Fokustema
Dopingbrott
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Solvallatränare avstängd tre månader

Solvallatränaren Jevgeni Ivanov har dömts till tre månaders avstängning av Estlands travförbund Eesti Traaviliit Mtü för att inte följt gällande regler för dopingkontroller på hippodromen i Tallinn.
Av
Claes Freidenvall

Den 18 maj dömdes Ivanov till avstängning från 24 maj till 23 augusti för inte ha följt gällande regler för dopingprovtagning efter seger med hästen Hypnotist på Tallinn-hippodromen samma dag på 1.15,8a/2.100 meter.

Jevgeni Ivanov, Travsport, Sulkysport
Jevgeni Ivanov har dömts till tre månaders avstängning. Foto Tommy Andersson/ALN

– Det är korrekt. En dispyt uppstod mellan mig och en veterinär som inte brukar arbeta på banan och som inte hade någon erfarenhet av hur dopingprovtagningen går till. Det blev helt enkelt ett missförstånd, men dopingprov togs på hästen och nu får vi invänta resultatet, säger Jevgeni Ivanov.

Om provet är negativt kommer Jevgeni Ivanov överklaga domslutet.

– I Estland finns det en större avundssjuka mot mig. Vi har inte förlorat något av de riktigt stora loppen de senaste tre åren i Tallinn. Rykten går att jag använt något otillåtet, men alla mina hästar har kontrollerats och jag har inte haft något positivt dopingprov de senaste tio åren.

Enligt Jevgeni Ivanov har minst 50 av hans hästar testats under den här perioden.

– Jag har inte heller haft några positiva fall i Sverige och i slutet av förra året var ST (Svensk Travsport, reds. anm.) och tog prover på tio hästar i mitt stall utanför tävling. De proven borde vara okey eftersom jag inte hört något från Svensk Travsport.

Kan överklaga domen

Jevgeni Ivanov förnekar inte att han inte följde de regler som gäller i samband med dopingprovtagning på hippodromen i Tallinn.

– Jag agerade inte korrekt från min sida, men det blev en konstig situation och det kändes som att det var en konfrontation mot mig personligen. För egen del anser jag att beslutet togs alldeles för hastigt och att de kunde väntat med att ha dömt mig till dopingprovet analyserats.

Nu inväntar Jevgeni Ivanov resultatet från dopingprovet och är det till hans fördel kommer han att lämna in en protest till Estlands travförbund Eesti Traaviliit Mtü med förhoppning om att hans straff på tre månader ska förkortas.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Goop-dubbel i Saint-Malo

Björn Goop kunde räkna in en dubbelseger idag sedan Leo Abrivard kört danskfödda Well Done la Marc till vinst i Prix du President Maurice de Folleville (€25.000) i Saint-Malo.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop tog en dubbelseger idag i Prix du President Maurice  de Folleville. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop tog en dubbelseger idag i Prix du President Maurice de Folleville. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Well Done la Marc (e. Ready Cash-Made By la Marc) tog sin första seger på franska mark på 1.15,3/2.950 meter och ägarna Invest 4 All Sweden AB kunde inkassera 11.250 euro.

Måltvåan J.S. Apollo (e. The Bad Boy) tränas också av Björn Goop och han framfördes till andraplatsen av Alexandre Abrivard på 1.15,6. Äger gör Jarl Spelling och han erhöll 6.250 euro.

Sexa slutade Marc Elias bakom Conrad Lugauers Bijou Bourbon H.M. (e. Sam Bourbon) på 1.15,2 och sjua var svenskfödde Digital Collection (e. Super Photo Kosmos) på 1.15,3 och de belönades med 500 respektive 250 euro.

Fokustema
Grand National du Trot
Läs senare

Etappvinst till Bazire

Den franska löpningsserien Grand National du Trot stannade till i Saint-Malo idag och segern gick till Dorgos de Guez (e. Romcok de Guez) och Jean-Michel Bazire.
Av
Pär Gustafsson
Bazire Foto Simon Hagen
Bazire Foto Simon Hagen

Saint-Malo ligger vid kusten mot Engelska kanalen, drygt 40 mil rakt västerut från Paris, och det är var det åttonde etappen i Grand National du Trot (€85.000). Dorgos de Guez kom från sjättepris i Prixde Washington (€100.000) och blev favorit när han gick ner i klass.

Sexåringen började från tillägg och efter drygt halva distans styrdes han fram utvändigt om ledaren. In på upploppet ryckte tre hästar ifrån konkurrenter och Dorgos de Guez såg länge slagen ut, men vinnarhålets Calou Renardiere (e. Let’s Go Along) galopperade i segerstriden och kort före mållinjen fångade favoriten in ledaren Elvis Madrik (e. Overtrick) och Franck Nivard.

Dorgos de Guez landade på 1.14,2/2.975 meter och tjänade 38.250 euro. Hästen har totalt vunnit 18 av 40 starter och tjänat över 460.000 euro. Efter dagens fullträff har han totalt vunnit fem grupp II-lopp. Hans mor Lady Fromentro (e. Quito de Talonay ) tränades också av Bazire. Hon vann 14 lopp och tjänade 244.600 euro. Stoet har fått sex avkommor, Dorgos de Guez är den enda hingsten och han har med marginal bäst resultat på tävlingsbanan.

Totalt körs 13 etapper i Grand National du Trot innan finalen på Vincennes den 1 december.

Fokustema
V75
Läs senare

Westholm ersätter Lövgren

Joakim Lövgren har kvalat in två hästar lördagens final i bronsdivisionen. Jägersrotränaren hade planerat att köra Sevilla, men tvingas lämna ifrån sig tömmarna.
Av
Pär Gustafsson
Joakim Lövgren. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Joakim Lövgren. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Anledningen är att Joakim Lövgren är delägare i Staro Leonardo och reglementet säger att körsvenner inte får köra mot egenägda hästar. Lövgren är inte ägare eller delägare i Sevilla som får Jörgen Westholm i sulkyn på lördag.

Staro Leonardo körs som planerat av lärlingen Bernardo Grasso.

5–11 aug: Åby Stora Pris och kallblodsklassiker