Fokustema
Halmstad
Läs senare

Spartan Kronos tillbaka

Conrad Lugauers Spartan Kronos gjorde andra starten efter lång vila och var nu segermogen. I Genrepet var Anders Zackrissons Devil Sound först över mållinjen igen.
Av
Cecilia Kristoffersson
Spartan Kronos tillbaka i vinnarcirkeln. Foto Lars B Persson
Spartan Kronos tillbaka i vinnarcirkeln. Foto Lars B Persson

Spartan Kronos (e. Musle Hill) hade inte startat sedan oktober innan årsdebuten avklarades i Kalmar på Nationaldagen. Den resulterade i en andraplats och nu segrade han enkelt före Son Of God.
– Som förväntat var han bättre än i årsdebuten. Han springer fortare än hans ben tål och därför skadade han sig. Nu har vi ett annat träningskoncept som verkar fungera bra.

I det fem hästar lilla fältet ledde Spartan Kronos från start till mål och landade på segertiden 1.12,3a/2.140 meter efter ett snabbt slutvarav.
– Han öppnade kvickt idag och kändes fin. Innan han skadade sig vann han på nytt banrekord på Axevalla och känslan är att han har fortsatt utveckling kvar i sig. Håller han ihop duger han att möta de bästa framöver, sade Conrad Lugauer i vinnarcirkeln.

Fyraåringar med strul

I Genrepet, ett lopp för fyraåringar, var Jerry Riordans Betting Gangster (e. Going Kronos) stor favorit på spelet, men vann gjorde Anders Zackrissons Devil Sound (e. Maharajah).

Devil Sound och Anders Zackrisson. Foto Lars B Persson

Devil Sound ledde från start till mål och landade på tiden 1.11.0a/1.609 meter  – nytt rekord – efter att ha varvat på 1.10,4.
– Jag kände redan i värmningen att det var den ”gamla” Devil Sound som var tillbaka och den här hästen betyder jättemycket för mig. Idag kämpade han hela vägen in i mål och jag ska erkänna att jag hade lite torskfrossa 200 kvar. Som han kändes idag får vi prova i Sprintermästaren om allt är väl i slutet av veckan, sade en glad tränare och kusk efter loppet.

Betting Gangster kom igenom bra från sitt bakspår och såg ut att få andra par utvändigt, men krokade ihop med Hill Street runt den första svängen och de båda ekipagen förlorade mycket mark. Efter ett nytt angrepp slutade Betting Gangster trea bakom Zabul Fi, Jerry Riordans andra häst i loppet som travat hela loppet utanför ledaren och Carl-Johan Jepson satt i sulkyn.

Prova e-tidningen
för endast 1 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ
Fokustema
Meadowlands
Läs senare

Treåringar i Hambo-genrep

Greenshoes baneman Marseille är tillbaka på tävlingsbanan. På lördag startar Åke Svanstedts Earl Beal Jr. Memorial-vinnare i en division av Tompkins-Geers ($50.450) på Meadowlands.
Av
Claes Freidenvall
Åke Svanstedts Marseille är tillbaka på tävlingsbanan på lördag. Foto Stalltz.se
Åke Svanstedts Marseille är tillbaka på tävlingsbanan på lördag. Foto Stalltz.se

För Marseille blir det ett generalrepetition inför Hambletonian Stakes och det lär knappast bli en promenad i parken för Åke Svanstedts travare. Motstånd saknas nämligen inte och segermaskinen Pilot Discretion blir ingen lätt nöt att knäcka.

Marseille vid en tidigare seger. Foto: Curtis Salonick

Marcus Melander tar ut Gerry och han spurtade strålande som fyra i den ena divisionen av Stanley Dancer Memorial i sin senaste start och bland de anmälda i loppet är också Jonas Czernysons Consus Victory och Per Engbloms Osterc.

Den andra divisionen av Tompkins-Geers är också en högklassig historia med Marcus Melanders svenskfödde Green Manalishi som är hästen att besegra. Åke Svanstedt plockar ut duon Galixton och Sheena’s Boy, medan Jonas Czernyson startar Aldebaranwalkabout och Nancy Johansson Hudson River.

Green Manalishi. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Stona genrepar inför Hambletonian Oaks i Tompkins-Geers ($47.050) i två divisioner. I den första divisionen startar Åke Svanstedt duon Personal Paradise och Hallintheclouds, medan Lucas Wallin selar ut Princess Deo och Per Engblom Whispering Oaks.

I den andra divisionen plockar Svanstedt ut Golden Tricks, Nancy Johanssons bidrag är Fraulein Blucher och Per Engblom startar Beautiful Sin.

Världsmästare till start

Samma kväll avgörs också finalen i Mr Muscleman ($60.000) med världsmästaren Cruzado Dela Noche i startlistan och Marcus Melanders travare möter bland annat Per Engbloms Pinkman.

Samtliga startlistor till Meadowlands på lördag hittar ni här!

Fokustema
Solvalla
Läs senare

Publiksatsning till Jubileumspokalen

Onsdagen den 14 augusti körs Jubileumspokalen och Solvalla gör sitt bästa för att få folk till banan för att uppleva tävlingsdagen på plats.
Av
Cecilia Kristoffersson
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg
Makethemark vann Jubileumspokalen förra året. Foto Mia Törnberg

Om ganska exakt en månad körs Jubileumspokalen på Solvalla och det är flera topphästar som kan vara aktuella för loppet. Bland andra Who’s Who (e. Maharajah), som startar i Eskilstuna ikväll, Selmer I.H. (e. Love You), Villiam (e. Muscle Hill), Perfect Spirit (e. Andover Hall) och Milliondollarrhyme (e. Ready Cash).

Förutom huvudloppet körs även EM för ston, Big Noon-pokalen, Wallenius Cup och nyinstiftade Jäntungens lopp för kallblod.

Nu har Solvalla satt in extra bussar för de som vill lämna bilen hemma eller inte har möjlighet att ta sig till banan på annat sätt.

BUSSLINJER

  • Karlstad – Örebro – Västerås – Enköping – Solvalla
  • Bollnäs – Gävle – Tierp – Uppsala – Solvalla
  • Mantorp – Linköping – Norrköping – Nyköping – Solvalla
  • Rättvik – Borlänge – Romme – Sala – Solvalla
  • Eskilstuna – Södertälje – Solvalla
Fokustema
Jubileumspokalen
Läs senare

BC-vinnare tillbaka

I lördags var Breeders Crown-vinnaren Selmer I.H. tillbaka efter tre månaders tävlingsuppehåll och det slutade på bästa sätt i Midnight Race i finska Torneå.
Av
Cecilia Kristoffersson
Selmer I.H. vann i comebacken och siktas nu mot Solvalla. Foto Mia Törnberg
Selmer I.H. vann i comebacken och siktas nu mot Solvalla. Foto Mia Törnberg

Året började med seger, men sedan strulade det lite och Selmer I.H. (e. Love You) galopperade i två starter.
– Vi kollade upp honom och gav honom en träningsperiod. Loppet i Torneå i lördags låg bra till i tiden och vi hade tagit sikte mot det. Nu glömmer vi det som varit och tittar framåt igen, säger Samu Sundqvist som är privattränare åt Ingemar Hultqvist.

Segertiden i lördags blev 1.13,4a/2.100 meter och förstapriset var 102.610 kronor. Nu är det även bestämt vad nästa uppgift blir.
– Jubileumspokalen. Har man en häst som duger att starta där vill man göra det, säger Samu Sundqvist som har toppform i stallet med fyra segrar på de senaste tio starterna och en segerprocent på 28 i år.