Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Som en ny häst”

Inte nog med att Sundbo Nova (e. Sundbo Kravall) vann sitt tredje försök i Norrlands Elitserie under torsdagskväll; hon gjorde det därtill på nytt banrekord!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Robert Skoglunds femåriga sto levererar för jämnan numera och tycks vara i absolut knallform. Nu besegrade hon toppstoet Alfie med en längd och hon gjorde det på det nya banrekordet för femåriga svenskfödda ston, 1.25.9/2.160 meter. Triumfen var värd 50.000 kronor.
– Det var en riktigt bra insats. Jag hade en bra känsla före loppet för hon har visat bättre och bättre inställning på slutet. Jag tror att hon har fått självförtroende av att vunnit fler lopp, säger Robert Skoglund.

Magnus A Djuse körde stoet till seger och lär likaså vart imponerad:
– Magnus tyckte att hon kändes som en helt ny häst, att hon kämpade på ett helt annat sätt. Det verkar som att hon har funnit en ny växel.

Hur är det möjligt?
– Jag tycker att jag har fått en extra växel i henne sedan flytten till min barndomsgård. Ja, i mina hästar generellt. Jag tror faktiskt inte att det handlar så mycket om just hästarna utan det handlar nog mer om mig. Jag är gladare, fokuserar på rätt saker och sådant där märker hästarna av.

Vad händer nu?
– Vi går för finalen i Norrlands Elitserie på Umåker den 13 november. Hon står perfekt inne i det loppet, precis under en tilläggsgräns.

Hur lång blir säsongen? Ska ni starta på i vinter?
– Jag vet inte riktigt hur vi ska göra. Det kanske ljusnar efter Umåker. Hon har visat sig fungera så bra barfota, men samtidigt har ju hela hästen lyft sig så det kanske inte bara handlar om det. Hon är i sådana form nu att jag inte vet om jag törs ställa av henne!

Och så drömmer du om Svenskt Mästerskap för ston nästa år, misstänker jag?
– Ja, jag tror hon kommer gå långt nästa år. Hon besegrade Silver Jossan i Skellefteå för tre starter sedan trots galopp så hästen har ju redan visat att hon duger mot de bästa, avslutar Robert Skoglund.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

”Fart för att klättra”

Kattens lek med råttan.
Så kan man sammanfatta Jokke Åljs tisdagsseger på Romme.
Nu tar Årjängsamatören Jerry Nilsson sikte mot en ny STL-start.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Efter att vunnit ett 110.000 kronorslopp på Romme knappt tre veckor tidigare så var Jokke Ålj (e. B.W.Modde) klar favorit i tisdagens lunchlopp på samma bana.

Låt oss konstatera att spelarna var rätt ute. Carl Johan Jepsons styrning öppnade bra från åttondespår bakom bilen, inledde som andrahäst och övertog taktpinnen efter 600 meter.

I slutkurvan lämnades de övriga och segermarginalen skrevs till sju längder efter att Jokke Ålj kommit hem på 1.28,1a/2.140 meter.
– Tidigare under året har han haft en del otur med loppen, men nu har han gått riktigt bra på sistone. Den här gången var han för bra för de övriga helt enkelt. Banan var lite seg även om det inte såg ut så från sidan, men det var en riktig ”gummibana” och hästarna blev sega, säger Jokke Åljs tränare Jerry Nilsson.

Ja, de övriga alltså, men inte Jokke Ålj.Han hade krafter kvar över målgången och kan få användning av dem redan nästa lördag.
– Han har ett väldigt fint lopp då på Bergsåker, ungefär samma typ av proposition som det var på Romme näst senast när han vann. Det känns spännande så verkar allt bra siktar vi mot det.

”Tänder till”

Jokke Ålj hålls på gott humör med ridning och regelbundna tripper in till Årjängstravet.
– Jag har bara en mil dit och en gång i veckan går han åtta bakvarv där i lugn fart. Jag tror det stärker dem bra och gör gott för hästarna att inte behöva springa åt rätt håll hela tiden utan att varva.

Nilsson ser positivt på framtidsutsikterna för sexåringen som nu har åtta segrar på 21 starter.
– Hästen har fart för att kunna gå upp genom klasserna bara han håller ihop. Sedan verkar han tycka om när det är kallare ut, när man får klippa honom, då tänder han till. Med tanke på det är tanken att vi ska starta på i vinter bara han tar loppen på rätt sätt, avslutar Jerry Nilsson.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Blöt kväll för Call To The Bar

Två segrar på fem starter och aldrig utanför pallen.
Regnigt och blött underlag kunde inte stoppa Markus B Svedbergs treåring Call To The Bar på Färjestad igår.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Markus B Svedberg. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Markus B Svedberg. Foto Simon Hagen/Sulkysport

När karriärens andra seger togs på Färjestad igår satt Ulf Ohlsson i sulkyn bakom Call To The Bar (e. From Above). Tempot var friskt uppskruvat i blötan när Habit Silvio och Raja Knight duellerade länge om ledningen med Call To The Bar som tredjehäst. Efter för dagen snabba 1.17,0 första kilometern gick Ohlsson ut i andra utvändigt med Call To The Bar.

Dryga 600 meter från mål sattes attacken in i tredjespår och då fick han snabbt sällskap av norske Boots Hanson i fjärdespår. Mitt i slutsvängen hade tätparet gjort sitt, Call To The Bar tog över ledningen med Boots Hanson på utsidan, men när det vankades upplopp var det bara en häst kvar. Call To The Bar tågade undan på bra sätt på 1.17,6a/2.140 meter på banan som betecknades som tung.

Det var treåringens andra seger i karriären i femte starten (2–1–2)

Topphästar på mödernet

Call To The Bar ropades in för 200.000 kronor på Elitauktionen 2018. Mamma Thelsey Boko (e. American Winner) ropades in i Harriburg som ettåring 2002 för 11.000 dollar, Winner’s Allure var namnet då!

Fakta

Call To The Bar

Valack 3 år e. From Above-Thelsey Boko e. American Winner
Resultat: 5 st: 2–1–2
Rekord: 1.15,3m – 1.16,3am
Intjänat: 127.500 kr
Uppfödare: Annemanna AB, Ekerö
Ägare: Olof Brodin (Chartering) AB, Sollentuna
Tränare: Markus B Svedberg, Eskilstuna
Körsven: Ulf Ohlsson, Solvalla
Skötare: Jimmy Hertzberg

Expandera

Hon tävlade sedan hela karriären för amatören Per Larsson och gjorde 55 starter (12–12–2). Som snabbast travade hon 1.13,4ak vid seger och tjänade 599.500 kronor.

I avelsboxen fick hon sex avkommor, där Call To The Bar är den sista. Först ut var Cardigan Boko (e. Varenne) som tävlade hela karriären i Australien! 22 segrar på 38 starter, rekordet 1.13,1ak och närmare 900.000 kronor insprunget blev det goda resultatet. Fyraårige Beethoven (e. From Above), 1.13,0am/298.000 kr, slutade tvåa i Ungdoms-SM i sin senaste start.

Thelsey Boko har starkt möderne och i närtid hittas exempelvis hästar som avelshingsten Yield Boko (e. Viking Kronos), Oaks-vinnaren Face’em (e. Offshore Dream) och Hambletoniantrean Cash Hall (e. Self Possessed).

Mormors mor till Thelsey Boko är Somolli (e. Star’s Pride), mor till självaste Speedy Somolli (e. Speedy Crown)!

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Dark Roadster imponerade

En hög 1.11-tid lekande lätt.
Dark Roadster höll show igår.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

– Han är mer taggad än någonsin, sade tränaren Emma-Sara Sjöberg i segerintervjun efter loppet.

Oskar J Andersson hittade till täten efter 200 meter med storfavoriten Dark Roadster (e. Super Photo Kosmos-Riccione) och en snabb öppning på 1.09,1 första halvvarvet påverkade inte storfavoriten ett dugg.

Han kom upp till varvningen på 1.12,2 och över upploppet kyrkåkte Oskar J Andersson till seger med fem längder på 1.11,8a/1.640 meter.

– Dark Roadster har känts så himla fin hemma och han får starta på i vinter om han fortsatt känns fräsch.

Fyraårige valacken Dark Roadster är en riktig familjehäst.

– Vi, jag och min pappa, har fött upp honom och varit med sedan Dark Roadster var fem minuter gammal.

Fakta

Dark Roadster

mörkbrun valack 4 år e. Super Photo Kosmos-Riccione e. Rite On Line
Rekord: 1.14,0m – 1.11,2ak
Prissumma: 521.800 kr
Resultat: 32 st: 6-6-5
Ägare: Bo Pettersson & Emma-Sara Sjöberg
Uppfödare: Bo Pettersson, Sala
Tränare: Emma-Sara Sjöberg (a), Romme
Körsven: Oskar J Andersson, Romme

Expandera

Dark Roadster är undan Riccione (e. Rite On Line), 1.14,2am/458.267 kr, och hon har ytterligare en avkomma; treårige Red Hot Roadster (e. Red Hot Dynamite), 1.13,8ak/166.900 kr, har vunnit tre lopp på tolv starter.

Duktig syskonskara

Riccione ingår i en duktig syskonskara med fem avkommor där Regazzoni (e. Messerschmitt), 1.13,8ak/632.912 kr, lyckats bäst följd av Riccione (458.267 kr), Larome (420.700 kr) och Lanciano (251.563 kr).

Mormor Brännekullas Mijou (e. Active Bowler) gjorde dock inget större intryck på tävlingsbanan. Hon tog rekordet 1.21,4m, och gick lottlös i åtta starter.

Brännekullas Mijou är undan ostartade Coritza (e. Pluvier III) och hon fick sju avkommor och ingen lyckades tjäna en endaste krona. Det gjorde inte heller Coritzas två syskon och inte heller hennes mor Korina Child.

Mormors mormors mor, ostartade Kolkette, fick sju avkommor och en av hennes ättlingar nådde tävlingsbanan. Kolk Protector, 1.22,6m/20.390 kr, startade 124 gånger och vann ett lopp.

Etta och trea i Kriteriet

Skottlandshus och Owe Nilsson vinner Svenskt Travkriterium före Ernie Hanover.

Mödernet går tillbaka till Skottlandshus (e. Spencer-Gaiety), 1.23, vilken står som ostartad och rekordlös på travsport.se, men som var en stjärna på sin tid med segrar i Svenskt Travkriterium 1940 och Skånelöpning 1941. Det kan också sägas att hennes lillebror Skottlandshus II (e. Guy Castleton), 1.23,8, slutade trea i Svenskt Travkriterium 1941 och även han står som ostartad och rekordlös på travförbundets hemsida travsport.se

Dark Roadsters mödernelinje. Hämtad från worldwidepedigree.com