Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Sparbeting på 70 miljoner

A blir B eller ingenting. Årets mest penningstinna sulkylopp i världen avgörs idag, i Umeå blir det Swing-möte och så ska det sparas 70 miljoner. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju”.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Idag avgörs årets högst doterade sulkylopp i världen. I Cagnes-sur-Mer körs Prix de la Cote d’Azur (€120.000) för äldre travare med 54.000 euro till vinnaren. Björn Goop åker med Bryssel till franska riveran och möter Jarmo Niskanens topphäst Earl Simon och Anders Ströms uppfödning Beppe Am.

Senast en svensktränad travare vann loppet var Jörgen Westholms fransman Apollon de Kazy 2017 och året innan toppade svenskfödde Quick Fix, tränad av Lutfi Kolgjini. Ytterligare två svenskfödda travare har vunnit tidigare; Stig H Johanssons Krama Käll 1997 och Stefan Hultmans Intoxicated 2006.

Prix de la Cote d’Azur avgörs klockan 13.50 i Cagnes-sur-Mer idag.

***

Bokstaven A försvinner från ST kanske redan idag. Inga kuskar kommer längre ha något tecken bakom efternamnet oavsett körsvenskategori. Däremot kommer landets B-tränare få sitt (a) utbytt mot ett (b).

***

Umåker är ensam på plan av svenska travbanor ikväll med V64-omgången. Där bjuds bland annat ett brödramöte – i dubbel bemärkelse. Ibiza Swings meriterade söner Usain Swing respektive Zorro Swing drabbar samman i snabbloppet, där de körs av bröderna Leif och Jens Eriksson. Här är startlistorna till kvällens tävlingar på Umåker!

***

Italiensk segermaskin till Sofia Aronsson. Sexårige Victory’s Club (e. Mago d’Amore-Duse Tab), 1.11,0ak*/362.188 kr, har gått i träning till Axevallas Sofia Aronsson och enligt travsport.se ståtar Victory’s Club med 16 segrar på 35 starter.

Sofia Aronsson. Foto Malin Albinsson/MVA Foto

Hingsten kommer närmast från Manuele Matteini, vilken också ägde hästen tidigare. Sedan 20 december ägs Victory’s Club av Huhtinen Financial Services AB, Malmö. Till skillnad från travsport.se uppger italienska hippoweb.it att Victory’s Club gjort 37 starter. Vad gäller?

***

0,8 procent backade omsättningen på trav- och galopphästar i Danmark ifjol kan travservice.dk berätta om. Även utlandsspelet föll tillbaka med 2,2 procent. I sammanhanget kan nämnas att det var fyra tävlingsdagar färre 2019 jämfört med året innan samtidigt som utbetalningen till hästägarna ökade med 1,15 miljoner.

***

Norsk travsport har – precis som i Sverige – tuffa tider framför sig. Ifjol skars medlen från Norsk Rikstoto till sporten ner med 25 miljoner norska kronor. I år har det lagts ett sparbeting på mastiga 70 miljoner kronor, skriver Knut Weum, ordförande Det Norske Travselskap, i ”Weums Corner” på travsport.no.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Världsrekord eller inte?

Ryker världsrekordet? Första starten sedan Derbyt. ATG:s smygreklam i TV4 slutade i Förvaltningsrätten. Glöm inte söka Stig H:s stipendium. ST:s svek mot amatörerna E3-vinnare radar segrar i Italien. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Ikväll gäller det...ska Odd Herakles och Jorma Kontio slå Järvsöfaks världsrekord? Foto Stalltz.se
Ikväll gäller det...ska Odd Herakles och Jorma Kontio slå Järvsöfaks världsrekord? Foto Stalltz.se

1 Blir det en jakt på Järvsöfaks världsrekord 1.17,9 på Bollnästravet ikväll? Det är den stora frågan inför kvällens tävlingar på hälsingebanan, där världens bästa kallblod just nu, norske Odd Herakles (e. Moe Odin), startar från innerspår i Bollnästravets Elitsprint med Jorma Kontio i vagnen. 125.000 kronor väntar vinnaren med en bonus på ytterligare 50.000 kronor om världsrekordet slås.

Med utgångspunkt i akademikern, författaren och kallblodsentusiasten Hans-Erik Uhlins statistik över alla kallblod som travat under 1.20 har Sulkysport gjort en djupdykning i kallblodens stora tidsexplosion. Allt från hästen som spängde 1.20-vallen, norske Spikeld, till Järvsöfaks världsrekord från Gävletravet 2005.

Läs hela artikelserien här!

***

2 Tidigare i år kunde Sulkysport berätta att Granskningsnämnden för radio och tv har fällt ett inslag i Nyhetsmorgon i TV4 för att otillbörligt gynnat kommersiella intressen. Under programpunkten ”dagens trav” berättade programledaren att det var dags för ”vårt VM”, tävlingen VM i V75.


Anmälaren ansåg att inslaget – utan att vara markerat som reklam – var reklam för ett spelbolag (ATG) dolt i ett redaktionellt upplägg.

Nu har domen i Förvaltningsrätten kommit och TV4 ska betala en avgift om 50.000 kronor. Skälen för avgörandet är att Förvaltningsrätten anser, att program som inte är reklam får enligt radio- och tv-lagen inte otillbörligt gynna kommersiella syften.

I domen skriver Förvaltningsrätten: ”…inslaget om ett spel på trav (V75) i programmet Nyhetsmorgon gått utöver vad som varit motiverat av ett informations- och underhållningsintresse och att inslaget därmed strider mot bestämmelsen i 5 kap. 5 § radio- och tv-lagen.”

***

3 Tre svenska banor tävlar under torsdagen, där alltså huvudanrättningen serveras i Bollnäs (första start 18.20). Vid sidan om snabbloppet för kallblod dyker flera intressanta travare upp. Som Daniel Redéns segervana amerikanska duo Coogan (e. Donato Hanover) och Vivacious Allie (e. Muscle Hill) som möts i ett gott lopp av silverdivisionsklass.

Järvsöamatören Lars-Erik Karlsson var bäste svensk i storloppen på Derbydagen för kallblod när han tog bronspengen med Mustang (e. Horgen Tore) i Derbyt. Nu gör han första starten sedan Derbyt och möter äldre kallblod i ett försök i dubbelcupen.

Övriga banor som tävlar är Örebro (12.20) och Åby (17.45). Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

4

Vilka får ta emot Stig H:s stipendium? . Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Nu är det hög tid att söka Stig H:s stipendium för 2020. Ansökningstiden utgår den 24 augusti. För att kunna söka stipendiet måste man vara anställd hos en A-tränare och högst 30 år gammal. Här hittar du blanketten för att söka stipendiet.

Årets stipendiater kommer att presenteras av Stig H Johansson på Solvalla den 27 september. Läs mer om Stig H:s stipendium här!

***

5 Svensk Travsports svek mot landets amatörer tydliggörs för varje dag som går. Bergsåkers Stora Amatörpris den 28 augusti har bytt namn till STaR Bergsåkers Stora Pris i år, men är inte mycket till amatörlopp längre.

”Amatören” Emilia Leo. Foto Mia Törnberg

Förra året var det ett rent – som det självklart bör vara! – amatörlopp.

I år kan vi få se kuskar som Emilia Leo, Anders Eriksson och Niclas Hammaström. Inte mycket till amatörer över den trion…

***

6 Charlottenlunds travbana framtid är fortsatt oviss. Det stod klart efter måndagens generalförsamling på den danska huvudstadsbanan. Ingenting blev bestämt om Nordens äldsta travbana blir kvar i Charlottenlund eller om den ska säljas. Fortsättning följer…

***

7 Donatello Sisu (e. Conway Hall-Dear Abs) tycks trivas som fisken i vattnet sedan han såldes till Italien. Sedan Donatello Sisu anlände till pastalandet har han startat fem gånger – alla i år! – och vunnit fyra lopp.

Senaste triumfen kom i Treviso i tisdags i Premio Orsago (€6.600) och sjuåringen vann för sin tränare Maurizio Cheli på 1.13,6a/1.609 meter. Årsinkomsten så här långt är 9.367 euro.

 

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Bergh missar Derbykval

Felaktig nedtagning ”kostade” Derbykval. Sätter sig själv i karantän. Klart med ny arena för Harrisburg-auktionen. Derbykval i Danmark. Fruktbart franskt-norskt samarbete mellan spelbolag. ATG ställde in spel. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Bergh får stå vid sidan när Derbykvalen hålls på Jägersro den 25 augusti. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Robert Bergh får stå vid sidan när Derbykvalen hålls på Jägersro den 25 augusti. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

1 Robert Berghs felaktiga nedtagning av Indra Secret när hon galopperade söndags på Dannero kostade inte bara 2.000 kronor i böter utan också tre dagars avstängning.

Eftersom avstängningen gäller 23-25 augusti får inte Bergh delta i uttagningarna till Svenskt Travderby , vilket betyder att han får leta nya kuskar till Kriterievinnaren Power och segerstaplaren Hail Mary.

***

2 Som catchdriver är det tuffa tider, i alla fall om man heter Yannick Gingras och är en av de mest anlitade kuskarna på andra sidan Atlanten. Mellan USA och Kanada gäller det 14 dagars karantän på grund av covid-19 och det klarar sig inte ens hyrkuskarna undan.

Nancy Takter och Yannick Gingras efter segern i Hambletonian Oaks.

På lördag reser han till Kanada för två veckors karantän för att kunna tävla på Mohawk Raceway och där tänker han stanna till slutet av september.

Om Gingras är i Kanada före klockan 18.00 på lördag – berättar han för The Horseman & Fairworld – får han köra Nancy Takters Tall Dark Stranger i North America Cup den 29 augusti – om nu passgångarstjärnan kvalar in till finalen. I försöket, som hålls den 22 augusti, får Nancy Takter leta efter en annan körsven.

Många storlopp väntar i Kanada de närmaste veckorna för Gingras , däribland Goodtimes, Maple Leaf Trot, Canadian Trotting Classic och det nyinstiftade tvååringsloppet Mohawk Million.

***

3 Standardbred Horse Sales Company får inte hålla sin november-auktion i Harrisburg i år på grund av covid-19 och nu har det blivit klart med en ny plats att sälja unghästar, tävlingshästar och fölston för ”The Black Book-gänget”.

Maryland State Fairgrounds i Lutherville–Timonium kommer unghästauktionen hållas 3-5 november och mixeddelen 6-7 november.

***

4 På fredag bjuder Charlottelund på kval till Danskt Derby och Danskt Stoderby. 45 hingstar och valacker tar chansen i fem försök, medan 27 ston gör upp i tre kval. Till många deltagares stora glädje var inte danske storstjärnan Ecurie D. anmäld till Derbyt, men loppet innehåller flera andra topphästar.

Empire och Ken Ecce. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Tomas Malmqvist danske Kriterievinnare Empire (e. Västerbo Prestige) är på jakt efter fjärde raka segern och han körs av Ken Ecce. Malmqvist startar även Eric the Eel (e. Muscle Hill) och i Derbystoet har han Expensive Attitude (e. Muscle Hill) till start. Här hittar ni startlistorna till danska Derbykvalen.

***

5 Samarbetet mellan PMU och Rikstoto är rena bingon för norsk travsport. På fem lunchlopp igår på Bjerke kom det in 8,3 miljoner från franska spelare. Av detta får Norsk Rikstoto fyra procent av det som omsätts i gemensam pool och tre procent i lokal pool – skriver tgn.no. Det betyder i runda slängar 300.000 kronor, att jämföras med de 154.000 kronor som delades ut i prispengar i de fem loppen de franska lirarna kunde delta i.

Bjerke tävlar för övrigt idag också sedan Momarken tvingats ställa in sina tävlingar på grund av att Östfold fylke (grevskap) har beslutat att inga tillställningar får arrangeras i grevskapet under augusti månad på grund av covid-19 och Momarken tillhör de drabbade.

***

6 ATG ställde in spelet till tredje loppet på Solvalla igår. Då hade det omsatts 464 kronor på vinnarspelet. Don Fanucci var i det läget spelad till eventuella oddset 1,00.

Oddstavlan inför tredje loppet på Solvalla. Foto: Adam Ström/stalltz.se

För Don Fanucci Zet gick det åt skogen – galopp i ledningen i utgången av första sväng – och istället gick segern i fyraåringsloppet och 100.000 kronor till Stefan Melander-tränade Click Bait. Cantab Hall-sonen vann från spets för Björn Goop på 1.11,8a/1.640 meter.

***

7 Alltid på en tisdag – Jägersro (första start 18.20) är tisdagens huvudbana i Sverige. Jim Oscarssons Oaks-trea från förra året, Dontlooseallmoney (e. Bold Eagle) är mest meriterad i ett fyraåringslopp för ston, där bland annat amerikanskan Gobi Princess (e. Muscle Mass), Stochampionatsfinalisten Waiting Hill Hall (e. Muscle Hill) och segervana holländskan Jonah Vredebest (e. Muscle Mass) står för motståndet.

Övriga banor är Eskilstuna (12.20) och Solänget (18.30). I Eskilstuna jagar Mattias Djuses segerstaplare Radetzky (e. Scarlet Knight) åttonde årssegern, bara kallblodet Moddson har vunnit fler lopp av svensktränade hästar i år med nio triumfer.

Romance Amok (e. The Best Madrik) var femma i Oaks 2017 där Candy la Marc vann. På Solänget gör hon första starten på 16 (!) månader och dessutom i ny regi, Bergsåkers Nicklas Westerholm. Här är startlistorna till tisdagens tävlingar.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Tarzans omöjliga rekord

Bara Ron Burke bättre än Nancy Takter. Hambletonian-vinnare struken. Vill maximera antal hästar från en och samma tränare. En slagkraftig kombination? 119 spelbutiker stängs. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid” sju.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Stefan Melander både tränade och ägde tolv hästar i ett lopp och det rekordet är unikt. Foto: stalltz.se
Stefan Melander både tränade och ägde tolv hästar i ett lopp och det rekordet är unikt. Foto: stalltz.se

1 Röster höjs i Italien om att maximera antalet hästar från en och samma tränare i ett och samma lopp lopp efter Alessandro Gocciadoros framfart i storloppen den senaste tiden. Efter förra helgens framgångar i Gran Premio Riccardo Grassi (€50.050) i Cesena där Gocciadoro-tränade hästar lade beslag på de fyra första placeringarna – Arazi Boko, Vesna, Ua Huka och Sonia – i loppet och även hade en femte häst till start – oplacerade Visa As – ropades det efter att sätta tak för antalet hästar från en och samma tränare.

Alesssandro Gocciadoro. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Och inte är det mycket bättre på söndag när Gocciadoro startar åtta av stallets 14 hästar i Gran Premio Citta’ di Torino i Turin. Coktstiles ägare lär vara den som går i bräschen för ”uppropet”.

I Frankrike finns det en regel som säger max fem hästar från en och samma tränare och högst fyra hästar från en och samma ägare i ett lopp, men Italien saknar regler för detta.

Samma visa är det i Sverige. Här finns inga regler för hur många hästar en och samma tränare/ägare får starta i ett lopp. Stefan Melander både tränade och ägde samtliga tolv startande i ett lopp för hästar med högst 798.000 kronor i Eskilstuna den 8 maj 2011.

Tolv hästar, alla tävlande i Stall T.Z:s världsberömda färger. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Varken förr eller senare har detta slagits även om Melander nio år tidigare – 18 mars 2002 på Romme – hade nio av tio startande när Scarlet Knight segrade och den tionde hästen tränades av hans sambo Catarina Lundström. Tolv hästar från en och samma tränare (Stefan Melander) och ägare (Stall T.Z.) är unikt i världen. Resultatlistan kan beskådas nedan:

***

2 Att Muscle Hill och Ready Cash är världens två ledande avelshingstar är det nog inte många som ifrågasätter, men hur fungerar egentligen kombinationen Muscle Hill-Ready Cash och vice versa?

I Sverige har två hästar med den kombinationen startat och lika många kvalat. Tyskfödda Rose Hill toppar med 50.500 kronor efter ha vunnit Tvååringspremiären på Åby igår och Global Beware är tvåa med 6.000 kronor på kontot.

Den som lyckats bäst hittills i världen är Lucas Wallins treåring Light Blue Movers (e. Ready Cash-Prinsessa e. Muscle Hill) som tagit rekordet 1.12,0 och tjänat 10.100 dollar. Nedan hittar ni listan över de hästar som startat i Sverige:

Namn (kön/ålder/stam) – Rekord/kronor

 • Global Beware (v 3 år e. Ready Cash-Differenceadaymade e. Muscle Hill)
  – 1.16,4m/6.000 kr
 • Rose Hill (s 2 år e. Ready Cash-Raspberry Diamant e. Muscle Hill)
  – 1.15,4ak*/50.500 kr
 • Mellby Jinx (s 2 år e. Ready Cash-Heaven’s Door e. Muscle Hill)
  – kvalat på 1.17,9
 • Heaven Mearas (s 3 år e. Muscle Hill-Creme de la Creme e. Ready Cash)
  – kvalat på 1.21,4.

***

3 John Cashman Memorial ($291.350) på lördag blir en attraktion fattigare sedan Luc Blais tvingats stryka fjolårets Hambletonian-vinnare Forbidden Trade. Här är startlistan till loppet!

***

4 Årets viktigaste dag står för dörren på Meadowlands imorgon och totalt tävlas det om 3.693.150 dollar i 16 löpningar, vilket motsvarar drygt 32 miljoner kronor.

Nancy Takter är vassast av alla svenska tränare i Nordamerika i år. Foto Jeannie Karlsson

Svenskarna har det ordentligt förspänt och räkna med att det kommer att fyllas på en hel del dollarbuntar på tränarkontona efter lördagens tävlingar.

Nedan kan ni se vilka blågula tränare som lyckats bäst i ”Svensktoppen” i Nordamerika i år per den 5 augusti.

Nancy Takter är i topp med 1.558.550 dollar. Håller hon den topplaceringen efter lördagen?

Namn – Resultat – Prispengar

 1. Nancy Takter – 122 st: 48-24-10, $1.558.550
 2. Åke Svanstedt – 169 st: 30-27-27, $1.309.584
 3. Marcus Melander – 111 st: 26-14-19, $1.210.991
 4. Anette Lorentzon – 320 st: 52-57-34, $576.586
 5. Per Engblom – 95 st: 11-18-17, $533.761
 6. Lucas Wallin – 33 st: 7-1-7, $180.744
 7. Jenny Melander – 80 st: 16-10-11, $163.895
 8. Susanne Kerwood – 51 st: 6-6-5, $77.812
 9. Jenny Bier – 42 st: 7-6-9, $74.334
 10. Michelle Crawford – 53 st: 6-12-8, $53.521
 11. Jonas Czernyson – 37 st: 0-5-5, $48.191
 12. Susanne Kovacic – 6 st: 1-0-0, $5.954
 13. Jan Johnson – 3 st: 1-1-1, $4.150

Fotnot: Ron Burke är vinstrikaste tränaren i Nordamerika i år med 6.153.842 dollar. Nancy Takter är tvåa, Åke Svanstedt femma och Marcus Melander åtta.

***

5 Bookmakerfirman William Hill kommer att stänga 119 spelbutiker i England, rapporterar racingpost.com på grund av Covid-19. Under 2020 har William Hills intäkter fallit med 32 procent. Ifjol stängde William Hill 713 spelbutiker och då hade inte corona-panademin ens startat…

***

6 Umåker (första start 18.20) är kvällens huvudbana med huvudlöpningen Norrländska Elitstoet med 14 kallblodsston utspridda på tre volter. 100.000 kronor väntar vinnaren i loppet som tidigare räknades lite som ”inofficiellt SM” för kallblodsston innan första svenska mästerskapet avgjordes 2002.

De mest meriterade stona startar från 40 meters tillägg och här finns Alf Jonssons toppsto Granetta (e. Tekno Odin), som äntligen fick till det i senaste starten då hon både höll sig från galopp och vann. Även Järvsöamatören Lars-Erik Karlssons äldre stjärna Alfie (e. Järvsöfaks) har 40 meter att plocka in på startfållans enda häst, Höstbolillemor (e. Tangen Scott), som är tillbaka på banan efter fölning. Hon vann i sin första start på över två år , sedan hon förra året fött ett stoföl med Tekno Odin som pappa.

Gävle (första start 12.20) kallar sina lunchtävlingar ”Crazy Friday” och det blir både 1.140-meterslopp för kallblod, nollopp över lång distans och 40 meter som enda tillägg, medan fredagens dubbla saxbanor är Kalmar (18.25) och Årjäng (18.30).
Här är startlistorna till fredagens tävlingar.

***

7 På tal om Svenskt Mästerskap för kallblodiga ston. Efter att ha blivit mamma kom Järvsö Blomster (e. Järvsöviking) tillbaka till tävlingsbanan och vann SM både 2016 och 2017.

Stjärnblomster. Foto Mathias Hedlund

Nu är det dags för dottern Stjärnblomsters (e. B.W.Moddes) comeback. I 1.140-metersloppet i Gävle på lunchen idag gör hon sin första start sedan finalen av norska Stoderbyt i september 2018. Där slutade hon tvåa och satte punkt för två framgångsrika unghästsäsonger, där hon tog största segern i Derbystoet i Östersund.

Totalt har Stjärnblomster gjort tolv starter, vunnit sju och tagit fyra andraplatser. Totalt har hon tjänat – något försmädliga – 999.943 kronor.