Fokustema
SM-provision
Läs senare

SM-lopp med rosa inslag

Under oktober månad färgas Sverige rosa.
Och unga Svante Båth-lärlingen Kim Moberg har en utmaning:
– Jag skänker hälften av min provision i SM-loppen i helgen till Rosa Bandet.
Av
Ola Lernå
Kim Moberg vill uppmärksamma kampen mot cancer och utmanar fler SM-kuskar att skänka sin provision till Rosa Bandet. Foto ALN
Kim Moberg vill uppmärksamma kampen mot cancer och utmanar fler SM-kuskar att skänka sin provision till Rosa Bandet. Foto ALN

Kim Moberg vill på detta sätt uppmärksamma kampen mot cancer och hoppas att fler ”SM-kuskar” ska vara med och bidra.
– Jag har själv nära anhöriga som drabbats och jag vill dra mitt strå till stacken. Jag hoppas att fler antar utmaningen, säger Kim Moberg.
Och lärlingskollegan Anders Eriksson har redan tagit rygg och precis som Kim skänker han hälften av sin körsvensprovision från SM-loppen.
I SM på Åby är det alltså på sin plats att hålla en extra tumme för Kims uppsittningar Global Unlimited (V75-4) och Harrington (V75-6), medan Anders Eriksson svingar sig upp bakom Hawk Cliff (V75-4).
Kim Moberg har inte satt upp något mål i kronor och ören för sitt initiativ.
– Var och en får ju bidra med vad de känner är är lämpligt – och ju fler som hakar på, ju fler kan  känna sig som vinnare, säger Kim Moberg.

Fokustema
Återblick
Läs senare

Så föddes Elitloppet…

En löpning av Elitloppets dignitet är förstås aldrig en enda persons verk, men utan Henry Kellgrens medverkan inledningsvis hade knappast Elitloppet varit där det är idag – en av världens mest betydelsefulla löpningar och ett skyltfönster för hela landets travsport.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Permit och Walter Heitmann var den första vinnaren av Elitloppet och till höger Henry Kellgren, Elitloppets initiativtagare.
Permit och Walter Heitmann var den första vinnaren av Elitloppet och till höger Henry Kellgren, Elitloppets initiativtagare.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Första steget till vad som så småningom skulle utmynna i Elitloppet togs i samband ett styrelsemöte i Stockholms Travsällskap den 4 oktober 1951. Någon månad tidigare hade den nya styrelsen tagit plats, vilken leddes av general Henry Kellgren.

Under paragraf sju från styrelseprotokollet den 4 oktober kunde följande rader läsas:

”Styrelsen beslöt, att Skandinaviskt Mästerskap skall avhållas på Solvalla den 31 augusti 1952, samt uttalade önskvärdheten av att avhålla ett högt doterat internationellt jubileumslopp med anledning av att Solvallabanan nästa år firar 25-årsjubileum. Lämplig dag för detta lopp skulle vara den 15 september, och förutom skandinaviska hästar skulle inbjudas elithästar från Tyskland, Frankrike och Italien.”

Därmed var det första fröet sått till den löpning som skulle radera ut Sverige som en vit fläck från den internationella travkartan.

När Solvalla kastade sig in i den här leken på allvar och skapade sitt Elitlopp handlade det inte om några stora summor utan det skulle emellertid visa sig att pengar inte betydde allt utan loppet vann snabb prestige genom banans enorma generositet mot såväl gästande tränare, kuskar som hästägare.

Vänskapsband knöts på olika sätt och detta skedde främst genom Rune Stolts ödmjuka framtoning och hans unika förmåga att få människor att trivas i sin tillvaro. Rune Stolt var ”Mr Elitloppet”, även om han kom in några år senare i bilden än Henry Kellgren och var den person som förädlade Elitloppet till var det är idag – världens förnämsta sprinterlöpning för äldre travare.

Rune Stolt. Foto Adam Ström/Stalltz.se

General Henry Kellgren var å andra sidan den stora pådrivaren för ett internationellt tävlingsutbyte inom travsporten – han var också mannen bakom ”Ryssgalan” – och det var några år efter att han blivit anklagad för att gå Adolf Hitlers ärenden under det andra världskriget.

Till professionen var Henry Kellgren militär med titeln general och chef för försvarets kommandoexpedition. I november 1945 försökte överbefälhavare Helge Jung vid en visit hos statsminister Per Albin Hansson att skilja Henry Kellgren från hans tjänst.

Enligt ÖB var Kellgren ”allmänt oduglig” och Jung antydde också att för Kellgren komprometterande uppgifter kunde komma fram när de tyska arkiven öppnades.

Per Albin Hansson vägrade dock att gå med på ÖB:s krav, men det nöjde sig inte Helge Jung med utan han vände sig istället till utrikesminister Östen Undén och varnade för att anklagelser om passivitet kunde komma riktas mot regeringen om den inte ingrep mot svenskar som  gått Hitlers ärenden eller varit beredda att göra det.

En förklaring krävdes av Henry Kellgren och hans försvarsskrift behandlades i regeringen och där fick den starkt stöd. Både den tidigare utrikesministern och diplomaten Christian Günter – med ett stort travintresse – och försvarsministern Per Edvin Sköld stödde i sina utlåtanden Kellgren.

Helt oberörd kom inte Henry Kellgren  ur den uppkomna situationen – vem skulle vara det efter ha blivit anklagad för landsförräderi?

Även om Henry Kellgren var militär till sitt yrke agerade han inte det minsta soldatiskt. Trav- och Galopprondens grundare, Sten ”Sannlunn” Sandberg, beskrev Henry Kellgren som en charmerande världsman med mycken livets vishet, gentlemannen med många stänk av fast diplomati, men först och främst traventusiasten.

Inom travets värld stormtrivdes Henry Kellgren. Nästan varje söndag syntes han på Solvalla i sällskap med utrikesminister Christian Günter (ordförande i STC) och Olof Wallenius, inte bara styrelseledamot i Stockholms Travsällskap utan också hästägare, uppfödare och grundare till Menhammar Stuteri.

År 1951 blev Henry Kellgren invald som medlem i Stockholms Travsällskap och senare samma år dess ordförande. Den 20 september tog han över klubban från Greve Carl Bonde och kort efteråt kom Henry Kellgren med den briljanta idén om att arrangera en internationell löpning i samband med att Solvalla skulle fylla 25 år.

Henry Kellgren ansåg att ett internationellt storlopp alltid hade saknats i svensk travsport och speciellt under senare år.

Stockholm Travsällskaps styrelse 1951: sittande från vänster professor Erik Åkerblom, general Henry Kellgren och banmästare Axel Blomqvist. Stående från vänster förvaltare Paul Larsson, skeppsredare Olof Wallenius, överste Olle Norman, direktör Martin Eklund och sekreterare Stig Eriksson. Faksimil Solvalla 25 år.

Beslut om att en Jubileumslöpning skulle komma till stånd och att tävlingsdagen skulle hållas den 15 september 1952 (ändrades senare till den 14 september) togs i början av oktober 1951.

Däremot fanns inget angivet i styrelseprotokollet om löpningens form eller prissumma. Rykten talade om summor om 40.000 och 50.000 kronor.

Sten ”Sannlunn” Sandberg. Faksimil: Solvalla 50 år

Trav- och Galopprondens chefredaktör Sten Sandberg förordade det högre beloppet. För att en löpning som denna skall bli vad den tänkt att bli – skrev Sannlunn i Trav- och Galoppronden – alltså ett verkligt internationellt storlopp, så fordras det deltagande av kontinentala stjärnor. Om möjligheterna att få ett sådant gästspel till stånd skall jag be att få återkomma i ett annat sammanhang, men redan nu vågar jag säga, att en förutsättning är en rejäl prissumma.

Sten Sandberg visste vad han talade om. Våren 1951 gjorde han en resa till Italien för att värva några hästar till ett danskt jubileumslopp. Då erbjöds 40.000 danska kronor, vilket motsvarade ungefär 30.000 svenska kronor vid den tidpunkten. Detta var – enligt italienarna – ett alldeles för blygsamt belopp för de i detta avseende ganska bortskämda italienska hästägarna.

– Tvekar styrelsen om 40.000 eller 50 000 kronor, så tag 50.000! Minimum! skrev Sannlunn.

Solvalla 1931 och den gamla funkisrestaurangen och i bakgrunden skymtar totalisatortornet. Foto: Gråkortssamlingen Stadsmuseet, Stockholm

I slutet av november 1951 beslutade Stockholms Travsällskap att följa Sannlunns råd och loppets prissumma skulle uppgå till 50.000 kronor, vilket betydde att  jubileumslöpningen helt plötsligt var det fjärde högst doterade loppet i Europa vid den tidpunkten.

För att kunna locka de allra bästa hästarna till Solvalla valde Henry Kellgren att åka ut i Europa och försöka skapa personliga kontakter och det var inget som bekom den världsvane diplomaten Henry Kellgren. Resorna skulle gå till Frankrike, Italien och Tyskland.

Henry Kellgren kom att träffa både Johannes Frömming (vann Elitloppet fyra gånger) och Permits tränare Walter Heitmann. Däremot utsträcktes aldrig resan till Italien, vilket skulle visa sig vara en miss. Ingen italiensk travare kom nämligen till Solvalla…

Redan den 1 maj utgick anmälningstiden till Solvallas Jubileumslöpning, alltså mer än fyra månader innan loppet skulle avgöras. Totalt anmäldes 40 hästar. 26 från Sverige, och 14 från utlandet. Ytterligare sju hästar dök upp efter anmälningstiden gått ut på grund av försenad postgång. Någon häst från varken Frankrike eller Italien hade anmälts och det var förstås ett stort nederlag för Solvalla.

Goda råd var nu dyra, men när Solvalla fick en bekräftelse i mitten av augusti att Permit skulle anlända till Stockholm var loppet räddat!

Några veckor tidigare hade Frances Bulwark gjort sin första start utanför Sveriges gränser på den sedan många år nedlagda banan Farmsen i Hamburg och i Farmens Matadoren-Rennen. Där besegrade Sören Nordins travdrottning trion Scotch Thistle, Tompkins Hanover, Irmeberoth, men däremot kunde hon inte rå på Permit.

trav, travsport, sulkysport, elitloppet, solvalla
Frances Bulwark blev den första svenskfödda Elitlloppsvinnaren 1953.

Bättre PR än så kunde inte Solvallas Jubileumslöpning få och det första ”Elitloppet” kunde säljas som ett revanschmöte mellan Permit och Frances Bulwark.

Folket vallfärdade till Elitloppet, men några publiksiffror redovisades inte officiellt i dessa dagar. Dessa hemlighölls länge, men rekordspel blev det i alla fall. Hela 1.363.957 kronor omsatte publiken (16.788 personer) på totalisatorn.

Startlistan till första Elitloppet, då var loppet namngivet Solvallas Jubileumslopp.

Sportsligt blev också loppet en hejdundrande succé. Både vinnaren Permit (vann i två raka heat) och tvåan Frances Bulwark travade 1.17,3, vilket var Europarekord både för hingstar respektive ston.

Redan samma kväll som löpningen avgjorts beslutade Stockholms Travsällskap att permanenta loppet under namnet Solvallas Internationella Elitlopp och förlägga evenemanget till försommaren.

Därmed var Elitloppet fött!

***

Fotnot: ”Så började allting…” publicerades första gången i Claes Freidenvalls bok ”Elitloppet – en dag om året” 1952-2015.

Fokustema
Kallblod
Läs senare

Finskt unikum till Bollnäs

Tre starter och tre lika överlägsna segrar som treåring.
På onsdag gör Öystein Tjomslands finska kallblod Weikko debut på svensk mark.
Uppgiften är Prinsessan Madeleines Pokal i Bollnäs.
Av
Mathias Hedlund
Öystein Tjomsland. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Öystein Tjomsland. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Livet efter Elitloppet nästa vecka tar fart med flera större lopp på Bollnästravet på onsdagskvällen. Russinet i kakan är Prinsessan Madeleines Pokal över sprinterdistans för fyraåriga kallblod från Sverige, Norge och Finland. Och det blir en finsk häst i loppet, då Öystein Tjomsland plockar ut Weikko (e. Välähdys) som var överlägsen sina konkurrenter i hemlandet förra året.
För de finska kallbloden är unghästloppen förskjutna ett år jämfört med i Sverige och Norge, vilket innebär att Kriteriet är årets största uppgift för Weikko i år och nästa år som femåring väntar Derbyt.

Så här överlägsen var Öystein Tjomslands finska kallblod i Finlands största treåringslopp ifjol. Skärmbild Veikkaus tv

Då tar Tjomsland chansen i ett av få lopp på svensk mark som är öppet för finnhästarna. Weikko slaktade det finska rekordet för treåringar redan i tävlingsdebuten i höstas med tre sekunder när han vann på 1.26,2a/2.100 meter i Mikkeli och debutsäsongen innehöll bland annat seger i finalen i treåringsserien Varsakunkku med 20.000 euro i förstapris.
Tio svenskfödda fyraåringar och en norsk står för motståndet i onsdagens lopp, där Weikko inleder från spår sju bakom bilen. 

Titelförsvarare är Tjomsland, som förra sommaren vann med fortsatt obesegrade Brenne Borken (e. Bork Odin) på fantastiska 1.20,2a/1.640 meter.

Startlista Prinsessan Madeleines Pokal
1.640 meter autostart, förstapris 150.000 kr:

 1. Teknologen (e. Art Kjarvald) – Robert Skoglund
 2. Ängsmodde (e. B.W.Modde) – Jan Ove Olsen
 3. Sjö Prinsen (e. Bork Odin) – Jimmy Jonsson (Öystein Tjomsland)
 4. Monster Mohikan (e. Lome Diamant) – Mika Forss (Linn Hellström)
 5. Re Alkapital (e. Pydin) – Ulf Ohlsson (Öystein Tjomsland)
 6. B.W.Zorro (e. Ingbest) – Örjan Kihlström (Jan-Olov Persson)
 7. Weikko (e. Välähdys) – Öystein Tjomsland
 8. Eld Vise C.G. (e. Tekno Eld) – Mats E Djuse (Jan-Olov Persson)
 9. Guldhagens Pirat (e. Ingbest) – Rikard N Skoglund (Carl-Gustav Andersson)
 10. Friska Viljan (e. Järvsö Björn) – Oskar Kylin Blom
 11. Marodin (e. Tekno Odin) – Tomas Pettersson (Tapio Ruha)
 12. Guli Rufus (e. Tekno Eld) – Marcus Lilius (Jan-Olov Persson)

Bollnäs bjuder på fler godbitar och ytterligare två lopp med sexsiffrig segercheck. I Hambostintan för tre- till femåriga kallblodsston ser fjolårets treåriga kulldrottning Majblomster (e. Tekno Odin), som jagar femte raka segern i tredje starten 2024. Jan-Olov Persson hade kunnat plocka ut stoet mot hingstarna över sprinterdistans, men valde denna uppgift.

Lika mycket väntar vinnaren i Norrländskt Varmblodsmästerskap för treåringar, som lockat flera spännande hästar. Reijo Liljendahl mönstrar amerikanska duon Lavender (e. Walner) och Ronno (e. Walner), som ställs mot Alessandro Gocciadoros Falcon Dany Bar (e. Vitruvio) och Paul Hagoorts Fly Equos Jet (e. Readly Express).

Här är startlistorna till alla lopp i Bollnäs på onsdag.

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Stakethäst bäst i Lilla Harpers?

Med en obesegrad häst till start i Lilla Harpers och en av förhandsfavoriterna i Silverdivisionens final har Stall Arsenal en spännande Elitloppshelg fram för sig.
– Vi vet alltjämt inte hur bra Tretiak är och det kittlar, säger Stefan Andersson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Tretiak kommer till start i Lilla Harpers som obesegrad fem starter in i karriären. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Tretiak kommer till start i Lilla Harpers som obesegrad fem starter in i karriären. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Entreprenören Stefan Andersson från Hässleholm och Lasse Nilsson – skoimportör och försäljare från Glmåkra – är duon bakom Stall Arsenal.
Och ja, givetvis är de båda supportrar av fotbollsklubben Arsenal. Svårare än så är det inte att lista ut vad ägarnamnet är hämtat från.
– Lasse började köpa hästar en period innan mig medan jag började med detta för uppskattningsvis 15 år sedan. Vi startade i våra respektive bolag först, men bildade Stall Arsenal för tre år sedan. Våra egna uppfödningar har vi antingen döpt till hästar med anknytning i Arsenal på ett eller annat sätt, efter gamla ryska ishockeyspelare eller finare viner, förklarar Stefan Andersson.

Stall Arsenals hästägardress. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

I några av hästarna finns även en tredje part med som ägare. Fredagens deltagare av Lilla Harpers – Tretiak – är just en sådan.
Bold Eagle-sonen som är namngiven efter Vladislav Tretiak som utsetts till världens bästa  ishockeymålvakt genom tiderna har Magnus Hansson som delägare. Son till ingen mindre än Yngve Hansson som var en framgångsrik amatörtränare med Magnum Ideal (e. Peace On Earth) som mest kända profilhäst.

Hoppas på tempo

Tretiak började sin karriär först i februari i år som fyraåring och resultaten kunde inte varit bättre. Fem starter har utmynnat i lika många segrar. Ett äkta ”staket” i resultatraden.
– Han är obesegrad och spännande. Känslan är att han är rätt så bra, i synnerhet om man ska tro Mattias Djuse som tränar och Magnus A Djuse som kör. Hästen har visat att han kan vinna från ledningen och gå bakifrån. Nu var han inte vässad inför senaste starten och ska nog kunna ta stora steget till morgondagens lopp.

Winterburn (7) övertygade stort då han vann Bronsdivisionens final i mars. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Ovanpå Tretiak adderas ett mycket värdigt lördagshopp i Winterburn (e. Ready Cash), namngiven efter den forne vänsterback som gjorde hela 584 matcher i Arsenaltröjan mellan år 1987 till 2000.
– Hästen har förberetts mot det här loppet sedan andraplatsen i försöksloppet i Örebro i slutet av april. Jag tror att han kommer göra ett jättebra lopp, hästen har ju visat att han tål alla typer av upplägg, men visst ser jag gärna att det blir ett stenhårt tempo hela vägen nu när han börjar från bakspår. Skulle farten bedarra kanske han kan ta sig fram till dödens.

Topphäst i USA

Efter fredagens lunchtävlingar blir det fullt fokus på Elitauktionen. Där sålde Stall Arsenal en hingst vid namn Fetisov (e. Face Time Bourbon) för två år sedan, men i år har man varken något objekt ute till försäljning eller ambition att köpa nytt.
– Jag gillar det nya upplägg de har med tävlingar först följt av auktion på Solvalla. Att handla någon häst är dock inget vi har tänkt oss, men det sade vi ifjol också och då blev det ändå en, säger Stefan Andersson med ett efterföljande skratt.

Nej, det tycks som ägargänget har nog med hästar att fokusera på för dagen. Utöver den duo som startar på Solvalla under helgen har man även Oaksfyran Dial Square (e. Ready Cash) i sin ägo liksom den mycket talangfulle treåringen Tony Adams (e. Muscle Hill) hos Åke Svanstedt.
– Dial Square blev tyvärr lite för pigg och hetsig i årsdebuten i söndags, men vi hoppas mycket på henne inför året med Stochampionatet, Derbystoet och Breeders Crown som stora mål. Tony Adams avslutade 1.05,6 sista quartern som tvåa bakom omöjlige Karl på Meadowlands i lördags i ett uttagningslopp till New Jersey Sire Stakes och ska starta i finalen nästa lördag. Det är en sjukt spännande häst som ska tävla i USA nu som treåring och sedan tar vi hem honom hit till Sverige nästa år eftersom han är svenskfödd.

Eileen Boko med sitt hingstföl efter Greenshoe. Foto Privat.

Ovanpå det finns ett alldeles nyfött föl efter Eileen Boko som lämnat såväl Winterburn som Dial Square. Förra onsdagens som en hingst med Greenshoe som far dagens ljus för första gången.
– Och så ska vi betäcka La Sassicaia som vi har i Frankrike med Gimpanzee. Det är spännande tider på alla fronter, men nu börjar vi med att fokusera på den här helgen. Det är årets bästa helg om man älskar trav och skulle vi få besöka vinnarcirkeln så blir det första gången vi får uppleva det under den här helgen, avslutar Stefan Andersson.