Fokustema
Gårdagens Höjdare
Läs senare

Sorbet snabbast i år

Sorbet blev snabbaste häst i Sverige hittills i år när han på tisdagkvällen årsdebuterade på 1.09,8a/1.640 meter – från dödens!
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Sorbet (arkivbild). Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Sorbet (arkivbild). Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Sorbet piggade upp i mörkret, twittrade tränaren Daniel Redén efter den minst sagt imponerande prestationen.

Fakta

Sorbet

hingst nio år e. Super Photo Kosmos – Altar Bound e. Supergill
55 st: 16–14–6
Rekord: 1.12,7l – 1.09,8ak*
Insprunget: 6.416.026 kr
Uppfödare: Veterinär D Söderberg AB, Uppsala
Ägare: Stall Zet
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla
Skötare: Ellinor Wennebring

Expandera

Att Sorbet (e. Super Photo Kosmos – Altar Bound) har toppfart i benen och kroppen har han visat tidigare. Förra året vann han Prins Daniels lopp på Gävletravet på 1.10,2 och fick en Elitloppsbiljett. Att nioåringen kan gå mot en lika bra säsong i år som de två senaste åren, då han sprungit över två miljoner kronor både som sju- och åttaåring, gav årsdebuten i ett vanligt snabblopp på Sundybholm besked om.

Erik Adielsson ville köra i ledningen med likaledes årsdebuterade Diamanten (e. Adrian Chip – Iata Käll) och det blev stenhård körning med Sorbet utvändigt hela vägen eftersom Örjan Kihlström lät Sorbet ”springa på” och inte ville låta Diamanten sänka tempot: 1.08,8 första varvet slutade med segertiden 1.09,8a/1.609 meter där Diamanten också gjorde sitt bästa lopp på länge på 1.10,0 och framförallt fungerade bra aktionsmässigt.

Sorbet har funnits hos Daniel Redén hela karriären. Efter en försiktig inledning på tävlandet som treåring – två segrar på fem starter tidigt på säsongen – skruvades Sorbet upp som fyraåring och var på hösten etablerad som en kulltopp: trea i Grand Prix de l.U.E.T. vars final det året kördes i Wolvega och vanns av ingen mindre än Bold Eagle, och sedan femma i Breeders Crown.

Hela femåringssäsongen försvann dock på grund av en ligamentskada och det var först för två år sedan, som sjuåring, Sorbet var tillbaka på allvar. Då började han året med att vinna på Vincennes, och sedan har han egentligen inte tittat bakåt. Förra året vann han förutom Prins Daniels lopp också en gulddivisionsfinal och var tvåa i Sundsvall Open Trot

Fakta

De tio snabbaste tiderna i Sverige i år

Sorbet (h 9 e. Super Photo Kosmos – Altar Bound) 1.09,8a*/1.640 – E 31/3
Diamanten ( h 7 e. Adrian Chip – Iata Käll) 1.10,0a/1.640 – E 31/3
Disco Volante (h 7 e. Scarlet Knight – Glorify) 1.10,1a*/1.640 – Hd 14/3
Picasso (v 12 e. Viking Kronos – Inkasso) 1.10,1a*/1.640 – G 26/3
Nappa Scar (h 8 e. Scarlet Knight – Butterfly Player) 1.10,1a/1.640 – E 31/3
Dreammoko (h 7 e. Timoko – Uranie d’Atout) 1.10,2a/1.640 – E 31/3
I Love Paris (s 10 e. Steinlager – Marie Dulcinea) 1.10,5a*/1.640 – S 28/3
Minnestads El Paso (h 7 e. Adrian Chip – Bologna) 1.10,5a/1.640 – G 26/3
Puccy Italia (v 11 e. Varenne – Uno Mattina) 1.10,7a/1.640* – F 22/3
Maze Runner (v 5 e. G.H.Nemo – Gale Warning) 1.10,7a/1.640 – F 22/3

 

*) = segertid

Expandera

 

Fokustema
Doping
Läs senare

Fast för doping efter hårprov

En amatörtränad häst testade positivt för doping efter seger i ett montélopp på Solvalla i januari.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Svensk Travsport rapporterar om dopingfallet på sin hemsida. Det handlar om sexårige valacken Power Memphis (e. Mr Pine Chip), som lämnade positivt A-prov via hårprov efter segern på Solvalla den 22 januari.

Hårprovet visade spår av det manliga könshormonet testosteron. Så här skriver Svensk Travsport om substansen: Testosteron är ett manligt könshormon och är originalet till de syntetiska anabola steroiderna. I dopningssammanhang används anabola steroider för att öka muskelmassa, fysisk styrka och uthållighet.

B-provet är skickat för analys på ett annat laboratorium och ST har inlett en utredning. Power Memphis är belagd med startförbud tills vidare.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Dubbla föl i Stenkullen

Christina och Mats Olsson i Stenkullen kan rapportera om två fölningar. Quill Pen har fått ett sto efter Explosive Matter och Snow Angel en hingst efter S.J.'s Caviar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Snow Angel (e. Order By Fax), 1.12,0ak/723.400 kr, tävlade för Mats Olsson och vann nio lopp på 68 starter. Hennes hingst efter S.J.’s Caviar är hennes första avkomma.

Snow Angels son efter S.J.’s Caviar. Foto: privat

Själv är Snow Angel undan Angel’s Light (e. Angus Hall), 1.17,7k/26.500 kr. Hennes mor Flash Light (e. Mack Lobell), 1.16,3ak/97.500 kr, har sin överlägset bästa avkomma i Malin Löfgrens stjärna Sanity (e. Love You), 1.09,2ak/10.280.145 kr, vilken deltog i Elitloppet två gånger.

Andra avkomman

Quill Pen (e. Offshore Dream-In Writing), 1.12,3ak/506.688 kr, har en avkomma sedan tidigare – en tvåårig dotter efter Raja Mirchi – och i år har hon fått ett sto efter Explosive Matter.

Hennes mor In Writing (e. Malabar Man), 1.16,0/$4.376, fick fem avkommor och samtliga tog sig till tävlingsbanan med I Am Dynamite (e. Love You), 1.12,7am/817.450 kr, som den främste.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Gävle
Läs senare

Positivt A-prov av 1.10-travare

I mars sprang Picasso 1.10,1a/1.640 meter i Gävle.
Idag rapporterar Svensk Travsport att den tolvårige valacken lämnat ett positivt A-prov.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

ST meddelar följande:

Det urinprov som togs efter loppet visar i analysen av A-provet på förekomst av substanserna Koffein och Teofyllin över rapporteringsnivå”.

Tills vidare har Picasso, som tränas av Gävles Troels Andersen, startförbud och B-provet skickas till ett franskt laboratorium för analys. Svensk Travsport har startat en utredning.

Fakta

  • Koffein är ett centralstimulerande medel med uppiggande effekt. Teofyllin är en metabolit (nedbrytningsprodukt) till koffein.
  • Koffein finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. Däremot finns det koffein ensamt eller i kombination med andra läkemedelssubstanser i flera humanläkemedel.
  • Koffein finns i ett antal livsmedel och även förekomst i vissa foder har tidigare konstaterats.