Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Förlängs segerraden?

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ble du Gers vid 2019 års seger i Prijs der Giganten. På lördag startar hästen i Legolas Minne. Foto: Gerard Forni
Ble du Gers vid 2019 års seger i Prijs der Giganten. På lördag startar hästen i Legolas Minne. Foto: Gerard Forni
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Åbytravet står som värd för veckans V75-omgång som ser smålurig ut vid en första anblick. Det är många hästar som blir favoriter som går från barfotastart till att tävla med skor och även om man kan finna statistik för att det fungerat väl tidigare kan det vara vanskligt.

Formstatus samt vad hästen nu tävlar i för klass är parametrar som ska vägas in och som kan få hästar att plötsligt se betydligt sämre ut.

Gulddivisionen tillika Legolas Minne (V75-6) är ett sådant lömskt lopp med bland annat Ble du Gers och Gareth Boko i favoritskaran. Hästar som tävlat barfota på sistone, men som nu kommer ut på skor. Är de likväl bara bäst eller är det uppstickarna som nu kliver in och stjäl showen?

Här kan du ta del av startlistorna till tävlingarna på Åby.

Avd 1 – Bronsdivisionen, 2.140 meter voltstart

Kurri Jari Boko var aldrig nära att förlora i sitt senaste bronslopp på Jägersro från ledningen. Han står fortsatt kvar i klassen då han är helt perfekt inne i det här loppet och gäller som spetsfavorit i lag med Björn Goop från innerspår. Däremot har hästen inte så färska meriter på skor som Prosecco har. Han var jättebra vid segern senast på Solvalla och avgjorde dessförinnan från dödens med just skor på hovarna. Kommer femåringen förbi direkt har han chansen att vinna även här trots att han är färsk i en klart högre klass. Vicar har gjort jättebra lopp varje gång i höst och är van att tävla med ”pjäxor”. Red Mile Brodde gör nästan aldrig en dålig insats och Natorp Bo avslutade strålande i senaste starten utan att hinna fram.

Avd 2 – Klass II, 2.140 meter autostart

Ett lurigt Klass II-försök vid en första anblick. Luringen La Ma var finalist i ett sådant här sammanhang redan i augusti, men fick inga prispengar med sig den dagen. Han var riktigt fin vid spetssegern senast på Färjestad och från ett bra utgångsläge hade vi känt väldigt mycket för honom, men från spår åtta kan det bli klurigt. Bistro Oak som kommer från seger står med spetsläge i kamp med Linares och blir per automatik aktuella. Estrella Diamante hade vi förväntat oss mer av i onsdags medan Ikaros Sisu bara går från klarhet till klarhet hela tiden. Det finns inget som tyder på att han har fel på sin inställning utan snart kommer andra segern.

Avd 3 – Silverdivisionen, 2.640 meter autostart

Emoji höll emot Admiral As in i det längsta i silverfinalen på Solvalla. Han har en lämplig uppgift på pappret, men det var längesen han tävlade på skor i kvalificerad omgivning och vi påstår att Flemming Jensens hästar rent generellt är mer barfotaberoende än vad många andra tränares hästar är. Sweetman fick se sig nerplockad av Rackham över full väg. Nu är det ytterligare ett halvvarv som ska avverkas och det ska därtill göras på skor. Han blir väldigt svårbedömd för oss på förhand. Kali Smart var småseg i comebacken och behöver lyfta rejält till detta lopp medan Dats So Cool verkligen härdat sig i klassen och nästan aldrig gör en dålig insats. Innovation Love vann ett Silverdivisionsförsök senast på Åby på skor och ser ut att bara tåga på i Robert Berghs regi.

Avd 4 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

Nina Ginto gick ett tungt slutvarv vid segern på Sundbyholm och var riktigt rejäl. Sofia Aronsson stod över finalen för att istället sikta in sig på det här loppet. Nina Ginto känns inte beroende av att tävla utan skor på hovarna och spontant håller vi henne som förstahäst här. North Dakota är en stark spurtare som duger i ett sådant här sammanhang också om hon får spara speeden fram tills slutkurvan. Hattusa har verkligen lyft på sistone och är den troliga ledarinnan, men frågan är hur vass hon kommer vara på skor denna gång? Rarity A.F. och La Plus Belle är en stark duo från Cristoffer Erikssons stall där vi framförallt hade tänt till på den sistnämnda från ett bättre utgångsläge.

Avd 5 – Klass I, 1.640 meter autostart

Global Lover vann Klass I-försöket på Bergsåker i lördags på ett övertygande vis. Han tydliggjorde den dagen att han klarar av att tävla på skor och vi har inget emot att han blir favorit i det här loppet. Behind Bars har tagit två raka segrar på skor och sett smällfin ut. Han är tillbaka med besked och måste räknas i det här loppet trots stängt startspår. Wolf of Wallstreet är loppets troliga ledare och vi blir inte förvånade om Conrad Lugauer fullföljer och kör i den positionen. Beckham var strålande bra från dödens på Solvalla i fredags, men frågan är vart han hamnar från innerspår bakom bilen?

Avd 6 – Gulddivisionen, 2.140 meter autostart

Ble du Gers har tagit fem raka segrar och ser ut som i fornstora dagar. Han blir nog favorit i det här loppet, men uppgiften är sannerligen ingen barnlek med spår elva, skor på hovarna och bra motstånd. Gareth Boko har varit riktigt uppåt åter i de två senaste starterna. Nu är det skor på och det blir intressant att se hur han hävdar sig i sådana här sammanhang nu med den balansen även om det gått bra tidigare. Dragster var positiv trea i Gulddivisionen senast på Jägersro verkar vara tillbaka i gammalt gott slag åter. Valokaja Hindö fick äntligen vinna senast på Sundbyholm. Även i hans fall blir det annorlunda med skor på hovarna. Lucifer Lane kan vinna starten och då tror vi att han körs i den positionen.

Avd 7 – Diamantstoet, 1.640 meter autostart

Ett riktigt lurigt stolopp där det kan gå undan rejält från början med många startsnabba hästar på de innersta startspåren. Betting Pacer vann fyraåringsfinalen i Kalmar på ett bra sätt näst senast och årets Stosprintertvåa är än mer gynnad av den korta distansen. Joy Alissa är i absolut toppform och skulle hon lyckas hålla ut Betting Pacer eller få rygg på ledaren så är hon med i matchen. EenymeenyminymoeDK är härdad i såväl tuffare sammanhang som mot hingstar, men spår åtta var givetvis inte vad Flemming Jensen hade beställt på förhand. Darah Bibo är en riktigt vass spurtare som kan gynnas av att det blir körning mellan de inre framspårshästarna. Svecak Palema kördes på chans senast och fick inte utdelning. Det blir inte enklare från spår tolv…