Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Redén-show i Pokalloppen?

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Redén har favoriterna i såväl Drottning Silvias Pokal som Kungapokalen. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Daniel Redén har favoriterna i såväl Drottning Silvias Pokal som Kungapokalen. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Daniel Redén har det väl förspänt i lördagens Pokallopp på Åby där det är stor sport tävlingsdagen igenom.
Glamorous Rain (V75-1) och Francesco Zet (V75-3) är hans hästar i de nämnda loppen och då han därtill vann spårlotten för båda hästarna så inleder duon från spår två. Det här ser väldigt passande ut för dem båda och vi motsätter oss inte favoritskapet.

Fakta

BANFAKTA ÅBY

Längd: 1.000 m
Bredd: 22,3 m (2140 m), 22,3 m (1640 m)
Upplopp: 180 m
Open stretch: Ja, dubbla
Vinklad startbilsvinge: Nej

Paralympiatravets spårlottningn utföll måhända en smula tråkigt då de fyra förhandsfavoriterna hamnade på de fyra innersta spåren. Extreme (V75-7) är vår spetsfavorit och kanske även utmynnar i att bli vår förstahästen när tipset är klart, men det kittlar verkligen med Upstate Face från position tätt intill för som han sett ut i årets starter går ingen säker för honom.

Klass I-försöket är närmast overkligt bra med fyra profilhästar som man normalt sett placerar överst i rankingen utan att blinka. Fortsätter Il Forte (V75-5) rusa på i så hög fart att ingen konkurrent når honom eller kommer det ta emot nu när han går upp i klass?

Här kan du ta del av lördagens startlistor till Åbys tävlingar.

Avd 1 – Drottning Silvias Pokal, 2.140 meter autostart

Glamorous Rain tog över rollen som kullens drottning i slutet av fjolåret och mycket talar för att hon har kvar den titeln efter årets första klassiker. Hon behövde inte brukas särskilt mycket i sitt försök och nu växlar man upp och kör henne barfota bak. Deborah S.H. är en häst som inte riktigt fått sitt erkännande trots att hon gör topprestationer gång efter gång. Hon gick en häftig långspurt i försöket och är en riktig fighter som tar striden hela vägen in i säcken. Donna Summer stod för grym upphämtning efter galopp i första testet inför Stochampionatet och vann sitt försök på övertygande vis. Det finns dock nerv i stoet och vi är lite överraskade över att David Persson valde det stressiga innerspåret med henne, men det kan vara så att han har något i görningen… Chebba Mil tog ner A Perfect Face från dödens i försöket trots begränsad rutin och det känns svårt att säga med bestämdhet vart botten är i stoet.

Avd 2 – Bronsdivisionen, 2.640 meter voltstart

Titan Yoda fick inte chansen från spår två i Halmstad. Det var mycket underligt att det inte blev omstart i det loppet och nu får han istället bråka med ett lika snävt femtespår på Åby. Att han är bra nog för att vinna i den här klassen och att distansen faller honom i smaken råder ingen tvivel om, men som sagt; det här startspåret känns inte optimalt. Borups Tornado vann Klass I-finalen på Solvalla och gjorde ett topplopp på Romme från svårt startspår. Skulle han rentav lyckas hitta till tät av egen kraft eller överta tidigt blir han svårluggad. Boccadamo gick en mycket bra långspurt bakom Indigo senast på Jägersro och har vunnit över lång distans i födelselandet Italien. Lyckas Rick Ebbinge lirka iväg honom från spår två och kan ge hästen ett rygglopp så kan vi se Boccadamo segerstrida. Prosecco var en besvikelse senast på Jägersro och känns svårbedömd medan Gerben var superläcker på Axevalla och verkligen är en häst med bevisad form.

Avd 3 – Konung Gustaf V:s Pokal, 2.140 meter autostart

Francesco Zet såg närmast perfekt ut redan i årsdebuten och det där loppet i Örebro som inte blev av på grund av banförhållande såg han inte ut att påverkats av över huvud taget. Likt Glamorous Rain i Drottning Silvias Pokal så växlar nu Daniel Redén upp och kör sin stjärnhäst barfota bak och det är tveklöst så att det här är en hästen att slå för de övriga. Iznogoud Am fick hållas i jämnt tempo i sitt försök trots att det egentligen inte gick särskilt fort. Det var underligt hur konkurrenterna släppte iväg honom och lät sig luras tempomässigt av hästens mäktiga driv. Stefan P Petterssons springare har verkligen övertygat i årets segrar, men det går inte förneka att den här uppgiften är klart tuffare än de tidigare han ställts inför. De övriga försöksvinnarna Usain Lobell och Aquarius Face är jättebra hästar med ljusa framtidsutsikter, men att de redan nu ska vara förmögna att besegra Francesco Zet ställer vi oss lite tveksamma till.

Avd 4 – Lovely Godivas lopp, 2.140 meter autostart

Honey Mearas besegrade de bästa, äldre stona på just Åby i Svenskt Mästerskap för ston i höstas. Hon var rejäl i årsdebuten som kunde avgöra trots en kort galopp 250 meter före mål, men hon kommer verkligen inte till dukat bord här mot bra motstånd startande från ett tolftespår. Kali Smart galopperade bort en trolig seger i Seinäjoki Race. Hon mötte också eliten redan som fyraåring, besegrade dem och inledde året med att skoja med sina konkurrenter i Stoeliten på Solvalla. Vi hoppas på en påställd Adrian Kolgjini och att han avancerar före Honey Mearas. Sayonara hade ett starkt vintermeeting på Vincennes och vi har sett Iceland Falls från samma stall leverera sedan hemkomsten söderifrån. Nu inleder hon från spår åtta och det är svårt att spekulera i hur hon hamnar till. Global Bred to Win tycker vi gjorde sin bästa insats hittills på svensk mark i Folke Hjalmarssons Minneslopp och där bakom gick även Brezza du Kras en rejäl långspurt i sin årsdebut trots vida spår i slutkurvan. Betting Pacer är loppets troliga ledarinnan, men slår hon verkligen de här hästarna över full väg om det blir lite körning?

Avd 5 – Klass I, 2.140 meter autostart

Ett oerhört bra Klass I-försök innehållande fyra hästar som vi normalt sett tippat etta i åtta av tio Klass I-lopp. Som spårlottningen föll är det klar fördel för Il Forte från bricka tre. Han övertygade oerhört mycket i försök samt final av Klass II i föregående meeting och närmast följer startbilen. Hushåller han någorlunda med krafterna blir han svårfångad. Charliebrown Effe hade övertygat stort i Gennaro Casillos regi på italiensk mark och visade med eftertryck i debuten på svensk mark att han verkligen inte är någon bluff. Han var aldrig nära att lägga det loppet när han fick Jano di Quattro bakom sig och det ska bli oerhört intressant att se honom i det här loppet även om det blir täta starter. Napoleon Cash var vi en smula besvikna på i lördags. Det kostade inte särskilt mycket kraft för honom att ta sig fram till dödens och de hästarna han mötte den dagen ska han normalt sett besegra om han är sig lik. Nu blir det täta starter och han är anmäld barfota runt om, precis som vid försöks- och finalloppet av Europaderbyt. Bonne Nuit Bi har visat häftig högstanivå i vinter och omnämnts av Alessandro Gocciadoro som en potentiell klassklättrare på svensk mark. Stallets hästar gick dock allt annat än bra den gångna helgen och hon får slå ur underläge.

Avd 6 – Silverdivisionen, 2.140 meter autostart

Unico Broline var enorm vid seger på Romme på 1.10,9a/2.140 meter och just nu känns det som den här hästen kan gå hur långt som helst. Vi vet verkligen inte vart botten är i honom, men frågan är hur sugna man är att ta reda på det med blott tre veckor kvar till Silverfinalen och från ett startspår ganska långt ut bakom vingen? Oscar L.A. har även han en Silverdivisionsvinst med sig i bagaget från detta meeting, men galopperade direkt i lördags i Orebro Int’l från snävt startspår. Bilstart passar honom betydligt bättre och här finns det lillchans på ledningen om han öppnar lika fint som på Jägersro. Iceland Falls spurtvann Stoeliten i lördags, men vi vill påstå att det här loppet håller högre klass. Hon är i vilket fall inne i en väldigt fin fas just nu och tar steg framåt hela tiden. Rackham går inte bara att släppa på grund av bristande resultat i början av detta år utan är minst en outsider.

Avd 7 – Paralympiatravet, 2.140 meter autostart

Titelförsvararen Delia du Pommereux har verkligen spottat upp sig i de tre senaste starterna efter en svag vintersäsong. Hon föredrar platta tusenmetersbanor numera på ålderns höst och är tveklöst ett av de hetaste buden i loppet i lag med en kusk som väldigt sällan gör bort sig när det kommer till det taktiska spelet. Elitloppsklare Extreme sparade man bakhovarna på i försöksloppet i Halmstad och där var han chanslös att utmana Night Brodde när han fick traska på utsidan. Här är utgångsläget betydligt bättre och spetschansen bör vara god samtidigt som det är barfota runt om som gäller nu när det står stora pengar på spel. Who’s Who felade in mot första kurvan på Romme, men har gjort så några gånger tidigare och sällan – eller aldrig – följt upp galopp med just galopp. Vi tror att det är livsfarligt att släppa honom här och tycker även att Upstate Face är ett supertidigt segerbud utifrån vilka stora steg han tog i sin utveckling ifjol och hur fin han var i uttagningen på Jägersro. Som spårlottningen föll så tror vi att det är de här fyra, nämnda hästarna som loppet står emellan.