Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Två finska pinnar, tack!

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Jorma Kontio kör våra två singelstreck under lördagen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Jorma Kontio kör våra två singelstreck under lördagen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Bergsåker står som värd för veckans V75-omgång och det är en smålömsk sjua som stundar. Många kommer säkert att spela med hemmahoppet Algot Zonett (V75-1) som spik i inledningen då han möter ett överkomligt gäng i sin silverdebut och ser ”hur bra ut som helst” för dagen, men vi är sugna på att gardera och jobbar istället med två andra singelstreck.

Båda hämtas från Katja Melkkos stall. Essie Gonzales (V75-2) ställdes inte inför någon större prövning i Sverigedebuten, men såg fin ut då hon joggade hon framme i tät. Vi tror inte hon förlorar lördagens enkla Diamantstoförsök vars såväl topp- som bredd är begränsad.

Den andra spiken är desto mer av en chansning. Vi ställer nämligen Big Shot (V75-7) ensam i avslutningen då han övertygade i varande regi och vi hr en teori om att några av de tuffaste konkurrenterna kör bort varandra initialt.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till Bergsåker.

Vi du spela V75 tillsammans med Sulkysport så följer du denna länk.

Avd 1 – Silverdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Algot Zonett har blivit stabil och har levererat för jämnan i STL-sammanhang denna senhöst och vinter. Nu är han färsk i silverdivisionen då han klivit över klassgränsen med blott 14.000 kronor, men de hästarna som är framträdande i brons brukar inte ha några problem att ta steget upp heller. Tvärtom så är det ganska många trötta hästar i silverloppen. Enda anledningen till att vi garderar är för att han lär få göra jobbet utvändigt ledaren och då är han ingen given vinnare för oss.
 • Remarkable Feet tror vi nämligen körs i ledningen. Han var knappt slagen i senaste silverfinalen på Solvalla under annandag jul och han var det därtill efter en mycket bra insats där han gick göra allt jobb själv sista 700 meterna. Som vi läser loppet är han tvåa iväg från start och ska ha god chans att överta från Mr Clayton J.F. i skede två.
 • Electrical Storm kom före Carat du Goutier senast i Gävle och kunde köras till tät. Han hade inga som helst problem att gå undan till säker seger och har verkligen fått utdelning på sin form under senare tid. Vid senaste starten i silverdivisionen – på just Bergsåker – hamnade han sist i fältet från bricka tolv, men avslutade bäst av alla som fyra. Även om det inte blir ledning från innerspår så ska han kunna sitta bättre till nu när det drar ihop sig.
 • Merritt var duktig trea bakom Algot Zonett i bronsfinalen på Solvalla. Då fick han jobba själv sista 700 meterna, men antog den utmaningen. Även han gör debut i ny klass, men likt Algot Zonett tror vi att han ska hävda sig väl.
 • Donners Am var trea trots ett tufft lopp i senaste silverstarten. Han har ett bättre utgångsläge nu och åker med som sista streck på vår kupong.

Rank:

A: 7-5-1 B: 8-2 C: 6-4-3-10-9

Spetsstriden: Vi har svårt att se Erik Adielsson bråka bakom Mr Clayton J.F. och tror han släpper till startsnabba Remarkable Feet.

Avd 2 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Det är värdigt svag bredd på det här Diamantstoförsöket och ställer Jorma Kontio in klockan rätt med Essie Gonzales så bara måste hon bli svårfångad för tilläggshästarna. Vi tyckte att hon kändes en smula svårbedömd inför Sverigedebuten och visst blev det ingen större prövning då inledningsvarvet gick långsamt, men hon såg långt ifrån bottnad ut över målgången. Det mesta tyder på att hon hittar till tät i ett tidigt skede på nytt och därifrån blir hon svår att fånga in.
 • Ies Elisabet fick för långt fram senast på Åby när hon startade med bricka åtta i ett 15-hästarsfält och hamnade ”åt råttorna”. Gången innan surrade hon riktigt bra som trea i ett Diamantstoförsök som Icelands Falls vann och stämmer det bara någorlunda på vägen här och hon sitter anständigt till när det drar ihop sig så har hon alla möjligheter att blanda sig i striden om tätplatserna.
 • Mellby Guava kom före stallkamraten Nikita Sunrise senast på Umåker och då hade hon inga problem att hålla ifrån sig densamme. Nu är det en tuffare uppgift som stundar då hon står ensam på 40 meters tillägg, men det är säkert många som väljer att köra invändigt här och det kan tänkas gå att hamna någorlunda till trots allt.
 • Lupin Håleryd vann sitt V75-lopp på Umåker under juldagen från ledningen. Hon har även anfallit bakifrån tidigare och levererat goda prestationer så tät är inget som känns som ett måste för henne. Vi säger inte att hon är en stjärna, men så pass att hon ska vara hyggligt tidigt i det här loppet.
 • Lisa S.E. har inga märkvärdiga resultat från de senaste starterna och har fått en paus. Det tror vi kan ha gjort henne gott och vi gillar det här sputstarka stoet i grunden även om det sällan räcker hela vägen fram. Vid gardering tycker vi dock att hon är aktuell i ett sådant här överkomligt sällskap.

Rank:

A: 3 B: 13-15-11-9-12-1 C: 10-4-7-14-6-8-5-2

Spetsstriden: Essie Gonzales öppnade bra från spår två senast på Romme och har ett än mer gynnsamt läge nu. Det är svaga hästar rent generellt på startvolten och vi tror hon får överta ledningen om någon annan hinner förbi initialt.

Avd 3 – Klass II, 2.640 meter autostart

 • Hefner Am blir vårt tipsval i detta vidöppna klass II-försök där vi har en bestämd uppfattning av att precis vad som helst kan hända. Auktionsdyringen (kostade 1,6 miljoner kronor som ettåring!) har blandat och gett såhär långt i karriären och har nu fyra raka, segerlösa starter bakom sig, men det finns saker som tyder på att det kan bli ändring på den saken nu. Dels för att han helt enkelt känns som en bättre häst än flera av sina konkurrenter, men därtill finns det en öppning för att han kan släppas till ledningen. När han fått springa på innerspår har han tidigare lyft ett snäpp och det är Hefner Am som ska gälla som favorit i det här loppet.
 • Ants in the Pants var tvåa i V75 på Umåker under juldagen. Han gick helt okej från ledningen då som tvåa utan att det slog gnistor om prestationen, men samtidigt förlorade han mot en bra häst i Albert Zonett. Broad Bahn-sonen är lite ”segstark” och sävlig av sig och det är knappast en tillfällighet att han gjort bra resultat på just denna distans även tidigare.
 • Vega Face har Viktor Malmrot och Lovisa Gustafsson Dahlbäck gjort ett kanonjobb med. Hon tycks ta steg framåt för varje lopp och det faktum att hon fick gå sig riktigt trött senast behöver inte alls vara negativt utan kan snarare föra henne framåt med en rejäl urblåsare. Det blir trots allt 20 dagar mellan de loppen och här kan sannolikt körande Ulf Ohlsson (kuskar bakom stoet för första gången) välja lite själv hur han vill hantera upplägget om han vill testa i tät eller ta ett rygglopp.
 • Zodiac Kronos galopperade med segern klar senast i Umåker och är inte helt att lita på. Det är fullt möjligt att han är fältets bästa häst och hade han haft ett bra framspår hade vi rentav kunnat tippa honom etta, men det är lite för mycket om och men kring hästen för att vi ska våga lita helt på honom.
 • Xanthis Daiquiri vann över distansen på Nyårsdagen och är en passande vinterhäst då han är bra på att hålla farten. Erik Adielsson upp nu samt surret om byte till norskt huvudlag tycker vi är två faktorer som kittlar och trots elftespår skickar vi upp hästen en bit i vår rank.

Rank:

A: 4-5 B: 3-10-11-9-7-6-2 C: 1-8

Spetsstriden: Det är sannolikt Vega Face som tar ledningen, men frågan är om man vill köra där i klass II-debuten och mot några dugliga ”pojkar”. Såväl Hefner Am som Reven Dejavu gör upp om att få överta om inte Vega Face körs i tät.

Avd 4 – Kallblodsdivisionen, 2.140 meter voltstart

 • B.W.Rune vann finalen av Kallblodsserien på just Bergsåker i december och övertygade stort den dagen. Trots att han fick trava utvändigt ledaren delar av det loppet så visade han prov på god moral som klarade av att avgöra det loppet. Senast på Romme slog han på en oväntad galopp kort efter start, men med spår längst ut här så bör inte det upprepas. Utifrån hur bra han var vid senaste Bergsåkersloppet så ska han ha god chans här om den insatsen upprepas.
 • Våler Nikolai fick se sig nerplockad av B.W.Rune näst senast och var inte sig lik senast på Romme. De superinsatser som han stod för tidigare under 2020 har han inte lyckats följa upp med när han tävlat med skor på hovarna och just nu föreligger det frågetecken kring hans status.
 • Vestpol Gladiator var jättebra vid V75-segern på Umåker under juldagen. Han avslutade 1.21,5 sista varvet då och kan bli svår att plocka in 20 meter på för tilläggshästarna om han presterar på samma nivå här.
 • Guli Rubin fick ett för tufft lopp senast och det var inte mycket att säga något om att han gick sig trött. Hästen kan bättre än så och lyckas han komma till tät stiger chanserna markant.
 • Kong Henry var riktigt fin vid Bollnässegern i början av december. Lyckas Jan Ove Olsen ge hästen ett rygglopp här i denna tuffa konkurrensen skulle Kong Henry kunna överraska.

Rank:

A: 15-11-9 B: 6-7-10-4-5-2 C: 1-8-12-14-3-13

Spetsstriden: Oavsett om det är Moeses eller Linda Kavat som frontar så tror vi att det släpps till Guli Rubin i skede två. Hallsta Vinnex är inte oäven iväg, men vågar man verkligen ladda från spår två?

Avd 5 – Gulddivisionen, 2.140 meter autostart

 • Antonio Trot var ”superskrik” senast på Bergsåker, men kunde inte alls följa upp på samma fina visa som han hade presterat i starterna dessförinnan. I Silverhästen flög han nämligen fram som trea i tuff omgivning, men den insatsen var han inte nära att upprepa på Bergsåker. Det faktum gör honom svårbedömd och även om det här ser väldigt lämpligt ut på pappret och han nu testas med Erik Adielsson så vill vi se honom leverera igen innan vi lägger alla ägg i samma korg. Låt oss därtill påminna om att hästen blott tog en seger under 2019 och 2020.
 • Disco Volante kastade sig i galopp direkt i Guldfinalen under annandag jul. Upphämtningen var det inget fel utan tvärtom lämnade han ett formbesked efter felstegen. Hade han haft ett bra framspår här hade han varit ett spikalternativ, men från bakspår ska han runt fältet och det kan kosta dryga spår på vägen.
 • Grainfield Aiden studsade snabbt tillbaka efter den sämre insatsen i Guldfinalen under annandag jul och slutade tvåa blott fem dagar senare i Sylvesterloppet på Axevalla. Hästen är stentuff och gick jättebra som tvåa vid senaste guldstarten på just Bergsåker. Hannu Korpi är ingen blyg general utan sänder säkert fram mot dödspositionen.
 • Zenit Brick klev ut och vann direkt i comebacken. Det flöt på bra under vägen ska sägas varpå han kunde ta över ledningen halvvägs in i loppet, men sättet han gick undan på över spurtrakan var tilltalande. Från spår åtta i mer kvalificerad omgivning slår han dock ur underläge.
 • On Track Piraten kan få det kämpigt som 13-åring mot de här guldhästarna, men slinker med som sistahäst på vårt system. Han bärgade 2020 års första seger i sista starten och det var inte mot något märkvärdigt gäng ska sägas.

Rank:

A: 5-11-10 B: 8-3 C: 7-4-1-2-9-6

Spetsstriden: Västerbo Grosbois tar normalt sett ledningen även om Robert Bergh säkert testar med Digital Ink då det inte direkt kryllar av raketer i loppet. On Track Piraten har inte varit lika snabb iväg på senare år och riskerar att få Antonio Trot före sig om Erik Adielsson är aktiv bakom den sistnämnde.

Avd 6 – Bronsdivisionen, 2.140 meter voltstart

 • Marschall Match är vi svaga för. Han satt fast med mycket sparade krafter vid senaste besöket på Bergsåker och vann därefter väldigt enkelt från ledningen i Mantorp. Det är en öppen spetsstrid i det här loppet, men vi är lite inne på att värsta konkurrenten blir snuvad av någon av hästarna med spår på hans utsida och att Marschall Match har en rimlig chans att överta i skede två. Blir så fallet är han hästen att slå för de övriga.
 • Gooner avslutade bra i klass I-finalen på Solvalla, men satt för långt bak för att få med sig mer än en sjätteplats. Han är ny i den här klassen, men hästarna i klass I och Bronsdivisionen springer ungefär lika fort och vi ser det inte som en stor sak att han kliver upp en division nu. Däremot är startsnabbheten en smula svårbedömd och vi är inte helt övertygade om att han bara frontar från innerspår.
 • Gardner Shaw avslutade 1.11 sista varvet senast i klass I-finalen och hade haft jättechans att vinna det loppet om han inte hade hamnat åt ”rättarna” initialt. Vi tror inte att Jörgen Westholm kommer lämna något åt slumpen i det här loppet, men med tuffa utmanare på öppet spår får han ändå nöja sig med rollen som sista A-häst i vår rank.
 • S.G.Charpentier gick helt okej som tvåa senast på Bergsåker bakom Balotelli Crown. Han var jättebra då han stod emot Selmer I.H. på Umåker i oktober, men det här är ändå en väl så tuff uppgift med bra klass på topparna.
 • Showtimejackflower hakade på bra bakom Lennart Sjöhammar senast på Solvalla. Hästen har lyft på senare tid, men här är det annan bredd på motståndet och vi ser honom främst som en platskandidat.

Rank:

A: 7-1-9 B: 5-2-4-8-11 C: 3-6

Spetsstriden: Här är det verkligen vidöppet initialt och vi är inte alls så säkra på att det är så enkelt att Gooner bara vänds runt och frontar från innerspåret. Vi ser flera startsnabba hästar som Wind Knight, S.G.Charpentier och Marschall Match och bedömer inledningen som riktigt lurig.

Avd 7 – Klass I, 1.640 meter autostart

 • Big Shot blir vårt spikval i V75-avslutningen. Han har gjort fyra starter i Katja Melkkos regi och svarat för starka insatser varje gång. Senast på Solvalla fick göra jobbet själv på ledarens utsida under slutrunda, men antog den utmaningen och avgjorde verkligen på ett tilltalande vis. Hästen ströks på grund av infektion i Mantorp den 23 december, men är snabbt tillbaka på banan så den saken tar vi inte så hårt på. I synnerhet inte när stallets hästar presterar på så pass hög nivå som de regelbundet gör. Vi tror på en tuff öppning mellan flera av konkurrenterna och att Big Shot därefter kan avgöra loppet från utvändigt ledaren. En helkul idé till rolig streckprocent!
 • Astronacente Zac fick en väl pigg häst på utsidan i klass I-finalen och orkade inte stå emot hela vägen. Det enda positiva med det var att han nu står kvar i klassen och skulle Mats E Djuse lyckas skicka hästen till tät utan att det kostar för mycket så blir han svårslagen. Blir däremot öppningen tuff samtidigt som han har en långresa till Sundsvall i benen kan det märkas över spurtrakan.
 • Global Agency vann lätt via tidig ledning vid V75-starten på Romme. Han är rask iväg och lyckas man hålla ut Astronacente Zac från start utan att det kostar allt för mycket så kan det hålla hela vägen.
 • Marcos Gallon var rejäl vid segern under Nyårsdagen i Örebro. Nu är han ny i klass I och det känns lite svårt att bedöma hur pass bra han kommer stå sig här.
 • Axel Ruda är i knallform. Hemmahästen hade samma utgångsläge vid segern på Åby i december och hann då fram efter att det löste sig helt perfekt hela vägen. Av insatserna därefter att döma så håller formen i sig och med samma klaff på nytt är han med och slåss om tätplatserna.

Rank:

A: 5 B: 3-2-6-1-11-10-9 C: 12-8-7-4

Spetsstriden: Hästarna på de tre innersta spåren kan samtliga lägga iväg bra. Vi tror det är fördel för Global Agency gentemot Astronacente Zac och hoppas att Jorma Kontio tar dödspositionen med Big Shot därefter.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 9 JANUARI

Avd 1: 1,2,5,7,8 (6,4)
Avd 2: 3 Essie Gonzales (13,15)
Avd 3: 1,2,3,4,5,6,7,9,10,11 (8,4)
Avd 4: 6,9,11,15 (7,10)
Avd 5: 3,5,8,10,11 (7,4)
Avd 6: 1,2,5,7,9 (4,8)
Avd 7: 5 Big Shot (3,2)

5.000 rader / 2.500 kronor

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Öppen Unionskamp

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Tangen Haap vid segern i Elitkampen 2019. På lördag ska han försöka ta hem Unionskampen på Färjestad. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Tangen Haap vid segern i Elitkampen 2019. På lördag ska han försöka ta hem Unionskampen på Färjestad. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Färjestad står som värd för veckans V75-omgång. Det handlar om det klassiska Unionstravet, men intresset från vårt västra grannland är förhållandevis svalt.

Bortsett från i Unionskampen (V75-6) för kallblod så lyser norrmännen mer eller mindre med sin frånvaro.

Det nämnda loppet öppnas upp rejält i Odd Herakles (V75-6) skadefrånvaro och kommer bli streckkrävande. Tangen Haap må vara norskfödd, men tränas på svensk mark och känns som förstahästen i lag med Erik Adielsson.

Gulddivisionen innehåller starka toppar, men bredden är direkt ljummen. Hur presterar Disco Volante (V75-3) efter tre månaders tävlingsuppehåll är den stora frågan på förhand i ett lopp där Missle Hill och Gareth Boko är de givna utmanarna.

Här kan du ta del av startlistor till Färjestads tävlingar.

Avd 1 – Silverdivisionen, 1.640 meter autostart

Beartime kastade sig i galopp direkt när bilen släppte fältet på Jägersro. Han gör så mellan varven vilket givetvis oroar, men vid felfri avgång är han rask bakom bilen och spetsfavorit trots att Önas Nougat frontade i en 1.06-öppning senast i Gävle. Bo C. tjänade grymma pengar i Frankrike under fjolåret. Derbyfinalisten från 2018 är nu hemma hos ägaren ånyo och givetvis väldigt svårbedömd efter ett långt tävlingsuppehåll. Mas Capacity var rejäl i silverdebuten på Bergsåker och har därefter varit fyra i Finskt Mästerskap. Han har verkligen vuxit in i den höga klassen. Den norska duon Red Bar och Golden Dream M.E. kan verkligen avsluta, men risken är påtaglig att det blir för långt fram från bakspår.

Avd 2 – Klass II, 1.640 meter voltstart

Ett mycket lurigt Klass II-försök över stressiga 1.640 meter voltstart. Det är sannolikt att minst en av Mister K.O.Z., Habrik Am och Emperor som står med snäva startspår är borta på kör och som vi läser loppet ligger vägen till ledning öppen för raska Blue Frontline. Hon är dels riktigt rask själv, men körs även av en kusk som kan pricka bättre än någon annan från ett sådant här läge på Färjestad. Hon har suttit fast i Diamantstoet två gånger i följd och vi kan inte tänka oss annat än att Mikael J Andersson ger henne chansen att löpa linan ut denna gång. Bakom henne kryllar det av hästar som är minst lika kapabla och det här loppet är verkligen inte lättlöst. Constant Caviar tycker vi höll bra som tvåa i Östersund i ett lopp som inledes och avslutades i mycket högt tempo och Perfect Score Ås blir bara bättre och bättre hela tiden.

Avd 3 – Gulddivisionen, 2.140 meter autostart

Disco Volante återkommer efter att fått en tävlingspaus över sommaren. Normalt sett är han så rask iväg att han håller upp innerspåret och då är den spetsälskande åttaåringen svårfångad för de övriga. Missle Hill gjorde ett jättebra lopp över ovan distans i Rättvik. Frågan är bara hur Örjan Kihlström ska lägga upp det här loppet för laddar han från start är risken påtaglig att han blir kvar på ledarens utsida. Gareth Boko är bara medium initialt och hamnar ofta på vingel. Hästen ser fortsatt formstark ut, men han blir alltid sårbar på grund av just hans förmåga att hamna småsnett till i loppen. Mellby Free såg kraftigt förbättrad ut i Sundsvall. Kan hon hålla rygg på Disco Volante och utmana om luckan kommer vid upploppets början?

Avd 4 – Unionsstayern, 3.140 meter voltstart

Ett lurigt stayerlopp där det är svårt att sia om vem som blir favorit. Ornello var klart positiv senast i Halmstad, men sköter så långt ifrån varje gång. Fuxen är svår att räkna på och vi vågar inte lägga alla ägg i samma korg. Kennedy är en häst som tilldrar sig vårt intresse. Han gynnas av distansen och passar bättre i sådana här uppgifter än i likastartslopp i STL-sammanhang. Låt oss påminna om att han var fyra i Malmö Stads Pris den 27 juli. Bransbys Juke Box stämde det väldigt bra för senast på Solvalla då han fick gratisledning under slutvarvet. Här blir vägen fram sannolikt svårare. Den norska duon Orlando G.M. och Dream Builder känns bara svårbedömda i sammanhanget, men inte glödheta vid en första anblick.

Avd 5 – Klass I, 2.140 meter autostart

Ett riktigt bra Klass I-försök. Bugatti Miles är en ständig surrhäst och han har också hög kapacitet. Hästen fick ett blytungt lopp senast i Eskilstuna, men visade härlig skalle då han likväl avgjorde. På en snabb Färjestadoval och i jämnare omgivning är det svårare att göra allt jobb själv och avgå med segern. Forever Shadow var fyra i finalen av Danskt Travderby. Han gick helt okej då och även om detta lopp är bra så går han ner något i klass. Tattoo Avenger och S.G.Sherman vann båda under V75-dagen på Bergsåker. Den sistnämnde går upp i klass och känns bortlottad. Mandela Zon var ”allas” drag i våras i STL-lopp. Nu återkommer han efter dubbla strykningar och lång frånvaro vilket gör honom väldigt svårbedömd.

Avd 6 – Unionskampen, 2.140 meter autostart

Med Odd Herakles på skadelistan så öppnas högsta klassen för kallblod upp. Tangen Haap är i toppslag och har slagit eliten flera gånger om tidigare. Han är ett givet streck i loppet, men det är fler om budet. Åsrud Vilja går bra varje gång och har visat att hon klarar av att möta och matcha de bästa pojkarna. Kleppe Fanden ser ut att vara tillbaka i toppslag och måste räknas. Våler Nikolai kan man tycka ska få det tufft mot de allra bästa, men han lyfter undan för undan. Troll Solen har en stark sommar bakom sig och kan också duga trots svårt spår.

Avd 7 – Bronsdivisionen, 2.640 meter autostart

En lömsk avslutning. Gogobet Sisu ska normalt sett vinna ett sådant här lopp, men vi tycker inte att det slog gnistor om honom i spurten senast på Bergsåker. Nej, vi hade förväntat oss mer och ser honom bara som en av flera med chans i nuläget. Oracle Tile stämde det ganska bra för senast på Åby, men hästen avgjorde på ett tilltalande vis och är förhållandevis rejäl. Four Guys Dream flög fram i spurten senast på Axevalla och ska normalt sett vara vassare med loppet i kroppen. Starbec’s A.to Z. gynnas bara av att möta bra motstånd. Han följer med i alla tempo och brukar vara som bäst över upploppen. Hands Down D.E. surras det ofta om, men han har inte lyckats vinna någon av sina sju senaste starten på svensk mark.

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Två åttor vår lösning

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Eddy West och Claes Sjöström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Eddy West och Claes Sjöström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Bollnästravet arrangerar veckans V75-omgång som inte ser helt lättlöst ut. De stora favoriterna eller givna singelstrecken lyser med sin frånvaro vilket bara kittlar.

Vi har hamnat på två ”åttor” som singelstreck. Nårje (V75-2) har förvisso inte spår åtta utan bricka åtta och det kan givetvis underlätta. Nu ska han försöka plocka in 20 meter i finalen av Dubbelcupen, men det tycker vi känns rimligt utifrån hur pass bra den här hästen är. Vi har en stark känsla av att han löser sin uppgift.

I Silverdivisionen lär det sannerligen inte bli raka vägen för Eddy West (V75-6), men nu när han är nerstruken ett hack och kommer ner på spår sju kan det tänkas bli aningen enklare än vad det såg ut att bli från början.
Hästen flög fram över upploppet senast i Gävle och vi bedömer den här silverhistorien som mer överkomlig. Loppet kan bli jämnspelat och då kittlar det att gå fullt ut på Claes Sjöströms häst.

Här kan du ta del av lördagen startlistor till tävlingarna i Bollnäs.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Avd 1 – Klass I, 2.640 meter voltstart

 • Mellby Ironman är en svår häst att räkna på. Han blandar och ger i sina prestationer, men har tillräckligt hög högstanivå för att kunna vinan ett sådant här lopp. Hästen har tagit karriärens fem segrar från ledningen och man behöver inte ha gått på Chalmers för att lista ut vilken taktik som kommer förespråkas här. Från tät är Mellby Ironman hästen att slå; från övriga positioner är han troligtvis chanslös.
 • Final Whistle vann säkert från ledningen senast i ett lopp över tre varv på Solvalla. Hästen öppnar staibilt och snabbt, men det kan bli svårt att hålla ut vår tipsetta när han står med springspår. Final Whistle är dock så pass rejält att ledningen inte är något måste utan han kan vinna fler vägar.
 • Hunter Montana har inlett lovande i Björn Goops regi. I första starten fick han se sig besegrad av Mellby Good från ledningen medan han fick chansen för sent senast på Bergsåker via vinnarhålet och inte hann utmana. Trampar han iväg här från spår fyra i volten vilket är ett frågetecken så ska han kunna duga gott.
 • Your Dreamlove fick ett för tufft lopp senast på Åby och stumnade. Kanske satt även jätteupphämtningen från loppet gången innan på Axevalla i benen. Nu har hon haft en paus och vi förväntar oss leverans direkt när hon kommer ut på fräscha ben.
 • Reven Dejavu kördes med facit i hand för offensivt senast på Axevalla och gick sig rejält trött. Den här uppgiften ser småknivig ut från bakspår i comebacken och vi står över honom på vårt system även om han är ytterst härdad i klassen.

Rank:

A: 6-2-4 B: 9-11-1-3 C: 7-10-12-5-8

Spetsstriden: Även om Final Whistle öppnar både stabilt och ganska snabbt ur volten blir det svårt att hålla ut Mellby Ironman som skyndar sig iväg från springspår och gynnas av tät.

Avd 2 – Dubbelcupen Final, 2.140 meter voltstart

 • Nårje kvalade in till Dubbelcupen vid seger i ett försök på Hagmyren i början av juli. Då fick han långt fram, men stod för väldiga rejäla sista 700 meter klockade till 1.21,5. Gången efter på Jarlsberg blev det galopp i slutkurvan med läge på en bra placering. Hästen har superfart i kroppen för denna klass och lyckas ”bara” Björn Steinseth hålla tungan rätt i munnen så förväntar vi oss att Nårje vänder ut och in på det här sällskapet.
 • Alm Nagano släppte ledningen senast i Jarlsberg och avslutade pilsnabbt över upploppet efter att behövt backas loss. Fuxen är rätt så rask ur volten och i lag med en på svensk mark skicklig startkusk i disciplinen så kan det bli en snabb start och chans till tidig ledning. Det kan hålla hela vägen, men om Nårje står på benen hela vägen så tror vi att han är för svår att hålla emot.
 • Tangen Frikk har haft en toppsommar med starka prestationer gång efter gång. Senast på Bergsåker gick han ett jättebra slutvarv ochd et var strongt gjort att avgöra över tre varv på det sätt som han gjorde.
 • Valle Hugo besegrade Alm Nagano vid deras möte i Bollnäs den 3 augusti, men då stod hästarna lika start. Nu står Valle Hugo 20 meter bakom och det kan bli tufft för honom att jaga ikapp det tillägg.
 • Tangen Braute fick långt fram från tredje utvändigt senast i Östersund, men gick en hejdundrade speed över sista bortre långsidan och vann på ett mycket övertygande vis. Hästen är i sitt livs form och kan överraska även här om han får bra draghjälp på slutvarvet.

Rank:

A: 8 B: 6-12-10-14-3-11-13 C: 1-2-5-7-9-4

Spetsstriden: Klar fördel Sölvseds Atlas på startvolten, men vi tror att Mats E Djuse ryggar den av Alm Nagano och Nårje som kommer fram först.

Avd 3 – Klass II, 1.640 meter autostart

 • Santos de Castella fick ett tufft lopp i comebacken i Gävle där han precis som nu var ute i ett Klass II-försök. Jörgen Westholm skickade fram hästen utvändigt ledaren inför slutrundan och därifrån tog hästen striden på ett mycket bra vis även om det inte räckte för att besegra Sourire Frö. Det här loppet är inte värre och lyckas Westholm trycka sig förbi de snabba, invändiga hästarna sitter han tveklöst på trumf.
 • Daniel Wäjersten tränar och kör Clandestine. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

  Clandestine tycker vi blir alldeles för bortglömd. Hon har fått en tilltufsad resultatrad då det kommit felsteg när hon testats i årgångslopp, men vid segrarna i mer vardagsbetonade gäng har hon verkligen övertygat på oss. Sättet hon avgjorde på i Gävle den 15 juni via 1.09,5 sista 700 meterna var riktigt övertygande och vi tror inte att hon är sämre än någon annan i det här loppet. Rygg på ledaren vore guld för Readly Express-dottern och kommer ”bara” chansen så…

 • Loveyouecus lär ta striden om en placering långt fram i fältet likaså. Han avgjorde från vinnarhålet i minicomebacken på Färjestad och vi tycker att den här uppgiften ser lämpliga ut för honom än vad de andra Klass II-lopp han varit ute i under våren och sommaren har gjort.
 • Grand Canyon Sisu är bra och mycket tyder på att det finns mer utveckling i hästen. Han känns inte maxad på något vis även om skorycken kommit nu på sistone och sett ut att ge en växel till. Hästen är inte löpningsberoende, men självklart är det utmanande att inleda från spår elva i ett sådant här lopp där andra halvvarvet mycket väl kan komma att gå ganska långsamt.
 • Double O.Seven lyckades inte hålla emot S.G.Kingstone senast på Bergsåker, men får med beröm godkänt för den andraplatsen. Hästen är rask iväg, men att nå ledningen från spår sju blir svårt.

Rank:

A: 4-1-2 B: 11-7-8-9-3 C: 12-10-5-6

Spetsstriden: Clandestine är raskare iväg än vad gemene man tycks tro, men det kan ändå bli kämpigt att hålla ut Loveyouecus samt Santos de Castella.

Avd 4 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Stangerinthenight var duktig vid dödenssegern i Östersund i augusti och följde upp den med en stark insats bakom Coin Perdu senast på Bergsåker. Hon är riktigt tuff för att vara ett sto i den här klassen och vi kan se Daniel Wäjersten ta sikte mot dödspositionen per omgående bara han lirkar iväg henne i rätt gångart Det gick i alla fall vägen från samma startspår senast så vi har ingen anledning att tro att det inte ska gå nu.
 • Muzzle The Yakker kan vi se bjuda på strid om Strangerinthenight tappar lite mark från början och det dröjer innan hon kommer fram utvändigt. Hon hamnade på vingel senast på Bergsåker och fick backas ner i kön, men fullföljde starkt i skymundan och såg inte tom ut över målgången. Lyckas Örjan Kihlström få henne att hålla upp innersniffen så är hon hästen att slå för de övriga.
 • Liquify’em lär dock utmana från början i lag med en startsnabb kusk. Hon fick chansen för sent senast i Skellefteå för att kunna utmana om segern, men sköt till helt okej. Från tät höjer hon sig ett snäpp vilket statistiken stärker; samtliga tre segrar är tagna från ledningen.
 • Alfredo Sauce hade varit med och slagits om topplaceringarna senast i Diamantstofinalen om hon inte galopperat kort före mål. Vid segern i Kalmar i juni fick hon spara speeden fram tills upploppet och vi kan se henne slå till om så blir fallet på nytt.
 • Pappajonnys Ilse galopperade bort sig tidigt senast på Romme och fick aldrig visa vad hon kunde den dagen. Hon gjorde ett topplopp i Diamantstofinalen gången innan och tillhör outsiderskaran.

Rank:

A: 9-1 B: 6-10-13-15-8-4-14-5 C: 11-3-7-2-12

Spetsstriden: Vi tror att Muzzle The Yakker ska kunna öppna riktigt bra från ett sådant här startspår och bedömer det som ”femti-femti” att hjon håller ut Liquify’em.

Avd 5 – Silverdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Eddy West vann ett silverfösök redan i början av augusti. Då fick han göra allt jobb själv sista 800 meterna, men brottade likväl ner sina konkurrenter. Senast i Gävle hannade han ”åt råttarna” och satt ett tag som åttonde häst i andraspår, men avslutningen till fjärdeplatsen var av absolut bästa märke. Han är väldigt svår att stå emot när han får gå på sista 700 meterna så här handlar det om att Eddy West ska komma ner i en vettig position och ”morska upp sig” fram tills dess.
 • Digital Dominance tog dödens halvvägs in i comebackloppet senast i Bollnäs. Han höll starkt bakom Cyrano de B. utan att bli riktigt hotfull och ska säkert gå framåt med det loppet i kroppen. Femåringen har bättrat på sin snabbhet successivt under året och vi har all anledning att tro att han ska hinna med även över full väg numera.
 • Van Gogh Z.S. fick för långt fram senast i Gävle precis som Eddy West, men även han avslutade storstilat över upploppet. Allra vassast tycker vi att han är när han får gå. ledningen, men dit kan det bli tufft att nå denna gång.
 • Morotai Degato fick dra tåget i det flera gånger omnämnda Gävleloppet. Han höll tills mitt på upploppet och gjorde en helt okej insats. Lyckas Oskar Kylin Blom komma ner i vettigt slagläge med honom och spara speeden lite längre är inte hästen utan chans.
 • The Bald Eagle fick se sig regelrätt besegrad senast i bronsfinalen på Åby. Det är ingen gigantisk skillnad att kliva upp till silver och som spetshäst har han vissa möjligheter.

Rank:

A: 8 B: 10-4-6-1-12-9 C: 2-3-7-11

Spetsstriden: The Bald Eagle gynnas av strykningen på Mr Clayton J.F., men det gör även Morotai Degato som kommer ner ett hack. Riktigt lurigt de två emellan!

Avd 6 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Moses har gått bra mest hela året och var inte sämre i tävlingsdebuten i Håkan K Perssons stall. Från ledningen drog han ifrån sina konkurrenter och vann väldigt enkelt på 1.11,2a/1.640 meter utan att behöva spela ut hela sitt register. Sexåringen ska normalt sett gå lite framåt med det loppet i kroppen, men däremot kan det vara upptaget i ledningen denna gång.
 • Speedy Tilly gynnas nämligen av att gå i tät. Han har tagit sju av sina nio segrar från den positionen och vaknar till på ett annat vis när han får löpa först. Senast på Bergsåker stod han fel till bakom bilen och kom aldrig till i loppet så det drar vi bara ett streck över.
 • Tale Of Jacks fick chansen för sent senast i Gävle, men sköt till bra som trea och visade att den toppform han haft under sommaren består. Han har rygg på en startsnabb konkurrent och måste räknas med chans.
 • Riptide R.D. avslutade helt okej när luckan kom i Örebro, men kanske kanske var han aningen vassare tidigare i somras då det sprutade form ur öronen på sexåringen.
 • Xanthis de Roi gjorde ett strongt lopp bakom Swagger i Sundsvall och känns bara gynnad av att det är ett halvvarv längre denna gång.

Rank:

A: 5-3-10 B: 9-4-11-12-6-7 C: 1-2

Spetsstriden: Speedy Tilly är gynnad av att gå i tät och Per Lennartsson lär göra allt som står i hans makt för att överta från B.T.’s Viclando eller Mission Beach.

Avd 7 – Gulddivisionen, 1.640 meter autostart

 • Milliondollarrhyme stod för en toppinsats i Rättvik där han dundrade till tät och höll hela vägen trots att han rusade på i 1.09,5-tempo hela vägen. Senast i Gävle satt han åter i tät, men han blev lite skarp efter hand under loppet och tappade segern på det. Här är förutsättningarna lämpliga och gör han om insatsen som i Rättvik blir han givetvis svårslagen, men vi vågar inte lita helt på hästen.
 • Click Bait är en startkatapult av guds nåde och vi kan inte tänka oss annat än att Per Lennartsson går ”all in” trots att han har spår sju bakom vingen. Senast blev han utsvarad och och fick ta en position i andraspår varifrån han aldrig riktigt kom till i loppet. Hästen frontade faktiskt efter 300 meter från spår åtta vid segern på Hagmyren den 31 juli och vi kan se ett scenario där han lyckas komma förbi även om det givetvis inte blir enkelt.
 • Brother Bill var inte riktigt lika bra senast i Mantorp som han var gången innan i Henning Mårthans Minne i Rättvik. Femåringen skulle faktiskt kunna vinna det här loppet från dödens om han tävlar på sin toppnivå och det faktum att han inte startat på fem veckor behöver inte alls vara negativt; Brother Bill har presterat efter paus förr.
 • Diamanten fick spara speeden senast på Bergsåker när han fick rygg på Global Adventure och det utmynnade i en väldigt säker seger. Med rätt klaff är han med i matchen igen.
 • Milligan’s School hade varit brakfavorit från framspår, men från spår tolv blir det bekymmersamt för Åby Stora Pris-vinnaren.

Rank:

A: 3-7-5 B: 10-12-6-11 C: 2-1-9-4

Spetsstriden: När Click Bait hamnat så pass långt ut som på bricka sju blir det svårt att komma förbi Milliondollarrhyme; i synnerhet när Brother Bill finns med där emellan också och behöver köras för position.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 11 SEPTEMBER

Avd 1: 2,4,6,9 (11,1)
Avd 2: 8 Nårje (6,12)
Avd 3: 1,2,4,7,8,11 (9,3)
Avd 4: 1,9 (6,10)
Avd 5: 8 Eddy West (10,4)
Avd 6: 3,4,5,6,7,9,10,11,12 (1,2)
Avd 7: 3,5,6,7,10,11,12 (2,1)

3.024 rader / 1.512 kronor

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V86-tips: Vi tar grepp direkt

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Andreas Lövdal nyttjas som spikkusk på Bergsåker. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Andreas Lövdal nyttjas som spikkusk på Bergsåker. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Veckans V86-omgång delas mellan Bergsåker och Solvalla. Vi gör något så ovanligt som att spela med tre singelstreck och kan därmed kosta på oss att heltäcka två lopp och hoppas på riktiga överraskningar.

Med Kriterie- och Oakskval lurandes runt hörnet så är det lite äldre starthästar som är veckans spelobjekt på V86-spelet.
Vi spikar tre fyraåringar vars rutin minst sagt är blandad. Katri P.Boko (V86-1) är minst rutinerad av de tre med bara fyra starter, men är faktiskt den häst vi tror mest på. I skrivande stund är hon inte favorit och det överraskar stort på oss. Här kan Diederik Meilink ha en häst som kan tjäna finfina pengar i Diamantstoet under senhösten!

Här kan du ta del av onsdagens startlistor till Bergsåker och Solvalla.

Vill du spela V86 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Roliga och troliga

 • Katri P.Boko (V86-1) fick inleda karriären med tre raka dödenslopp innan hon fick gå i draget senast på Sundbyholm. Det blev ganska långt fram, men hon smattrade på bra och hann ikapp via 1.12,5 sista 700 meterna. Det hörs på Diederik Meilink att han håller den här hästen väldigt högt och när den i våra ögon värsta konkurrenten Weco lottats till bakspår så är det läge att testa och gå fullt ut på Katri P.Boko som kan vinna på flera olika sätt.
 • Vi spikar ogärna Perpetuate (V86-4) som megalampa, men hästen såg stabil ut hela vägen vid Klass I-segern i Gävle. Det kan vara så att man har funnit nycklarna till den här kapabla, men svåra hästen efter mycket om och men. När värsta konkurrenten lär bli över från ett lurigt innerspår kan Perpetuate hitta till tät tidigt och då blir han väldigt svårfångad.
 • Vici Volantes (V86-5) avslutade strålande senast på Solvalla bakom Love Eagle som därefter kvalade in till Finskt Travderby. Nu har Fredrik Wallins fux haft ett tävlingsuppehåll på en och en halv månad ska sägas, men lyser inte ringrosten igenom så ska han duga fint här. Hästen var trots allt femma i långa E3-finalen i fjol och tävlar alltjämt i en ganska låg klass i förhållande till kapacitet.
 • Berra Steel (V86-7) är tillbaka i mer ”vardagsbetonad” konkurrens efter sin sjätteplats i uttagningslopp till Svenskt Travderby. Med den värsta motståndaren på utsida och övriga allvrliga hot på bakspår ska det vara god chans för Daniel Wäjersten att köra sig till tät tidigt och därifrån växer hästen en klass när han får gå på i sin fart.

Betrodda som lever farligt

 • Francesco Star (V86-1) har förvisso tre raka segrar i bagaget och har anmälts barfota runt om nu vilket i sådana fall blir första gången i lopp. Vi tycker dock inte att han övertygade i senaste starten och segrarna dessförinnan är tagna i enklare sammanhang i Hoting. Nej, vi tycker oss finna minst två hästar som är bättre i det här loppet och för oss är det givet att stå över honom på systemet.
 • Open Sky (V86-5) har stor kapacitet, men öppnade inte alls snabbt från samma utgångsläge senast utan då hade han en hel del tur som kom loss. Hittar Bowling Orlando förbi direkt och Open Sky antingen får ta dödens eller snabbt får tiläggshästarna på sig är den här uppgiften bekymmersam för hans del.
 • Soul Tan (V86-7) är en annan häst som startar på Bergsåker som har tre raka segrar bakom sig. Även han har tagit dem i lite enklare gäng och här tycker vi att konkurrensen ser betydligt tuffare ut. Vår uppfattning är att han får kämpigt mot några av framspårshästarna i den här spårtrappan som vi på intet vis tycker är sämre hästar.
 • Vi är verkligen svaga för Balboa Lux (V86-8) vars högstanivå är oöverträfflig att nå för de övriga i det här loppet. Fyraåringen har dock fallit ifrån mellan varven och det här loppet innehåller flera dugliga hästar som kan sitta betydligt bättre till när det drar ihop sig till upplopp. Vi köper att han är favorit, men tycker att han är en alldeles för stor sådan.
Fakta

V86-FÖRSLAGET 8 SEPTEMBER

Avd 1: 7 Katri P.Boko (10,6)
Avd 2: 2,4,5,6 (3,1)
Avd 3: 3,5,6,7 (8,1)
Avd 4: 4 Perpetuate (1,3)
Avd 5: 1,3,5,8 (12,9)
Avd 6: Samtliga hästar (4,3)
Avd 7: 2 Berra Steel (3,9)
Avd 8: Samtliga hästar (3,10)

7.680 rader / 1.920 kronor