Fokustema
Olyckan på Solvalla
Läs senare

Skadade hästen hemma igen

Treårige D.Day Zet, som skadades allvarligt på Solvalla i tisdags kväll av en traktor som sladdade banan, har fått komma hem till Daniel Redéns stall från veterinärhögskolan i Uppsala.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

– Veterinären på Solvalla gjorde bedömningen att han inte kunde sy ihop de allvarliga såren på benet eftersom det kommit in så mycket grus och smuts i skadorna, att det därför behövdes ett mer avancerat ingrepp innan hästen kunde sys. Det var därför hästen togs till Lantbruksuniversitetet i Uppsala för att opereras där, säger Thomas Hedlund hos Stall Zet.

Operationen gick alltså så pass bra att högättade D.Day Zet (e. Trixton – Twigs Tiffany) fick komma hem till sitt stall inom ett dygn efter att olyckan inträffat. Det visade sig också att alla senor klarat sig utan skador.

– Det är ändå, som det alltid är med så här allvarliga sårskador, några krisdagar till som följer nu, även om hästen fått komma hem, säger Thomas Hedlund.

D.Day Zet skar upp ena bakbenet när han hoppade åt sidan och kolliderade med redskapet på en traktor som sladdade banan. Hästen och traktorn möttes. Olyckan inträffade när D.Day Zet värmdes.

Förutom den centrala frågan om hästen blir frisk igen, och om D.Day Zet i så fall kommer ur skadan utan allvarliga men, återstår också att reda ut ansvarsfrågan som rör det försäkringsmässiga. En viktig punkt där är förstås om traktorn som sladdade banan kördes på det sätt som fordon bör/ska framföras vid möten med (orutinerade) hästar som konstrar.

Redén-häst i allvarlig olycka på Solvalla

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

”Så mycket passgång och rull i honom i början”

Redéns Kriteriehäst som måste vara först, rekordhållare synas i sömmarna, årets svenska mästare föll, kuskarna i Amatör-SM och Bold Eagles lillasyster vann i Tomas Malmqvists regi.
Det är några av punkterna i ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Brambling och Daniel Redén. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Brambling och Daniel Redén. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

1Hög klass på sporten med Svenskt Travkriterium, Svenskt Trav-Oaks och STL-finaler, spetsat med V75-spel. Sulkysports tipsredaktör Emil Persson har synat omgången noga i spelstugan och bjuder på analyser, ranking, spelförslag och viktigt vetande inför omgången.

Daniel Redén. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

En som spelar en nyckelroll är Daniel Redén, som startar hela åtta hästar inom V75 idag. Så här säger han om en av sina Kriteriehästar:

Brambling (V75-6) har en fruktansvärd inställning. Han vill tävla i alla lägen och älskar att åka på trav. Likadan är han hemma. Ligger han först så ska han vara först. Det var så mycket passgång och rull i honom i början. Nu flyter det okej för Brambling, men inte bra. Brambling vet exakt vad han ska göra, men han har problem med aktionen och får kämpa sig fram. Eventuellt blir det urryckare, säger Daniel Redén.

Här är Sulkysports stora tipsgenomgång till lördagens finalkantade tävlingar.

***

2Kriterieauktionen går in på sin tredje dag av fem och ikväll börjar avsluten på den internetbaserade auktionen klockan 19.00. 60 hästar går under klubban.

Den dyraste hästen som sålts under de två första auktionsdagarna är stoet Missouri Boko (e. Trixton-Iowa Boko), som Stefan Granat ropade in för 325.000 kronor igår. Ostartade mamman Iowa Boko (e. Yield Boko) är syster med fyrfaldige miljonären Gareth Boko (e. Make It Happen), som vunnit Svensk Uppfödningslöpning och som äldre tre gulddivisionslopp.

Här går det att följa Kriterieauktionen [extern länk]

***

3Månlykke A.M. (e. Månprinsen A.M.) och Silver Jossan (e. Klack Jo) är årets svenska mästare för sulky på kallblodssidan, men när de startade i varsitt lopp på Bergsåker igår blev det förlust för båda!

Gunnar Melanders Månlykke A.M. avslutade duktigt från femte utvändigt, men hade för långt fram för att fånga in Öystein Tjomsland-tränade Hvalstad Odin (e. Moe Odin) och Rikard N Skoglund i Sleipners Nordiska Kamp med 150.000 kronor till vinnaren.

Simon Wall satsade på ytterligare ett SM-guld med Silver Jossan, som startade i monté-SM för kallblod. Där blev det dock galopp efter ett drygt varv på väg ned i ledarryggen. Istället slutade loppet med stor uppvisning av Umåkeramatören Stefan Dellbros valack Don Viking (e. Järvsöviking) och Lena Fritz. I hästens sjunde montéstart kom karriärens näst största seger och första SM-guldet när Don Viking vann överlägset på nya svenska rekordet 1.23,6a/2.140 meter.

Tio kallblodslopp stod på programmet på Bergsåker och Öystein Tjomsland plockade hem fyra av dem som tränare! Han avslutade kvällen med svenskägde, norske Derbyvinnaren Grisle Odin G.L. (e. Moe Odin), som vann Stora Fyraåringsloppetöver lång distans.

***

4Kriterietvåan Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore) är en av sju kallblodshingstar som är anmälda till avelsvärderingen på Wången den 23-24 oktober. Igår satte han svenskt rekord med åtta tiondelar när han vann ett treåringslopp på Bergsåker. Lär om loppet här!

Bäcklös Faron. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Medan samtliga varmblodshingstar (i stort sett) godkänns för avel genom poängbedömning och skattat avelsvärde, så krävs det ”tummen upp” av avelsvärderingsnämnden för de kallblod som vill verka kommersiellt.

Åldersspannet bland de anmälda går från tre till elva år, där veteranen Monster Monsun (e. Mörtvedt Jerkeld) avelsvärderats tidigare. Både 2013 och 2015 har han fått nobben.

Avelsvärderingen är gemensam för Sverige och Norge och den beslutande nämnden består av tre personer från varje land, där arrangörslandet har ordförandeposten.

Anmälda till avelsvärdering 2020

Hingst – Ålder/far – Resultat

 • Bäcklös Faron – 3 år e. Järvsö Tore – 1.24,2m/577.000 kr
 • Oppgårdsdrängen – 3 år e. Tekno Odin – 1.26,5am*/337.712 kr
 • Järvsö Elling – 4 år e. Horgen Tore –
 • Gott Klirr – 5 år e. Åsajerven – 1.23,6ak/957.573 kr
 • Bol Brage (NO) – 7 år e. Horgen Tore – 1.23,3k/757.587 kr
 • Fylking – 10 år e. Järvsöviking – 1.24,1m/827.026 kr
 • Monster Monsun – 11 år e. Mörtvedt Jerkeld – 1.24,4m/931.864 kr

På norsk mark hålls avelsvärderingen för kallblod på Biri den 8 oktober och hela 17 hingstar är anmälda.
Treåringer: Balder Odin (e. Moe Odin), Finseth Faksen (e. Norheim Faksen), Olav (e. Moe Odin), Prinsen (e. Moe Odin), Tverdals Trippel (e. Briskeby Philip).
Fyraåringar: Grisle Odin G.L. (e. Moe Odin), Grisleprinsen G.L. (e. Moe Odin), Havglimt (e. Moe Odin), Voje Piril (e. Hellin Faxen).
Äldre: Igelson (e. Ulsrud Igel), Lukas Rauen (e. Troll Jokeren), Komnes Bork (e. Bork Odin), Professor Ö.K. (e. Norheim Svenn), Rappnor (e. Nordli Svarten), Sikvelands Svarten (e. Alm Viktor), Viking Faks (e. Järvsöviking), Våler Nikolai (e. Åsajerven).

***

5Alla blickar på Solvalla i eftermiddag. Eller? Inte Eskilstunaamatören Patrik Jacobssons i alla fall. Ikväll startar han tio (!) av stallets hästar på Ålandstravet i Mariehamn. Patrik har 25 hästar på träningslistan och av de tio som startar i Mariehamn kör Kaj Widell åtta av dem. Oskar Kylin Blom kör den nionde, medan Kevin Gondet rider Enjoy’s Hardcash i montéloppet.

Här är startlistorna till Solvallas V75 och Mariehamn.

***

6Tolv försök har plockat fram lika många finalister. Igår kördes de två sista uttagningsloppen och nu är ekipagen i Amatör-SM på Åby den 10 oktober med 110.000 kronor till vinnaren klara. Snabbaste försöksvinnaren i försöken var Zenone Bar (e. Varenne), som tillsammans med Joseph Taavela Ruocco vann på Solvalla i onsdags.

Finalisterna i Amatör-SM

Bana/banor – Vinnare (far) – Kusk – Segertid

 • Axevalla/Åby – Zoccoloduro O.P. (e. Ghiaccio del Nord) – Fredrik Claesson, Ax – 1.13,9a
 • Bergsåker/Östersund – Google Sisu (e. Even Better Odds) – Jessika Sidbäck, B – 1.14,5a
 • Boden/Skellefteå – M.T.Keepontrotting (e. Credit Winner) – Paavo Koivurova, Bo – 1.15,6a
 • Bollnäs/Hagmyren – Winnie The Pooh (e. From Above) – Hans Svedin, Bs – 1.15,1a
 • Dannero/Solänget/Umåker – Åsens Boggie (e. Quarcio du Chene) – Ricky Eklund, Sä – 1.14,2a
 • Eskilstuna/Mantorp – Al’s Mintoo (e. Crazed) – Henrik Nilsson, E – 1.14,8a
 • Färjestad/Åmål/Årjäng – Gateruds Kashmir (e. Make It Happen) – Jan Silvén, F – 1.14,5a
 • Gävle/Romme/Rättvik – Daysofourlives (e. No Frosting) – Janaxel Näsman, G – 1.14,8a
 • Halmstad/Vaggeryd – Reddington (e. From Above) – Frank Nilsson, Hd – 1.16,4a
 • Jägersro/Kalmar – Global Workaholic (e. Muscles Yankee) – Thomas Linder, J – 1.14,6a
 • Lindesberg/Örebro – Jullan Palema (e. Symphonic Hanover) – Mercedes Balogh, Ö – 1.15,9a
 • Solvalla/Visby – Zenone Bar (e. Varenne) – Joseph Taavela Ruocco, S – 1.12,9a

***

Tomas Malmqvist. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

7Jägersrotränaren Tomas Malmqvist satsar stort i Frankrike och det vimlar av franskfödda travare på hans träningslista. En av dem är treårige hingsten Humble Dance (e. Repeat Love), som ägs och är uppfödd av danska Panamera Racing. Hästen vann direkt i debuten i mars, men har sedan dess gått segerlös. Idag vid lunchtid står han. fint inne i ett treåringslopp i Nantes me 18.000 euro i prispotten. Adrien Lamy sitter i sulkyn.

Här är Sulkysports intervju med Tomas Malmqvist om den franska satsningen.

Den innehåller bland annat Bold Eagles treåriga lillasyster Hunter Valley (e. Charly du Noyer). Hunter Valley startade igår kväll i Mauquenchy, dit Vincennes tävlingar flyttats med anledning av risk för strejk bland personalen på Parisbanan, och hon gjorde ingen besviken. I karriärens tredje start kom andra segern när hon rekordsänkte till 1.14,9a/2.150 meter tillsammans med Franck Nivard. Segern i Prix Guericke (€29.000) var värd 13.050 euro.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Helsyskon vann storlopp

Det var stor galanatt för Marcus Melander i natt på Hoosier Park sedan helsyskonen Gimpanzee och Iteration vunnit The Caesars Trotting Classic respektive Kentuckiana Stallion Management.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Gimpanzee och Brian Sears plockar ner invändiga Atlanta i spurten. Foto: Dean Gilette
Gimpanzee och Brian Sears plockar ner invändiga Atlanta i spurten. Foto: Dean Gilette

Gimpanzee (e. Chapter Seven-Steamy Windows) serverades ett lopp i rygg på Atlanta i The Caesars Trotting Classic ($150.000) och kunde avgöra med en halv längd för Brian Sears på 1.09,2/1.609 meter. Samma tid noterade Atlanta (e. Chapter Seven) som tvåa för David Miller.

Femteplatsen tog Anette Lorentzons Guardian Angel Ås (e. Archangel) på 1.10,2, medan Nancy Takters Don’t Let’Em slutade jumbo på 1.11,8.

Stefan ”Order By Stable” har fött upp både Gimpanzee och Atlanta, medan den förstnämnde ägs av Anders ”Courant” Ström och Lennart ”Srf Stable” Ågren.

Iteration och Brian Sears vid en tidigare seger. Foto: Lisa Photo

Gimpanzees lillasyster Iteration (e. Chapter Seven-Steamy Windows) drog in ännu mer – 110.500 dollar – när hon tog hem Kentuckiana Stallion Management ($221.000) för tvååriga ston.

Lillasyster säljs i Lexington

Brian Sears skötte tömmarna och från spets vann hon med 1,5 längder på 1.11,5 före vinnarhålets Big City Pearl (e. Chapter Seven), vilken noterade 1.11,6. Per Engblom-tränade Material Girl (e. Muscle Hill) slutade femma på 1.12,1 och var slagen med fem längder.

Anders ”Courant” Ström äger och han betalade 250.000 dollar för Gimpanzees lillasyster i Harrisburg förra året. I år säljer hästens uppfödare Stefan Balazsi sina ettåringar i Kentucky och där bjuds helsystern Monkey Queen ut till försäljning som katalognummer 62 i Lexington Selected Yearling Sale.

Takter vann med passgångare

The Moni Maker ($105.000) för treåriga ston avgjordes också på Hoosier Park och där tog Ron Burke en dubbel. Från spets vann Crucial (e. Father Patrick-Jolene Jolene) med en kvarts längd på 1.11,0 efter vassa 1.07,6 sista 400 meterna för David Miller. Sister Sledge (e. Father Patrick) noterade samma tid efter ha dragit till med 1.06,7 (!) sista quartern.

Ron Burke kunde också glädja sig åt en seger i The Madison County ($40.000) för tvååriga hingstar och valacker sedan Brookview Bolt (e. Swan For All-Witty’s Winner) vunnit med 2,5 längder från spets på 1.11,5. Här slutade Nancy Takter-tränade Goodashim (e. Cantab Hall) fyra på 1.12,1.

Nancy Takter fick med sig en seger hem sedan treårige passgångaren No Lou Zing (e. Sweet Lou-Terroronthebeach) tagit hem The Jennas Beach Boy ($100.000) på 1.08,0 för Dexter Dunn.

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Dubbelt upp för Svanstedt

Åke Svanstedt vann två lopp på Freehold Raceway idag och kunde även räkna in två andraplatser. Ett andrapris fick han också med sig som tränare på Harrah's Philadelphia i Chester.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Åke Svanstedt vann dubbelt på Freehold Raceway idag. Foto Jeannie Karlsson
Åke Svanstedt vann dubbelt på Freehold Raceway idag. Foto Jeannie Karlsson

Illuminata (e. Chapter Seven-Traviata) vann ett försök i New Jersey Standardbred Developemt Fund ($10.000) för tvååriga ston. Från spets försvann Illuminata ifrån med drygt fyra längder över målrakan och landade på 1.14,1/1.609 meter.

I det andra försöket vann också Åke Svanstedt bakom delägda Wet My Whistle (e. Muscle Hill-Slightly Tipsy) på 1.13,5 och segermarginalen mättes ut till 2,5 längder från spets.

I försöket för hingstar och valacker i New Jersey Standardbred Developemt Fund ($10.000) slutade Capital T Storm (e. Father Patrick) tvåa från spets, men var slagen med tre längder av Torrey Pines (e. Conway Hall-So Wonderful), vilken segrade på 1.14,0 för sin tränare Dan Daley.

En andraplats blev det också för Åke Svanstedt och Swan By Land (e. Muscle Hill) från rygg ledaren/dödens på 1.15,7. Samma tid noterade vinnaren Muscle Dynasty (e. Muscle Hill-Miss Liv) för Jim Marohn Jr. när han vann med hals.

På Freehold Raceway kördes också finalen i New Jersey Standardbred Development Fund ($56.000) för treåriga hingstar/valacker. Toppade från spets – seger med huvud – gjorde Kasha V (e. Trixton-Blintz) för Austin Siegelman på 1.13,4.

Här var Jim Marohn Jr. fyra med Marcus Melanders Southwind Hillrazr (e. Muscle Hill) på 1.13,9

Fler andraplatser

Nex Level Stuff Foto: Chris Gooden

Tre divisioner hölls i Liberty Bell ($30.000) för treåriga ston i Chester och en av vinnarna vara Sebastian K-dottern Next Level Stuff.

Från spets vann Next Level Stuff (u. Natab e. Cantab Hall) och Todd McCarthy med närmare två längder på 1.11,5 före Åke Svanstedt-tränade Electrapedia (e. Cantab Hall), vilken noterade 1.11,7 för George Napolitano Jr. Här galopperade Fifty Cent Piece bort sig för Mattias Melander.

Med hela 9,5 längder utklassade Svf Blushingbride (e. Andover Hall-Blushing Hanover) sina motståndare från spets för Simon Allard. Lou Penas sto kom hem på 1.12,7.

Tredje divisionen gick till George Napolitano Jr. och Miss McKee (e. Muscle Massive-Dazzling Deb), vilka var överlägsna från spets. Segermarginalen skrevs till drygt fem längder på 1.11,1.

Krönika