Fokustema
Östersundstravet
Läs senare

Slutar som travbanechef

Efter nästan 20 år som travbanechef är det snart över. Jan Quicklund har sagt upp sig från sin post på Östersundstravet.
– Efter nyår får jag bestämma över mig själv. Det ska bli skönt, säger Quicklund till Östersunds-Posten.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Jan Quicklund slutar som travbanechef i Östersund vid årsskiftet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Jan Quicklund slutar som travbanechef i Östersund vid årsskiftet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Jan Quicklund kom in i travsporten och anställdes som travbanechef på Östersundstravet 2005. Efter 20 år är det dags att knyta ihop säcken och lämna tjänsten, berättar Quicklund i en intervju med Östersunds-Posten. Han har sagt upp sin anställning från årsskiftet.

Quicklund minns speciellt när Östersundstravet fick arrangera finalen av europeiska löpningsserien Trotting Masters 2018 med två miljoner kronor i förstapris.
– För mig är UET Masters, med hästar från hela Europa på plats, den sportsligt finaste biten jag fått uppleva. Vi flög in hästar från Frankrike till Frösön. Att sen Propulsion och Readly Express gjorde upp om segern, är en helt annat sak. Men bara att Östersund fick arrangera ett så stort travlopp, kändes fantastiskt, säger Quicklund till ÖP.

Propulsion var först i mål, men fråntogs i efterhand segern som istället gick till Milligan’s School (e. Yankee Glide) före Readly Express (e. Ready Cash).

”Uppemot 200 miljoner”

Arbetet på en travbana har förändrats under de 20 åren, där både publiksiffror och antalet aktiva minskat.
– I den meningen har utvecklingen gått åt fel håll. Men så är det med sociala medier och en ständigt utvecklande digitaliserad värld. Antalet licenser som travtränare blir allt färre, liksom hästarna i träning. Men det går inte att jämföra travet med exempelvis fotbollen. Ett lokalt fotbollslag engagerar väldigt många människor, där finns en styrka som travet sällan når upp till, säger Quicklund.

Östersundstravet är Sveriges mest central belägna travbana, bara några kilometer från stadskärnan, och det har mött påtryckningar utifrån.
– Vart annat år uppvaktas vi av Östersunds kommun där frågan om en eventuell försäljning av travets 25 hektar ställs. Personligen är jag emot någonting sådant. Visserligen finns uträkningar om att travet skulle kunna få 100-150 miljoner kronor för anläggningen under en lågkonjunktur. Och upp emot 200 miljoner när konjunkturen vänder uppåt, säger Quicklund och berättar att kostnaden för att bygga en ny bana på annan plats skulle kunna bli uppemot 400 miljoner kronor.

Vad han ska göra efter nyår vet inte travbanechefen.
– Efter nyår får jag bestämma över mig själv. Det ska bli skönt, säger Quicklund.

Östersundstravet är en av landets äldsta travbanor och öppnade 1936.