Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

”Slapp handbojor och fängelse”

Efterspelet till Elitloppet både i Frankrike och Sverige. Propulsion får startförbud. Dubbel Derbyvinnare ur tiden. Nya norska godbitar i Sverige. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jean-Michel Bazire gillar att stanna hemma under Elitloppshelgen och slippa den svenska domarkåren. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Jean-Michel Bazire gillar att stanna hemma under Elitloppshelgen och slippa den svenska domarkåren. Foto Simon Hagen/Sulkysport

1 Propulsion har fått startförbud efter den utredning som ST drog igång i förrgår och samtidigt lägger travförbundets vd Maria Croon ansvaret på att det är ägaren och tränarens uppgift att hålla ordning på Propulsions papper – och inte registratorn Svensk Travsport.

***

2

Tredje försöksomgången i GNT-serien hölls igår i Laval och i ett lopp där det var fyra ledarbyten under första rundan kunde Calou Renardiere (e. Let’s Go Along-Rosee Renardiere) spurta till vinst för Eric Raffin på 1.13,6/2.850 meter i ett lopp som leddes länge av Europaderby-vinnaren Drole de Jet (femma) och Pierre Vercuysse.

Calou Renardiere.

Förstapriset uppgick till 33.750 euro och tidigare försöksvinnare i Grand National du Trot i år är Defi Pierji och Fleche du Yucca.

***

3 Dubble Derbyvinnaren Virgill Boko (e. Express Ride-Ineke P. Boko), 1.12,9am/4.030.462 kr, gick bort igår på grund av kolik. Han vann inte bara det holländska Derbyt, utan tog också hem Europaderbyt Grand Prix de l’U.E.T.

Virgill Boko.

I Virgill Bokos meritlista finns också triumfer i Fokkers Trofe, Criterium der Vierjarigen, Sweepstakes, Kampioenschap der Vierjarigen, Kampioenschap der Nederland och Gouden Zweep. Totalt gjorde han 29 starter och vann 22 lopp.

30 svenskregistrerade avkommor fick Virgill Boko och bäst lyckades Facile Boko, 1.11,5ak/1.844.900 kr, vinnare av Breeders Crown för tvååringar, ASVT:s Auktionslopp och en tredjeplats i långa E3.

I Holland blev Virgill Boko far till två vinnare av holländskt stoderby; Explosive Shadow och Giselle Boko.

***

4 Till Färjestad i måndags kom Geir Vegard Gundersen med tre starthästar. Alla vann med ”halva upploppet” tillsammans med sonen Magnus i vagnen. Ikväll väntar en ny tur över gränsen med två hästar, Carolina Volo (e. Cantab Hall) och Iggy B.R. (e. Trixton).

Carolina Volo debuterade på Åby i mitten av maj med vinst och startar nu i ett stolopp för treåringar. Fyraårige Iggy B.R. matchas mot norska Derbyt. Förra året gjorde han bort sig med galopp som storfavorit i norska Kriteriet, men avslutade året med seger i både försök och final i klass II inom svenska rikstoton. Nu testar han i ett bronsdivisionsförsök mot flera vassa svensktränade konkurrenter.

Iggy B.R. är första avkomman till Clara B.R. (e. Dream Vacation) som bland annat vann Prinsessan Märthe Louises Pokallopp som treåring.

***

5 Tre svenska banor tävlar under torsdagen och det bjuds en hel del fyrbenta godbitar. Rättvik (första start 12.20) är först ut med lunchtävlingar, där bland annat femårige Häsen Räsern ur Järvsöfaks sista kull jagar andra raka segern. Huvudbanan Åby (18.20) är skådeplats när Färjestadstränaren Michael Larssons obesegrade talang Maestro Zon (e. Readly Express) jagar fjärde raka segern.

Finalen av Umåker Cup är toppnumret när Umåker (18.30) är kvällens saxbana. De 14 finalisterna tävlade i två försök den 23 maj och vinnarna där var Jagger Boko (e. Broadway Hall) och Gogobet Sisu (e. Googoo Gaagaa). Förstapriset i finalen är 75.000 kronor.

Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

6 Att Jean-Michel Bazire inte är nöjd med svenska domarkåren är ingen nyhet och han har valt att inte tävla längre i Sverige. Efter Elitloppet hyllar Jean-Michel Bazire Propulsion och kommenterar också de strikta regler som tillämpas i Sverige jämfört med Frankrike. Bazire säger till Paris-Turf något i stil med att Franck Ouvrie hade tur som fick komma hem och att han slapp få handbojor och fängelse…

Ur Paris-Turf.

***

7 Forbidden Trade, som besegrade Greenshoe i Hambletonian Stakes, kvalade igår på Mohawk Raceway, men sonen till Kadabra och Peaceful Way hade inget med utgången att göra.

Han landade på 1.13,5 och var slagen med närmare elva längder av Dancer Hall (e. Deweycheatumnhowe-Daylon Mystic), vilken kom hem på 1.12,1/1.609 meter efter ha travat sista 400 meterna på 1.11,1.

Forbidden Trade avrundade å sin sida sista quartern på 1.10,1.

Fokustema
Inför V86
Läs senare

”Lång distans är rätt för henne”

Efter uppehåll på 20 år har Anders Källberg hittat tillbaka till travsporten.
I år har han över 30 i segerprocent både som tränare och körsven och idag gästar han Visbytravet med två tuffa ston.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Anders Källberg är laddad för kvällens V86-tävlingar på Visbytravet. Foto Hanold/ALN
Anders Källberg är laddad för kvällens V86-tävlingar på Visbytravet. Foto Hanold/ALN

54-årige Anders Källberg kom till Gotland sent i måndags kväll och hästarna har haft god om tid att komma till rätta på ön. Mantorpamatören har god rutin från flera stortränare, men han hade haft ett långt uppehåll när han gjorde comeback för drygt fem år sedan. Hans barn funderade på om det var en 50-årskris och istället för att köpa en Harley Davidson tog han upp travsporten.

Nu arbetar Källberg som hovslagare och i yngre ålder har han bland annat jobbat hos hos Kjell P Dahlström, Thomas Nilsson, Jimmy Takter i USA och Thomas Uhrberg.

Jag vet hur man tränar travhästar och man behöver inte uppfinna hjulet två gånger

– Under 20 år körde jag häst blott vid ett tillfälle, i motionsvagn. Nu har jag travsporten som hobby och jag tycker att det är skoj. Jag har två starthästar och två tvååringar. Jag vet hur man tränar travhästar och man behöver inte uppfinna hjulet två gånger. Jag har bara köpt billiga hästar som jag har förbättrad och mina ston är vältränade. Sedan tycker jag att det är kul att köra själv också och nu har jag gått upp från lägsta kategorin och får även köra V75-lopp.

Har fyra vinster på elva starter i sulkyn i år

Och han har fin form både som tränare och körsven. 2020 har han kört elva lopp, vilket givit elva vinster och som tränare har Källberg fyra segar på 13 försök. Bästa chansen enligt spelarna ikväll är D’Amore (V86-6). Sexåringen kommer från spetsseger på Solvalla och ikväll ska hon ut över lång distans från spår fem bakom bilen.

– Jag tror att mycket kommer att avgöras i starten. Man måste köra på säkerhet första 100-150 meterna med D’Amore och hon brukar galoppera var femte start. Hästen har varit duktig i år och jag tror att det är toppform, men det är första längre resan och vi får se hur hon hanterar att bo borta. Hade det varit kort distans hade jag inte anmält hit och jag tror att lång distans är rätt för henne. Jag ändringar inget

Det är en hårding som hanterar tre varv bara hon håller sig lugn

Mellby Eye Catcher (V86-7) kommer med två raka tredjeplaceringar och sjuåringen är i princip ostreckad.
– Hästen hade skitläge och krokade ihop senast, men fick ändå dödens och höll bra som trea. Gången innan hade hon också svår spår, stod i tredje led i en spårtrappa, men det är en hårding som hanterar tre varv bara hon håller sig lugn under vägen. Det gäller att det stämmer och vi får en bra resa, men man ska inte underskatta den här damen, varnar Anders Källberg.

Här är startlistor till kvällens tävlingar.

Fokustema
Gårdagens Höjdare
Läs senare

Dante Godiva från dödens

Dante Godiva fick som det tycktes inleda året lite konstigt, i ett klass I-försök Bodens V75-dag i mitten av juni. Förklaringen och utdelningen kom nu, då Up And Quick-sonen vann ett speciallopp med 100.000 kronor till vinnaren.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Bodentravet hade igår kväll ett lopp för fyraåringar som startat på banan minst en gång i år. Så Umåkerhästen Dante Godiva behövde alltså åka till Boden en gång och göra en start där för att komma med i den ”final” med 100.000 kronor i förstapris som kördes på tisdagkvällen.

Fakta

Dante Godiva

hingst fyra år e. Up And Quick – Cameron Boko e. Credit Winner
13 st: 7–2–1
Rekord: 1.15,1m* – 1.13,4am
Insprunget: 524.000 kr
Uppfödare: Godiva AB, Bjärred
Ägare: Stalll Ingemar & Bertil
Tränare: Ingemar Hultqvist (a), Umåker
Körsven: Samu Sandqvist, Umåker

Expandera

Dante Godiva fick den otacksamma uppgiften att trava utvändigt om segermaskinen Yankee Blue (e. Andover Hall) som kom till detta lopp med fem segrar på sex starter i år, men var både stark nog att plocka ner denne sista 100 meterna och dessutom hålla undan för vasst spurtande Greenwich (e. Love You). Segertiden blev 1.14,4a/2.140.

Dante Godiva vann sex av tio lopp som treåring, däribland ett Breeders Crown-lopp på hemmabanan. Det här var hästens första seger i år.

Nästa uppgift kan bli Norrlands Grand Prix på Bergsåker nästa torsdag där förstapriset är 250.000 kronor. Dante Godiva var trea i försöket på Skelleftetravet i midsommarhelgen och står därmed på reservlistan för att komma med i Norrlands GP.

Poängställning i Norrlands Grand Prix efter de åtta försöken:

 • Hail Mary – tränare: Robert Bergh, 96 poäng (har vunnit hela tre försök!)
 • Golden Dream M.E. – Noralf P Braekken, 60 (en försöksseger)
 • Global Adventure – Svante Båth, 50 (en försöksseger)
 • Admiral As – Reijo Liljendahl, 30 (en försöksseger)
 • Harper Seabrook – Robert Bergh, 30 (en försöksseger)
 • Gerry – Reijo Liljendahl, 30 (en försöksseger)
 • Classics Never Die – Lars-Göran Söderberg, 18
 • Demon Onthe Hill – Reijo Liljendahl, 18
 • Click Bait – Stefan Melander, 12
 • Aramis Bar – Björn Goop, 12
 • Bythebook – Svante Båth, 12
 • Gogobet Sisu – Mika Haapakangas, 12
 • Summit In Sight – Daniel Redan, 12
 • Brake Cooling – Stefan Melander, 8
 • Arnie Express – Hanna Lähdekorpi (a), 8
 • Special Mystery – Mika Haapakangas, 8
 • Dante Godiva – Ingemar Hultqvist (a), 8
 • Jelmer Boshoeve – Christian Månsson, 8
 • Zola Key – Björn Goop, 8

De tolv hästar med högst poäng som. anmäls till finalen får vara med. Det är anmälan till loppet på fredag.

 

Fokustema
Utblick USA
Läs senare

Full pott för Svanstedt

Åke Svanstedt tog full pott på Yonkers Raceway i natt och vann två försök i New York Sire Stakes ($35.450) för tvååriga hingstar och valacker med Ambassador Hanover och Incommunicado.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Åke Svanstedt dubblade i New York Sire Stakes i natt. Foto Stalltz.se
Åke Svanstedt dubblade i New York Sire Stakes i natt. Foto Stalltz.se
Incommunicado.

Inledde gjorde Tristan ”Knutsson Trotting” Sjöberg-delägde Incommunicado (e. Chapter Seven-Gran Cavalla) från spets. Därifrån lämnade valacken sina motståndare med drygt två längder i sin debut på 1.14,0/1.609 meter utan att behöva anstränga sig speciellt mycket.

Incommunicado ropades in på Lexington Selected Yearling Sale i höstas för 80.000 dollar. Modern Gran Cavalla (e. Cantab Hall), 1.13,4/$18.036, har sin första avkomma i Incommunicado. Gran Cavalla är undan Moni Maker-dottern Touch of Moni (e. Valley Victory), 1.12,5/$80.375, vilken har sin främsta avkomma i French Moni (e. Love You), 1.10,3/$122.327.

Svenskdelägd vinnare

Ambassador Hanover (e. Chapter Seven-Angel Eyes Hanover) tog hand om täten från början, men Åke Svanstedt valde att släppa ledningen efter 400 meter och sedan fick hingsten trava utvändigt om Dan Daleys I Love My Country. Redan i sista sväng tog Ambassador Hanover över och vann med en dryg längd på 1.14,1.

Ambassador Hanover.

Tvååringen delägs av bland annat av Stefan ”Order By Stable” Balazsi och Åke Svanstedt. Hingsten köptes i Harrisburg förra året för 100.000 dollar.

Modern Angel Eyes Hanover (e. Cantab Hall), 1.12,1/$57.991, tävlade för Staffan Lind. Hon har en startande avkomma sedan tidigare; Angus Hanover (e. Muscle Massive), 1.13,5/$19.491. Angel Eyes Hanover ingår i samma syskonskara som Breeders Crown-tvåan Angelette Hanover (e. Yankee Glide), 1.11,8/$317.892, och Annie Hall (e. Like A Prayer), 1.12,6/$104.591.

Spetsvinst för svenskfödd

Ytterligare två försök hölls i New York Sire Stakes. Andy Miller och Stefan ”Order By Stable” Balazsi-uppfödde Special Prosecutor (e. Chapter Seven-Valley Makayla) höll undan med hals från spets på 1.16,0. Andy Miller satt i sulkyn bakom David Dewhursts valack.

Prislappen för honom på Lexington Selected Yearling Sale var 29.000 dollar. Ostartade modern Valley Makayla (e. Donato Hanover) har tidigare lämnat Jackie’s Jim (e. Muscle Massive), 1.11,0/$71.231. Själv är hon undan Breeders Crown-tvåan Macaria Hanover (e. Lindy Lane), 1.11,5*/$292.337, som också är mor till Goddess (e. Donato Hanover), 1.10,3/$155.825.

Scott Zeron vann fjärde försöket med George Ducharme-tränade In the Cards (e. RC Royalty-Super Starlet) från rygg ledaren på 1.14,7.

Ostartade modern Super Starlet (e. Muscles Yankee) har varit framgångsrik i avelsboxen med avkommor som Concentration (e. Conway Hall), 1.11,0*/$253.603, Ithinksthatsmine (e. RC Royalty), 1.10,9/$215.135, och Jake Gs Champion (e. RC Royalty), 1.11,7/$106.889.

Mer svenskt på Pocono Downs

Seger för Lennart ”Srf Stable” Ågrens delägda treåriga sto Cover Girl (e. Muscle Hill-To Dream On) blev det på Pocono Downs igår. Det Paul Kelley-tränade stoet kördes till vinst av Scott Zeron och på målrakan gick hon undan med drygt två längder på 1.11,5.

Förstapriset uppgick till 5.200 dollar och det var andra segern i karriären på nio starter. Stoet köptes för 70.000 dollar i Lexington som ettåring och är undan Jimmy Takters Merrie Annabelle-och Kentucky Futurity Filly-vinnare To Dream On (e. Credit Winner), 1.09,7*/$968.077.

Sport