Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Som en ny helt ny häst!

Slagen halvvarvet före mål i comebacken – överlägsen vinnare i den nästkommande starten.
I.D.Detecteur (e. Yarrah Boko) stod för en markant förbättrad prestation när Tommy Karlstedt räknade hem sin första tränarseger för året.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Tommy Karlstedts I.D.Detecteur vann på Axevalla. Foto Hanold/ALN
Tommy Karlstedts I.D.Detecteur vann på Axevalla. Foto Hanold/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Åbytränaren fick in tre starthästar från ID International Trotting i slutet av december och bland dessa fanns Yarrah Boko-sonen I.D.Detecteur.
I André Eklundhs regi hade hästen inlett sin karriär med en seger på de första nio starterna, men tappat stilen under hösten.
Med en tvåa längst upp i resultatraden följt av en diskvalifikation och tre ”ägg” började I.D.Detecteur bli i poängnöd så under tisdagskvällen behövde hästen helt enkelt leverera.
Vid debuten i Karlstedts regi två veckor tidigare hade I.D.Detecteur dock svarat för en svag insats och visat trötthetstecken redan i slutkurvan efter att frontat och släppt ledningen.

Fakta

I.D.Detecteur

Femårig brun, norskfödd valack e. Yarrah Boko–Private Melody e. Hermes de Pericard

St: 11: 2-1-1, 1.14,8ak, 87.000 kr

Uppfödare & ägare: ID International Trotting AB

Tränare: Tommy Karlstedt, Åby.

Nu såg det dock totalt annorlunda ut; det fanns inget stopp på I.D.Detecteur! Utrustad med blinkershuvudlag och på barfota runt om fanns det ingen hejd på femåringens framfart som spårade hem loppet på 1.14,8a/1.640 meter. En stark tidsnotering på den inte alltför snabbsprungna Axevallabanan av en häst som blott hade tjänat 57.000 kronor före tisdagskvällens lopp. Den ryckhuva som hästen därtill var utrustad med behövde aldrig nyttjas!
– Han ville fortsätta 500 meter till, sade Tommy Karlstedt till ATG Live och fortsatte:
– Jag tror framförallt att barfota spelade in. Idag fick han tag i banan på ett helt annat sätt och det var tryck i hästen hela vägen in. Han tävlade helt enkelt felvallad senast, sade Karlstedt.

Vann Sprintermästarförsök

Blott fem av de 19 hästar som Karlstedt har på sin träningslista är tävlingshästar. Faktum är att I.D.Detecteur är den enda häst han över huvud taget har startat under 2022.
– Han har kapacitet, men har galopperat en del i sitt lopp. Det är en stor häst som vi förhoppningsvis har kommit rätt på nu. Det här var riktigt kul; Atle som äger är en riktig kanonkille, sade Karlstedt och syftade på norrmannen Atle Opstvedt.

I.D.Detecteurs franskfödda mor Private Melody (e. Hermes de Pericard) 1.13,8/€85.400 var själv en duglig tävlingshäst med fem segar på 54 starter. Två av fullträffarna kom på Vincennes och hon är även mor till Frenchnorwegian ID (e. Saxo de Vandel) 1.12,0ak/515.660 kr som hade en kort tävlingskarriär med höga toppar.
I Robert Berghs regi vann han ett 100.000 kronorslopp på Bergsåker under treåringssäsong samt ett försökslopp till Sprintermästaren, men slutade oplacerad i finalen.
I somras genomförde hästen ett godkänt kvallopp på Bergsåker efter två års frånvaro, men någon start har det aldrig blivit därefter och idag står hästen utan tränare i sportsystemet.