Fokustema
Solvalla
Läs senare

Snabbt slutvarv av Diamanten

Nu Pagadis lopp för femåringar, 100.000 kronor i förstapris var med endast fem startande hästar egentligen en misslyckad proposition. Diamanten kunde ta en ren uppvisningsseger.
Av
Lars G Dahlgren
Diamanten, ägd av bland annat Peter Forsberg, vann Nu Pagadis lopp. Foto Tommy Andersson/ALN
Diamanten, ägd av bland annat Peter Forsberg, vann Nu Pagadis lopp. Foto Tommy Andersson/ALN

Erik Adielsson fick bestämma farten fram till för klassen löjliga 1.16,4 första kilometern med Stig H Johansson-tränade Diamanten (e. Adrian Chip – Iata Käll) och när fjolårets Kungapokalsvinnare och Sprintermästare klämde till med 1.09,5 sista varvet och 1.08,5 sista 500 meterna gällde det för övriga förstås mest att försöka hänga med.

Fakta

Diamanten

hingst fem år e. Adrian Chip – Iata Käll e. Ata Star L.
33 st: 22–5–2
Rekord: 1.12,6m – 1.10,0ak
Insprunget: 6.304.911 kr
Uppfödare: Lars-Otten Froode, Trensum
Ägare: Forspro AB, med flera
Tränare: Stig H Johansson Solvalla
Körsven: Erik Adielsson, Solvalla
Skötare: Linnea Persson

Expandera

Diamanten vann på 1.13,0a/2.140 i vad som blev ett formunderhållande lopp. Nu tar Jämtlands Stora Pris-tvåan sikte på Ulf Thoresens Minne på Jarlsberg nästa söndag, där han enligt norska Trav og GaloppNytt får möta titelförsvararen Twister Bi, Elitloppsförsökvinnaren Lionel, Oslo Grand Prix-tvåan Evil Enok M.O. och fyraårige Giveitgasandgo.

Auktionsdyringen Forfantone Am (e. Muscle Hill – Tamla Celeber), som kostade 2,7 miljoner kronor på Kolgjini Sales för två år sedan, tog karriärens andra seger i tredje starten, på 1.14,9a/2.140.

Treåringsloppet för ston i lägsta klassen blev delat. Ti Punch Broline (e. Muscle Massive – Drinking Days), liksom Forfantone Am tränad av Roger Walmann och körd av Örjan Kihlström, spetsade hem det ena på 1.16,9/2.140 och Björn Goops Valetta (e. Going Kronos – Tigger) det andra på 1.17,9.

Solvallas amatörklubb firar 60 år och hade ett jubileumslopp med 60.000 kronor till vinnaren. Christer Nyström spetsade hem det tillsammans med fyraårige Vincent Chase (e. Revenue – Simb Peach) som räknade in karriärens första seger, i 16:e starten, på 1.15,4/2.640.

Fokustema
Frankrike
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Locqueneux fast för doping

Belgaren Dominik Locqueneux har åkt fast för doping sedan en av hans hästar – Extra du Chatault – tävlat på den luftrörsvidgande substansen teofyllin i kroppen.
Av
Claes Freidenvall
Dominik Locqueneux är ansvarig tränare för Extra du Chatault. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport


Dominik Locqueneux
Dominik Locqueneux är ansvarig tränare för Extra du Chatault. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport Dominik Locqueneux

Efter ett lopp i Cabourg den 12 oktober ifjol togs dopingprov på Extra du Chatault och provet visade sig positivt med teofyllin.

Hästens tränare Dominik Locqueneux har dömts till 3.000 euro i böter. Ägarna till Extra du Chatault, som slutade trea i Prix de Creully (€22.000), går miste om 3.060 euro.

Teofyllin är en luftrörsvidgande substans och ingår i flera olika läkemedel.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Vikings Preacher tillbaka i vinnarcirkeln

Sexårige Vikings Preacher testade en ny disciplin under torsdagen och löste uppgiften med bravur.
Av
Pär Gustafsson

Förra vintern härjade Vikings Preacher (e. Pastor Stephen) friskt i rikstoton och för ganska precis ett år sedan vann hästen en klass I-final från bricka tolv, men sedan dess har framgångarna uteblivit och hästen hade ingen vacker resultatrad när han kom till start på Åby igår.

Där provade han monté för första gången och började med dubbla tillägg. Ridande Malin Andersson var offensiv och placerade Vikings Preacher i ledningen in på slutrundan. Star Keeper utmanade rejält över upploppet, men ledaren svarade ärligt och höll undan med hals.
– Nu mår jag bra efter allt strul som varit. Hästen stod utan poäng och då tog jag en chans och provade monté. Malin provred hästen för 14 dagar sedan, hon var nöjd och då var det bara att anmäla, sade Tony Löfqvist.

Han var fantastiskt duktig, men det finns lite att slipa på

Vikings Preacher avverkade sista rundan efter 1.16 och landade på 1.15,5/2.180 meter i montédebuten. Förstapriset uppgick till 35.000 kronor och nu passerade hästen 700.000.
– Förra året fick jag rida många fina hästar och nu har jag även Vikings Preacher. Det var kul att få chansen. Han är stark och rejäl, men det kändes både i lopp och värmning att hästen är färsk montén. Han var fantastiskt duktig, men det finns lite att slipa på, sade ryttarinnan Malin Andersson.

Hon hade ett starkt år i sadeln 2019. Andersson red 92 lopp (9-10-9) och hästarna sprang in 743.336 kronor. Det här var hennes första vinst i tredje försöket 2020.

Fakta

Vikings Preacher

Kön: ljusbrun valack
Född: 15 april 2014
Härstamning: Pastor Stephen-Ellen Will
Intjänat: 701.800 kronor
Resultat: 29 st: 8-3-1
Rekord: 1.12,4ak
Ägare: TL Trav & Konsult AB, Billdal
Uppfödare: Tony & Gunnar Löfqvist
Tränare: Tony Löfqvist (a), Åby
Ryttare: Malin Andersson (a), Åby

Expandera
Fokustema
Matchning
Läs senare

Bold Eagle till Elitloppet – Cleangame till USA?

Sebastien Guarato var i en intervju med Kanal75 synnerligen positivt inställd till Elitloppet med Bold Eagle (e. Ready Cash). Och så har Cleangame fått inbjudan till ”VM-loppet”.
Av
Ola Lernå
Cleangame vann Prix du Luxembourg ifjol och har fått inbjudan till årets ”VM-lopp” på Yonkers. Foto Mia Törnberg
Cleangame vann Prix du Luxembourg ifjol och har fått inbjudan till årets ”VM-lopp” på Yonkers. Foto Mia Törnberg

Egentligen är kanske Face Time Bourbon hästen alla vill se på Solvalla, men tränare Guarato säger till Kanal75 att det inte är aktuellt.
– Han är bara fem år i år och kommer ha mycket avelsbestyr under våren. Men nästa år, när han är sex år kan det bli aktuellt, säger Guarato till Kanal75.
Däremot är Bold Eagle högaktuell.
– Han har blivit mer av en sprinter och därför kommer vi sikta mer mot sådana lopp, till exempel Elitloppet senare i vår, säger Guarato till Kanal75.
När Jean Michel Bazire vann på Vincennes igår med danskfödde C.D. (e. Great Challenger) dök Yonkers högste chef Alex Dadoyan upp i vinnarcirkeln berättar Paris Turf. I handen hade han en inbjudan för Cleangame (Ouragan de Celland) till International Trot, vilket i år ska köras 12 september med en miljon dollar i prissumma.
Cleangame, med 33 segrar på 50 starter och 1,2 miljoner euro intjänat, är givetvis också högvilt för Solvallas sportavdelning när de diskuterar Elitlopp.
Nästa start för Cleangame är planerad till 21 mars på Vincennes då valacken dyker upp i Prix du Bois de Vincennes över 2.850 meter voltstart med 40.500 euro till vinnaren.