Fokustema
Stosprintern
Läs senare

Spåren klara till Stosprinterkvalen

Kvalen till Stosprintern är klara där 33 hästar jagar tio finalplatser på måndag i Halmstad.
Av
Ola Lernå
Upplåst för dig som är prenumerant
Ginny Weasley jagar finalplats i Stosprinterkvalen. Foto Mia Törnberg
Ginny Weasley jagar finalplats i Stosprinterkvalen. Foto Mia Törnberg

Det innebär att de två första samt de två högst seedade måltreorna får chansen i Stosprintern som avgörs 8 juli i Halmstad. Förstapriset i försöken är 75.000 kronor, medan vinnaren i finalen får 683.816 kronor.
Tvåan i Fyraåringseliten för ston, Gilda Newport (kval 2), imponerade stort på oss då, även om hon inkasserade första förlusten i livet. Drottningpokalskvalvinnaren Ginny Weasley (kval 4) och kapabla Caddie Lisieux (kval 1) känns värst emot ”på papperet”.
Det fjärde återstående kvalet tror vi italienskfödda men fransktränade Unison Kronos (kval 3) har vettiga möjligheter att ta hem för Christoffer Eriksson.
Distansen i såväl försök som final är 1.609 meter med bilstart.

Kval 1

 1. Gisele de Veluwe – Jorma Kontio
 2. Xperia Knick – Johan Untersteiner
 3. Caddie Lisieux – Kenneth Haugstad
 4. Una Blessed – Wim Paal
 5. Come And Dream – Christoffer Eriksson
 6. Unchaperoned Dance – Lutfi Kolgjini
 7. Flo Jo Keeper – Björn Goop
 8. Quebec C.D. – Erik Adielsson
 9. Red River Broline – Kevin Oscarsson

Kval 2

 1. Beatriz – Nicolaj Andersen
 2. Julia Pellini – Stefan Söderkvist
 3. Absolut Gehör – Johnny Takter
 4. Bugatti Brick – Jorma Kontio
 5. Gilda Newport – Dion Tesselar
 6. Caprinia Ås – Johan Untersteiner
 7. B.W.T.Burnin Alive – Tuomas Korvenoja
 8. Unstirred Drink – Erik Adielsson

Kval 3

 1. Greece Boko – Robert Bergh
 2. Unison Kronos – Christoffer Eriksson
 3. Serious Sister – Jorma Kontio
 4. Unter Uns – Joakim Lövgren
 5. Utrecht Rapid – Stefan Söderkvist
 6. High Beam Hanover – Johan Untersteiner
 7. Luck Is Back – Kevin Oscarsson
 8. Global Tendency – Peter Untersteiner

Kval 4

 1. Udessa degli Dei – Christoffer Eriksson
 2. Firstlady Michelle – Sören Boel
 3. Ginny Weasley – Robert Bergh
 4. Unica Gio – Jörgen Westholm
 5. Croquet Rose – Joakim Lövgren
 6. Lady Zappa – Jorma Kontio
 7. Juni Håleryd – Peter Untersteiner
 8. Lavidaloca de Vie – Örjan Kihlström
Fokustema
Coronaviruset
Läs senare

Troligen fortsatt travstopp i Norge

Det mesta talar för att tävlingsstoppet i den norska travsporten kan sträcka sig till minst i mitten på juni.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Men Det Norske Travselskap håller fortfarande tummarna för att helsedirektoratet ska medge ett undantag gällande att all norsk idrott är inställd, eftersom syftet med tävlingarna ska vara att hålla igång hästnäringen.

Den norska statsministern Erna Solberg har tillsammans med andra ledamöter i den norska regeringen idag haft en stor genomgång av covid 19-läget i Norge. Det aviserades att det veckorna efter påsk blir ett antal lättnader i de stenhårda restriktioner som den norska befolkningen varit underkastad de senaste veckorna. Till exempel öppnar förskolorna måndag den 20 april och lågstadieeleverna får liksom de som går på gymnasier och högskolor återvända till skolorna en vecka senare. Övernattningar på fritidsboende (”hyttene”) tillåts också igen från 20 april, till exempel.

Men Erna Solberg var samtidigt tydlig med att allt annat än det som nu specifikt beslutat ska öppnas igen under andra halvan av april (alltså huvudsakligen skolverksamhet) kommer att förbli stängt. Där ingår alla kultur- och idrottsevenemang, till vilken även trav- och galoppsport räknas. Inte förrän i början av maj väntas nya besked om idrottsevenemang kan tillåtas gå igång igen från den 15 juni.

Det här innebär att det verkar vara litet hopp om att travtävlandet kommer igång igen i Norge under de närmaste två månaderna!Och det innebär i så fall att storhelgen med Oslo Grand Prix, i början av juni, inte kommer att köras, åtminstone inte vid den planerade tidpunkten.

Men Det Norske Travselskap har inte gett upp. DNT ligger inne med en begäran hos det norska hälsodirektoratet om att tävlande i strikt kontrollerad omfattning ska tillåtas börja igen; kanske på en endaste bana (Jarlsberg) och i så fall med restriktioner liknande det som gäller i Sverige för travtävlingar – alltså utan publik och med stallbacken betraktad som arbetsplats.

– Vi önskar att köra travlopp utan publik närvarande för att ta vara på hästnäringen. Det är det bärande argumentet i vår skrivelse till hälsodirekttoratet, säger DNT:s generalsekreterare Svein Morten Buer till tgn.no.

Direktoratet har ännu inte svarat på skrivelsen.

Fokustema
Markaffär
Läs senare

Bostäder byggs på Gävletravets parkering

Det är på gång att byggas bostäder på en del av Gävletravets parkering, berättar idag Gefle Dagblad och Arbetarbladet.
– Det här är resultatet av en markaffär vi gjorde 2017-18, säger Gävletravets chef Kent Modin.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Det är Skanska som ska bygga bostäder på en tomt på cirka 12.000 kvadratmeter som varit en del av Gävletravets parkering vid huvudentrén. Marken ägdes av travsällskapet, och såldes för två-tre år sedan för cirka 20 miljoner kronor för att projekteras för bostadsbyggande.

– Nettot på försäljningen, kommunen skulle till exempel ha fem miljoner kronor för bland annat detaljplanarbetet, och så blev det ju skatt också, har redan återinvesterats i anläggningen. Huvudsakligen handlar det om omläggning av banan för fem miljoner kronor och renovering av restaurangen, säger Kent Modin.

Det som ska byggas i en första etapp är 68 bostadsrättslägenheter och projektet har arbetsnamnet ”BoKlok travbanan”. Inflyttning är planerad till sommaren-hösten 2021.

Fokustema
Jobbyte
Läs senare

Broberg till Svensk Travsport

Örebrotravets chef Claes Broberg börjar på det som varit Mattias Stenbys tjänst som sportsamordnare på Svensk Travsport.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Broberg började på Skelleftetravets sekretariat och har de senaste elva åren arbetat på Örebrotravet, nu med titeln verkställande direktör och sportchef.

Tjänsten som sportsamordnare innefattar i första hand propositionsskrivning och startanmälningar, plus licensfrågor. Broberg tillträder på Svensk Travsport i juni och nu måste förstås som nästa steg Örebrotravet hitta en ny chef.