Fokustema
Solvalla
Läs senare

Spartacus största match

I november tog den relativt färska proffstränaren Rickard Svanstedt sin största seger när Baron Gift vann E3-Revanschen på Färjestad.
Då var prischecken 200.000 kronor, men ytterligare 100.000 kan den hittills obesegrade fyraåringen Listas Sparatacus tjäna vid seger i Margaretas Tidiga Unghästserie på lördag.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
Listas Spartacus och Rickard Svanstedt jagar 300.000 kronor i Margraretas nya unghästserie. Foto MVA Foto
Listas Spartacus och Rickard Svanstedt jagar 300.000 kronor i Margraretas nya unghästserie. Foto MVA Foto

Även om Global Glide-valacken har inlett karriären med fyra raka segrar så har vägen till vinnarcirkeln inte varit spikrak på något vis.
– Han kom till mig på våren som tvååring. Då var han bara stor och tung och allt annat än snabb. Vi provade att få fart på honom, men det gick inte. Han försökte, men var överbyggd och kunde inte trava, säger Rickard Svanstedt.

Fakta

Listas Spartacus

Kön: mörkbrun valack
Född: 2 juni 2013
Härstamning: Global Glide-I Am Lavec
Intjänat: 160.000 kronor
Resultat: 4 st: 4–0–0
Rekord: 1.15,1al*
Ägare: Global Glide AB, Skövde
Uppfödare: Listaskogens Stuteri AB, Uddevalla
Tränare: Rickard Svanstedt
Körsven: Rickard Svanstedt

Expandera

Trägen vinner, sägs det och så har det onekligen varit i Listas Sparatacus fall. All mängdträning han har fått har han tagit till sig och Svanstedt har alltid varit införstådd med att hästens styrka räcker till och blir över.
Farterna – och framgångarna – dröjde fram tills slutet av treåringssäsongen.
– Två veckor före kvalloppet i höstas så gick han ett rundbanejobb på Bjertorp. Jakob Smith som jobbar hos mig körde och jag skojade och sade att ”lägg dig längst bak i fältet, gå ut 500 kvar och så blåser du bara om oss”. Det var ett skämt, men plötsligt visslade han bara förbi och jag undrade vad som hände… Efter den dagen har han bara blivit allt bättre hela tiden.

I slutet av december vann hästen på 1.15,1a/2.640 meter på Åby, vilket innebar banrekord utan att hästen på något vis var körd i botten.
– Det var pappa Åke som körde den dagen och han hade samma uppfattning som jag haft efter segrarna; att det inte varit tomt utan funnits krafter kvar varje gång.
I lördagens lopp kan de komma väl till hands. När den likaledes obesegrade Cyber Lane dragit vinstlotten med spår ett i jämförelse med Listas Sparatacus spår tolv.

Bäst i ryggar

– Jag vill inte utsätta honom för allt för våldsamt upplägg utan ställer mina förhoppningar till att tempot blir högt. Det borde det kunna bli eftersom det säkert är många som tycker att de sitter bakom bra hästar. Jag tror faktiskt att han är som allra bäst i ryggar dessutom; han känns mer skärpt då. Kanske kan det bli tal om att utrusta honom med norskt huvudlag.

Fakta

Margaretas Tidiga Unghästserie

  • Solvalla lördag den 11 februari

Treåriga ston
Treåriga hingstar/valacker
Fyraåriga ston högst 250.000 kronor
Fyraåriga hingstar/valacker högst 250.000 kronor

  • Solvalla onsdag den 15 mars

Treåriga ston högst 150.000 kronor
Treåriga hingstar/valacker högst 150.000 kronor
Fyraåriga ston
Fyraåriga hingstar/valacker

  • Solvalla lördag den 1 april

Treåriga ston
Treåriga hingstar/valacker
Fyraåriga ston
Fyraåriga hingstar/valacker

  • Solvalla onsdag den 7 juni

Treåriga ston högst 300.000 kronor
Treåriga hingstar/valacker högst 300.000 kronor
Fyraåriga ston högst 450.000 kronor
Fyraåriga hingstar/valacker högst 450.000 kronor

Varje tävlingsdag körs fyra lopp för tre- och fyraåringar av båda könen i Margaretas Tidiga Unghästserie med 300.000 kronor till vinnaren.

Expandera

Sonen till Global Glide (e. Yankee Glide) och I Am Lavec (e. Mr Lavec) har en än mer framgångsrik helbror i den nu nioårige Listas Rafiki (1,25 miljoner kronor, 1.10,9ak) som fortsatt leverera på hög nivå efter att ha blivit exporterad till Finland.
– Han är lik Listas Rafiki exteriört, men den här är rappare i steget. Listas Rafiki var mer trög i början.

Hur ser framtidsplanerna ut?
– Jag vill gärna ha ett lite tuffare lopp i honom innan vi pausar för en stund. De få större lopp han är anmäld till körs till hösten och det kan vara lämpligt med ett litet uppehåll innan vi tar sikt dit. Om allt verkar bra, avslutar Rickard Svanstedt.

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Enkel promenad på Enghien

Andraplatser i såväl Prix Roquepine som Prix Ozo och idag tog Havanaise hem Grupp III-loppet Prix de Berlin (€60.000) för treåringar på Enghien.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Francois Pierre Bossuet och Havanaise vinner Prix de Berlin. Foto: Gerard Forni
Francois Pierre Bossuet och Havanaise vinner Prix de Berlin. Foto: Gerard Forni

Francois Pierre Bossuet körde till täten efter 200 meter med Havanaise (e. Ricimer-Version Philo) och sedan kunde ekipaget dirigera i behaglig fart. Första 1.875 meterna gick inte fortare än 1.20,4.

Över upploppet var aldrig Bossuets häst hotad och det treåriga stoet kunde vinna säkert på 1.17,1/2.875 meter före Hussard du Landret (e. Bird Parker) och Hirondelle Sibey (e. Gazoullis), som noterade 1.17,1 respektive 1.17,2.

Förra året vann Bossuets sto ett lopp. På Vincennes tog hon hem Prix de Chatellerault (€44.000) och var också tvåa i Prix Marcel Dejean bakom toppstoet Havana d’Aurcy.

Havanaises mor Version Philo (e. Philotenor), 1.14,4/€43.590, har sin första avkomma i Francois Pierre Bossuets travare. Själv är hon undan Lais de Vandel (e. Podosis), 1.15,8/€69.860.

Inga framgångar för Malmqvist

Tomas Malmqvist tävlade också på Enghien och bäst gick det för Howdy Partner (e. Repeat Love) med en sjundeplats på 1.15,6a/2.150 meter i Prix de Menilmontant (€26.000), värderad till 260 euro. Vann gjorde Hamigo (e. Charly du Noyer-Nalara) och Mattieu Mottier på 1.15,2.

Calle Crown slutade oplacerad i Prix de la Manche (€67.000) på 1.14,7 efter en resa i tredje inner och när luckan kom på upploppet hände ingenting. Spetsvann gjorde Delfino (e. Speedy Blue-Miss Volo) för Mathieu Mottier på 1.14,1/2.875 meter.

Fokustema
Jarlsberg
Läs senare

Jättefavoriten vann efter dramatik

Another Creation var som 1,10-spelad gigantisk favorit i stoavdelningen av Jarlsberg Grand Prix, men körande Kristian Malmin bör rimligtvis satt hjärtat i halsgropen under resans gång.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Från innersniffen bakom bilen lyckades nämligen inte Quite Easy U.S.-dottern svara ut Jan Kristian Waaler-tränade Lucky Queen Soa (e. Make it Happen).
När det därtill fyllde på i andraspår satt Another Creation fast i vinnarhålet, men det uppskruvade tempot skördade sina offer.

1.11,6 som varvnotering gjorde att luckan uppenbarade sig vid upploppets början och 50 meter före mål tog sig Another Creation förbi Fidanza (e. Pastor Stephen) som hade skaffat sig grepp en bit ut i banan.

Segertiden skrevs till 1.12,8a/1.609 meter och förstapriset uppgick till 150.000 norska kronor. I fjol slutade stoet trea i Norskt Travkriterium för ston samt tvåa i Norskt Trav-Oaks.
För tränaren Trond Anderssen var detta hans första seger i JGP:s stoavdelning.

Fidanza höll till andraplatsen och Lucky Queen Soa slutade trea.

I snabbloppet för kallblod var förhandssnacket att Odd Herakles (e. Moe Odin) skulle gå för att besegra världsrekordet på 1.17,9, men det var han fjärran i från i realiteten.
Framme i tät vann Lars O. Romtveits häst på 1.19,1a/1.640 meter i lag med Tom Erik Solberg.

Fokustema
Finland
Läs senare

Elian Web åter en vinnare

Idag kördes försöken till Suur-Hollola-Ajo (€21.000) i Lahti och Elian Web var tillbaka i vinnarcirkeln.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jorma Kontio, Elian Web och Katja Melkko efter segern i Paralympiatravet. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Jorma Kontio, Elian Web och Katja Melkko efter segern i Paralympiatravet. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Elian Web vinner enkelt från spets.

Efter ha slutat oplacerad i försök i Elitloppet och i Oslo Grand Prix vann Elian Web (e. Like A Prayer-E L Dolly) för Janne Soronen efter ha hittat till täten i första sväng.

Segertiden skrevs till 1.12,0a/2.140 meter efter att Elian Web hade öppnat första rundan på 1.12,5. På upploppet var den Katja Melkko-tränade hästen ensam på plan.

Andra försöket gick till Hotshot Luca (e. Dream Vacation-Emma Rose) och Pekka Korpi på 1.12,0. Tredje försöket togs hem av Better Boss (e. S.J.’s Photo-Zea Laukko) och Ilkka Nurmonen på 1.12,8.

Imorgon körs finalen i Suur-Hollola-Ajo (€258.000) och distansen är 2.140 meter.

Startlista:

 

 1.  Elian Web – Jorma Kontio
 2. Hotshot Luca – Pekka Korpi
 3. One Direction – Tommi Kylliäinen
 4. Big Headache – Philippe Daugeard
 5. Le Gros Bill – Antti Teivanen
 6. Zeus Kemp – Hannu Torvinen
 7. Sahara Sandstorm – Jukka Torvinen
 8. Majestic Man – Jukka Torvinen
 9. Better Boss – Iikka Nurmonen
 10. Willow Pride – Ari Moilanen
 11. Fast Time – Santtu Raitala
 12. Cameron Evo – Olli Koivunen
Sport