Fokustema
ATG
Läs senare

Spelformer och avdrag

ATG är hästsportens spelbolag som arrangerar spel i princip årets samtliga dagar och snudd på dygnets alla timmar. V75 är givetvis loket som drar de tunga vagnarna, men hur mycket går egentligen tillbaka till spelarna? Nedan finner du ATG:s spelformer och spelavdrag, samt jackpotgränser.
Av
Ola Lernå

Spelavdrag

 • Vinnare: 20 procent
 • Plats: 20 procent
 • Tvilling: 20 procent
 • Komb: 20 procent
 • Dagens Dubbel: 25 procent
 • Dagens Dubbel: 25 procent
 • V3: 25 procent
 • V4: 25 procent
 • Trio: 30 procent
 • V5: 35 procent
 • V65: 35 procent
 • V64: 35 procent
 • V75: 35 procent
 • V86: 35 procent
 • Top7: 35 procent

Andra vinstavdrag kan förekomma vid internationellt spel

Jackpot-gränser

 • V64: 7 kronor
 • V65: 20 kronor
 • V75: 15 kronor
 • Grand Slam75: 15 kronor
 • V86: 15 kronor
 • Top7: 5 kronor

Överstiger inte utdelningen ovan belopp blir det jackpot

Fokustema
Gala
Läs senare

Prisregn på Solvalla

Inför över 300 gästar på Solvallas kongress hade huvudstadsbanan gala under fredagkvällen. Finaste priset, utsedd via allmän omröstning, fick numera tävlingspensionerade Readly Express som tog hem ”Årets Häst-titeln”.
Av
Ola Lernå
Kretsen bakom Readly Express med Rolf Andersson och TImo Nurmos i spetsen fick ta emot priset för Årets Häst på Solvalla. Foto Solvalla
Kretsen bakom Readly Express med Rolf Andersson och TImo Nurmos i spetsen fick ta emot priset för Årets Häst på Solvalla. Foto Solvalla

Han besegrade bland annat Propulsion genom att få 29 procent av rösterna. Den här duons bataljer på tävlingsbanan är ju förbi, men de möts minst en gång till: båda är ju nominerade till Årets Häst-titeln 2019 på Hästgalan.

Övriga priser tillföll de hästar som tjänat mest pengar under året och här hela prisregnet:
Årets tvååring: Armani Degato
Årets treåriga sto: Diana Zet
Årets treåriga h/v: Brother Bill
Årets fyraåriga sto: Conrads Rödluva
Årets fyraåriga h/v: Attraversiamo

Årets kuskchampion: Örjan Kihlström
Årets tränarchampion: Timo Nurmos
Guldklockan: Anders Eriksson
Amatör: Lukas Svedin
Amatörtränare: Lisa Orefors

Uppfödare: Menhammar Stuteri
Skötare: Hanna Vestfält
Ponnykusk A: André Olofsson
Ponnykusk B: Ebba E Handler

Fokustema
Morgonsvepet
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Världsrekord!? – och Nilsby Gnista

V75 i Kalmar, värdsrekord (?) i Paris, första segern, vann rätt häst omröstningen? Och så minns vi Nilsby Gnista och Lars Lindberg. Det och mycket mer hittar ni i dagens morgonsvep.
Av
Ola Lernå

1 Nybakade guldfinalvinnaren Stepping Spaceboy eller segraren av Svensk Uppfödningslöpning 2015 Gareth Boko? Är någon av dem först i mål i gulddivisionen i eftermiddag när V75-tåget når Kalmar (14.45)? Kvällen fortsätter på Romme (18.30) med tio lopp och bland annat nye montéspecialisten Mellby Galanga och Emilia Leo på startlinjen. Här är startlistorna till lördagens 22 travlopp på svensk mark!

2 I Paris är dagens höjdpunkt definitivt Prix de Brest (€90.000) där en av världens bästa hästar, Cleangame (e. Ouragan de Celland) jagar ”guldhästar” från 50 meters tillägg.
Distansen är 2.850 meter och känns det inte omöjligt att Jean Michel Bazires åttaårige valack sätter världsrekord klockan 15:15 på Vincennes.
Gällande världsrekord är Amiral Sachas (e. Ganymede) 1.10,5/2.450 meter, satt i Caen 17 maj 2017.

3 Det är 39 år sedan det för första gången delades ut över en miljon kronor på V65. På Solvalla var Nilsby Gnista och Lars Lindberg största ”orsaken” då de delade ut 97,24 vid segern 17 januari 1981.

4 Solvalla hade förresten gala igår på Kongressen och alla kategorier utom en var så att säga ”klara” på förhand då den häst som tjänat mest fick ”Årets-titeln”.
I Årets Häst var det omröstning för allmänheten. Endast hästar fem år och äldre var nominerade och segrande ur striden gick Readly Express. Hans halva säsong innehöll tredjepris i Prix d’Amérique, seger i Prix de France, Grand Criterium de Vitesse, Finlandia Ajo och Elitloppsförsök. Det straffade Propulsions triumfer i Olympiatravet, Norrbottens Stora Pris, Åby Stora Pris och finalen av Trotting Masters…

5 Anmälan till årgångslopp via travsport.se är det nya – men till Derbyt, vars sista dag är 31 januari, har det inte gått att anmäla till. Med mindre än 14 dagar tills snöret dras lades loppet äntligen upp under gårdagen. Det gäller alltså för hästarna födda år 2018 (och Derbyt 2022).

6 Du hittar Sulkysports V75-tips här. Och här hittar du gårdagens Fredagsintervju med Joakim Elfving som rivstartat det nya året och berättar om sina V75-hästar på Kalmartravet, där han dessutom tillbringat en hel del av sin lärlingstid.

7 Gårdagen var ytterst vardaglig i trav-Sverige, snabbt passerad för många, medan andra aldrig kommer glömma. 17-åriga Julia Smedman tog nämligen första segern i 45:e starten! Hon satte dit Passa (e. Que Pasa) på Sundbyholm och besegrade rutinerade rävar som Jorma Kontio och Kim Eriksson.

 

 

 

Fokustema
V75 Kalmar
Läs senare

Brindeborg varnar

Halmstads Lars Brindeborg har två hästar till start på V75 i Kalmar och han har god känsla för ostreckade Västerboonthenews.
Av
Pär Gustafsson
Västerboonthenews med Örjan Kihlström. Foto Mia Törnberg
Västerboonthenews med Örjan Kihlström. Foto Mia Törnberg

Tolvårige Västerboonthenews (V75-3) startade senast på Charlottenlund och spurtade piggt efter sen lucka. Hästen har vunnit nio av 15 starter i Kalmar.
– Västerboonthenews hade vunnit med tidigare lucka senast och han är kraftigt på gång. Jag har varit mycket nöjd med de två senaste jobben och vill vara för honom. Hästen känns inte som en tolvåring i träningen och han har mer att ge. Västerboonthenews lär bli bortglömd, men han trivs både med tidig tätkänning och i Kalmar. Jag känner mig inte slagen på förhand. Vi ändringar inget, säger Lars Brindeborg.

Han behöver körning i täten för att komma in i matchen

Halmstadtränaren har även Barbaresco V.W. (V75-2) till start i lägsta klassen. Hästen slutade senast tvåa bakom Atik D.L., vilken är jättefavorit i klass I-försöket.
– Han var inte tom senast och hästen återhämtade sig snabbt. Hästen kan hålla sin fart länge, men han är inte tvärspeedig och jag hade hellre sett att det vara autostart. Han behöver körning i täten för att komma in i matchen och risken är att det bara går 1.16 i täten första varvet. Tidigare har Barbaresco V.W. haft lite problem och vi får se hur hanterar täta starter. Det borde vara bra för formen och det känns som sagt bra.

Här kan ni läsa Sulkysports V75-material i sin helhet med rubrikhästar, fullständiga ranker, intervjuer och V75-förslag.

V75-strykningar

V75-4: 4 J.A.Connie Bell
V75-5: 2 Den Of Warlock

Spela V75 Tillsammans med Sulkysport.

Här är startlistor till lördagens tävlingar.

”Ett kvitto på att jag tog rätt beslut”