Fokustema
Spelstugan
Läs senare

High Five: PDA-kval med jackpot

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Vi är framme vid det fjärde och sista B-loppet inför Prix d’Amerique. Nu handlar det om Prix de Belgique över 2.850 meter och precis som i de övriga B-loppen så belönas de tre främsta i mål med en startplats i Prix d’Amerique.

I just det stora slaget var Gu d’Heripre trea bakom Face Time Bourbon och Davidson du Pont i fjol och nu har han fått en nyttig ögonöppnare efter lång skadefrånvaro.
I det här loppet finns det flera deltagare som redan är inkvalade till Prix d’Amerique och som kan komma att köras lite mer avvaktande än vad som annars hade varit fallet och det talar för att Gu d’Heripre kan få lite mer gratis under vägen.

Vi tror att han vinner, men där bakom är loppet smålurigt. Feliciano är vår skrällvarning på placeringarna två och tre på High Five-kupongen.

Som vanligt är det jackpot i söndagens High Five-spel och denna vecka uppgår den till fem miljoner kronor.

Du har nu chansen att spela andelsspel på High Five ihop med Sulkysports samarbetspartners enligt nedanstående alternativ:

MyWay Skoghall

Bas – 10 andelar á 100 kr/styck – Klicka här för att köpa andel

Hemköp City Torget Kungsbacka

Lilla original – 6 andelar á 88 kr/styck – Klicka här för att köpa andel

Stora original – 7 andelar á 151 kr/styck – Klicka här för att köpa andel (SLUTSÅLT)

Hela Potten – 6 andelar á 297 kr/styck – Klicka här för att köpa andel

Café Brasco

Lilla – 4 andelar á 75 kr/styck – Klicka här för att köpa andel (SLUTSÅLT)

Stora – 4 andelar á 149 kr/styck – Klicka här för att köpa andel (SLUTSÅLT)

Mega – 10 andelar á 106 kr/styck – Klicka här för att köpa andel

Loppanalys:

Prix de Belgique (€120.000)

  • Gu d’Heripre gjorde comeback i Prix de Bourgogne och stod för en toppinsats som femma efter att fått göra stora delar av jobbet själv i tredjespår de sista 1.000 meterna. Fjolårets Prix d’Amerique-trea bör rimligtvis inte vara sämre med den genomköraren innanför västen efter att inte startat på åtta månader dessförinnan och han är den hästen som vi tror mest på i Prix de Belgique.
Fakta

RANKING

A-häst
9 Gu d’Héripré

B-hästar
3 Feydeau Seven
15 Davidson du Pont
8 Feliciano
4 Rebella Matters
13 Zacon Gio
6 Violetto Jet
14 Délia du Pommereux

C-hästar
2 Mister F Daag
11 Power
7 Diable de Vauvert
1 Galius
12 Cokstile
10 Chica de Joudes
5 Express Jet

  • Feydeau Seven var jättebra vid segern i Prix de Lille i söndags. Jean-Michel Bazires häst försvann bara ifrån över upploppet efter att championtränaren lotsat fram hästen helt perfekt fram tills slutkurvan. Även om Feydeau Seven känns allra vassast över medeldistans så vill vi påminna om att han var tvåa i Prix Tenor de Baune i fjol över 2.700 meter och han klarar absolut av långlopp när han – som nu – är i riktigt bra form.
  • Davidson du Pont förde en anonym tillvaro i kön i Prix du Bourbonnais och det gick inte heller dra några slutsatser av vart han stod för dagen i Prix de Bourgogne eftersom hästen galopperade kort efter start. Rent historiskt har Jean-Michel Bazire satt den här hästen i helt rätt form till just Prix d’Amerique och under fjolåret vann hästen just Prix de Belgique innan han slutade tvåa i PDA bakom Face Time Bourbon. Nu ska Davidson du Pont åtminstone tävla barfota bak vilket får tolkas som en signal att man vill växla upp.
  • Feliciano ser inte ut att gjort något större väsen av sig i de två tidigare B-lopp hann startat i, men vi tycker att han var jättebra senast som åtta i Prix de Bourgogne. Inledningen fram till dödens blev tuff innan han blev avlöst och över upploppet fick han aldrig riktigt helt fritt. Det känns som att Philippe Allaire har lyckats pricka Felicianos form på rätt sida årsskiftet detta år och vi kan absolut se Feliciano slåss om en topplacering.
  • Rebella Matters är en av flera hästar i det här loppet som redan är klar för start i Prix d’Amerique, men man tycks ändå gå för det här loppet då man väljer att köra henne barfota runt om, precis som vid tredjeplatsen i Prix du Bourbonnais. Det norskfödda stoet tävlade ”bara” barfota fram i Prix de Bar-le-Duc på Nyårsafton och det slog kanske inte gnistor om henne bakom Epsom d’Herfaie och Milliondollarrhyme i det loppet, men nu när det närmar sig PDA kan vi räkna med att formen åter ska vara i stigande.
  • Zacon Gio var kraftigt förbättrad som fyra i Prix du Bourbonnais, men slog ihop och galopperade när det gick oerhört fort i nedförsbacken i Prix de Bourgogne. Nu nöjer man sig med att köra Zacon Gio barfota bak och kommer tränaren Jean-Michel Bazire rätt på den lösningen och får stil på Zacon Gio som var fallet i Prix du Bourbonnais så kan hästen absolut blanda sig i segerstriden.
  • Violetto Jet var var snubblande nära att kvala in till Prix d’Amerique redan i det första B-loppet Prix de Bretagne då han slutade fyra nos efter Rebella Matters som var trea. I såväl Prix du Bourbonnais som Prix de Bourgogne har hästen galopperat på väg mot attack vid upploppets början och inte känts helt trött i något av de loppen. Eric Raffin kör denna häst för första gången som vi bestämt tror är i bättre form än vad resultatraden ger ett sken av.
  • Delia du Pommereux slog på en galopp i första kurvan i Prix de Bourgogne och har inte riktigt fått till det denna vinter. Hon var tvåa i motsvarande lopp i fjol – med skor på hovarna – och är inte lika barfotaberoende som många andra elithästar, men vi måste ändå kategorisera henne som ytterst svårbedömd i nuläget. Dessutom har hon tjänat så pass mycket pengar att hon kan ta plats i Prix d’Amerique även om hon inte slutar bland de tre främsta; det är värt att ta i beaktning.
  • Power spetsade, släppte och hamnade efter hand som trea längs sargen i Prix Tenor de Baune. Robert Berghs häst hakade på bra i den snabba avslutning och var bara en längd efter Ganay de Banville i mål. Nu gör hästen sin fjärde start efter lång frånvaro och vi vet sedan tidigare att Robert Bergh är en mästare på att sätta hästarna i form när det börjar dra ihop sig till de stora loppen.
  • Den Prix d’Amerique-klara duon Galius och Cokstile ska tävla med skor runt om denna gång och rankas enbart ner på grund av det.