Fokustema
Bordeaux
Läs senare

Snabb finska mot världens bästa valack

Den 41:a upplagan av Grand Prix du Sud-Ouest (€200.000) avgörs på söndag i Bordeaux och där möter ”världens bäste valack” nykorade världsrekordhållarinnan Ranch Kelly över 2.550 meter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Aubrion du Gers startar i Tour Europeen du Trotteur Francais-finalen på fredag. Foto: Gerard Forni
Aubrion du Gers startar i Tour Europeen du Trotteur Francais-finalen på fredag. Foto: Gerard Forni

Aubrion du Gers (e. Memphis du Rib) har varit omöjlig att tas med i år och den åttaårige valacken har inte förlorat sedan den 25 april. Jean-Michel Bazires travare ståtar med nio raka triumfer och kommer närmast från vinst i Grand Prix Anjou Maine (€100.000) i Laval den 3 oktober.

Finskfödda Ranch Kelly (e. Tsar d’Inverne) debuterade på Vincennes med att vinna Prix Ovidius Naso (€70.000) några dagar tidigare på nytt världsrekord på den stora banan på 1.10,1a/2.100 meter. Ännu snabbare – 1.10,0a/2.140 meter – travade Daniel Redéns Delicious U.S. när hon satte världsrekord för äldre ston på tusenmetersbana på Bergsåker den 29 augusti 2015.

Jörgen Westholm har också starthäst och lämnar över tömmarna till Frédéric Clozier bakom Rocky Winner.

Nämnas kan också att Aubrion du Gers vann Grand Prix du Sud-Ouest förra året och då travade han 1.12,9a/2.400 meter på Beaumont de Lomagne. Löpningsrekordet har Timoko från 2016 med tiden 1.11,6a/2.575 meter i Agen-La Garenne och då satt Björn Goop i sulkyn.

Startlista:

Grand Prix du Sud-Ouest (€200.000)
Priser: 90.000-50.000-28.000-16.000-10.000-4.000-2.000 euro.
2.550 meter, autostart.

  1. Ranch Kelly-Hannu Torvinen
  2. Vulcain de Vandel-Benjamin Goetz
  3. Aubirion du Gers-Jean-Michel Bazire
  4. Rocky Winner-Frédéric Clozier
  5. Une Serenade-Serge Peltier
  6. Carat Williams-David Thomain
  7. Tony Gio-Jean-Philippe Monclin
  8. Venosc de Minel-Gabriele Gelormini
  9. Varus du Bocage-Julien Foin
  10. Aribo Mix-Dominik Corderau
Fokustema
Österrike
Läs senare

Maharajah-sto rekordsnabb

Italienskan Zante Laser är det snabbaste travaren någonsin i Österrike över full distans. Igår i Baden travade stoet 1.13,0a/2.100 meter vid överlägsen seger för Wolfgang Ruth.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Zante Laser vinner i överlägsen stil.

Inledningsvis pressades Zante Laser (e. Maharajah-India di Jesolo) hårt av utvändige Dragon Darche, men 800 meter före mål gav han upp och backades ner i rygg.

Zante Laser slog inte av på tempot utan försvann ifrån till en överlägsen seger i Grosser Jubiläums-Preis (€2.000) och för den mäktiga insatsen belönades det femåriga stoet med 1.000 euro.

Tvåan Lord Brodde (e. Mr Pine Chip) noterade 1.14,4 och trean Cashback Pellini (e. Ready Cash) kom hem på 1.14,5.

Zante Laser, 1.12,1*/€59.873, har tidigare vunnit consolation i Oaks del Trotto, slutat tvåa i stoavdelningen i Gran Premio Orsi Mangelli och trea i Gran Premio Citta di Padova.

Hon är undan India di Jesolo (e. Toss Out), 1.12,2/€82.964, och såldes på ITS Yearling Sale 2016 för 16.000 euro.

Fokustema
Axevalla
Läs senare

Tolv tvångsstrukna

Hela 85 hästar anmäldes till fredagens uttagningslopp till Stochampionatet. Ett sto var inte godkänd och tolv fyraåringar blev tvångsstrukna.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ganga Bae är en av förhandsfavoriterna till slutsegern, men hon har ett svårt spår i försöket. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Ganga Bae är en av förhandsfavoriterna till slutsegern, men hon har ett svårt spår i försöket. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Det var som sagt väldigt bra anmält till årets Stochampionats-kval. Förra året var intresset inte lika stort utan då fick samtliga 68 hästar plats i försöksloppen. 2018 var det 74 anmälda och bara två ston blev tvångsstrukna.

Förhandsfavoriten – Diana Zet – som vann Oaks ifjol och Drottning Silvias Pokal i våras startar från innerspår i sitt försök. Daniel Redéns fyraåring har testat lång distans tidigare. I början av juni slutade hästen fyra i andra testet Stochampionatet.

Färska vinnaren av Stosprintern, Grande Diva Sisu och Per Nordström, väljer att stå över storloppet på Axevalla för att istället satsa fullt ut mot Derbystoet och Breeders Crown.

Här är kan ni se startlistorna till fredagens kvallopp.

Fokustema
Coronaviruset
Läs senare

Meadowlands släpper in publik

Meadowlands öppnar delvis upp för publik till kommande veckosluts tävlingar.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

– 25 procent av publikkapaciteten inomhus plus högst 500 åskådare utomhus kommer att tillåtas, meddelas från Meadowlands mediaavdelning.

Restriktionerna med anledning av covid 19-pandemin lättas nu alltså på den stora travbanan i New Jersey. Sedan tävlingsverksamheten öppnades igen har man – liksom fallet fortfarande är i Sverige – kört med stängda publikplatser. Nu möjliggörs alltså för hästägare och andra intresserade att komma till tävlingarna på fredag-lördag.

På lördag körs bland annat finalen i Graduate Series för fyraåringar ($250.000) där Marcus Melanders efter två starter i år obesegrade Gimpanzee (e. Chapter Seven) ska starta.