Fokustema
Elitloppet
Läs senare

Solvalla letar nya lösningar

Ingenting är ännu klart med Atlantas flygresa till Elitloppet. Solvalla och banans sportchef Anders Malmrot går fortfarande i väntans tider och förhoppningsvis har han en ny lösning för att locka Hambletonian-vinnaren till Sverige.
Av
Claes Freidenvall
Anders Malmrot väntar fortfarande på besked från Atlantas tränare Ron Burke om det blir start i Elitloppet. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Anders Malmrot väntar fortfarande på besked från Atlantas tränare Ron Burke om det blir start i Elitloppet. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

– Det är inte helt lättlöst. Flygbolaget vi använder oss av därborta, Global Horse Traveller, flyger inte sträckan New York-Paris, utan Chicago-Paris. Det skulle i så fall innebära en tolvtimmars bussresa New York-Chicago och det fungerar inte, säger Anders Malmrot.

Global Horse Travellers flyger inte heller hästar till Frankrike utan till Liège i Belgien.

Ron Burke. Foto: stalltz.se

– Anledningen är att det inte alltid finns en veterinär vid gränskontrollen när planet landar och att det kan uppstå mycket väntan och därför flyger Global Horse Traveller nästan alltid till Liège. Där fixas allt pappersarbete och sedan ”truckas” hästarna vidare till Frankrike efter det, säger Malmrot och fortsätter:

– Den resan vill inte Ron Burke ha, han vill göra en omlastning i Paris och flyga till Stockholm. Jag har full förståelse för hans inställning. Därför har vi kontaktat ett annat flygbolag, men jag har inte fått något besked från dem som står för planet i Frankrike.

Bytte resrutt

Det tragikomiska i hela den här historien är att Solvalla från början hade gjort klart med att årets Elitloppsplan med franska hästar skulle utgå från Liège i Belgien.

– Vi fick en väldigt bra deal, men alla fransmän slog bakut och tyckte att det var för lång resa dit och Jean-Michel Bazire sade att han inte i så fall skulle komma till Elitloppet med Aubrion du Gers. Istället gjorde vi en omförhandling och planet skulle flyga från Le Bourget till Stockholm och alla franmän blev jätteglada. Hade vi hållt oss till ursprungsplanen hade vi varit i box med Atlanta.

Nu står Anders Malmrot inför ett dilemma.

– Jag ska ringa till Ron Burke i eftermiddag (amerikansk tid, reds. anm.) och se om vi har en lösning, eller om det ställs på sin spets. Annars är alternativet att Atlanta får åka tre timmars buss till Grosbois, säger Anders, och utvecklar sina funderingar:

– Nu kan jag inte biten om hur sådana här resor kan påverka hästen, men om Atlanta flyger från New York på tisdag landar hon på onsdag förmiddag lokal tid. Om det fungerar med pappersarbetet borde de kunna lasta henne runt lunch och sedan vara i Paris på sent på onsdag eftermiddag. Då kan hon få en uppladdningsdag på Grosbois, äta, dricka, jogga och ta igen sig.

Får en vilodag

Planet för de franska hästarna lyfter fredag morgon – klockan 10.00 – från Le Bourget.

– För mig låter det som en bättre idé än att flyga från New York och landa på Charles de Gaulle-flygplatsen. Hon måste ändå åka till Le Bourget och lastas om. Då blir det pang-pang hela tiden. Med vårt nuvarande upplägg får Atlanta chansen att återhämta sig ett dygn innan nästa flygtur och för min del låter det som ett bättre upplägg.

Fokustema
Jubileumspokalen
Läs senare

Vainqueur R.P. klar?

Fina tävlingar på Solvalla ikväll där huvudloppet var Victory Tillys lopp som gav en direktbiljett till Jubileumspokalen nästa onsdag.
Av
Cecilia Kristoffersson

Vainqueur R.P. (e. Infinitif) satt i ledningen hela vägen i Tredje Jubileumstestet – Victory Tillys lopp – vilket var direktkvalificerande till Jubileumspokalen. Varvet travades på 1.12,6 och via 11,4 sista 500 meterna landade han på segertiden 1.11,6a/2.140 meter.

– Hästen har blivit bättre och bättre och har behövt loppen innan. Vi får se om ägarna vill starta nästa vecka då de är väldigt försiktiga med honom och vill nog ha honom på topp till vintermeetinget, sa tränaren och kusken Björn Goop efter att Vainqueuer R.P. tagit första segern i hans regi och ha fått en biljett till Jubileumspokalen.

Segermarginalen skrevs till två längder och förstapriset var 100.000 kronor. Tvåa blev Vienvia Font efter en stark avslutning före Speedy Face.

Stefan Melanders Evaluate (e. Andover Hall) kördes lugnt på väntan i tredje par utvändigt medan Maze Runner avverkade varvet på 1.10,0. Melander väntade med attacken till sista sväng och fick en otrolig effekt på rycktussarna över upploppet. Segertiden blev 1.10,7a/1.640 meter och tvåa i mål blev en starkt avslutande Staro Moschino.

I ett treåringslopp imponerade Björn Röcklingers Galileo Am (e. Muscle Hill) stort då han från dödens segrade på 1.13,2a/2.140 meter med Örjan Kihlström i sulkyn.

Fokustema
Jägersro
Läs senare

Readly Express-son kvalade

Readly Express har sin första kull ute på tävlingsbanan i år och idag kvalade hans första tvååring på Jägersro. För Per Nordström travade Revelation 1.21,0 över 2.140 meter.
Av
Claes Freidenvall
Första avkomman till Readly Express kvalade idag på Jägersro. Foto Mia Törnberg
Första avkomman till Readly Express kvalade idag på Jägersro. Foto Mia Törnberg

– Det gjorde Revelation plättlätt och det kan vara något stort i antågande, säger tränaren Per Nordström.

Per Nordström. Foto Hanold/ALN

Revelation (e. Readly Express-Monrovia) är halvbror med storstjärnan On Track Piraten (e. Chocolatier), 1.09,4ak/17.996.788 kr, och han ägs av T & T Project Management Konsulting HB.

– Jag har inte bestämt när Revelation ska debutera. Han är bland annat anmäld till Svampen, berättar Per Nordström.

I Readly Express första svenskfödda kull – född 2017 – ingår 111 hästar.

Fokustema
Jägersro
Läs senare

Lysande banjobb av Campo Bahia

Idag gick Campo Bahia jobb på Jägersro och han drog till med 1.13,2/2.100 meter med 1.10,6 sista varvet med sin tränare Conrad Lugauer i sulkyn.
Av
Claes Freidenvall
Campo Bahia vid dagens jobb idag på Jägersro inför Derbykvalen. Foto Mikael Rosenquist/MiRo Media
Campo Bahia vid dagens jobb idag på Jägersro inför Derbykvalen. Foto Mikael Rosenquist/MiRo Media

Fyraåringen har inte visat sig på tävlingsbanan sedan han vann Konung Gustaf V:s Pokal på topptiden och svenska rekordet 1.10,6a/2.140 meter. Efter träningspasset sade Conrad Lugauer:

– Kan vi vara överens nu om att detta är Sveriges framtidshopp till Prix d’Amerique.

Men först gäller Svenskt Travderby för Campo Bahia och uttagningarna hålls på Jägersro den 21 augusti.

Jobbet kan ses på Jägersro Travs Facebook-sida här.