Fokustema
Läs senare

”Skugga och vätska viktigast”

Flera galopptävlingar har ställts in i England under värmeböljan de senaste dagarna. Idag i Eskilstuna, när det hålls V86-tävlingar med Fyraåringstestet, pekar termometern på över 30 grader, men det är inget som riskerar inställda lopp på Sundbyholmstravet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Hög värme behöver inte ställa till det för hästarna så länge det finns skugga och vatten att tillgå. Foto: Gary Fultz
Hög värme behöver inte ställa till det för hästarna så länge det finns skugga och vatten att tillgå. Foto: Gary Fultz
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Själva transporten är den känsligaste delen när det gäller hög temperatur. På själva tävlingsplatsen med våra stallar med öppna dörrar i skugga och med tillgång till vatten för att kyla ner hästarna är det inga problem, säger ST:s veterinär Antti Rautalinko.

Antti Rautalinko, Svensk Travsport.

För fyra år sedan var det värmebölja i Sverige.

– Då kontrollerade jag rekommendationer från USA, Sydafrika och Australien. Mycket av deras rekommendationer var att erbjuda skugga och vätska (vatten, reds. anm.). I Sverige har vi inget fast gradantal och den svaga länken är nog transporterna beroende när på dygnet man åker och givetvis transportmedlets ventilationsmöjligheter. Så länge fordonet rör sig, har ventilation och luftgenomströmning är det inga problem, men så fort fordonet stannar kan det vara svårare, säger Rautalinko, och fortsätter:

– 2018 var det en bra bit över 30 grader, men utan inställda tävlingar. Däremot var det inte långtifrån att det blev inställt på grund av skogsbränder i Bollnästrakten. Då hade banveterinären på Bollnästravet fått bilder från området dagen före, och då såg det ut som att det inte skulle gå att köra på grund av brandrök. Vinden vände till tävlingsdagen och löste det sig.

Någon gräns när det gäller temperatur finns det inte i Sverige.

– Vi förlitar oss helt enkelt till skugga och vätska för hästen på tävlingsplatsen.

ST:s Per Wetterholm på sportavdelningen säger, att det vid hög värme är tillåtet att stryka hästar utan att det blir någon påföljd, alltså anmälningsförbud.