Fokustema
Vincennes
Läs senare

Sofias motståndare i franskdebuten

Sofia Adolfsson gör debut i sadeln på Vincennes på torsdag och det är sannerligen inget lätt gäng Sveriges okrönta montédrottning ställs emot. Större delen av den franska tvåbenta montéliten finns med i loppet.
Av
Claes Freidenvall
Sofia Adolfsson vann SM i monté med Candor Hall på Åby 2017. På måndag gör hästen comeback i Mantorp. Foto Malin Albinsson/Kanal 75
Sofia Adolfsson vann SM i monté med Candor Hall på Åby 2017. På måndag gör hästen comeback i Mantorp. Foto Malin Albinsson/Kanal 75

På tio-i-topp-listan över framgångsrika jockeys är det bara tre namn som saknas i ”Sofia-loppet”, och däribland mestvinnande Yoann Lebourgeois.

Yoann har vunnit 55 lopp i år och bakom honom placerar sig duon Alexandre Abrivard och Adrien Lamy med 52 triumfer vardera. Sofia Adolfsson har å sin sida vunnit 50 lopp i Sverige.

Fakta

Franska montéligan 2017

Namn – Segrar

1 Yoann Lebourgeois – 55
2 Alexandre Abrivard & Adrien Lamy – 52
4. Mathieu Abrivard – 38
5. Eric Raffin – 37
6. David Thomain & Matthieu Mottier – 35
8. Guillaume Martin – 26
9. Antoine Wiels – 24
10. Théo Peltier – 23

Fotnot: gäller per 13 november.

Expandera

Prix de l’Ile d’Oleron (€110.000) går över distansen 2.850 meter och Sofia Adolfsson rider Björn Goop-tränade Candor Hall, vilken hon är bekant med sedan tidigare och har två segrar på lika många försök.

För att Sofia Adolfsson skulle överhuvudtaget få rida på den franska huvudstadsovalen krävdes att hon bytte ut sin amatörlicens mot en lärlingsdito.

Startlista:

Prix de l’Ile d’Oleron (€110.000)
2.850 meter:

1 Corames-Mathieu Mottier
2 Billy de la Calade-Antoine Dabouis
3 Chiracahua-Fabien Gence
4 Caduceus des Baux-Damien Bonne
5 Aventurie Cehere-Clément Frecelle
6 Begum Fromentro-Camille Levesque
7 Radieux-David Thomain
8 Ultra Or-Alexis Garandeau
9 Candor Hall-Sofia Adolfsson
10 Celina Polka-Alexandre Abrivard
11 Cassate-Adrien Lamy
12 Vinci Pierji-Nils Pacha
13 Va Tres Bien-Julien Raffestin
14 Be Mine de Houelle-M Bacsich
15 Americaine-Antoine Wiels
16 Volcan de Bellande-Alexis Collette
17 Volcan d’Occagnes-Francois Lagadeuc
18 Bahia Quesnot-Eric Raffin

2.875 meter:

19 Veloce du Banney-Franck Nivard

Fokustema
Fördelning
Läs senare

Kolgjini: ”Tävla om pengarna”

Fler unga hästar måste tjäna mer pengar och sluta gnäll om tvååringstävlandet.
Skrota premieloppspengarna!
Och lägg sparkrav på ATG!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Lutfi Kolgjini vill se en hel del förändringar framöver för att förbättra läget för svensk travsport. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Lutfi Kolgjini vill se en hel del förändringar framöver för att förbättra läget för svensk travsport. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Lutfi Kolgjini är som alltid rak i sin kommunikation och han gillar inte att det på vissa håll har det börjat ylas om nerdragningar av tvååringstävlandet i Sverige igen. Det är en bild som Kolgjini inte alls håller med om.

– Det är inget fel att tävla med tvååringar och det är skjuta över målet när man vill dra ner på det. Jag har bevisat det flera gånger att hästar klarar av att gå vidare och utvecklas till stjärnor som äldre om de startat som tvååringar. Och jag skulle vilja säga att det är tack vare de startat som tvååringar, säger Lufti Kolgjini.

Revenue och Lutfi Kolgjini. Närmare 17 miljoner tjänade vinnaren av Svensk Uppfödningslöpning under sin karriär. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Och det är svårt att argumentera emot honom. Sju gånger har Lutfi Kolgjini vunnit Svensk Uppfödningslöpning som tränare och hästar som Revenue (16.703.971 kr), Raja Mirchi (8.726.632 kr), Hövding Lavec (4.799.625 kr), Micro Mesh (3.468.875 kr) och Onceforall Face (3.043.902 kr) har gått vidare och dragit in miljonbelopp efter tvååringssäsongen.

– Mina två andra vinnare – Noir Quailte och Omega Topline – kan jag däremot inte ta ansvar för eftersom de bytte tränare efter tvååringsäsongen…

”Enklare att utveckla”

Enligt Kolgjini innebär tvååringsstarter gratisrutin inför kommande säsonger.

Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– När hästar startat som tvååringar och kommer ut som treåringar är de proffs. De kan helt enkelt sitt jobb och då är det mycket enklare att utveckla en treåring uppåt när den varit ute som tvååring. Att snacka om tvååringstävlande som det görs på olika håll är att göra svensk travsport en otjänst. Problemet ligger i upplägget med tre- och fyraåringstävlandet, säger Kolgjini, och utvecklar sitt resonemang:

”Kan knappt försörja sig”

– Alldeles för få treåringar tjänar pengar. Några drar in storkovan, men det stora antalet tjänar alldeles för lite och knappt så att de kan försörja sig. Premiechansningen var en fantastisk idé från början med stora prispengar, men den har inte alls slagit så väl ut som jag hoppades på. Det visar sig att ett fåtal hästar tjänar miljonbelopp, men fortfarande är det alldeles för många som inte tjänar några pengar. Problematiken ligger att de andra prispengarna är för dåliga i unghästloppen. Jag skulle vilja se ett system där många fler unga hästar tjänar pengar.

”Pengarna finns i systemet”, säger Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/sulkysport

”Omvandla till prispengar”

Det vill Lutfi Kolgjini bland annat göra genom att skrota premieloppspengar och omvandla dessa medel till reda prispengar.

– Bidrag är inte utvecklande vare sig för sporten eller spelet. Vi snackar om ganska många miljoner som finns i systemet och som kan omvandlas till prispengar istället för bidrag. Idag försvinner en del av bidragen i fel fickor dessutom. Vi ser hästar som kommer från utlandet över bron, eller över vattnet och hämtar bidrag och sedan åker tillbaka till respektive länder. Det är helt förkastligt! Tävla istället om pengarna på svensk mark. Med högre prispengar skulle det bli mer attraktivt att köpa unghästar på auktion också.

I år delades det ut 17.256.000 kronor i premieloppspengar, fördelat på 14.380.000 kronor till hästägarna och 2.876.000 kronor till uppfödarna.

– Det finns pengar i systemet och skulle man se över det skulle inte något treåringslopp i landet köras med ett förstapris under 100.000 kronor. Då måste man givetvis rikta prispengarna där hästarna finns och ingen annanstans.

”Måste göra något drastiskt”

Men Lutfi Kolgjini vill också ta bort premiechansningen – värderad till drygt 46 miljoner för 2020-kullen.

– Sänk premiechansningen och fördela prispengarna lite mer brett så att fler hästar kan tjäna pengar. Om vi inte gör någonting drastiskt nu ser jag bara en tendens och den går neråt, vilket avspeglar intresset för att köpa hästar på svenska unghästauktioner, säger Kolgjini och avslutar med en passning till trav- och galoppsportens spelbolag ATG:

– För övrigt tycker jag att ATG ska beläggas med sparkrav på 200 miljoner och hur de hittar pengarna struntar jag fullkomligt i!

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Slutar med flaggan i topp?

Joy Alissa bjöd på en härlig uppvisning när hon tangerade sitt personbästa på Gävletravet igår för Fredrik Linder och byter tränare efter den här starten.
Av
Claes Freidenvall
Fredrik Linder satt bakom Joy Alissa igår och nu byter stoet tränare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Fredrik Linder satt bakom Joy Alissa igår och nu byter stoet tränare. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

På ett inte alltför perfekt underlag dansade Joy Alissa (e. Maharajah-Glittra C.D.) 1.11,1a/1.640 meter på Gävletravet för Fredrik Linder och utklassade sina motståndare med ”många längder”.

– Hon har fått en del tuffa lopp och det har härdat henne, sade Fredrik Linder i vinnarcirkeln.

Efter 500 meter attackerade Fredrik Linder från tredje utvändigt i det högt uppskruvade tempot där Issiah passerade halvvarvet på snabba 1.09,4.

– Vi kom igenom jättefint från början ocn när jag skulle vrida på ville också Marcus Lilius (Mission Beach) vara med i matchen och därav forceringen, fortsatte Linder.

Ledningen övertogs resolut 900 meter före mål och kilometern passerade den femåriga Maharajah-dottern på 1.10,4.

Fakta

Joy Alissa

Brunt sto 5 år e. Maharajah-Glittra C.D. e. Igor Brick
Rekord: 1.11,9k* – 1.11,1ak*
Vinstsumma: 816.300 kr
Resultat: 45 st: 10-3-7
Ägare: Hållbara Hus i Västerås AB, Västerås
Uppfödare: Anders Karlsson, Tystberga
Tränare: Fredrik Linder, Romme
Körsven: Fredrik Linder, Romme
Skötare: Magdalena Eriksson

Expandera

— När vi kom till spets lät jag henne bara gasa på. Banan sög en hel del, men hon hade rätt dag idag.

Joy Alissas uppvisning belönades med 25.000 kronor och i vinnarcirkeln berättade ägaren att stoet ska gå i träning till Olle Alsén.

Slutar som tränare?

Rykten har gjort gällande under en period att Fredrik Linder ska sluta som proffstränare, men Sulkysport har trots flera försök inte fått uppgifterna bekräftade från Fredrik Linders sida.

Apropå härdad…Joy Alissa har startat fem gånger inom rikstoton i år med två fjärdeplatser och lika många sjättepris. Totalt innehåller karriären tio vinster på 45 starter.

Joy Alisssa är undan Glittra C.D. (e. Igor Brick), 1.13,9am/630.000 kr, vilken har varit en plusvariant i avelsboxen. Hon är bland annat mor till Phoenix Photo (e. Super Photo Kosmos), 1.11,0am/2.184.400 kr, Wind Knight (e. Scarlet Knight), 1.11,7ak/1.026.640 kr, och Triton (e. Triton Sund), 1.12,0am*/599.500 kr.

Svante Ericssons dubbelmiljonär Phoenix Photo. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Totalt har hennes avkommor vunnit 43 lopp på 254 starter, varav 14 vinster tagits av Svante Ericssons stjärna Phoenix Photo, vilken vunnit dubbla försök plus final i silverdivisionen. Phoenix Photo har också segrat i högsta klassen i år och tidigare i höstas tog han hem Mälarpriset i Eskilstuna.

Glittra C.D. är själv halvsyster med två miljonärer; Hilda C.D. (e. Victor Victor), 1.12,2ak/2.063.521 kr, och Kricken C.D. (e. Scarlet Knight), 1.11,5ak/1.007.600 kr.

Joy Alissa. Källa: breedersbible.com
Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Svanstedt vs Takter

Vilka storloppsvinnare! Avelshingst tackar för sig och nu bäst som morfar. Malmqvist ”ensam” svensk i Paris. Missade miljonen med 10.500 kronor. 19-åring över fem miljoner.
Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jimmy Takter och Åke Svanstedt. Foto Jeannie Karlsson & Mathias Hedlund/Sulkysport
Jimmy Takter och Åke Svanstedt. Foto Jeannie Karlsson & Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Sulkysport har tidigare berättat att Åke Svanstedt gör sitt bästa år i USA som tränare. Idag står han noterade på 7.519.765 dollar och på 501 starter har det blivit 125 segrar. Av dessa vinster har 25 triumfer tagits i löpningar för travare med 50.000 dollar eller mer till vinnaren.

Något rekord för en svensk tränare är det dock inte. Jimmy Takter körde in över tio miljoner dollar vid tre tillfällen och sitt bästa år hade han 2014 med 13.365.852 dollar och 193 vinster på 729 starter. Det året räknade han in 35 segrar med travare i löpningar med 50.000 dollar eller mer i förstapris. 

Fakta

Svanstedts topplista

Lopp (totalprissuma) – Vinnare

 • Breeders Crown (C$911.250) – Jiggy Jog
 • Breeders Crown (C$810.000) – Ecurie D
 • Breeders Crown (C$810.000) – Special Way
 • Maple Leaf Trot (C$610.000) – Back of the Neck
 • Goldsmith Maid ($475.400) – Bond
 • Kentucky Championship Series ($400.000) – Special Way
 • TVG Open ($330.000) – Ecurie D
 • Kindergarten Series ($279.290) – Bond
 • John Cashman Memorial ($279.000) – Alrajah One
 • Kentucky Futurity Filly ($276.000) – Jiggy Jog
 • Pennsylvania Sire Stakes ($252.000) – Bond
 • Dayton Trotting Derby ($250.000) – Back of the Neck
 • Graduate Series ($250.000) – Rattle My Cage
 • Spirit of Massachusetts ($250.000) – Alrajah One
 • Empire Breeders Classic ($187.500) – Justice
 • Arthur J Cutler Memorial ($170.450) – Ecurie D
 • Crawford Farms Open Trot ($147.000) – Alrajah One
 • New York New York Mile ($126.165) – Jiggy Jog
 • Zweig Memorial Filly ($123.000) – Jiggy Jog
 • Matron Stakes ($122.600) – Kimmeridgian
 • Bluegrass Series, div ($118.500) – Justice
 • Bluegrass Series, div ($118.000) – Special Way
 • Bluegrass Series, div ($109.000) – Gates Hanover
 • The Battle of Bunker Hill Trot ($100.000) – Jonas K
 • Hambletonian Stakes, försök ($100.000) – Jiggy Jog

Expandera

***

2 Goetmals Wood (e. And Arifant-Tahitienne), 1.11,9am/€894.190, gjorde sitt sista år i aveln i år och nästa år pensioneras 28-åringen. Som tävlingshäst vann Goetmals Wood Grupp I-löpningen Prix des Ducs de Normandie och flera semi-classiue-löpningar. 

Som avelshingst – och morfar – har framgångarna fortsatt för sonsonen till avelstitanen Sharif di Iesolo. Totalt finns 1.654 registrerade travare efter Goetmals Wood i den franska stamboken. Och det kommer bli ytterligare ett antal nästa år – 80 ston har Goetmals Wood betäckt under 2022. 

Goetmals Wood. Foto Stalltz.se

I år placerar sig Goetmals Wood som nummer 28 i den franska hingstligan med 1.886.020 euro, medan han är den ledande morfar i Frankrike. Han toppar med 8.557.075 euro före Coktail Jet (€7.965.565) och hans son Love You (€6.342.355). Som morfar är ändå ”hetast” i Italien…där är han morfar till italienske Derbyvinnaren Dimitri Ferm.

165 svenskfödda avkommor finns efter Goetmals Wood, varav fyra miljonärer och starkast lyser världsrekordhållaren och avelshingsten Zola Boko, 1.11,6am*/1.950.214 kr. 

***

3Solvalla (första start 18.15) och Åby (start 18.27) delar på kvällens expresstrav och det dyker upp en del spännande namn på båda banorna. Den sportsliga godbiten kan blir klass I-försöket på huvudstadsbanan.
Segervana fyraåringar som Ruger (e. Readly Express), Kash Keeper (e. Uncle Lasse), finske Derbyfinalisten E.L.Jetpack (e. E L Titan) och färske Breeders Crown-finalisten Infinity Sisu (e. Classic Photo) ställs bland annat mot STL-vinnaren Ferox Brick (e. Orlando Vici) och Jerka Sting (e. Readly Express).

På Åby tar Jerry Riordan bland annat ut Lorenzo Boko (e. Zola Boko), som spurtade hem Johan Jacobssons Minne tillsammans med Thomas Uhrberg i sin senaste start. Nu väntar försök i bronsdivisionen.
Dessutom är andrahandsfavoriten i danska Kriteriet, Joakim Lövgren-tränade Herbie Peak (e. Ringostarr Treb), tillbaka på banan efter galoppmissen i den klassiska finalen.
När galoppen minskar på tävlandet under vintermånaderna blir det istället lunchtrav och Bergsåker (start 12.20) har uppdraget idag. 

Här är startlistorna till onsdagens tävlingar.

Vill du spela V86 tillsammans med Sulkysport finns följande alternativ:

Sulkysport Lilla V86 – 15 andelar á 75 kr/styck

Sulkysport V86 – 15 andelar á 150 kr/styck

Sulkysport Stora V86 – 15 andelar á 250 kr/styck

***

4 Från Västerbo Stuteri meddelas att nioårige valacken Västerbo Highscore (e. Kiss Francais-Västerbo Highclass), 1.12,6am*/989.500 kr, drar sig tillbaka från tävlingsbanan trots att det bara fattas 10.500 till en miljon kronor intjänat. Nio segrar blev det på 59 starter i regi Björn Röcklinger. 

Två av hans halvbröder Västerbo Highflyer (e. Look de Star) och Västerbo Loveboat (e. Love You) tjänade 5,1 respektive 2,3 miljoner kronor. I samma syskonskara ingår också avelshingsten Västerbo Prestige (e. Insert Gede), 1.13,5am*/602.107 kr, vilken lämnat tre klassiska vinnare i Danmark: Empire (Kriteriet), Awesome Annie (Stokriteriet) och Eenymeenyminymoe (Stoderbyt).

***

5 I måndags passerade Gustav Johansson fem miljoner kronor. Inte dåligt av en 19-åring, men han står sig slätt mot Magnus A Djuse när han var lika gammal. 2019 bokförde han sig för 10.344.963 kronor, 141 segrar på 1.025 starter. 

Gustav Johansson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Gustav Johansson ståtar med 46 vinster på 445 starter och 5.024.231 kronor. Han är tredje seger- och vinstrikaste kusk i kategorin under 25 år efter bröderna Djuse, Magnus A och Mats E. 

Segerrikaste kuskar under 25 år

Namn – Starter – Segrar – Vinstsumma

 1. Magnus A Djuse – 1.248 – 229 – 29.537.163
 2. Mats E Djuse – 1.530 – 194 – 23.576.483
 3. Gustav Johansson – 445 – 46 – 5.024.231
 4. Victor Rosleff – 539 – 44 – 4.840.781
 5. William Ekberg – 314 – 40 – 2.590.650

***

6Vincennes är inne i en mycket hektiskt tävlingsperiod, men idag saknas det svenska inslag på den franska huvudstadsbanan. Sedan det franska vintermeetinget drog igång den 3 november har det blivit tre svenska segrar och alla vinnarna har selats ut från Tomas Malmqvists stall. 

 • 13 november – Prix de Besancon (€51.000) – Isla Jet
 • 24 november – Prix de Picardie (€61.000) – Isla Jet
 • 26 november – Prix Timoko (€60.000) – Kamehameha

***

7 På söndag avgörs den 76:e upplagan av Grupp I-loppet Gran Premio Duomo (€100.100) i Florens. Två svenskfödda travare finns med i loppet – Global Trustworthy och Usain Töll – i en högklassig uppgörelse där Alessandro Gocciadoro startar sin topptravare Vernisage Grif.

Gran Premio Duomo (€100.100)
Femåriga & äldre hästar.
1.600 meter, autostart. 

 1. Usain Töll – Vincenzo P. Dell.Annunziata
 2. Vernissage Grif – Alessandro Gocciadoro
 3. Dumbo – Enrico Bellei
 4. Bengurion Jet – Andrea Guzzinati
 5. Global Trustworthy – Andrea Farolfi
 6. Vincero Gar — Pietro Gubellini
 7. Zacon Gio – Roberto Vecchione
 8. Atik Dl – Manuel Pistone
 9. Achille Blv – Antonio di Nardo