Fokustema
Solvalla
Läs senare

Snabbast i världen

Förkrossande överlägsen på den nya världsrekordnoteringen 1.09,7a/2.140 meter!
San Moteur bollade med sina konkurrenter på ett sällan skådat sätt då han tog hem årets upplaga av Jubileumspokalen.
– Det här känns speciellt. Springer man världsrekord i dödens har man kapacitet att matcha de bästa, sade Björn Goop i Solvallas vinnarcirkel.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
San Moteur och Björn Goop vinner Solvallas Jubileumspokal i suverän stil. Foto: Adam Ström/stalltz.se
San Moteur och Björn Goop vinner Solvallas Jubileumspokal i suverän stil. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Förhandssnacket om den uteblivna duellen gentemot Calgary Games (e. Readly Express) tvärdog efter San Moteurs (e. Panne de Moteur) makalösa uppvisning denna onsdagkväll.
Det ska sägas att han hade god hjälp med farthållningen som Mister Hercules (e. Trixton) fick betala 1.07,5 första halvvarvet och 1.09,4 under den inledande kilometern för att hålla, men de spelar ingen roll.
Björn Goop skiftade andra utvändigt mot dödspositionen varvet före mål och såg till att inte farten bedarrade nämnvärt.
När 300 meter återstod satte han i nästa växel och San Moteur formligen exploderade när han gick ifrån sina motståndare.
Segern togs på 1.09,7a/2.140 meter vilket innebar en sänkning av Readly Express (e. Ready Cash) världsrekord över tusenmetersbana med två tiondelar.
Snacka om att vara värd den 1,5 miljon som låg i potten!
– Det är en fantastisk häst. Han är helt otrolig. Han uppträdde så moget idag. Det är en enorm känsla och glädje att se alla människor här idag och njuta, sade Björn Goop i Solvallas vinnarcirkel.

Hela kretsen runt San Moteur. Foto: Adam Ström/stalltz.se

”Undvika taktiklopp”

Att skifta position från andra utvändigt mot dödspositionen varvet före mål var kanske ingen självklarhet för den utomstående betraktaren, men på så vis slapp San Moteur dra fram Chiru (e. Muscle Hill) under slutrundan.
– Jag ville inte ha en sakta femhundring mitt i loppet utan ville ha ett jämnt tempo. Jag tänkte att Önas Prince kanske ville ha min rygg ändå och ville inte bli hängande i tredjespår och att det skulle bli något taktiklopp, förklarade Björn Goop som tycker att San Moteur lyft sig flera snäpp till femåringssäsongen:
– Han var fantastiskt duktig som treåring och nära att vinna Kriteriet. Han var bra även som fyraåring, men fick inte riktigt till det. Han hade inte växt klart varken fysiskt eller psykiskt. Vi tog en lugn vinter, lät honom få den tid han behövde och väntade helt enkelt ut honom.

Håkan Arvidsson, San Moteur och skötaren Jessica Jonsson. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Uppfödare tillika ägare och San Moteurs regelbundne följeslagare i träningen Håkan Arvidsson bubblade fullt naturligt i Solvallas vinnarcirkel.
– En helt otrolig häst. Han är som en hund att ha att göra med. Han är så snäll så det är nästan man tycker lite synd om honom när han tävlar, sade Arvidsson.

Fullt naturligt var han tagen av den stora stund han fick uppleva.
– Vi har anat det funnits de här krafterna och tempona i hästen, men det har ändå varit en enorm utveckling i hästen de sista månaderna. Det betyder mycket för mig att han fick till det i ett stort lopp nu för han har haft otur i de tidigare finalerna. Vi ville så gärna vinna ett större lopp.

Global Badman (e. Yield Boko) avslutade starkt från vinnarhålet till andraplatsen på 1.10,2 och Chiru slutade trea på 1.10,3 från fjärde utvändigt.
Mister Hercules höll till fjärdeplatsen från tät på 1.10,4 och Önas Prince slutade femma på samma tidsnotering.