Fokustema
Finsk dom
Läs senare

Skadestånd och villkorligt fängelsestraff

Jori Turja har av Helsingfors tingsrätt dömts till 60 dagars villkorlig fängelsedom och att betala 50.000 euro i skadestånd till två hästägare.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Detta för att hästarna under en transport mellan Finland och Sverige som Turja ansvarade för, dog under överfarten med färja mellan Helsingfors och Stockholm. Det var en stormig natt i januari 2017. Turja har uppgett att han var sjösjuk och att han därför bett fartygets informationsdesk att se till att hästarna, som stod i transporten på bildäcket, blev kontrollerade.

På morgonen var de två hästarna döda, med kvävning som angiven dödsorsak.

Omedelbart efter det inträffade rapporterade Expressen.se så här om det

Det hela blev rättssak, vilken nu har avgjorts i Helsingfors tingsrätt. Finska facktidningen Hevosurheilu rapporterar om den idag avkunnade domen här.

Åklagaren tog upp det som inträffat på färjan som ett djurskyddsärende och yrkade på att Jori Turja skulle dömas till djurförbud, men det avvisade rätten. Påföljden blev 60 dagars villkorligt fängelsestraff och Turja ska även betala skadestånd på 50.000 euro till de döda hästarnas ägare.

Rätten ansåg att Turja inte gjort tilräckligt mycket för att försäkra sig om hästarnas hälsotillstånd under överfarten den stormiga natten.

Jori Turja hade svensk proffstränarlicens, med hemmabana Åby, till och med 2016.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Inför V86: En briljant vinnare?

Stärkt av 2020 års rekordsiffror sänder Eric Martinsson sitt femårssto Briljant Sensation (V86-8) till Solvalla där hon nämns som en av förhandsfavoriterna i V86-avslutningen.
– Hon kommer från en mycket stark insats och är en av flera som kan vinna det här loppet, säger Axevallatränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Eric Martinsson startar Briljant Sensation inom onsdagens V86-spel. Foto: Lennart Kihlman/ALN
Eric Martinsson startar Briljant Sensation inom onsdagens V86-spel. Foto: Lennart Kihlman/ALN

Tränarchampion på hemmabanan, rekordmånga segrar och mer inkörda prispengar än någonsin tidigare.
År 2020 var starkt för Eric Martinsson som klivit in i 2021 med en god känsla.
– Jag tycker att verksamheten går åt rätt håll hela tiden och att vi fyller på bra på flera olika områden. Både vad det gäller starthästar, men även med unghästar. Nu har jag åtta treåringar och elva tvååringar, resten är äldre hästar, säger Martinsson som totalt har 47 stycken på träningslistan.

Vad hoppas du kunna förbättra under 2021?
– Först ska vi bibehålla de siffror vi uppnådde 2020. Det är lättare sagt än gjort, men givetvis hoppas vi kunna lyckas med det. Sedan hoppas jag att vi kan ta ett steg till med våra unghästar. Det blir allt viktigare är dagens travsport.

Under 2020 räknade Martinsson hem sin första tvååringsvinnare. Stepping Dreamgirl (e. Readly Express) vann i Mantorp i mitten av november och tog därtill två andraplatser på sina tre starter.
– Hon har visat talang och tidighet. Hästen visade fina speedkunskaper och jag hoppas att hon kan fortsätta utvecklas, men det finns fler treåringar som kan komma ut ganska tidigt som känns intressanta.

”Höjt moralen”

Bland kategorin äldre starthästar som tillkommit under det senaste halvåret räknas Briljant Sensation (e. From Above).
Hon kom från Peter Untersteiners stall i augusti med en seger på 19 starter. Sedan dess har det blivit tre på nio försök hos Axevallaproffset.
– Jag tycker att hon har gått bra sedan första stund och varit en positiv överraskning. Hon hade gått jämnt och bra innan, men det där sista lilla fattades när det skulle avgöras. Jag tycker att hon har höjt moralen och tuffat till sig. Hon har visat att hon inte bara behöver smörresor.

Ett färskt exempel på det är stoets insats vid tredjeplatsen i Diamantstoförsöket i Kalmar den 2 januari.
– Då satt hon i åttonde utvändigt, men gick bra hela vägen hem. Hon har överraskat positivt och känns fortsatt fin efteråt. Nu får vi se hur det går på Solvalla. Jag tror inte att det här motståndet är sämre än det hon stötte på i Kalmar utan det ser ut som ett jämnt och bra lopp.

Så vad krävs för att hon ska kunna vara med och göra upp om det?
– Jag ser gärna att hon får ett bra lopp och kan spara krutet tills det är dags att spurta. Vill kusken ta ledningen med henne så tror jag att hon når dit, men jag tycker att det kan saknas lite till slut om man väljer det upplägget. Jag ser gärna att hon får ett rygglopp för då ökar också chanserna över tid att hon ska kunna växa in i klassen, avslutar Eric Martinsson.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Bazire laddar med kvartett

Inga svenska deltagare i Prix de Belgique på söndag, men däremot åker Adrian Kolgjini ner till Paris med Aquarius Face och startar i ett högklassigt treåringslopp med Björn Goop i sulkyn.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jean-Michel Bazire har fyra hästar till start i Prix de Belgique. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Jean-Michel Bazire har fyra hästar till start i Prix de Belgique. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Tio hästar är redan inkvalade till Prix d’Amérique. Idag blev startlistan till sista försöksrundan – Prix de Belgique (€110.000) – klar och 13 hästar slåss om tre finalbiljetter.

Fakta

Klara för Prix d'Amérique 2020:

 • Prix de Bretagne: Diable de Vauvert, Feliciano, Bahia Quesnot
 • Prix du Bourbonnais: Face Time Bourbon, Victor Ferm, Moni Viking
 • Prix Tenor de Baune: Feerie Wood
 • Criterium Continental: Gu d’Heripre
 • Prix de Bourgogne: Face Time Bourbon, Vivid Wise As, Delia du Pommereux
Expandera

Jean-Michel Bazire är flitigast i elden och har fyra hästar till start. Han väljer själv att köra Davidson du Pont, medan han lånar ut trion Victor Ferm, Looking Superb och Vitruvio till Christophe Martens, Francois Lagadeuc respektive Matthieu Abrivard.

Distansen i Prix de Belgique är 2.850 meter och vinnaren kvitterar ut 49.500 euro.

Något svenskt deltagande blir det inte i Prix de Belgique, men i treåringsloppet Prix Maurice de Gheest (€100.000) plockar Adrian Kolgjini ut treårige Aquarius Face.

Startlistor:

Prix de Belgique (€110.000)
Priser: 49.500-27.500-15.400-8.800-5.500-2.200-1.100 euro
2.850 meter.

 1. Victor Ferm – Christophe Martens
 2. Feerie Wood – Alexandre Abrivard
 3. Elsa de Belfonds – Nicolas Ensch
 4. Fakir du Lorault – Francois Lecanu
 5. Frisbee d’Am – Anthony Barrier
 6. Moni Viking – Pierre Vercruysse
 7. Looking Superb – Francois Lagadeuc
 8. Feliciano – David Thomain
 9. Delia du Pommereux – Eric Raffin
 10. Tony Gio – Yoann Lebourgeois
 11. Davidson du Pont – Jean-Michel Bazire
 12. Vitruvio – Matthieu Abrivard
 13. Billie de Montfort – Gabriele Gelormini

Prix Maurice de Gheest (€100.000)
Priser: 45.000-25.000-14.000-8.000-5.000-2.000-1.000 euro
2.700 meter.

 1. Ole Bo – Alexandre Abrivard
 2. Idem du Pont – Yoann Lebourgeois
 3. Invincible Cash – David Bekaert
 4. Aquarius Face – Björn Goop
 5. Inoui Danica – Eric Raffin
 6. In the Money – Thierry Duvaldestin
 7. Ideal Ligneries – Franck Nivard
 8. Italiano Vero – David Thomain
Fokustema
Frankrike
Läs senare

Tredje segern för Martin de Bos

Martin de Bos tog tredje segern för Firma Billard-Souloy på Vincennes i Prix de Craon.
Franck Nivard skötte tömmarna vid hästens enkla triumf på den franska huvudstadsovalen.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Martin de Bos och Franck Nivard vid segern idag. Foto: Scoop Dyga
Martin de Bos och Franck Nivard vid segern idag. Foto: Scoop Dyga

Efter att i starten innan varit knappt slagen av Victor Ferm, vilken senare visat framhovarna genom att kvalificera sig för Prix d’Amérique som tvåa efter Face Time Bourbon i Prix du Bourbonnais var Martin de Bos (e. Maharajah-Dicey Spicey) en vinnare igen!

Han inledde Prix de Craon (€49.000) ute i fjärdespår i första sväng och landade utvändigt ledaren varvet kvar när det fylldes på hästar framför honom och dryga kilometern från mål satt Martin de Bos plötsligt i femte utvändigt.

Kort efteråt skickades den svenskfödde travaren ut i tredjespår och fick genast ryggar att gå i. I sista sväng var Martin de Bos återigen ute i fjärdespår innan han kastade loss för egen maskin vid ingången till upploppet.

Enkelt avgjorde Martin de Bos till seger i spurten för Franck Nivard på 1.13,3/2.700 meter och belöningen uppgick till 22.050 euro.

Tjänat 99.300 euro

Martin de Bos flyttades till Philippe Billard och Fabrice Souloy i somras och förutom dagens triumf har han också vunnit Prix Bernard de Le Quellec (€49.000) och Prix d’Avranches (€44.000) på den franska huvudstadsovalen. Totalt har det franska äventyret till dags dato givit 93.900 euro i utbyte.

Innan Billard-Souloy fanns Martin de Bos Martin i träning hos Petri Puro på Halmstadtravet. Hästens USA-födda mor Dicey Spicey (e. Broadway Hall), 1.12,6ak/848.494 kr, har också lämnat High Roller Sox (e. Ready Cash), 1.13,9am/211.343 kr.

Se loppet här!