Fokustema
Spelstugan
Läs senare

High Five: Se upp för vår skräll i PDA!

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Utvändige Victor Ferm tror vi kan överraska i Prix d'Amerique. Foto: Gerard Forni
Utvändige Victor Ferm tror vi kan överraska i Prix d'Amerique. Foto: Gerard Forni

Det är dags för Prix d’Amerique och äntligen ges vi svenskar chansen att spela på världens bästa enloppsspel.
Det handlar om High Five där man ska pricka in de fem första i mål i rätt ordningsföljd, men det finns fler vinstalternativ och man står inte helt offside bara för att en av ens markeringar till exempel galopperar från start.

Nedan följer vår ranking av loppet samt analys. Du har nu chansen att spela andelsspel på High Five ihop med Sulkysport enligt de två nedanstående alternativen:

Sulkysport – Toppsnurran

Sulkysports fem högst rankade hästar snurras enligt alla ordningsföljder. Underskatta inte möjligheten till fina sidovinster även om vi inte samtliga fem topplacerade hästar finns markerade!

Radpris: 5 kr – 10 andelar á 66 kr/styck – Klicka här för att köpa andel

Sulkysport – Kupongspel

Här håller vi oss inte till en speciell mall bortsett från systemkostnad utan här kan systemutformningen se olika ut från gång till gång. Ingen High Five-omgång är den andra lik och utifrån det vill vi kunna vara flexibla i våra val.

Radpris: 10 kr  – 20 andelar á 66 kr/styck – Klicka här för att köpa andel

Loppanalys:

Prix d’Amerique (€1.000.000), 2.700 meter voltstart

 • 17 Face Time Bourbon är titelförsvarare och vi tror att han även kommer vinna årets upplaga av Prix d’Amerique. Visst blev det hårt i mål i genrepet Prix du Bourgogne, men han gjorde en jättebra insats efter en tung inledning och tog ju faktiskt ner den stora utmanaren i det här loppet från utsidan. Hästens statistik med 28 vinster och fyra andraplatser på 33 starter är närmast häpnadsväckande och faktum är att han aldrig varit sämre än tvåa i ett lopp eftersom han vid diskvalifikationen faktiskt var måletta, men diskades för orent trav. 
  Fakta

  RANKING

  A-häst
  17 Face Time Bourbon

  B-häst
  15 Davidson du Pont

  C-hästar
  1 Victor Ferm
  13 Delia du Pommereux
  3 Diable de Vauvert
  4 Gu d’Heripre
  5 Moni Viking
  16 Bahia Quesnot
  14 Vivid Wise As

  D-hästar
  8 Feliciano
  6 Drole de Jet
  2 Feerie Wood
  11 Power
  9 Chica de Joudes
  18 Billie de Montfort
  12 Tony Gio

  E-hästar
  7 Looking Superb
  10 Valokaja Hindö

 • 15 Davidson du Pont fick se sig besegrad av Face Time Bourbon i Prix du Bourgogne, men vi tycker att han höll starkt den dagen efter en tuff inledning. Det var därtill första loppet där han tävlade ”på riktigt” på länge och senast i Prix de Belgique visade hästen att han hade tagit ett steg till med den genomköraren innanför västen. De 1.08,8 sista 1.000 meterna som han levererade gjorde honom faktiskt till den snabbaste avslutaren av alla i B-loppen. Davidson du Pont har varit fyra respektive tvåa i de två senaste upplagorna av PDA. Då har Franck Ouvrie kört hästen och i år blir det första gången som Jean-Michel Bazire själv kör hästen i det stora slaget på kolstybben.
 • Vi väljer att placera 1 Victor Ferm som trea i ranken vilket säkert får många att haja till, men vi har verkligen fattat tyckte för den här hästen. Han spurtade strålande som tvåa bakom Face Time Bourbon i Prix du Bourbonnais och i genrepet för två veckor sedan spurtade han starkt i skymundan som sjua via 1.10,7 sista 1.000 meterna. Då tävlade hästen med skor runt om, men nu blir det åter barfota runt om. Victor Ferm är den häst i loppet som tjänat minst prispengar, men låt oss påminna om att två hästar som startat med bricka ett slutat tvåa i det här loppet under 2010-talet (Voltigeur de Myrt och Looking Superb) så det behöver inte betyda så mycket. Här kan du läsa en intervju med Jean-Michel Bazire inför söndagens stora lopp där han kommenterar sina fyra hästar i loppet.
 • 13 Delia du Pommereux drog fram Davidson du Pont i Prix de Belgique och höll strålande som tvåa med skor på hovarna. Hon var knappt slagen trea bakom Face Time Bourbon och Vivid Wise As i Prix de Bourgogne innan det och Sylvain Roger tycks ha prickat formen i helt rätt läge på Delia du Pommereux. Den här gången blir det åter barfota runt om vilket är ett plus.
 • 3 Diable de Vauvert vann det första B-loppet Prix de Bretagne trots att han fick gå i tredjespår sista 1.500 meterna, om än med draghjälp. Bertrand Le Beller som tränar hästen hade därmed PDA-platsen klar i god tid, kunde ta en lugn period med sin häst och sedan åter sela ut i Prix Bar-le-Duc den 2 januari där hästen gick helt okej som tvåa med tanke på att han inte hade startat på sex veckor. Nu blir det tätare starter och vi gillar det faktum att Gabriele Gelormini fått erfarenhet i det här loppet genom regelbundet deltagande.
 • 4 Gu d’Heripre var trea bakom Face Time Bourbon i Prix Marcel Laurent i november och vann Criterium Continental via en mycket kraftfull insats. I genrepet blev dock det mesta tok med materialfel före start och (för) vida spår genom slutkurvan. Nu är det ordinarie kusk i sulkyn på nytt vilket är ett plus, men det finns lite varma tendenser i den här hästen och vi vet sedan gammalt att det lätt blir omstarter i Prix d’Amerique; något som skulle missgynna Gu d’Heripre.
 • 5 Moni Viking har verkligen etablerat sig i eliten på Vincennes under vintern. Han går starka insatser varje gång, men vi är lite oroade för att formen möjligen kan ha kommit lite för tidigt och att han fick ett för tufft lopp i genrepet för två veckor sedan.
 • 16 Bahia Quesnot har inte varit bland de fem främsta i sina två tidigare försök i PDA, men stoet tycks åldern till trots vara bättre än någonsin tidigare. Hon vann Prix du Cornulier (på skor!) i söndags och ska tävla barfota denna gång, men kan hon verkligen leverera en ny toppinsats med såhär tätt startande?
 • 14 Vivid Wise As besegrade sånär Face Time Bourbon i genrepet. Han har varit bland de tre främsta i sex av sina åtta senaste starter på fransk mark, men bommarna har kommit i lopp över just 2.700 meter och därför rankas han ner i det här loppet.