Fokustema
Inför V86
Läs senare

”Ska jag vara med där framme så…”

Anna-Karin Jonsson är van att besöka vinnarcirkeln när hennes passhäst Våler Nikolai radar upp segrarna, men i kväll kan hon även ta sig dit som kusk och tränare.
Egenuppfödde Spartan Cougar (V86-3) tillhör uppstickarskaran inom kvällens V86-spel.
– Jag har ingen koll på motståndet, men vet att jag har en häst som alltid gör bra lopp, säger Anna-Karin Jonsson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Blir det segerblomster till Anna-Karin Jonsson på Bergsåker i kväll? Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Blir det segerblomster till Anna-Karin Jonsson på Bergsåker i kväll? Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Visst är det så och den saken tydliggjorde Spartan Cougar (e. Andover Andover) extra mycket i den senaste starten på just Bergsåker.
Det var den 8 oktober då han vann helt överlägset från dödens med Hanna Forslin som tömförare, men sedan dess har han inte varit synlig på tävlingsbanan.
– Han var nog för laddad där för han gjorde sig illa i hagen efter det loppet och fick vila ett par veckor. Nu har han tränat på för fullt igen och känns bra – precis lika bra som han gjort inför de tidigare starterna – så det finns inget negativt att rapportera om, säger Anna-Karin Jonsson.

I kvällens lopp handlar det om 2.640 meter, något som tycks passa Andover Andover-sonen väl. I två av fyra starter över lång distans har det blivit seger.
– Det passar bra. Hästen är ju inte så startsnabb och det kan bli svårt att hitta ner, men i sådana fall får jag väl köra framåt. Ska vi vara med där framme så går det inte att sitta där bak. Jag har en häst som alltid gör bra lopp, men har ingen koll på motståndet så jag har svårt att säga hur han står sig.

Spännande montépremiär

Till vardags arbetar Anna-Karin Jonsson hos Öystein Tjomsland och likt hans hästar så står Spartan Cougar på Wolmsta Gård som numera finns i just Tjomslands ägo.
Arbetsgivaren startar fem hästar på Bergsåker denna kväll, men samtliga går lite under radarn eftersom kallblodsloppen är placerade utanför V86-spelet. Måhända finns det likväl något guld att hämta där…?
– Allt verkar som det ska med hästarna så det finns inget negativt alls att rapportera om dem. Jag tycker att det ska bli spännande att se vad Tangen Elvira (e. Järvsöfaks) kan prestera i sin montédebut. Hon har varit lite galoppbenägen, men vi hoppas att detta kan passa henne bra.

Och stjärnan Våler Nikolai som du sköter, vad är senaste nytt där rörande vinterns planer?
– Jag vet bara att han ska starta i Dubbelcupens final på Bergsåker nästa lördag. Han har haft en riktigt bra utveckling och gör det bra varje gång så jag hoppas det kan fortsätta så, avslutar Anna-Karin Jonsson.

V86-tips: En spik som åldras väl

Ett lyxstreck värt att betala för

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Årsdebuten som lovar gott

Några galopper för mycket som treåring.
Nu verkar bitarna ha fallit på plats för Viva la Vida Face.
Gårdagens årsdebut lovar gott!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Viva la Vida Face och Adrian Kolgjini. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Viva la Vida Face och Adrian Kolgjini. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Viva la Vida Face (e. Joke Face) visade både fin styrka och snabbhet föra året, men en del galopper var satte käppar i hjulen. Seger på 1.14,2/2.140 mneter med voltstart på hemmabanan Jägersro i augusti var en av de starka insatserna under treåringssäsongen, rekorden långsammare än stallkamraten Rajesh Face (e. Raja Mirchi) svenska rekord.

Att förhoppningarna från stallet fanns på hästen berättade Adrian Kolgjini i Sulkysports populära serie Treåringskullen förra våren:

”Ingen enkel häst, men när han väl hittar rätt med sina ben och lite fart på dem kan han å andra sidan springa i samma tempo en hel förmiddag. Kommer att bli en stayertyp som får göra jobbet den tunga vägen ute i spåren.”

Efter knappa 200.000 kronor insprunget under treåringssäsongen årsdebuterade Viva la Vida Face i Halmstad igår efter drygt två månaders uppehåll och det var en återkomst med mersmak. Adrian Kolgjini var offensiv från bakspår i volten och redan på första långsidan satt han i tät. Efter 1.17,5 första kilometern skärptes farten rejält på sista bortre långsidan.

Via 1.13,3 sista 800 när han stack undan med flera längder 400 kvar och skar mållinjen med fin spänst i steget. Segertiden skrevs till 1.16,0/2.140 meter.

Samma möderne som Southwind Frank

Viva la Vida Face tillhör Derbyvinnaren Joke Face (e. Viking Kronos) sista kull och är vinstrikast bland 46 svenskfödda i årgången.

Fakta

Viva la Vida Face

Valack 4 år e. Joke Face – Que Sera Sera e. Varenne
Resultat: 12 st: 3–1–4
Rekord: 1.14,2m* – 1.13,7am
Intjänat: 227.000 kr
Uppfödare: Lutfi Kolgjini & Anna Svensson.
Ägare: Ryka Invest AB, Eskilstuna
Tränare: Adrian Kolgjini, Jägersro
Körsven: Adrian Kolgjini, Jägersro
Skötare: Jessie Wandenberg

Expandera

Modern Que Sera Sera (e. Varenne) var ostartad och betäcktes som fyraåring. Förutom Viva la Vida Face har även Tipsy Face (e. Joke Face) startat och vunnit tre lopp. Själv är hon en dotter till amerikanskan Out Of The Game (e. Muscles Yankee), som Staffan Svensson köpte för 50.000 dollar i Harrisburg hösten 2003.

Out Of The Game var duktig som tävlingshäst, vann elva lopp på 31 starter och tjänade 827.800 kronor i regi Staffan Svensson och Hans Adielsson. Bland annat slutade hon trea i Stosprintern 2006, där Flicka Kronos vann. Segerrekordet sattes till 1.12,0ak*.

Viva la Vida Face kommer från samma möderne som USA-kulltoppen och avelshingsten Southwind Frank (e. Muscle Hill-Flawless Lindy), 1.09,8ak/$1.950.887, som bland annat satte världsrekord med 1.09,8ak som tvååring.

Que Sera Sera är i år dräktig med Raja Mirchi.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Två svensktränade i Luxembourg?

13 hästar kvarstår i Prix de Luxembourg efter första strykningsomgången och två svensktränade travare finns bland de anmälda.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Bergh har anmält Mindyourvalue W.F. till Prix du Luxembourg. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Robert Bergh har anmält Mindyourvalue W.F. till Prix du Luxembourg. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Robert Berghs Mindyourvalue W.F. var fyra i årsdebuten i Prix de Brest på Vincennes med Björn Goop i sulkyn. Ett lopp som vanns av Dorgos de Guez och som också står kvar i anmälningslistan till Prix du Luxembourg, där samtliga som vill kan starta.

Björn Goop-tränade Zlatan årsdebuterar och han har inte varit ute och tävlat sedan han slutade oplacerad i Prix Tenor de Baune den 26 december på Vincennes.

Nämnas ska också att Anders Ströms uppfödning Frisbee d’Am är anmäld till loppet.

Senast en svenskfödd travare vann Prix du Luxembourg var 2015. Då skötte Erik Adielsson tömmarna bakom Hans R Strömberg-tränade On Track Piraten.

Imorgon klockan 09.30 blir den definitiva startlistan till loppet klar.

Prix du Luxembourg (€100.000)
Priser: 45.000-25.000-14.000-8.000-5.000-2.000-1.000 euro.
2.100 meter, autostart.

 • Desir Castelets
 • Violetto Jet
 • Romanesque
 • Eclair de Gloire
 • Frisbee d’Am
 • Dreambreaker
 • Zlatan (Björn Goop)
 • Tamure Roc
 • Drole de Jet
 • Mindyourvalue W.F. (Robert Bergh)
 • Dorgos de Guez
 • Anzi des Liards
 • Ble du Gers
Fokustema
Halmstadtravet (uppdaterad)
Läs senare

Lärling avstängd för sparkat häst

Hyllades av tränaren på twitter – lärling avstängd en månad för ha sparkat häst.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Jonas M Oscarsson slutade tvåa bakom Claire di Quattro på Halmstadtravet igår och han fick lovord av sin arbetsgivare Marcus Lindgren på twitter:

”Claire di Quattro var inte som bäst för dagen men Jonas körde briljant å gungade in henne till ytterligare en fint betalande andraplats i januari!”

Måldomarnämnden på Halmstadtravet var inte lika glad över Jonas M Oscarssons agerande. Han dömdes till 3.000 kronor i böter och avstängning mellan 11 februari och 9 mars för att ha sparkat Claire di Quattro.

Överklagar beslut

– Detta är helt sjukt! Jonas sparkade ingen häst, detta kommer att överklagas omedelbart, skriver Marcus Lindgren.