Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Snabb revansch för Sten O

Stallkamraten tvingades strykas efter att ha varit oregerlig och gått omkull i volten.
Då försvarade treårige Kehewin Goj Sten O Janssons färger på bästa sätt på Solvalla.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Sten O Jansson-tränade Kehewin Goj och Torbjörn Jansson tog karriärens första seger i ett treåringslopp på Solvalla. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Sten O Jansson-tränade Kehewin Goj och Torbjörn Jansson tog karriärens första seger i ett treåringslopp på Solvalla. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Efter en fjärdeplats i ett tvååringslopp på Solvalla, där Kayla Westwood (e. Maharajah) vann, och andraplatsen i årsdebuten bakom Independence Day (e. Chelsea Boko) var det dags att spräcka nollan för Visbytränaren Sten O Janssons treåring Kehewin Goj (e. What The Hill) på Solvalla på fredagen.

Torbjörn Jansson prickade springspår bra med Kehewin Goj som öppnade raskt och stack till ledningen direkt i ett treåringslopp. Efter 1.17,2 första halvvarvet fick Jansson dämpa rejält och Kehewin Goj varvade på 1.20,0.

Fakta

Kehewin Goh

Valack 3 år e. What The Hill – Flax Avenue e. Daguet Rapide
Resultat: 3 st: 1–1–0
Rekord: 1.17,1m*
Insprunget: 87.500 kr
Uppfödare: Johnny & Gunilla Olofsson
Ägare: Ingela Jansson, Klintehamn
Tränare: Sten o Jansson, Visby
Körsven: Torbjörn Jansson, Solvalla
Skötare: Ingela Jansson

Expandera

På sista bortre långsidan ökade farten rejält och genom slutsvängen utmanade Ever So Much (e. Maharajah) jämsides på utsidan, men väl på upploppet blev det ingen match. Kehewin Goj stack undan med ett par längder till enkel seger på fint sätt.

– Jag såg hästen i Örebro och han gjorde ett fint lopp då. Nu var det fint läge med springspår, vi fick en bra start och sedan blev det ett lugnt förstavarv. Det kändes tryggt i sista sväng och jag förstod att han skulle kunna öka på upploppet, och det gjorde han också. Det var jättebra, sade Torbjörn Jansson i segerintervjun.

Kehewin Goj vann på nya rekordet 1.17,1/2.140 meter efter att ha travat strax under 1.15 sista 700 meterna.

För Sten O Jansson blev det snabb revansch sedan hans obesegrade fyraåring Isac B.M.W. (e. Super Photo Kosmos) varit oregerlig i volten inför sin start några lopp tidigare under lunchen. Hästen vände snävt och gick omkull med strykning som följd.

What The Hills andra vinnare

Fadern What The Hill (e. Muscle Hill) har sin första kull treåringar i år och Kehewin Goj är en av 21 svenskfödda avkommor. Förutom Kehewin Goj har även Al’s Showmethehill vunnit, då han slog till i ett tvååringslopp i december. Vinstrikast så här långt är finsktränade Jackandjones Sisu med 178.456 kronor på kontot efter bland annat andraplatsen i ASVT Trottex Auktionslopp i september.

Själv vann What The Hill som tvååring Peter Haughton Memorial och året efter Canadian Trotting Classic, Breeders Crown och TVG Open. Hästen var även först i mål i Hambletonian, men diskvalificerades för trängning och segern gick istället till Perfect Spirit (e. Andover Hall) och Åke Svanstedt.

Mamma Flax Avenue (e. Daguet Rapide), 1.14,8am/324.100 kr, tränades större delen av karriären av Sten O Jansson och totalt vann hon tre lopp på 54 starter. Hon togs till avel som sexåring och fick en fullträff direkt i första avkomman Super Nice (e. Orlando Vici), 1.10,7ak*/3.147.178 kr.

Trippelmiljonären tog största prischecken som femma i Svenskt Travkriterium, men kan också skryta med tre andraplatser på Vincennes och bland annat gulddivisionsseger för två år sedan. Tävlingskarriären är fortsatt i full gång och på torsdag årsdebuterar Super Nice i Gävle.

Flax Avenue han även lämnat femåriga Fay Nice (e. Sahara Dynamite), 1.18,6m/20.000 kr, tvååriga Margit (e. Googoo Gaagaa), och ettåriga Tamara (e. Belker).

Kehewin Goj. Källa breedersbible.com