Fokustema
Solvalla
Läs senare

Smedheim Solan tog ner Tangen Haap

Smedheim Solan var bäst i Hjördis lopp för äldre kallblodseliten.
Av
Lars G Dahlgren
Smedheim Solan vann Hjördis lopp före Tangen Haap i tisdags, men igår konstaterades han skadad. Foto: Martin Langels/ALN
Smedheim Solan vann Hjördis lopp före Tangen Haap i tisdags, men igår konstaterades han skadad. Foto: Martin Langels/ALN

Elitkampen-vinnaren Tangen Haap (e. Lome Elden) fick överta ledningen på första långsidan och efter 1.23 första varvet kom Smedheim Solan (e. Bork Odin – Lila) upp på uppsidan. Den sistnämnde var den starkaste och avgjorde säkert på 1.23,0a/2.140 meter till sin första seger i år och den blott andra sedan han kom till Jan-Olov Persson inför förra årets betäckningssäsong.

Fakta

Smedheim Solan

hingst åtta år e. Bork Odin – Lila e. Bokli Balder
76 st: 17–20–8
Rekord: 1.23,0m – 1.21,6am*
Insprunget: 4.260.317 kr
Uppfödare: Stall Alvdal, Norge
Ägare: Erik Djuve, Norge
Tränare: Jan-Olov Persson, Hagmyren
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla
Skötare: Emelie Mood

Expandera

– Han var väldigt bra. Det kände svårt att slå Tangen Haap när denne fick ledningen, men när vi kom till upploppet kändes Smedheim Solan fortfarande stark, sade Örjan Kihlström.

Norskfödde Smedheim Solan var inte med i Elitkampen och har därefter slutat tvåa bakom norske ettan Odd Herakles både i Alm Svartens Äreslopp Oslo Grand Prix-helgen och sedan Nordic King i Finland i midsommarhelgen.

Hjördis (som vann för Ernst Johan Nordin på Solvallas premiärdag 1927) lopp instiftades förra året och då vann Odin Tabac.

Jean-Pierre Dubois danskfödde treåring Ecurie D. (e. Infinitif – To Soon) fortsätter att imponera. Körd av Björn Goop tog den Frode Hamre-tränade hästen fjärde raka segern från debuten och Ecurie D. gjorde på 1.14,7a/2.140 hela jobbet utvändigt om Click Bait (e. Cantab Hall) som kom från seger på 1.11,2, men denna gång inte förmådde svara sin utvändiga konkurrent.

– Det är en häftig häst med enormt driv i steget och han vann med krafter kvar, konstaterade Björn Goop efter att Ecurie D. avslutat 1.09,8 sista 500 meterna.

 

Fokustema
Byter jobb
Läs senare

Magnus Rundgren vd för SRF Stable

Magnus Rundgren, verkställande direktör för Am Bloodstock, byter jobb och blir från årsskiftet verkställande direktör för SRF Stable.
Av
Lars G Dahlgren
Magnus Rundgren. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Magnus Rundgren. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

– Jag har jobbat i elva år för Anders Ström och Courant-gruppen och i tio som vd för uppfödningsdelen Am Bloodstock. Jag är väldigt stolt över vad vi byggt upp och framstår kanske som lite knäpp när jag byter jobb nu, just när vi börjat skörda vad satsningen byggt upp, till exempel genom att vår uppfödning Hypnotic Am vann det största loppet för tvååriga ston Hambletonianhelgen, säger Magnus Rundgren och fortsätter:

– Samtidigt är det Lennart Ågren har i SRF Stable så spännande att det här är en utmanin jag kände att jag inte kan tacka nej till. Jag känner ju Lennart väl eftersom SRF Stable också är en partner till Courant-gruppen, bland annat genom kanonhästen Gimpanzee.

SRF Stable har de senaste åren gått från att vara en väldigt stor tävlingsverksamhet till att även omfatta allt större uppfödning och nu ska alltså Magnus Rundgren bli vd för hela verksamheten.

Anders Ström betonar att allt sker i bästa samförstånd.

– Jag har varit väldigt lyckligt lottad som har haft Magnus som chef för Am Bloodstock och samtidigt förstår jag att han vill gå vidare och satsa på något nytt. Courant-gruppen står inför en ny situation, och vi kommer att genomföra en organisationsförändring. Under hösten drar vi igång arbetet med att rekrytera nya medarbetare. Jag hoppas givetvis på fortsatt gott samarbete med Lennart Ågren framöver, det blir ju inte sämre av att Magnus håller i hans affärer, säger Anders Ström.

Magnus Rundgren kvarstår alltså i Am Bloodstock året ut med ansvar för bland annat den försäljningsverksamhet som pågår av ettåringar på auktioner i Sverige, denna vecka i Deauville och sedan i USA.

Fokustema
Red Mile
Läs senare

Greenshoe startar igen!

På torsdag är Greenshoe tillbaka på tävlingsbanan igen efter sin imponerande uppvisning i Harry W. Zweig Memorial på Vernon Downs.
Av
Claes Freidenvall
Greenshoe är tillbaka på tävlingsbanan på torsdag på Red Mile. Foto: Lisa Photo
Greenshoe är tillbaka på tävlingsbanan på torsdag på Red Mile. Foto: Lisa Photo

Det handlar om ett försök i Kentucky Sire Stakes ($30.000) för treåriga hingstar och valacker på Red Mile med 15.000 dollar till vinnaren.

Marcus Melanders Greenshoe (e. Father Patrick-Designed to Be) kommer att bli storfavorit till segern, men det finns några duktiga treåringar som också kan röra på sig.

 

Greenshoe har startat åtta gånger i år, vunnit sex lopp och varit tvåa vid två tillfällen. Samtliga lopp på Red Mile hittar ni här.

Fokustema
Saratoga Raceway
Läs senare

Obesegrade ston i toppmatch

På onsdag åker Marcus Melander till Saratoga Raceway och där ska obesegrade Hypnotic Am försöka ta sjätte raka segern i ett försök i New York Sire Stakes ($76.750) för tvååriga ston, men hon bjuds inget enkelt motstånd.
Av
Claes Freidenvall
Kretsen runt Hypnotic Am efter segern i Jim Doherty Memorial i somras. Foto: Simon Hagen
Kretsen runt Hypnotic Am efter segern i Jim Doherty Memorial i somras. Foto: Simon Hagen

Precis som Hypnotic Am (e. Chapter Seven-Daydream Am) går Love A Good Story (e. Chapter Seven-Celebrity Lovin) in i loppet utan att ha förlorat en enda gång. Sex framträdanden, lika många segrar och som snabbast har Julie Millers sto travat 1.11,6, medan Hypotic Am ståtar med vinnarrekordet 1.10,2.

Love A Good Story. Foto: Steven H Roth.

Sedan tidigare har Hypnotic Am två vinster i New York Sire Stakes plus försök och final i Jim Doherty Memorial. Precis som tidigare är det Brian Sears som sköter tömmarna bakom Anders Ströms uppfödning på Saratoga Raceways 800-metersoval.

Bland motståndarna finns också Åke Svanstedts Miss Jubilation (e. Chapter Seven-Blue Muscles), 1.12,8*/$54.866. Svanstedt har också Seventimesalady (e. Chapter Seven-Ava Marion), 1.12,0/$110.214, till start i det andra försöket

Här hittar ni startlistorna till Saratoga Raceway.