Fokustema
Dopingbrott
Läs senare

Solvallatränare avstängd tre månader

Solvallatränaren Jevgeni Ivanov har dömts till tre månaders avstängning av Estlands travförbund Eesti Traaviliit Mtü för att inte följt gällande regler för dopingkontroller på hippodromen i Tallinn.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Den 18 maj dömdes Ivanov till avstängning från 24 maj till 23 augusti för inte ha följt gällande regler för dopingprovtagning efter seger med hästen Hypnotist på Tallinn-hippodromen samma dag på 1.15,8a/2.100 meter.

Jevgeni Ivanov, Travsport, Sulkysport
Jevgeni Ivanov har dömts till tre månaders avstängning. Foto Tommy Andersson/ALN

– Det är korrekt. En dispyt uppstod mellan mig och en veterinär som inte brukar arbeta på banan och som inte hade någon erfarenhet av hur dopingprovtagningen går till. Det blev helt enkelt ett missförstånd, men dopingprov togs på hästen och nu får vi invänta resultatet, säger Jevgeni Ivanov.

Om provet är negativt kommer Jevgeni Ivanov överklaga domslutet.

– I Estland finns det en större avundssjuka mot mig. Vi har inte förlorat något av de riktigt stora loppen de senaste tre åren i Tallinn. Rykten går att jag använt något otillåtet, men alla mina hästar har kontrollerats och jag har inte haft något positivt dopingprov de senaste tio åren.

Enligt Jevgeni Ivanov har minst 50 av hans hästar testats under den här perioden.

– Jag har inte heller haft några positiva fall i Sverige och i slutet av förra året var ST (Svensk Travsport, reds. anm.) och tog prover på tio hästar i mitt stall utanför tävling. De proven borde vara okey eftersom jag inte hört något från Svensk Travsport.

Kan överklaga domen

Jevgeni Ivanov förnekar inte att han inte följde de regler som gäller i samband med dopingprovtagning på hippodromen i Tallinn.

– Jag agerade inte korrekt från min sida, men det blev en konstig situation och det kändes som att det var en konfrontation mot mig personligen. För egen del anser jag att beslutet togs alldeles för hastigt och att de kunde väntat med att ha dömt mig till dopingprovet analyserats.

Nu inväntar Jevgeni Ivanov resultatet från dopingprovet och är det till hans fördel kommer han att lämna in en protest till Estlands travförbund Eesti Traaviliit Mtü med förhoppning om att hans straff på tre månader ska förkortas.

Fokustema
Axevalla
Läs senare

Tolv tvångsstrukna

Hela 85 hästar anmäldes till fredagens uttagningslopp till Stochampionatet. Ett sto var inte godkänd och tolv fyraåringar blev tvångsstrukna.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ganga Bae är en av förhandsfavoriterna till slutsegern, men hon har ett svårt spår i försöket. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Ganga Bae är en av förhandsfavoriterna till slutsegern, men hon har ett svårt spår i försöket. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Det var som sagt väldigt bra anmält till årets Stochampionats-kval. Förra året var intresset inte lika stort utan då fick samtliga 68 hästar plats i försöksloppen. 2018 var det 74 anmälda och bara två ston blev tvångsstrukna.

Förhandsfavoriten – Diana Zet – som vann Oaks ifjol och Drottning Silvias Pokal i våras startar från innerspår i sitt försök. Daniel Redéns fyraåring har testat lång distans tidigare. I början av juni slutade hästen fyra i andra testet Stochampionatet.

Färska vinnaren av Stosprintern, Grande Diva Sisu och Per Nordström, väljer att stå över storloppet på Axevalla för att istället satsa fullt ut mot Derbystoet och Breeders Crown.

Här är kan ni se startlistorna till fredagens kvallopp.

Fokustema
Coronaviruset
Läs senare

Meadowlands släpper in publik

Meadowlands öppnar delvis upp för publik till kommande veckosluts tävlingar.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

– 25 procent av publikkapaciteten inomhus plus högst 500 åskådare utomhus kommer att tillåtas, meddelas från Meadowlands mediaavdelning.

Restriktionerna med anledning av covid 19-pandemin lättas nu alltså på den stora travbanan i New Jersey. Sedan tävlingsverksamheten öppnades igen har man – liksom fallet fortfarande är i Sverige – kört med stängda publikplatser. Nu möjliggörs alltså för hästägare och andra intresserade att komma till tävlingarna på fredag-lördag.

På lördag körs bland annat finalen i Graduate Series för fyraåringar ($250.000) där Marcus Melanders efter två starter i år obesegrade Gimpanzee (e. Chapter Seven) ska starta.

Fokustema
Hingstligan 29 juni-5 juli 2020
Läs senare

Dussinet fullt för Muscle Hill

Muscle Hill fyrade av tolv vinnare förra veckan och sex drog in 100.000 kronor eller mer vid sina respektive triumfer. Med dussinet segrar stod han i en klass för sig.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Muscle Hill var framgångsrikast med tolv vinnare förra veckan. Foto: Stefan Melander/stalltz.se
Muscle Hill var framgångsrikast med tolv vinnare förra veckan. Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Tolv segrar innebar att Muscle Hill klev upp två placeringar i totaltabellen och ligger nu trea efter Love You och Maharajah.

Fakta

Förra veckans toppar:

Tolv segrar:

  • Muscle Hill

Sex segrar:

  • Love You
  • Ready Cash

Fem segrar:

  • Maharajah
  • Super Photo Kosmos

Fyra segrar:

  • From Above
  • Quite Easy
  • Zola Boko

Tre segrar:

  • Going Kronos
  • Prodigious

Fotnot: gäller 29 juni-5 juli 2020 och listan tar upp hingstar med tre eller fler segrar på svensk mark.

Expandera

I Muscle Hills segerdussin ingick: American Hill, Forfantone Am, Golden Avenue, Guzz Mearas, Hell Bent For Am, Hill Street, Hurricane Hill, James Gonzales, Kingofthehill F, Missle Hill, Oblivion och Ready Tonight.

Love You var näst framgångsrikast förra veckan med sex vinnare och är uppe i 163 vinster, vilket är 17 fler än tvåan Maharajah och sedan följer Muscle Hill med 109 triumfer.

Muscle Hill är den vinstrikaste avelshingsten på svensk mark under 2020 med 16.983.200 kronor, följd av Maharajah med 15.077.950 kronor.

Segerrikaste avelshingstar 2020
Namn
StarterSegrar
1 Love You
1.046163
2 Maharajah
1.013146
3 Muscle Hill
637109
4 Ready Cash
623107
5 Scarlet Knight
1.207102
6 S.J.'s Caviar
80992
7 Zola Boko
1.08086
8 Super Photo Kosmos
73475
9 Quite Easy
64673
10 Make It Happen
68868