Fokustema
Axevalla
Läs senare

Slutar som travtränare

Efter sju år som professionell travtränare har Rickard Svanstedt bestämt sig för att avveckla sin rörelse.
– Jag har landat bra i de här beslutet och tycker inte att det känns vemodigt på något vis, säger Rickard Svanstedt.
Av
Emil Persson
Baron Gift. Jeannie Karlsson/Sulkysport
Baron Gift. Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det var år 2015 som Rickard Svanstedt plockade ut A-licensen och nådde goda framgångar under de efterföljande åren.
Mellan 2018-2020 tjänade stallets hästar mellan 1,9 till 2,5 miljon per år och noterades för mellan 18-22 segrar med Baron Gift (e. Gift Kronos) som affischnamn och flitig deltagare inom V75.
Fjolåret innehöll inte samma goda siffror och på senare tid har verksamheten mer än halverats i hästantal.
– Jag har funderat över det här en längre tid. Vad jag ska göra och vad jag vill göra. Jag gjorde en neddragning då det dels var en del hästar som flyttades, men jag valde även själv att säga upp några hästar och gå ner i antal. Motivationen och intresset har inte funnits kvar från min sida utan då är det bättre att man gör något annat, säger Rickard Svanstedt.

Det låter som du har landat tryggt i ditt beslut?
– Ja, jag är inte gnällig på något vis utan egentligen känns det bara positivt. Hur tufft det än är så är det självvalt det här yrket med att vara travtränare. Alla vet om hur tufft det är och jag känner att jag har landat bra i det här beslutet. Jag har en väl fungerande verksamhet idag och kunde jobbat med unghästar om jag så önskat, men jag känner som sagt inte att motivationen finns där.

Vad planerar du att göra nu?
– Över sommaren blir det till att jobba som konsult och hoppa in där det behövs hjälp inom vad som helst så får vi se vart det landar. Vi har ju gården här precis intill Bjertorp med 20 boxar, jättefina hagar och tillgång till att träna på Bjertorps banor så den avser jag att hyra ut.

Och travet? Lägger du ner helt?
– Vi har en familjehäst här som vi ska fortsätta träna och jag kommer inte elda upp körsvensdressen, men jag kommer inte köra massa lopp. Jag finns säkert med i periferin i travet även framöver, men inte som proffstränare, avslutar Rickard Svanstedt.