Fokustema
Svensk Travsport
Läs senare

Ska skriva proppar för hela landet

En enda person som skriver propositioner till alla Sveriges tävlingsdagar.
I slutet av året kliver Mattias Stenby in i den nya rollen.
– Målet med centraliseringen är att skapa en skrivning av propositioner som ger fler hästar i varje lopp, säger Stenby till ÖP.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Mattias Stenby tillträder en ny tjänst på Svensk Travsport där han ska skriva propositioner till alla landets banor. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Mattias Stenby tillträder en ny tjänst på Svensk Travsport där han ska skriva propositioner till alla landets banor. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Svensk Travsports vd Maria Croon berättade i sitt vd-bre i lördags om den nya tjänsten för nationell propositionsskrivning som ska inrättas på travförbundet:
”En åtgärd som diskuterats i många år kommer nu att införas 2023. Det innebär att det är en person som skriver alla propositioner (back up kommer finnas). Fördelarna är framförallt att det blir en bättre helhetsbild och därmed bättre optimering av tävlingsplaneringen med ambitionen att minska krockar och förbättra det totala utbudet,” skrev Croon.

Och nu står det klart vem som får den nya posten. Mattias Stenby, idag sportchef på Östersundstravet, byter arbete och ska nu på heltid ägna sig åt propositioner för hela landet. För dagen skriver Stenby redan propositioner för sju banor, inklusive Östersundstravet.
– Jag tillfrågades om jobbet av ST:s sportchef Robert Karlsson. Och som den nörd jag är kring just propositioner, kunde jag inte tacka nej. Ett drömjobb för mig, säger Mattias Stenby i en intervju med Östersunds-Posten.

Innan Mattias Stenby flyttade till Östersund var han bland annat sportchef i Örebro och på Solvalla och sedan arbetade han tiotalet år på sportavdelningen hos Svensk Travsport.
– Målet med centraliseringen är att skapa en skrivning av propositioner som ger fler hästar i varje lopp. Idag dyker det upp för många lopp med fem, sex eller sju hästar. På sikt är det ohållbart. Inte minst för ett attraktivt travspel, säger Mattias Stenby till ÖP.

Mattias kommer att bo kvar i Jämtland och sköta den nya tjänsten därifrån.

”Tycker inte om utvecklingen”

Östersunds travbanechef Jan Quicklund är redan i gång med att söka en efterträdare på sportchefsposten.
– En väldigt tråkig situation för oss. När vi äntligen lyckats få tag i en person av Mattias Stenbys kaliber som renodlad sportchef för vår travbana, så går det bara två år innan ST rycker åt sig honom igen. Jag har talat om för ST:s ledning att vi inte tycker om den utvecklingen. Samtidigt håller jag med ST om att en centralisering av propositionerna behövs. Det gynnar oss alla inom sporten på sikt. Och Mattias Stenby är också den person i Sverige som kan det här jobbet bäst, säger Jan Quicklund till ÖP.