Fokustema
Kallblod
Läs senare

Skötaren kör kallblodsstjärnan i V75

Tom Erik Solberg har varit förstekusk bakom Odd Herakles i drygt tre år.
På Bjerke på tisdag står han på sidan.
Skötaren Josefine Eilertsen får chansen i sulkyn!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Odd Herakles och Tom Erik Solberg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Odd Herakles och Tom Erik Solberg. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Kallblodskungen Odd Herakles (e. Moe Odin) har dominerat i den äldre eliten de senaste fyra säsongerna och radat upp storloppssegrar. Tre år i rad har han bland annat vunnit Elitkampen på Solvalla och vid årets triumf plockade han hem tidernas största prischeck för kallblod, en miljon kronor.

Allt som oftast har norske catchdrivern Tom Erik Solberg suttit i sulkyn, men i snabbloppet på Bjerke på tisdag blir det kuskbyte.
Hästens skötare och allt-i-allo Josefine Eilertsen kör Odd Herakles!
– Både Tom Erik och vi andra i kretsen runt Odd Herakles ställer oss bakom detta. Vi har haft tankar ett tag på att om vi hittade en passande uppgiftskulle vi ge Josefine möjligheten att köra. Det har hon förtjänat, hon gör ett fantastiskt jobb med hästen, säger tränaren, delägaren och uppfödaren Odd Paulsen till norska Trav- og Galopp-Nytt, tgn.no.

”Ser enkelt ut från sidlinjen”

Josefine Eilertsen är allt annat än en nykomling i tävlingssammanhang. 28-åringen har kört och ridit 1.434 lopp i karriären och vunnit 86 av dem. Största segern hittills kom i V75 på Momarken på tredjedag jul i vintras, där hon slog proffskuskarna med kallblodet Faks Odin (e. Bork Odin) i Kaare Krosbys Minneslopp med 60.000 kronor i förstapris. Dessutom vann hon Norskt Mästerskap för lärlingar 2018.
– Det ser i alla fall enkelt ut från sidlinjen, säger Josefine till tgn.no om att köra Odd Herakles.
– Jag kör ju honom i träning så jag känner honom väldigt bra. Och han är väldigt fin i träning för dagen, så det ska nog gå bra.

Nio hästar är anmälda till loppet över 1.609 meter med autostart och bland dessa finns Moe Odin-sönerna Valle Ask och Brenne Banker, som slutade oplacerade när Odd Herakles vann Norskt Mästerskap i sin senaste start. Startlistan blir klar senare under torsdagen.

Odd Herakles har sprungit in 12,5 miljoner kronor och gjort 140 starter. Nästan hälften av dem har slutat med seger: 68. Rekordet 1.18,4a/1.609 meter travade han i Alm Svartens Äreslopp på Bjerke för två år sedan.