Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Mot snabb revansch

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Don Fanucci Zet och Örjan Kihlström jagar revansch för debaclet i Elitloppet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Don Fanucci Zet och Örjan Kihlström jagar revansch för debaclet i Elitloppet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Traditionsenligt så går V75-cirkusen vidare till Boden veckan efter Östersund. Inte sällan har ett antal deltagare från Jämtlands Stora Pris även startat i Norrbottens Stora Pris, men i år är det faktiskt ingen häst som får prova på den kombinationen.

Fakta

BANFAKTA BODEN

Längd: 1.000 m
Bredd: 23,0 m (2.140 m), 22,0 m (1.640 m)
Upplopp: 200 m
Open stretch: Nej
Vinklad startbilsvinge: Nej

Don Fanucci Zet (V75-7) blir storfavorit trots spår åtta och det tycker vi är befogat. Det känns som det är Who’s Who att besegra i det här loppet för hans del – de övriga känns som rundningsmärken i jämförelse – och som hästen såg ut formmässigt i Elitloppet så tror vi att han reder ut den här uppgiften.

Omgången är kryddad med en jackpot och prognosen säger att en ensam vinnare med sju rätt kan kamma hem 50 miljoner kronor. Vi finner åtminstone tre riktigt svåra lopp i form av Kallblodsdivisionen (V75-2), Diamantstoet (V75-4) samt Klass II (V75-5) så även om Don Fanucci Zet löser sin uppgift som storfavorit så kan det dyka upp vinnare på andra håll som puttar upp utdelningen.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till tävlingarna i Boden.

Avd 1 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

Devils Tongue kastade sig i hejdlöst galopp innan bilen ens hade släppt fältet i lördags. Han laddar om på hemmaplan och ska vara favorit i ett sådant här lopp, men det är klart att beteendet i lördags ligger och gnager och väcker en del frågetecken. Double Troule E.P. spårade från start till mål i debuten för Petteri Joki och avslutade 1.11,5 sista varvet. Intrycket var riktigt bra och det ska bli hyperspännande att se honom här även om det handlar om bakspår och vissa frågetecken för hur han kan komma till i loppet. Mellby Ironman har fått två lopp i kroppen i Daniel Wäjerstens regi och gjort det bra. Senast i Rättvik fick han en småtuff inledning innan han blev avlöst, men kunde likväl avgöra i slutskedet på lätta hovar. Iceland Radio är härdad i klassen och står så pass vettigt placerad att hon känns småspännande.

Avd 2 – Kallblodsdivisionen, 2.140 meter voltstart

Snacka om lopp med skrällpotential! Här kommer det hästar till start från alla möjliga håll och kanter och spelarna ska värdera insatser från lopp på till exempel Uleåborg, Harstad, Solänget och Boden gentemot varandra. Bokli Rapp N.O. stod för en stark insats i debuten hos Björn Karlsson då han löste uppgiften trots att han fick vandra först i andraspår. Den dagen stod han dock lika start med Mietor som nu står 20 meter före och det var inte med särskilt stor marginal som han löste uppgiften den gången så givevis är Mietor en spännande häst i det här loppet. Robert Berghs duo Buska Blyg och Lome Storm känns likaså tidiga. Den förstnämnde har det inte slagit gnistor om under våren, men vi vet att han kan bättre och Lome Storm fick i alla fall trava på i hygglig fart efter sin inledande galopp i comebacken i lördags. Tangen Frikk gjorde en stark insats som trea i tuff omgivning senast på Hagmyren och känns som ett tidigt bud.

Avd 3 – Silverdivisionen, 2.640 meter autostart

Henry Flyer Sisu har bytt tränare och gör nu debut för Petri Salmela. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Amalencius B.B. fick ett blytungt slutvarv i Harper Hanovers lopp, men höll strålande till tredjeplatsen bakom Diable de Vauvert och Selected News. Gången innan spurtade han jättebra som fyra när han gjorde debut i den här klassen och vi tycker att han ska vara favorit. Ivory di Quattro stod för en stark insats i återkomsten på svensk mark efter en sejour i Frankrike. Han står perfekt inne på pengarna och har visat sedan lång tid tillbaka att han är en duktig långdistansare. Henry Flyer Sisu gör spännande debut i Petri Salmelas regi. Vi tycker att Bodentränarens hästar går riktigt bra för dagen och påminner om att den här hästen vann ett uttagningslopp till Svenskt Travderby i höstas. Totalt sett är det här är ett bra silverlopp och vi avskriver inte heller Leave Your Sox On eller Djokovic vid en första tanke.

Avd 4 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

Endless Story gjorde en stark insats från dödens vid besöket i Boden i februari som slutade med en andraplats. Hon vann ett V75-lopp i Vieremä från samma position i senaste starten och måste räknas tidigt i ett sådant här lopp. Amie Ness har inlett karriären med fyra segrar på fem starter och tagit steg framåt för varje lopp. Skulle hon lyckas hålla upp innerspår här och få löpa ut i ledningen kan det absolut hålla hela vägen. Carroty tycker vi har fått snål utdelning under våren och början av sommaren. Vi har en bestämd uppfattning av att hon är en häst som har mycket mer i sig än vad hon fått ut såhär långt och totalt sett är inte det här Diamantstoförsöket jättebra. Ava och Mellby Guava som inleder från 40 meters tillägg är högaktuella tilläggen till trots då loppet som nämnt inte är jättevasst.

Avd 5 – Klass II, 2.140 meter voltstart

Ett riktigt lömskt lopp som vi dessutom tror håller mindre hög klass för sammanhanget. Frozen A.F. testade i Klass II på Umåker i maj. Då fick han chansen alldeles för sent och gick i mål med rubbet sparat. Han övertygade i genrepet då han löste uppgiften trots vida spår i slutkurvan och känns som loppets förstahäst i lag med Örjan Kihlström. Holy Moses Mearas är kapabel, men inte helt att lita på. Han fick överta ledningen tidigt i senaste starten och vann överlägsen, men hur fungerar det nu med voltstart för första gången i gällande regi? Ayah de Lux avgjorde lätt i lördags efter att kommit ner i vinnarhålet. Förutsättningarna var dock krävande med tungsprungen bana och frågan är hur han hanterar att starta två veckor i följd. Ivar Journey var markant förbättrad i senaste starten då han gick en rejäl långspurt och kom hem på en för klassen riktigt stark tidsnotering.

Avd 6 – Klass I, 1.640 meter autostart

L.A.Boko fick sin segerrad bruten i Klass II-finalen, men stod för en stark avslutning från tredje utvändigt bakom Kentucky River. Vi tycker inte att det här Klass I-försöket håller allra högsta klass och tillmäter honom goda möjligheter att snabbt studsa tillbaka och vara en vinnare, startspåret till trots. Black and Quick hann tjusa oss i ett antal starter i Timo Nurmos regi ifjol, men svek i årsdebuten i januari. Han gjorde nyligen debuten för Matti Nisonen och stod då för en vettig insats som tvåa efter att frontat och släppt mitt i loppet. Det är rimligt att tro att han går framåt med loppet i kroppen. Flight Deck avslutade 1.13 sista varvet från sjätte utvändigt senast på Solänget och känns aktuell vid gardering liksom Erv Zet som redan hunnit bärga en andraplats i Klass I inom detta meeting.

Avd 7 – Norrbottens Stora Pris, 2.140 meter autostart

Det blev pannkaka för Don Fanucci Zet i Elitloppets final då han slog på en galopp i samma ögonblick som startbilen skulle släppa fältet. Nu laddar man om i detta Grupp I-lopp och man får göra det från spår åtta, men vi undrar om det spelar någon som helst roll för slutresultatet. Hästen är helt enkelt så bra att vi tror att han löser uppgiften oavsett vad han än får för löpningsupplägg. Who’s Who fick trava i dödens under inledningsvarvet av sitt Elitloppsförsök och det blev honom övermäktigt. Gången innan vann han Paralympiatravsfinalen och skulle han sno åt sig ledningen här – vilket inte alls känns omöjligt – så ger han sig nog ogärna. Notera att Anders Eriksson kör åttaåringen för första gången. Born Unicorn och Esprit Sisu känns hetast där bakom och det ska även bli spännande att se Phoenix Photo i sitt första nappatagg med den yttersta eliten.