Fokustema
Halmstad
Läs senare

Spartan Kronos tillbaka

Conrad Lugauers Spartan Kronos gjorde andra starten efter lång vila och var nu segermogen. I Genrepet var Anders Zackrissons Devil Sound först över mållinjen igen.
Av
Cecilia Kristoffersson
Spartan Kronos tillbaka i vinnarcirkeln. Foto Lars B Persson
Spartan Kronos tillbaka i vinnarcirkeln. Foto Lars B Persson

Spartan Kronos (e. Musle Hill) hade inte startat sedan oktober innan årsdebuten avklarades i Kalmar på Nationaldagen. Den resulterade i en andraplats och nu segrade han enkelt före Son Of God.
– Som förväntat var han bättre än i årsdebuten. Han springer fortare än hans ben tål och därför skadade han sig. Nu har vi ett annat träningskoncept som verkar fungera bra.

I det fem hästar lilla fältet ledde Spartan Kronos från start till mål och landade på segertiden 1.12,3a/2.140 meter efter ett snabbt slutvarav.
– Han öppnade kvickt idag och kändes fin. Innan han skadade sig vann han på nytt banrekord på Axevalla och känslan är att han har fortsatt utveckling kvar i sig. Håller han ihop duger han att möta de bästa framöver, sade Conrad Lugauer i vinnarcirkeln.

Fyraåringar med strul

I Genrepet, ett lopp för fyraåringar, var Jerry Riordans Betting Gangster (e. Going Kronos) stor favorit på spelet, men vann gjorde Anders Zackrissons Devil Sound (e. Maharajah).

Devil Sound och Anders Zackrisson. Foto Lars B Persson

Devil Sound ledde från start till mål och landade på tiden 1.11.0a/1.609 meter  – nytt rekord – efter att ha varvat på 1.10,4.
– Jag kände redan i värmningen att det var den ”gamla” Devil Sound som var tillbaka och den här hästen betyder jättemycket för mig. Idag kämpade han hela vägen in i mål och jag ska erkänna att jag hade lite torskfrossa 200 kvar. Som han kändes idag får vi prova i Sprintermästaren om allt är väl i slutet av veckan, sade en glad tränare och kusk efter loppet.

Betting Gangster kom igenom bra från sitt bakspår och såg ut att få andra par utvändigt, men krokade ihop med Hill Street runt den första svängen och de båda ekipagen förlorade mycket mark. Efter ett nytt angrepp slutade Betting Gangster trea bakom Zabul Fi, Jerry Riordans andra häst i loppet som travat hela loppet utanför ledaren och Carl-Johan Jepson satt i sulkyn.

Prova e-tidningen
för endast 1 kr första månaden
Läs digitalt var du vill och när du vill
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill
Ordinarie pris 89 kr/mån
Beställ
Fokustema
Meslay-du-Maine
Läs senare

Favoritseger i GNT-serien

Favoritspelade Elvis Madrik och Franck Nivard hittade till ledningen i första kurvan i nionde försöksomgången i Grand National du Trot (€85.000) i Meslay-du-Maine och i den positionen fick han springa i resten av loppet.
Av
Claes Freidenvall

Ohotad gick Elvis Madrik (e. Overtrick-Tequila Dara) och Franck Nivard ifrån över upploppet och Jean-Michel Baudouins femårige valack kom hem på 1.13,4 över 2.850 meter.

Elvis Madrik vid sin seger idag,

Elvis Madrik tog därmed sin andra seger för säsongen och tidigare har han vunnit Prix de Mirande (€80.000) på Vincennes. Totalt har karriären inbringat 336.920 euro.

Calou Renardiere (e. Let’s Go Along) slutade tvåa på 1.13,7 och tredjeplatsen togs av Clere de l’Airou (e. Chef du Chatelet) på 1.13,8.

Fokustema
Boxnytt
Läs senare

Från Blekkan till Nurmos

Looking Superb-ägaren Selmer Kolbjörn har skickat en häst i träning hos Solvallas Timo Nurmos, skriver Trav og Galopp-nytt.
Av
Pär Gustafsson

Det är USA-importen Longcat Hanover (e. Muscle Massive). Hästen tävlade i Nordamerika som tvååring och flyttade till Jomar Blekkan inför treåringssäsongen. Sjuåringen har totalt gjort 67 starter (17-4-19) och tjänat 953.182 norska kronor. Rekordet 1.11,0a/1.609 meter sprang hästen som sjua i Jarlsberg förra sommaren.

– Hästen har hela tiden sprungit lite med handbromsen i och vi tänkte att det kunde vara värt att prova ett miljöombyte. Longcat Hanover är bra och vi tror att det finns mer i honom. Det är bakgrunden till att vi flyttar hästen till Timo Nurmos, säger ägaren Selmer Kolbjörn till tgn.no.

Autokort e-tidning
89 kronor i månaden
Enkelt och smidigt
Varje onsdag på din dator, surfplatta och smartphone
Beställ
Fokustema
Bold Eagle
Läs senare

Goop tillbaka i sulkyn

Tolv hästar gör upp om det mastiga förstapriset på 171.000 euro i European Trotting Masters-finalen på Vincennes på lördag över 2.700 meter med fransk voltstart.
Av
Claes Freidenvall
Björn Goop kör Bold Eagle på lördag i Paris. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop kör Bold Eagle på lördag i Paris. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Björn Goop är tillbaka i sulkyn bakom Bold Eagle efter att Tony le Beller vunnit Grand Prix de Wallonie med honom i Mons. Till Paris åker ett koppel av svensktränade hästar med flyg och däribland fjolårsvinnaren i European Trotting Masters, Daniel Redéns Propulsion.

Fakta

Tidigare vinnare i European Trotting Masters:

År – Vinnare – Körsven (bana)

 • 2012 – Sebastian K.-Åke Svanstedt (Solvalla)
 • 2013 – Ready Cash-Franck Nivard (Vincennes)
 • 2014 – Ed You-Torbjörn Jansson (Charlottenlund)
 • 2015 – Mosaique Face-Lutfi Kolgjini (Mons)
 • 2016 – Nuncio-Örjan Kihlström (Bjerke)
 • 2017 – Aubrion du Gers-Jean-Michel Bazire (Vincennes)
 • 2018 – Propulsion-Örjan Kihlström (Östersund)
Expandera

De två tidigare finalerna som avgjorts på den franska huvudstadsbanan har målats i trikolerns färger. Ready Cash vann 2013 och för två år sedan toppade Aubrion du Gers.

I finalen i European Trotting Masters har vi sett tre svenskfödda vinnare och först ut var Sebastian K. och Åke Svanstedt 2012. Därefter har Torbjörn Jansson vunnit med Robert Berghs Ed You, medan Lutfi Kolgjini körde egentränade Mosaique Face till vinst. Enda amerikanskfödda travare som vunnit loppet är Stefan Melanders Nuncio och han guidades till vinst av Örjan Kihlström, som är ensam kusk om två vinster i European Trotting Masters-finalen.

Startlista:

European Trotting Masters (€380.000)
Priser: 171.000-95.000-53.200-30.400-19.000-7.600-3.800 euro.
2.700 meter.

 1. Eelis-Alexandre Abrivard (Timo Nurmos)
 2. Voltaire Gifont-Pietro Gubellini
 3. Queer Fish-Tony le Beller (Magnus Träff)
 4. Detroit Castelets-Matthieu Abrivard
 5. Mindyourvalue W.F.-Robert Bergh
 6. Bahia Quesnot-Junior Guelpa
 7. Tony Gio-Eric Raffin
 8. Cleangame-Jean-Michel Bazire
 9. Milligan’s School-David Thomain (Stefan Melander)
 10. Bel Avis-Nicolas Bazire
 11. Propulsion-Örjan Kihlström (Daniel Redén)
 12. Bold Eagle-Björn Goop