Fokustema
Spelstugan
Läs senare

High Five: Varning för svenskhästen!

Av
Emil Persson

Jackpot på High Five och franska topphästar fördelade över tre olika volter. Det vattnas i munnen när man ska analysera söndagens final av den franska löpningsserien Grand National du Trot vilket utgör söndagens High Five-lopp.

Cleangame och Eric Raffin vid 2019 års seger i Grand National du Trot-finalen. Foto: Jean-Philippe Martini/Scoopdyga

Jean-Michel Bazires superstjärna Cleangame blir klar favorit – med rätta – då han sedan tidigare bevisat att han kan hämta in dubbla tillägg i sådana här sammanhang, men bakom honom är loppet lömskt.

Vår stora varning i loppet körs faktiskt av en svensk. Björn Goop får chansen för första gången  bakom Copsi som gjorde ett topplopp på Vincennes så nyligen som den 8 november. Vi tror att den duon kan trivas riktigt bra tillsammans och har Copsi betydligt högre upp i vår rank än vad fransk tipsmedia har.
Får vi träff på vår placering av Copsi i ranken kan utdelningen skjuta i höjden väl understöd av de extra fem miljoner som finns i jackpot denna söndag.

Du har nu chansen att spela andelsspel på High Five ihop med Sulkysports samarbetspartners enligt nedanstående alternativ:

MyWay Skoghall

Hemköp City Torget Kungsbacka

Café Brasco

Loppanalys:

Finale du Grand National du Trot (€130.000)

  • Cleangame förlorade genrepet i Nantes då det blev galopp drygt 100 meter före mål. Då som nu stod han med 50 meters tillägg, men skillnaden denna gång kontra den dagen är att han nu tävlar barfota runt om medan han bara tävlade barfota bak i Nantes. Det här loppet har varit Cleangames stora mål en längre tid och på Vincennes har han sex raka segrar bakom sig i elitsammanhang. Vi säger inte att han springer åttor kring det här gänget från dubbla tillägg när dessutom är det fullt fält á 18 hästar, men Cleangame vann faktiskt motsvarande lopp för två år sedan på 1.11,5/2.900 meter så han har visat att han är bra nog att lyckas. Utan tvekan är Cleangame är den häst i loppet som startar med störst vinstchans.
Fakta

RANKING

A-häst
18 Cleangame

B-hästar
6 Gout Baroque
7 Firello
4 Copsi
13 Elvis du Vallon
17 Eclat de Gloire
14 Express Jet
8 Freyja du Pont

C-hästar
2 Doux Parfum
1 Eddy du Vivier
15 Clarck Sotho
10 Fric du Chene
5 Bad Julry
9 Crack Money
3 Deganawidah
11 Eros du Chene

D-hästar
16 Blues des Landiers
12 Blues d’Ourville

  • Gout Baroque har närmat sig de bästa i den franska G-kullen undan för undan. Efter femteplatsen i Criterium des 5 ans spurtvann han ett GNT-försök i La Capelle och slutade tvåa i samma sammanhang i senaste loppet i Le Mans trots en del strul på vägen. Nu växlar man upp och går från barfota fram till barfota runt om och vi påminner om att detta är en häst som redan gått 1.12,7/2.850 meter på Vincennes. Upprepar han en sådan notering kommer Cleangame att få det svettigt!
  • Firello fick ett perfekt lopp senast vid segern, men avgjorde också på ett vettigt vis. Då kom skorycket efter två starter på skor och även här är det barfota runt om som gäller. Jean-Michel Bazire har lyckats kontraktera Eric Raffin som kusk bakom sexåringen som känns som ett starkt kort på startvolten.
  • Copsi gick som en raket genom klasserna i vintras och har faktiskt vunnit tre lopp på Vincennes bara under 2021. Hästen gick ett jättelopp från jumboplats den 8 november som tvåa bakom Victor Ferm som garanterat hade varit mest betrodd av hästarna på startvolten om han funnits med i denna startlista. Att Björn Goop sitter upp bakom hästen för första gången känns kittlande!
  • Elvis de Vallon fick dödens i senaste starten vilket blev för tufft. Han stod lika start med elithästarna i Prix des Ducs de Normandie i maj och slutade femma den dagen, blott en halv längd efter Kymi Grand Prix-vinnaren Ce Bello Romain. David Thomain är en ypperlig taktiker som vi tror har förstånd nog att spara meter i rätt läge i det här loppet.
  • Eclat de Gloire var tvåa i motsvarande final 2019 bakom Cleangame, men då stod han 50 meter före. Nu har han bara 25 meter tillgodo och då blir det kämpigare även om hästen visat knallform under hösten i Tour Francais och vunnit såväl ett försök på Mallorca som finalen i belgiska Mons. Eclat de Gloire har gjort 14 starter på Vincennes och aldrig varit sämre än femma vilket är intressant ur High Five-hänseende, men däremot har det bara blivit en seger på kolstybben.
  • Tomas Malmqvists bidrag Express Jet såg fortsatt stark ut när galoppen kom i ledningen 300 meter före mål i Le Mans. Hästen har haft en klart positiv kurva under hösten, men vi är ändå lite skeptiska till om han står superbra inne i det här loppet.