Fokustema
Solvalla
Läs senare

Smedheim Solan tog ner Tangen Haap

Smedheim Solan var bäst i Hjördis lopp för äldre kallblodseliten.
Av
Lars G Dahlgren
Smedheim Solan vann Hjördis lopp före Tangen Haap i tisdags, men igår konstaterades han skadad. Foto: Martin Langels/ALN
Smedheim Solan vann Hjördis lopp före Tangen Haap i tisdags, men igår konstaterades han skadad. Foto: Martin Langels/ALN

Elitkampen-vinnaren Tangen Haap (e. Lome Elden) fick överta ledningen på första långsidan och efter 1.23 första varvet kom Smedheim Solan (e. Bork Odin – Lila) upp på uppsidan. Den sistnämnde var den starkaste och avgjorde säkert på 1.23,0a/2.140 meter till sin första seger i år och den blott andra sedan han kom till Jan-Olov Persson inför förra årets betäckningssäsong.

Fakta

Smedheim Solan

hingst åtta år e. Bork Odin – Lila e. Bokli Balder
76 st: 17–20–8
Rekord: 1.23,0m – 1.21,6am*
Insprunget: 4.260.317 kr
Uppfödare: Stall Alvdal, Norge
Ägare: Erik Djuve, Norge
Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla
Skötare: Emelie Mood

Expandera

– Han var väldigt bra. Det kände svårt att slå Tangen Haap när denne fick ledningen, men när vi kom till upploppet kändes Smedheim Solan fortfarande stark, sade Örjan Kihlström.

Norskfödde Smedheim Solan var inte med i Elitkampen och har därefter slutat tvåa bakom norske ettan Odd Herakles både i Alm Svartens Äreslopp Oslo Grand Prix-helgen och sedan Nordic King i Finland i midsommarhelgen.

Hjördis (som vann för Ernst Johan Nordin på Solvallas premiärdag 1927) lopp instiftades förra året och då vann Odin Tabac.

Jean-Pierre Dubois danskfödde treåring Ecurie D. (e. Infinitif – To Soon) fortsätter att imponera. Körd av Björn Goop tog den Frode Hamre-tränade hästen fjärde raka segern från debuten och Ecurie D. gjorde på 1.14,7a/2.140 hela jobbet utvändigt om Click Bait (e. Cantab Hall) som kom från seger på 1.11,2, men denna gång inte förmådde svara sin utvändiga konkurrent.

– Det är en häftig häst med enormt driv i steget och han vann med krafter kvar, konstaterade Björn Goop efter att Ecurie D. avslutat 1.09,8 sista 500 meterna.

 

Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Treåringar i Hambo-genrep

Greenshoes baneman Marseille är tillbaka på tävlingsbanan. På lördag startar Åke Svanstedts Earl Beal Jr. Memorial-vinnare i en division av Tompkins-Geers ($50.450) på Meadowlands.
Av
Claes Freidenvall
Åke Svanstedts Marseille är tillbaka på tävlingsbanan på lördag. Foto Stalltz.se
Åke Svanstedts Marseille är tillbaka på tävlingsbanan på lördag. Foto Stalltz.se

För Marseille blir det ett generalrepetition inför Hambletonian Stakes och det lär knappast bli en promenad i parken för Åke Svanstedts travare. Motstånd saknas nämligen inte och segermaskinen Pilot Discretion blir ingen lätt nöt att knäcka.

Marseille vid en tidigare seger. Foto: Curtis Salonick

Marcus Melander tar ut Gerry och han spurtade strålande som fyra i den ena divisionen av Stanley Dancer Memorial i sin senaste start och bland de anmälda i loppet är också Jonas Czernysons Consus Victory och Per Engbloms Osterc.

Den andra divisionen av Tompkins-Geers är också en högklassig historia med Marcus Melanders svenskfödde Green Manalishi som är hästen att besegra. Åke Svanstedt plockar ut duon Galixton och Sheena’s Boy, medan Jonas Czernyson startar Aldebaranwalkabout och Nancy Johansson Hudson River.

Green Manalishi. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Stona genrepar inför Hambletonian Oaks i Tompkins-Geers ($47.050) i två divisioner. I den första divisionen startar Åke Svanstedt duon Personal Paradise och Hallintheclouds, medan Lucas Wallin selar ut Princess Deo och Per Engblom Whispering Oaks.

I den andra divisionen plockar Svanstedt ut Golden Tricks, Nancy Johanssons bidrag är Fraulein Blucher och Per Engblom startar Beautiful Sin.

Världsmästare till start

Samma kväll avgörs också finalen i Mr Muscleman ($60.000) med världsmästaren Cruzado Dela Noche i startlistan och Marcus Melanders travare möter bland annat Per Engbloms Pinkman.

Samtliga startlistor till Meadowlands på lördag hittar ni här!

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Publiksatsning till Jubileumspokalen

Onsdagen den 14 augusti körs Jubileumspokalen och Solvalla gör sitt bästa för att få folk till banan för att uppleva tävlingsdagen på plats.
Av
Cecilia Kristoffersson
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg

Om ganska exakt en månad körs Jubileumspokalen på Solvalla och det är flera topphästar som kan vara aktuella för loppet. Bland andra Who’s Who (e. Maharajah), som startar i Eskilstuna ikväll, Selmer I.H. (e. Love You), Villiam (e. Muscle Hill), Perfect Spirit (e. Andover Hall).

Förutom huvudloppet körs även EM för ston, Big Noon-pokalen, Wallenius Cup och nyinstiftade Jäntungens lopp för kallblod.

Nu har Solvalla satt in extra bussar för de som vill lämna bilen hemma eller inte har möjlighet att ta sig till banan på annat sätt.

BUSSLINJER

  • Karlstad – Örebro – Västerås – Enköping – Solvalla
  • Bollnäs – Gävle – Tierp – Uppsala – Solvalla
  • Mantorp – Linköping – Norrköping – Nyköping – Solvalla
  • Rättvik – Borlänge – Romme – Sala – Solvalla
  • Eskilstuna – Södertälje – Solvalla
Fokustema
Jubileumspokalen
Läs senare

BC-vinnare tillbaka

I lördags var Breeders Crown-vinnaren Selmer I.H. tillbaka efter tre månaders tävlingsuppehåll och det slutade på bästa sätt i Midnight Race i finska Torneå.
Av
Cecilia Kristoffersson
Selmer I.H. vann i comebacken och siktas nu mot Solvalla. Foto Mia Törnberg
Selmer I.H. vann i comebacken och siktas nu mot Solvalla. Foto Mia Törnberg

Året började med seger, men sedan strulade det lite och Selmer I.H. (e. Love You) galopperade i två starter.
– Vi kollade upp honom och gav honom en träningsperiod. Loppet i Torneå i lördags låg bra till i tiden och vi hade tagit sikte mot det. Nu glömmer vi det som varit och tittar framåt igen, säger Samu Sundqvist som är privattränare åt Ingemar Hultqvist.

Segertiden i lördags blev 1.13,4a/2.100 meter och förstapriset var 102.610 kronor. Nu är det även bestämt vad nästa uppgift blir.
– Jubileumspokalen. Har man en häst som duger att starta där vill man göra det, säger Samu Sundqvist som har toppform i stallet med fyra segrar på de senaste tio starterna och en segerprocent på 28 i år.