Fokustema
Stosprintern
Läs senare

Spåren klara till Stosprinterkvalen

Kvalen till Stosprintern är klara där 33 hästar jagar tio finalplatser på måndag i Halmstad.
Av
Ola Lernå
Ginny Weasley jagar finalplats i Stosprinterkvalen. Foto Mia Törnberg
Ginny Weasley jagar finalplats i Stosprinterkvalen. Foto Mia Törnberg

Det innebär att de två första samt de två högst seedade måltreorna får chansen i Stosprintern som avgörs 8 juli i Halmstad. Förstapriset i försöken är 75.000 kronor, medan vinnaren i finalen får 683.816 kronor.
Tvåan i Fyraåringseliten för ston, Gilda Newport (kval 2), imponerade stort på oss då, även om hon inkasserade första förlusten i livet. Drottningpokalskvalvinnaren Ginny Weasley (kval 4) och kapabla Caddie Lisieux (kval 1) känns värst emot ”på papperet”.
Det fjärde återstående kvalet tror vi italienskfödda men fransktränade Unison Kronos (kval 3) har vettiga möjligheter att ta hem för Christoffer Eriksson.
Distansen i såväl försök som final är 1.609 meter med bilstart.

Kval 1

 1. Gisele de Veluwe – Jorma Kontio
 2. Xperia Knick – Johan Untersteiner
 3. Caddie Lisieux – Kenneth Haugstad
 4. Una Blessed – Wim Paal
 5. Come And Dream – Christoffer Eriksson
 6. Unchaperoned Dance – Lutfi Kolgjini
 7. Flo Jo Keeper – Björn Goop
 8. Quebec C.D. – Erik Adielsson
 9. Red River Broline – Kevin Oscarsson

Kval 2

 1. Beatriz – Nicolaj Andersen
 2. Julia Pellini – Stefan Söderkvist
 3. Absolut Gehör – Johnny Takter
 4. Bugatti Brick – Jorma Kontio
 5. Gilda Newport – Dion Tesselar
 6. Caprinia Ås – Johan Untersteiner
 7. B.W.T.Burnin Alive – Tuomas Korvenoja
 8. Unstirred Drink – Erik Adielsson

Kval 3

 1. Greece Boko – Robert Bergh
 2. Unison Kronos – Christoffer Eriksson
 3. Serious Sister – Jorma Kontio
 4. Unter Uns – Joakim Lövgren
 5. Utrecht Rapid – Stefan Söderkvist
 6. High Beam Hanover – Johan Untersteiner
 7. Luck Is Back – Kevin Oscarsson
 8. Global Tendency – Peter Untersteiner

Kval 4

 1. Udessa degli Dei – Christoffer Eriksson
 2. Firstlady Michelle – Sören Boel
 3. Ginny Weasley – Robert Bergh
 4. Unica Gio – Jörgen Westholm
 5. Croquet Rose – Joakim Lövgren
 6. Lady Zappa – Jorma Kontio
 7. Juni Håleryd – Peter Untersteiner
 8. Lavidaloca de Vie – Örjan Kihlström
Fokustema
Norge
Läs senare

Chefstillsättning skapar storbråk

Ett storbråk har brutit ut i norsk travsport. Sedan den som föreslagits bli ny chef för banorna Bjerke och Biri blivit nedröstad av Bjerkes styrelse har det gått så långt att Det Norske Travselskaps ordförande Knut Weum kallat till en extra generalförsamling i Bjerke Travbane AS.
Av
Lars G Dahlgren
Det är bråkigt runt den största norska travbanan Bjerke. En chefstillsättning har lett till att en extra generalförsamling inkallats av Det Norske Travelskaps ordförande Knut Weum. Foto: Simon Hagen/Sulkysport.
Det är bråkigt runt den största norska travbanan Bjerke. En chefstillsättning har lett till att en extra generalförsamling inkallats av Det Norske Travelskaps ordförande Knut Weum. Foto: Simon Hagen/Sulkysport.

Det är inte helt enkelt för en utomstående att hänga med hur alla trådar går och organisationspilar löper gällande den kris som nu uppstått runt den norska travsportens ledning och demokratiska beslutsstrukturer. Men för att ta det hela lite enkelt:

En ny gemensam chef, verkställande direktör, skulle tillsättas för de två banorna Bjerke och Biri. Den grupp som arbetat med rekryteringen föreslog den tillförordnade chefen för Biri, Even Westby. När tillsättningen av Westby behandlades av styrelsen för Bjerke Travbane blev förslaget nedröstat. De tre ledamöterna Unni Holmen (vice ordförande), Oddmund Wallevik och de anställdas representant André Ringelien gick emot ordföranden Ingar Skiaker gällande Even Westby som ny vd, och rekryteringsgruppens förslag blev nedröstat med 3-2.

Uppgifter har sipprat ut om att styrelsemötet var mycket stormigt och känslomässigt präglat. Oddmund Wallevik påstod att han blivit utsatt för både ”ilska och hot” från ordföranden Ingar Skiakers sida, vilken för trav365.no kommenterade detta med att ”den karakteriseringen kan gälla för flera”.

Efter att ha blivit nedröstad har Ingar Skiaker tagit det som att misstroendevotum är riktat mot honom från Bjerkes styrelsemajoritet och samma sak ansåg chefen för den nya övergripande organisationen Norsk Trav AS – ett nytt DNT-skapat bolag som ska ha ansvar för alla banors drift – Per Dag Hole. Skiaker och Hole utgjorde rekryteringskommitté för Bjerke-Birichefstjänsten tillsammans med Biris ordförande Tom Rune Bratlien.

Efter att Ingar Skiaker och Per Dag Hole vänt sig till Det Norske Travselskaps ordförande Knut Weum har denne kallat till en extra generalförsamling för Bjerke den 25 november. Det kan han göra eftersom Det Norske Travselskap äger Bjerke genom bolaget Norsk Trav AS (det bolag Per Dag Hole är chef för).

En fråga står på agendan på den extra generalförsamlingen: Val av styrelse. Frågan det hela spetsar tlll sig mot är alltså om ägarmakten, utgående från DNT, kan få bort ledamöterna Unni Holmen och Oddmund Wallevik, som röstade emot ordförandens förslag till ny vd och i praktiken därmed även emot den chef Bjerkes ägare Det Norske Travselskap vill se leda Bjerke.

Komplicerat? Minst sagt.

 

Fokustema
The Black Book live
Läs senare

Följ auktionen i Harrisburg direkt

Klockan 16 i eftermiddag inleds den sista dagen av den fem dagar långa auktionen i Harrisburg. Svenskarna har verkligen varit på köphumör under och auktionen har visat rekordsiffror. Följ auktionen live här från klockan 16 svensk tid! Idag fortsätter mixed sale där i huvudsak starthästar bjuds ut.
Av
Mia Törnberg
Foto Simon Hagen/Stalltz.se
Foto Simon Hagen/Stalltz.se
Fokustema
Frankrike
Läs senare

Öppning för maktskifte?

Öppnades en dörr för maktskifte i fransk travsport inom kort? Det hoppas i alla fall företrädarna för tankesmedjan equistratis, efter att 22 av 25 platser för ”socioprofessionella” i travförbundets beslutande församling gått till tankesmedjans kandidater.
Av
Lars G Dahlgren

För tre år sedan bildades tankesmedjan equistratis som en bred folkligt förankrad organisation med modernisering, reformer och förnyelse av travsporten på agendan. Denna tankesmedja har vuxit fram som ett uttalat oppositionsalternativ till travförbundets nuvarande sätt att ledas och styras, vilket betraktas som konservativt och styrt av det som enligt stallbacksjargongen kallas Mayenne-familjerna, bestående av några stora och inflytelserika hästägare och uppfödare som varit verksamma länge.

En av frontfigurerna i equistratis är till exempel Pascal Berthou, som är en av huvudägarna i Ready Cash. Equistratis nuvarande ordförande är Prix d’Amérique-vinnaren Meaulnes du Cortas ägare Jean-Pierre Barjon, vilken har flera hästar i träning hos Björn Goop.

Under oktober har röstning pågått på banorna till en del av travförbundets beslutande församling som heter ”socioprofessionnelle du trot”, vilket är en sammanslagning av hästägare, uppfödare, tränare och ryttare/kuskar. Utfallet av ”socioprofessionella omröstningen” (10.700 röstande) blev en gigantisk framgång för equistratis. Av de 25 platserna som det röstades till besätts 22 (!) av equistratis kandidater.

Därför vädrar nu intresseorganisationen/tankesmedjan stor optimism inför kommande val av ny SECF-president. Sannolikt framförs nu Jean-Pierre Barjon som förslag till ersättare efter Dominique de Bellaigue som räknas in som en ”Mayenne-familjernas” man.

Sport