Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Vinterns häst hedrar Hilda?

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Remarkable Feet trivs på vintern. På lördag startar han i Hilda Zonetts lopp på Bergsåker. Foto Hanold/ALN
Remarkable Feet trivs på vintern. På lördag startar han i Hilda Zonetts lopp på Bergsåker. Foto Hanold/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Bergsåker står som värd för veckans V75-omgång som är i ärlighetens namn inte håller allra högsta klass.
Faktum är att 35 av de 90 hästar som startar inom V75-spelet har mindre än tusen startpoäng vilket utgör 38,8 procent. Det är en väldigt hög siffra kontra hur det brukar se ut och exakt vad som gör att det ser ut på det viset denna gång är lite svårt att säga.
Måhända avrundar många bra hästar sin säsong nu när december gör entré och skotvånget är ett faktum.

Ett lopp som i alla fall har starka toppnamn är Brimsguttens Minne (V75-4) vilket även utgör Dubbelcupens final. Kallbloden gör upp om 200.000 kronor i segerpremie och deltagarna är fördelade över tre volter vilket gör det hela spekulativt och intressant.

I Gulddivisionen (V75-3) – Hilda Zonetts lopp – puffar vi redan nu för en häst som gick som tåget föregående vinter under skotvånget. Mer om det kan du läsa nedan i våra tidiga tankar!

Här kan du ta del av lördagens startlistor till Bergsåker.

Avd 1 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

Zante Grif var för laddad i lördags och slog på en galopp. Hon såg väldigt fin ut i övrigt och gick en stark upphämtning. Allt tyder på att hennes toppform håller i sig, men frågan är hur hon presterar med skor på hovarna. I debuten hos Svante Båth i maj var hon fyra på skor och gick helt okej, men därefter har hon uteslutande tävlat på någon form av barfotabalans. Bellatrix Club var klart positiv vid segern i lördgas. Katja Melkkos sto brukar tävla med skor och är tillsammans med Kia Ora de hästar som sannolikt gör upp om ledningen i det här loppet. Den sistnämnda har verkligen lyft i Oskar Kylin Bloms regi och måste räknas som en het segerkandidat. Graces Candy stämde det perfekt för senast då hon kom loss ur fjärde invändigt. Avslutningen var läcker och hon bör tillhöra de hetare buden även här.

Avd 2 – Klass II, 2.640 meter voltstart

Grand Canyon Sisu har bara autolopp bakom sig i resultatraden, men vi påminner om att han frontade från just spår två i voltstart i maj. Han spårade hela vägen i det loppet och spetsvann även genrepet inför detta lopp. Håller han ihop travet så har femåringen toppchans. Thorondor fick göra jobbet själv sista 700 meterna i Klass II-försöket på Jägersro och höll bra till andraplatsen. Hästen vann över lång distans gången innan och känns på intet vis missgynnad av att det är ett varv längre som gäller nu kontra vad som var fallet på Jägersro. Robert Berghs duo Jano di Quattro och Geronimo Am är likaså starka typer som känns aktuella i det här loppet och från innerspår känns Ultimate Brodde intressant efter att kämpat storstilat från dödens i senaste starten.

Avd 3 – Gulddivisionen, 2.640 meter autostart

En mycket lurig guldhistoria där det inte slagit gnistor om särskilt många av deltagarna sista tiden. Spickleback Face har inlett sin period hos Daniel Wäjersten med tre segrar på fyra starter. Hästen har varit rejäl och visade senast på Umåker att han tävlar bra på skor. Han kan absolut vinna loppet, men om han görs till storfavorit så tycker vi att det är väl tufft. Selmer I.H. vet vi hävdar sig väl i guldsammanhang. Han förlorade förvisso mot Swagger i genrepet, men det är inget man behöver skämmas för på något vis. Remarkable Feet hade en superperiod förra vintern. Under skotvånget gjorde han åtta starter i STL-sammanhang och vann två lopp, slutade två eller tre i ytterligare fem samt femma i ett lopp. Senast på Solvalla fick han ett tufft lopp med dödens bitvis mot riktigt bra hästar så vi dömer hon inte på det ”ägg” som blev den dagen. Vi blir inte alls förvånade om vi har honom överst i ranken när vi publicerar vår slutliga analys på fredag.

Avd 4 – Dubbelcupen, final, 2.140 meter voltstart

Tangen Frikk har tagit två raka segrar, men då har han stått bättre till propositionsmässigt än vad han gör i det här loppet. Får han bära på favoritskapet så tycker vi att det är helt fel och här finns det väl så heta om inte hetare bud. Gorm vann genrepet i Bollnäs i förra veckan och brukar kunna lyfta lite ytterligare med tätare starter. Tekno Jerven såg allt annat än trött ut när galoppen kom i slutkurvan senast på Umåker. Då stod han 20 meter efter Tangen Frikk och var favoritspelad i det loppet. Nu står hästarna på samma volt vilket givetvis talar till Tekno Jervens fördel. Bellfaks har stabiliserat sig och gått bra en längre period. Tillsammans med Don Viking och Grisle Odin G.L. är han aspiranter på segern från de sista volten även om den sistnämnde var en aning blek om nosen i senaste starten.

Avd 5 – Silverdivisionen, 2.140 meter autostart

Algot Zonett blev som väntat över från start i lördags och hamnade i invändigt läge. Luckan kom in mot upploppet och hästen var på väg mot femteplatsen när han slog på en galopp 25 meter före mål. Vi tycker att det närmast såg ut som att han galopperade av ren friskhet i det skedet när det gick fort (för fort?) och känner ingen större oro för att det ska vara något fel på formen eller att han ska vara ofräsch. Hästen gick strålande bra på skor föregående vintern i STL-sammanhang så det är inget som oroar oss heller. Gardner Shaw galopperade efter 300 meter i lördags i ett instängt läge. Det kan ha varit så att han trampade upp i vagn eller att det bara blev lite för tajt helt enkelt. Här står hästen perfekt placerad bakom bilen och de insatser han gjort tidigare i denna klass har tydliggjort att han står sig bra i sammanhanget. Den duon höjer sig markant vid en första anblick och lär bli klart mest spelade.

Avd 6 – Bronsdivisionen, 1.640 meter autostart

Champ Lane stod pall för en öppning i 1.07-tempo senast på Solvalla över full väg och var strålande bra den dagen. Hästen har tre segrar, en andra- och en fjärdeplats på fem starter med skor på hovarna så rent statistiskt finns det inget som tyder på att det ska vara något negativt för hans del. Nu blir det lite drygt fem veckor mellan loppen, men det behöver inte vara negativt med tanke på vilken urblåsare det blev senast. In Love Boko var mycket fin senast på Romme och vi vet sedan tidigare att Joakim Elfvings hästar brukar gå väldigt bra den här tiden på året. Don’t be Weak har gjort starka insatser på sistone utan att få så mycket med. Tattoo Avenger är jättebra och känns rätt brylös över att ha spår tolv, men nu har han galopperat fyra starter i följd och så går det givetvis inte att hålla på i alla oändlighet. Han är en ständig outsider på sitt kunnande, men sannerligen inget att hålla i handen.

Avd 7 – Klass I, 2.140 meter autostart

Global Lover har bara gjort bra insatser hela hösten. Han var med i ett V75-lopp på Sundyholm under Breeders Crown-dagen i början av november och höll då starkt som trea efter att gjort jobb själv på slutvarvet. Hästen övertog ledningen i ett tidigt skede i senaste starten på Solvalla och vann enkelt den dagen. I de sju lopp hästen gjort i Robert Berghs regi har han tävlat barfota runt om varje gång så det känns lite svårbedömt hur det kommer falla honom i smaken att tävla med skor denna gång. Twigs Got U. har varit riktigt rejäl i tre raka segrar och som tidigare nämnt så brukar Joakim Elfvings hästar gå riktigt bra under vintern. Samtliga segrar är dessutom tagna på skor så här har vi färska meriter med den nämnda balansen att luta oss emot. Art Brown har sett bättre ut än någonsin i sina två lopp efter sex månaders tävlingsuppehåll, trots att han vann ett Klass II-försök på Romme i april. Det ska bli väldigt intressant att se vad han kan åstadkomma här om han får spara speeden fram till upploppet.