyskland
Läs senare

Unghäststjärna fast i dopingkontroll

Gaya de Pervenche tävlade på otillåtet medel när hon vann stoavdelningen i första benet i tyska Triple Crown – Adbell Toddington-Rennen (€10.000) – på Mariendorf-banan i Berlin den 19 maj.
Av
Claes Freidenvall

A-provet visade sig innehållet ett otillåtet medel, men som vid alla fall i Tyskland rappporterar inte travförbundet HVT vilken substans det handlar om förrän vid B-provet.

Dion P. Tesselaar-tränade Gaya de Pervenche (e. Bold Eagle-Her Way) vann på 1.15,9a/1.900 meter och stoets ägare går miste om förstapriset på 5.000 euro om det inte sker några förändringar vid analys av B-provet. Måltvåa i loppet var Marylin Monroe Bo (e. Andover Hall) och Michael Nimczyk.

Ytterligare en start har Gaya de Pervenche hunnit med efter starten i Adbell Toddington-Rennen och på Vincennes den 8 juni slutade hon fyra i stoloppet Prix d’Istres (€70.000) för treåringar på 1.15,2/2.700 meter.

Förra året vann tyska kulltoppen Jugend Preis (€20.000) i Berlin på 1.16,4a/1.900 meter.

Jugend Preis till Bold Eagle-dotter

Fokustema
Midnight Race
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Näslunds italienare nattens kung?

Anna Näslund har stallet i toppslag och har funnit en perfekt uppgift åt Te Quiero Grif på Dannero.
Den italienskfödde sjuåringen står perfekt inne i Midnight Race där vinnaren av finalen kammar hem hela 200.000 kronor.
– Det var svårt att stå över detta lopp när man läste propositionen, medger Umåkeramatören.
Av
Emil Persson
Te Quiero Grif vann bronsdivisionen i Halmstad under fjolåret i lag med Peter Ingves. Numera är det Anna Näslund som tränar sjuåringen. Foto Mia Törnberg/Sukysport
Te Quiero Grif vann bronsdivisionen i Halmstad under fjolåret i lag med Peter Ingves. Numera är det Anna Näslund som tränar sjuåringen. Foto Mia Törnberg/Sukysport

Den sjuårige Varenne-sonen kom till Sverige för två år sen och inledde då sin svenska sejour i Veijo Heiskanens regi. Där presterade han ytterst väl och vann såväl Dam SM för Jennifer L Oscarsson med 100.000 kronor i segerpremie som bronsdivisionen i Halmstad under fjolårets Sprintermästarmeeting.

I början av detta år exporterades hästen till Finland, men där gjorde han bara en start i Harri Koivunens regi innan Anna Näslunds amatörstall blev nästa anhalt.
– Min man är vän med Kari Lähdekorpi som köpte hästen till Finland och det var på den vägen vi kom över honom. Som vi förstod det hade det inte varit några stora problem med hästen och vi tyckte det var en spännande häst att jobba med, säger Anna Näslund.

Efter att hästen initialt varit lite ”spänd och misstänksam” ska han snabbt slappnat av och fattat tycke för sin nya hemmiljö.
– Vi har bara fyra starthästar här på gården och hästarna kan gå ute en hel del och bara vara häst. Det är säkert svårare i ett större proffsstall och precis som för Eder Bob tror jag det varit en nyckel till att hästen tävlat så bra som han gjort. Han har funnit sig fint till rätta även om de är lite rivaler. hingstar som de trots allt är, säger Näslund.

Går i topphästarnas fotspår?

Vardagen innehåller mest underhållande träning med syfte att hålla hästarna på gott humör. Te Quiero Grif inledde sin sejour hos Näslund med att vara tvåa på Bergsåker den 23 maj bakom Reigning Moni (e. Donato Hanover) och därefter trea i silverdivisionen i Östersund på tangerade rekordet 1.11,1 bakom Eldorado B. (e. Maharajah) och Weekend Fun (e. Jaded).
– Då trodde man ju att det skulle bli jättetuff körning från start, men det blev det inte alls. Det var svårt att ta något utifrån det, men hästen gick jättebra som trea och verkar tagit det loppet på helt rätt sätt. Han börjar få mer och mer självförtroende och lyfter sig hela tiden, säger Näslund.

Ikväll stundar eventuellt två lopp samma kväll då han kliver ut i Midnight Race där försöksvinnarna får 30.000 kronor och finalvinnaren kammar hem hela 200.000 kronor.
– Två heat tror jag han ska klara bra och jag tycker uppgiften ser intressant ut redan i försöket. Det är några tuffa och väldigt startsnabba hästar på utsidan så någon ledning blir det knappast, men hästen har ju gått bra bakifrån så hoppet lever i allra högsta grad, säger Näslund.

Hoppet lever i allra högsta grad

Midnight Race har körts i varande tappning två år tidigare. År 2017 vann Evil Enok M.E. (e. Magnetic Power) på 1.10,9 och i fjol var det Antonio Tabac (e. Crazed) som dundrade fram på 1.10,2.
Två hästar som därefter utvecklats till riktiga elithästar med triumfer i Oslo Grand Prix samt Grosser Preijs der Giganten som främsta meriter.

Kan Te Quiero Grif rentav ta ett sådant steg i sin utveckling och utveckla sig till en bra gulddivisionshäst?
– Jag tycker att han har kvalitéer för att lyckas i guld, men spannet i de sammanhanget tycker jag är ganska brett. Det finns ju guldlopp som är mer av typen ”riktigt bra snabblopp” och så finns det guldlopp där hästar från yttersta eliten dyker upp. Att nå de sammanhangen kan bli tufft, men hästen är hård och vi tror på honom, avslutar Anna Näslund.

Fokustema
Prix René Balliere
Läs senare

Innerspår för Bold Eagle

Fem Sébastien Guarato-tränade hästar, varav de fyra vinstrikaste, startar i storloppet Prix René Balliere på Vincennes på söndag.
Av
Lars G Dahlgren
Bold Eagle med sin skötare Hugues Monthule. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Bold Eagle med sin skötare Hugues Monthule. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Fem av 13 startande skull man kunna lägga till. Kvintetten är Bold Eagle som ska köras av Björn Goop, Billie de Montfort, Valko Jenilat, Carat Williams och Tony Gio, som i sin debut för Guarato besegrade Elitloppstvåan Aubrion du Gers.

Bold Eagle, vilken vunnit detta lopp tre år i följd, drog ”nitlotten” innerspår bland de nio framspåren bakom bilen med startsnabba Elitloppsvinnaren Dijon bredvid sig.

Prix d’Amérique-tvåan och Prix de l’Atlantique-vinnaren Looking Superb är i stridbart skick igen efter att denne fick ställa in resan till Oslo Grand Prix på grund av en febersläng.

En svenskfödd häst är med, Philippe Billard/Fabrice Souloy-tränade Cash Gamble.

Startlista

Prix René Balliere, 2.100 meter autostart, förstapris 76.500 euro:

 1. Bold Eagle – Björn Goop (Sébastien Guarato)
 2. Dijon – Romain Derieux
 3. Carat Williams – David Thomain (Sébastien Guarato)
 4. Cash Gamble – Christophe Martens (Philippe Billard)
 5. Tony Gio – Eric Raffin (Sébastien Guarato)
 6. Valko Jenilat – Francois Lagadeuc (Sébastien Guarato)
 7. Delia du Pommereux – Damien Bonne (Sylvain Roger)
 8. Billie de Montfort – Gabriele Gelormini (Sébastien Guarato)
 9. Looking Superb – Jean-Michel Bazire
 10. Tessy d’Ete – Franck Nivard (Philippe Billlard)
 11. Orlando Jet – Rudolf Haller
 12. Cobra Bleu – Pierre Vercruysse
 13. Detroit Castelets – Matthieu Abrivard (Jean Luc Dersoir)