Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Favoriter från dåliga spår

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Fredrik B Larsson och Milliondollarrhyme hemma på Eriksund. Efter lördagens succédebut på Vincennes tas det nu sikte mot ny start på den franska nationalarenan. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Fredrik B Larsson och Milliondollarrhyme hemma på Eriksund. Efter lördagens succédebut på Vincennes tas det nu sikte mot ny start på den franska nationalarenan. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Tvååringsloppet Svampen är lördagens högst doterade lopp, men trots det har det hamnat utanför V75-spelet.
Flera av hästarna är orutinerade och har bara gjort en eller två starter, men tidigare år har man bortsett från det och likväl placerat hästen inom V75 så valet kan faktiskt tyckas en smula udda.

Av de hästarna som finns med då? Jo, det är bra klass på flera av loppen i Örebro och mycket ser ut att handla om Timo Nurmos som sannolikt har tre favoriter inom det stora streckspelet.

Såväl Cab Lane, Seismic Wave som Västerbo Pokerface lär bli favoriter i respektive lopp, men ingen av dem kommer till dukat bord.

Gulddivisionen är högklassig och riktigt kul då hästarna med starkast meriter lottats till bakspår.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till Örebros V75-omgång.

Avd 1 – Bronsdivisionen, 2.140 meter voltstart

En riktigt kul inledning då de tre bästa hästarna på pappret lottats till spår tio, elva respektive tolv.  Cab Lane har studsat tillbaka med besked och kommer från två toppinsatser. Strong Pepper tjusade oss vid V75-seger i Årjäng i somras. Han var favorit i norska Derbyfinalen, men gick sig trött utvändigt ledaren den dagen. Senast på Bjerke visade han att han inte tog någon som helst skada av det loppet. Van Gogh Z.S. var tillbaka med besked senast efter en längre downperiod. The Bald Eagle står spännande placerad och kan vara loppets ledare.

Avd 2 – Ungdomslopp, 1.609 meter autostart

Ett lurigt ungdomslopp. Robert Bergh har lyckats kontraktera Kevin Oscarsson bakom Kantens Rose som övertygad stort i hans regi. Hon kommer bli favorit och kan bli svårstoppad. Loes är svårbedömd efter att varit struken efter senaste starten. Hon har chans att nå ledningen här och chanserna stiger då i lag med en skicklig kusk. Valuta E.W. kommer från seger i ett V86-lopp, men står sämre placerad denna gång. Johan Untersteiner har grym stallform och Make More Cider kan avsluta vasst.

Avd 3 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

Activated har blandat och gett detta år. Efter segern i Kalmar trodde vi att hon var tillbaka med besked. Senast i Svenskt Mästerskap för ston blev hon tempotorsk, men det såg ändå inte ut att riktigt vara det där härliga trycket i stoet som vi frekvent bevittnade under fjolåret. Tessy d’Ete vann Stoeliten i Örebro i maj och har fortsatt gå bra efteråt. Tvåan från EM för ston är en faktor att räkna med även här. Dixie Brick var jättebra vid segern i onsdags, men måste vara riktigt bra för att kunna hålla undan 20 meter för de nämnda. Peter Untersteiners duo Velegance och Beluga West kommer också att dra spel.

Avd 4 – Klass II, 1.609 meter autostart

Prime Lini kommer från en andraplats i just klass II. Då var det stayerdistans, men nu handlar det sprint. Det behöver inte nödvändigtvis vara något minus och hästen blir sannolikt favorit i det här loppet. Alesso är en duktig sprinter som var klart positiv vid Solvallasegern i september. Den dagen tävlade hästen barfota runt om och nu är han anmäld med den balansen på nytt. Global Attention har varit bra vid höstens segrar och står spännande till från andraspår. Opulent Tile har helt klart lyft, men frågan är om han är bra nog för att vinna härifrån.

Avd 5 – Silverdivisionen, 1.609 meter autostart

Seismic Wave vann direkt i återkomsten i Skellefteå. Han är en jättebra häst för den här klassen, men för att vinna Silverdivisionen från bakspår över sprint krävs det många gånger en extraordinär prestation. Framspår och sprint är drömförutsättningar för Chapuy som var stor i nederlaget på Färjestad i september. Han blir svårfångad om han vinner starten. Ad Hoc har blivit mycket jämnare i sina prestationer. Numera klarar han även av att hålla i ordning på benen när han får gå en bit ut i banan genom kurvorna. Picasso är i knallform, men det känns ändå som ett steg till att han ska vinna ett sådant här lopp.

Avd 6 – Klass I, 3.100 meter autostart

Västerbo Pokerface var riktigt fin vid klass I-segern i Skellefteå och står alltjämt kvar i klassen. Han blir svårslagen här då loppet rent allmänt håller lite sisådär klass. Golden Guard är vi svaga för. Han är startsnabb, lättplacerad och tog sig sånär till final i Derbyt. Den dryga distansen är med andra ord inget hinder för hästen. Beethoven känns segstark och kommer från en mycket bra insats som tvåa på V75. Accolade har tidigare haft lite svårt i STL-sammanhang, men är i dunderform. Frozen Queen gillar distansen, men inte startspåret.

Avd 7 – Gulddivisionen, 2.100 meter autostart

Guldloppet känns extra kul denna vecka då flera av de betrodda hästarna lottats till bakspår. Zarenne Fas var dunderbra då han vann Finlandia Ajo, men sämre gången efter hemma i Hallandsmästaren. I normal författning duger han mycket bra. Milliondollarrhyme visade positiva takter i Svenskt Mästerskap, men har varit väldigt ojämn säsongen igenom och vi vågar inte lita blint på att han kommer leverera här. Milligan’s School satt fast med rubbet sparat i lördags. Heart of Steel är spårvinnaren och inte alls golvad om han når täten.

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Ett trovärdigt avtal

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Peter Untersteiner sitter bakom ett av våra två singelstreck. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Peter Untersteiner sitter bakom ett av våra två singelstreck. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det är dags för STL-finaler på Solvalla denna lördag vilka därtill är kryddade med en final i Stoeliten. Det sistnämnda är nytt för året och bjuder på en segerpremie på 300.000 kronor till vinnaren.

Trots det så har bara nio hästar anmälts och lite tunt intresse är det även i Diamantstofinalen där bara elva damer drabbar samman.

Klassen på loppen är dock riktigt hög och det är måhända just det faktum som skrämt bort en och annan. Man kan ha bedömt det omöjligt att plocka fina pengar mot så starka toppar redan på förhand.

Vi spelar för ovanlighetens skull bara med en spik. Global Agreement (V75-2) kommer bli omgångens största favorit och sådan är det alltid kittlande att gardera, men vi kan inte förneka att det ser ut som goda möjligheter för honom att spåra hela vägen.

Här kan du ta del av startlistorna till lördagens tävlingar.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport så följer den denna länk.

Avd 1 – Stoeliten, final, 2.140 meter autostart

 • Merparten av hästarna i det här loppet möttes i Eskilstuna för tre veckor sedan. Då galopperade Hevin Boko under anfall halvvarvet före mål, men såg på intet vis trött ut i det skedet. Hon vann SM för ston gången innan på ett mycket övertygande vis och höll dessförinnan storstilat från dödens. Hon har haft helt rätt kurva under årets andra halva och får vårt tips.
 • Mellby Free var vi en smula besvikna på senast då hon fick se sig nerspurtan av Dear Friend trots att hon fick varva på 1.15 och kom till två varv på 1.16. Det är möjligt att hon inte tycker om 2.640 meter lika mycket längre och är mer gynnad av denna distans, men med två insatser i följd som lämnat en del övrigt att önska får hon stå tillbaka i tipset trots att hon är den sannolika ledarinnan.
 • Wild Love hade en närmast omöjlig uppgift framför sig i Müllers Memorial, men avslutade strålande till femteplatsen. Hon är i absolut toppslag och var tvåa bakom Hevin Boko i SM för ston i oktober.
 • Tessy d’Ete sköt till vasst på Sundbyholm när hon väl fick chansen. Det är lite för långt mellan hennes segrar nuförtiden, men det bedömer vi främst ha berott på att hon hamnat lite för illa till i loppen. Med bättre klaff här duger hon fint.
 • Racing Brodda sändes fram till dödens senast och det blev för tufft. Nu får sannolikt anfalla bakifrån istället och det känns mer passande i såhär tuff omgivning.

Rank:

A: 2-3-4 B: 5-9-6 C: 8-7-1

Spetsstriden: Mellby Free ska inte ha problem att hålla ut Dear Friend. Den sistnämnda kan dessutom få svårare att hitta ner i rygg då I Love Paris står med innerspår och öppnar snabbt.

Avd 2 – Klass II, final, 2.140 meter autostart

 • Global Agreement har övertygat något oerhört under hösten och stått för prestationer som räcker i både en- och en två klasser högre än vad han befinner sig i just nu. Hästen har öppnat jättebra bakom bilen varje gång han har haft framspår och ska normalt sett kunna ta hand om ledningen även här. Hotet vi kan se är om Rutger B.L. får en växel till vad det gäller startsnabbhet om han utrustas med jänkarvagn, men annars bör det normalt sett vara spets och slut för Global Agreement.
 • Amorcer Levallo fick tillbringa hela slutvarvet i tredjespår senast och höll storstilat till andraplatsen bakom Pappajonnys Ilse. Han hade stått för starka insatser i vardagssammanhang dessförinnan, men nu kom det definitiva beskedet att han även gör sig gällande i STL-lopp. Skulle Global Agreement förlora så lär det sannolikt bero på att han blir snuvad på tät eller att loppet körs i för högt tempo och då kan Amorcer Levallo kliva in i matchen.
 • Nairajah spurtade bra bakom Global Agreement i Gävle, men var långt efter vinnaren. Han lyckades besegra samma häst på Solvalla gången innan, men då gick han i ledningen och dit når han knappast nu.
 • Global Above All fick ta upp jakten från sjätte utvändigt på Sundbyholm och höll med tanke på det riktigt bra som trea efter ett tungt slutvarv. Han lyfter hela tiden och är under spännande utveckling.
 • One Kind of Art besegrade Prime Lini i Skellefteå, men det är sju veckor sedan och formstatusen blir per automatik svårbedömd. Denna gång körs One Kind of Art av Björn Goop för första gången.

Rank:

A: 1 B: 4-5-3-8-11-7 C: 2-12-10-6-9

Spetsstriden: Global Agreement frontade från innerspår för fyra starter sedan och ska normalt sett inte ha några problem att hålla upp ledningen. Det enda riktiga hotet som vi kan skönja är Rutger B.L. som körs av ”skickarkusken” Carl Johan Jepson och som kan komma att utrustas med jänkarvagn denna gång.

Avd 3 – Bronsdivisionen, final, 2.140 meter autostart

 • Cab Lane har ett brett register. Hästen har en seger samt en andraplats i detta meeting efter att attackerat bakifrån och följde därtill upp med en spetsseger senast på Solvalla i genrepet. Han har vunnit tio av karriärens 20 starter och skulle han komma till tät utan att det kostar för mycket även denna gång så blir han svårslagen.
 • Vi tycker dock att finns flera riktigt bra konkurrenter och vågar inte singelstrecka. Born Unicorn var tvåa bakom Cab Lane senast och det kändes inte som man riktigt maxade hästen den dagen utan snarare tog det som en ögonöppnare inför detta lopp. Han såg jättefin ut vid segern i Gävle gången innan och visade då att han fortfarande har mod nog för att gå den tunga vägen.
 • Farlander Am tävlade med punktering näst senast på Jägersro och höll utifrån det storstilat. Han vann sitt bronsförsök på ett övertygande vis trots en tuff resa och ingenting tyder på att hästen är på retur.
 • Van Gogh Z.S. var tapper dödenstvåa bakom Cab Lane i Örebro och vann därefter enkelt från tät på Romme. Han verkar fungera bäst med offensiva upplägg, men får svårt att hitta till tät och från dödens vinner man inte en bronsfinal på beställning.
 • Cargo Door gynnades av det höga tempot senast, men såg jättefin ut då han avgjorde på topptiden 1.10,1a/1.640 meter. Vi tippar på att man spetsar och släpper och vågar inte räkna bort honom helt i nuvarande slag.

Rank:

A: 4-8-3 B: 7-1-2 C: 5-9-11-6-10-12

Spetsstriden: Cargo Door tar sannolikt ledningen om kusken vill, men frågan är om man inte vill släppa i så här tuff omgivning. Det kan bli svårt för Farlander Am att hålla ut Cab Lane.

Avd 4 – Diamantstoet, final, 2.140 meter voltstart

 • Chicarita övertygade stort vid segern på Sundbyholm senast och blir sannerligen inte lätt för de övriga att plocka in tillägg på om hon är lika bra på nytt. Det ska dock sägas att hon den dagen kunde inleda första varvet i relativt lugnt tempo och skulle det nu bli en annan körning i loppet och det blir jämnare fart så står hon inför en lite annan typ av utmaning. Visst ska hon ha god segerchans, men vi vågar inte spika.
 • Stallkamraten Dixie Brick kördes relativt passivt senast i Örebro, men avslutade jättebra som trea bakom Activated och Tessy d’Ete. Gången innan klämde hon i med ett 1.10-varv vid segern på Solvalla över 2.640 meter och det känns som att Dixie Brick är tillbaka med besked och nu åter tävlar på den höga nivå som hon höll under delar av fjolåret. Kan Örjan Kihlström sätta henne i rygg här och inte behöver lägga speeden för tidigt är hon jätteintressant.
 • Activated löste en sådan här uppgift näst senast i Örebro, men blev därefter tempotorsk på Sundbyholm. Hon gynnas av att det inte blev fullt fält i det här loppet, men det känns som det är mer ”påställt” på hästarna som hon ska hämta in tillägg på denna gång och utifrån det perspektivet så får hon nöja sig med att spela tredjefiolen i vår rank.
 • Velegance fick långt fram senast på Jägersro, men avslutade riktigt stark och visade precis som i starten innan i Örebro toppform.
 • Make More Cider är väldigt jämn och nyttig. Hon bör åtminstone kunna få vinnarhålet här, men det kan bli svårt att förvalta det till att hon ska ta sig förbi topparna över upploppet.

Rank:

A: 4-6-11 B: 8-1-10-2 C: 3-7-9-5

Spetsstriden: Make More Cider är snabb iväg och skulle Chicharita få problem med fjärdespår och galoppera så tror vi att Johan Untersteiner testar och kör i ledningen.

Avd 5 – Silverdivisionen, final, 2.140 meter autostart

 • Seismic Wave känns överkvalficerad för silversammanhang, men likväl väljer vi att gardera honom i det här loppet. Det handlar ingenting om att vi haft synpunkter på hans senaste insatser utan tvärtom har han gått jättebra i de loppen och sett fin ut från både tät och bakifrån. Nu är det dock ett åttondespår som han brottas med och det krävs så lite i de här sammanhangen för att det ska bli en extra kurva i tredjespår. Därtill så möter han en riktigt bra konkurrent som vi inte gärna vill lämna utanför systemet.
 • Det handlar givetvis om Vagabond Bi som slutade femma i Sundsvall Open Trot och som till och med ser ut att gått framåt av att möta eliten. Han var strålande bra vid segern i Walter Lundbergs Memorial, följde upp med triumf i silverdivisionen i Gävle och gick starkt även senast som tvåa bakom Sir Henry P.Hill. Ulf Ohlsson såg inte ut att vilja överanstränga hästen den dagen, men Vagabond Bi fullföljde starkt via underkant 1.09 sista 800 meterna. Han är så pass bra att han kan utmana Seismic Wave om den sistnämnde får en tuff inledning och Vagabond Bi sitter någorlunda tätt inpå in mot upploppet.
 • Coogan fick småpress i ledningen senast på Sundbyholm och höll helt okej som fyra. Hästen är startsnabb och slutade tål i den senaste silverdivisionsfinalen.
 • Dragster kan också lägga iväg bra, men det känns tufft för honom att hålla ut Coogan från start. Han har funnit en hysterisk höstform och är med och slåss om tätplatserna även här.
 • Sir Henry P.Hill har en hög högstanivå, men varvar det med några insatser av medelkaraktär. Rikard N Skoglund är inte rädd för att lägga några fingrar emellan, men hästen är inte särskilt startsnabb så sjundespår riskerar att bli en bekymmersam utgångsposition för sjuåringen.

Rank:

A: 8-10 B: 4-2-7-3 C: 6-1-11-5-9-12

Spetsstriden: Coogan är rask iväg, men det krävs nog att Dom Perignon släpper täten för att det ska räcka till att nå tätpositionen. Dragster kan också öppna bra och aspirerar på en framskjuten placering direkt.

Avd 6 – Silverhästen, 2.140 meter autostart

 • Very Kronos har stabiliserat sig och gör inget annat än topplopp för jämnan. Han höll otroligt tappert från dödens i C.L.Müllers Memorial och följde upp det med en enkel spetstriumf på Romme. Från bakspår i autostart har hästen tre segrar och en andraplats på sex försök. Vid blott ett tillfälle har han galopperat. Observera att Very Kronos är anmäld att tävla med barfota runt om nu på nytt, men att det kan bli skor på om banan är tveksam. Hästen siktas nämligen mot start på Vincennes i december och man vill ogärna slita på hovarna.
 • Cyber Lane kan få svårt att komma till ledningen här, men han är inte beroende av den positionen. Sjuåringen tävlade med skor senast på Lunden och gjorde en mycket bra insats som tvåa bakom smygkörde Sevilla. Nu blir det skoryck på nytt och Cyber Lane har likt Very Kronos tävlat på en så hög nivå hela hösten att han måste räknas här också. Dessutom är chansen på ledningen dog sedan From The Mines tvingats strykas.
 • Zarenne Fas satt fast med sparade krafter senast på Sundbyholm och vann dessförinnan gulddivisionen i Örebro efter ett fått spara speed fram tills upploppet. Lyckas Magnus A Djuse packa in hästen i fältet på nytt och ge honom ett rygglopp så går ingen säker för Zarenne Fas över spurtrakan.

Rank:

A: 9-4-5 B: 10-1-7 C: 11-6-12-2-8

Spetsstriden: Efter strykningen av From the Mine ligger vägen till spets öppen för Cyber Lane.

Avd 7 – Klass I, final, 2.140 meter autostart

 • Dwayne Zet blev en smula hetsig i ledningen senast i Eskilstuna och med tanke på det så var det strongt gjort att hålla hela vägen. Han var ute i ett stentufft Breeders Crown-lopp gången innan och fick gå i andraspår hela vägen den gången, men höll med tanke på det starkt till sjätteplatsen bakom bland annat Hail Mary. Vi påminner om att hästen var trea i sitt derbykval i augusti utvändigt om Power och blir inte överraskade om han bara visar sig vara bäst i det här loppet.
 • Royce Rolls fick ett småtufft lopp senast på Jägersro, men hade inga problem att lösa uppgiften likväl. Vi vill inte ta något ifrån hästen, men det känns inte som att de två klass I-försök han har varit ute i detta meeting har varit de allra mest klassiga. Nu hårdnar konkurrensen, men som sannolik spetshäst är han likväl en given utmanare och tänkbar vinnare.
 • Västerbo Pokerface förlorade överraskande senast mot Young King. Vi har sett förut här hästar kan ”dippa” något i genrepet inför STL-finaler och tar inte sådär jättehårt på den saken samtidigt som han fick se sig passerad av en för dagen riktigt bra vinnare. Det kan vara farligt att döma hästen på den insatsen och vi räknar med att han gör ett bra lopp här.
 • Speedy Tilly var strålande bra i Gävle och för oss är vår stora varning i loppet.
 • Algot Zonett har visat toppform på sistone. Nu aviseras det skoryck på alla fyra hovar och det återstår att se om han är. mogen för den saken nu. Algot Zonett har testats barfota runt om två gånger tidigare, men vid båda tillfällena har det slutat med galopp och diskvalifikation.

Rank:

A: 5 B: 3-9-12-7-1-6-10-4 C: 8-11-2

Spetsstriden: Royce Rolls är rask iväg och bör kunna ta sig förbi Mellby Granat. Dwayne Zet lägger iväg bra, men kommer knappast förbi av egen kraft. Vi tror dock att han blir avlöst då det finns hästar i loppet som behöver köras på styrka.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 28 NOVEMBER

Avd 1: 2,3,4,5,6,9 (8,7)
Avd 2: 1 Global Agreement (4,5)
Avd 3: 1,2,3,4,7,8 (5,9)
Avd 4: 4,6,8,11 (1,10)
Avd 5: 8,10 (4,2)
Avd 6: 4,5,9 (10,1)
Avd 7: 1,3,5,7,9,12 (6,10)

5.184 rader / 2.592 kronor

Expandera
Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V86-tips: En smygare och en tuffing

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Bergh tränar en av våra två V86-spikar. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Robert Bergh tränar en av våra två V86-spikar. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Revanschens stund är kommen. Ja, Kriterie- och Oaksrevanschen alltså. Kvällens sportsliga höjdpunkter hämtas tveklöst från Solvalla då de två loppen för treåringar innehåller flera spännande hästar.

Mest ser vi fram emot duellen i V86-avslutningen. De forna stallkamraterna Önas Prince och Revelation drabbar samman i Kriterierevanschen och denna gång tror vi att det är fördel för den sistnämnde.

Inte för att vi kan påstå att han lyft och blivit en bättre häst i sina nya regi utan kort och gott för att han steppar upp och tävlar barfota runt om kontra Önas Prince som ska tävla med skor. Det är möjligt att Önas Prince likväl reder ut uppgiften från tät, men vi bara måste ta chansen och få betalt på Revelation i det här loppet då han i skrivande stund är klart mindre spelad.

Här kan du ta del av dagens startlistor till Solvalla och Åby.

Vill du spela V86 tillsammans med Sulkysport så klickar du på denna länk.

Troliga och roliga

 • Joy Frances Boko (V86-2) höll jättebra utvändigt ledaren senast på Romme och har tidigare under året matchats i ganska tuffa omgivningar. Det är lite svårbedömt hur till vida hon kan hålla upp ledningen här, men det känns absolut inte livsnödvändigt. Vi ser henne lika gärna få ett rygglopp nu och då kan hon absolut speeda ner ett sådant här sällskap.
 • Madronjo (V86-6) känns inte så mycket sämre än favoriten Riptide R.D. som han mötte i senaste starten och bara var ett par längder efter. Det är uppenbart att hästen är i sitt livs form och den starka spurtaren bara måste räknas tidigt även denna gång.
 • Zio Tom Jet (V86-7) behöver ha det på ”sitt sätt” och spara speeden, men det vet Adrian Kolgjini som även kört honom tidigare om. För oss känns han högintressant i det här loppet det kryllar av rapporter om lugnt tränade hästar alternativt betrodda hästar med diffus form.
 • Revelation (V86-8) måste vi ta chansen och gå fullt ut på i Kriterierevanschen. Nu aviseras det barfota runt om vilket gör att han steppar upp balansmässigt till skillnad från favoriten Önas Prince. Revelations insats i Breeders Crown-finalen som femma var klart bra och bortsett från en tidigare nämnda konkurrenten så syns inte riktigt de allra främsta i kullen i det här loppet.

Betrodda som lever farligt

 • Det är absolut inget avslag som vi lämnar på Echelon (V86-3) på något vis, men han är klart bäst när han får ett rygglopp i draget och det är inte givet att det stämmer lika bra denna gång här han börjar lite längre ut bakom startbilsvingen. Hästen kan absolut vinna, men är väl stor favorit.
 • Samarritana (V86-4) är en ”late bloomer” som nu ska möta elitstona för andra gången. Hon har varit riktigt bra, men här är konkurrensen en annan och vi tycker att hon är väl hårt betrodd kontra faktisk vinstchans.
 • Alhambra Mail (V86-5) övertygade i våras, men i dagens comeback aviseras det skor runt om och det känns inte optimalt i en så här pass tuff omgivningarna. Topparna är bra och hon kan få svårt att runda samtliga konkurrenter från det tredje ledet.
 • Det är möjligt att vi hoppar i galen tunna, men när Önas Prince (V86-8) kommer från en sämre insats i Kriteriefinalen och nu ska tävla med skor runt om så väljer vi att chansa och gå på hans forna stallkamrat istället. Det skiljer så mycket på spelet i skrivande stund att Revelation helt enkelt känns så spelmässigt intressant att vi måste försöka få betalt på honom.
Fakta

V86-FÖRSLAGET 25 NOVEMBER

Avd 1: 1,2,3,4,8 (5,7)
Avd 2: 1,3,5,6,7,9,10 (12,2)
Avd 3: 4,5,6,7 (11,3)
Avd 4: 1,2,3,5 (11,10)
Avd 5: 7,8 (9,4)
Avd 6: 1,3,4,7,8,9,11,12,13 (6,2)
Avd 7: 5 Zio Tom Jet (8,2)
Avd 8: 6 Revelation (2,11)

10.080 rader / 2.520 kronor

Expandera
Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Bara spåret emot?

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Seismic Wave och Örjan Kihlström vid segern under Elitloppshelgen. Tar han en ny finaltriumf på lördag? Foto Mathias Hedlund
Seismic Wave och Örjan Kihlström vid segern under Elitloppshelgen. Tar han en ny finaltriumf på lördag? Foto Mathias Hedlund

På lördag är det dags för årets näst sista omgång av STL-finaler. Tråkigt nog har två av loppen – Diamanstoet och Stoeliten – inte blivit fullsatta utan innehåller blott elva respektive nio deltagare, men klassen på de som är med går sannerligen inte att klaga på.

Som vanligt är Silverhästen – det vill säga Gulddivisionsfinalen – en riktig höjdare och årets upplaga känns verkligen starkt trots att guldfinalerna numera bara erbjuder pengar i nivå med vad ”övre vardagslopp” gör på Vincennes.

Very Kronos (V75-6) kan säkert få bära på favoritskapet, men från bakspår kommer han sannerligen inte till dukat bord.

Här kan du ta del av startlistorna till lördagens tävlingar på Solvalla.

Avd 1 – Stoeliten, final, 2.140 meter autostart

Stotopparna har besegrat varandra kors och tvärs på senare år och därmed känns det inte som någon häst är given vinnare av detta lopp på förhand. Läget talar för Mellby Free, men det gjorde det även senast när hon fick se sig besegrad av pånyttfödda Dear Friend. Nu är distansen halvvarvet kortare och det kan vara en fördel för Mellby Free. Hevin Boko hade inte sina bästa dag senast, men kan snabbt studsa tillbaka. Wild Love har etablerat sig i toppskicket bland stona och Racing Brodda är väldigt spurtstark om hon får spara speeden.

Avd 2 – Klass II, final, 2.140 meter autostart

Global Agreement kan bli lördagens största favorit på V75-spelet efter de två raka uppvisningar han stått för i V75-sammanhang. Han hade innerspår bakom bilen på Åby tidigare under hösten och höll då upp täten, men här känns det som det är raskare konkurrenter som utmanar utifrån. One Kind of Art körs av Björn Goop denna gång. Hästen har utvecklats, blivit renare i travet och tål att göra grovjobb. Precis som stallkamraten Prime Lini tillhör han skaran utmanare. Petri Salmelas duo Amorcer Levallo och Leave Your Sox On är också tidiga för den som överväger att gardera den sannolika storfavoriten.

Avd 3 – Bronsdivisionen, final, 2.140 meter autostart

Med Van Gogh Z.S. på spår sju och Born Unicorn på bricka åtta så måste man säga att spårlottningen föll väl ut för oss som vill se tävling och inte bara favoriter som kan glida till ledningen. Däremot landade Cab Lane på ett bra utgångsläge liksom Farlander Am. Den av dem som når ledningen kan bli väldigt svårslagen. Cargo Door är i sitt livs form, men frågan är om han kan slå de allra bästa i det här loppet? Kanske är det bästa om han får sitta med i draget invändigt och speeda till slut.

Avd 4 – Diamantstoet, final, 2.140 meter voltstart

Tråkigt nog är det bara elva hästar i Diamantstofinalen, det gör en ledsen i ögat med tanke på vilka prispengar det är att tävla om. Måhända är det topparna som har skrämt bort flera. Chicharita var vansinnigt läcker på Sundbyholm då hon kom hem på 1.13,1/2.140 meter trots att förutsättningarna inte var de allra bästa. Gör hon en liknande prestation här blir hon svårfångad. Activated blandar en aning i sina prestationer. Hon vann sitt försök i Örebro på övertygande vis och den tvåfaldiga Grupp I-segrarinnan gynnas av att det bara är tio hästar att runda. Samma sak gäller hennes stallkamrat Millie’s Millionaire som vi egentligen inte tycker är av samma snitt, men hennes form går inte att klaga på. På mellanvolten är Dixie Brick och Velegance de hetaste.

Avd 5 – Silverdivisionen, final, 2.140 meter autostart

Seismic Wave är tveklöst en jättebra häst för Silverdivisionen och nu slipper han dessutom långresa eftersom han tävlar på hemmaplan. Spår åtta talar däremot emot honom och det kan bli en kämpig väg fram. Vagabond Bi gick jättebra bakom Sir Henry P.Hill på Sundbyholm. Det går helt enkelt inte förvänta sig att en häst ska avsluta bättre sista 800 meterna än vad han giorde och vi är noll procent oroade över formen utan räknar med en riktig topprestation. Dragster har tänt till å det grövsta och ska också vara högt upp i ranken liksom Mily från bra utgångsläge.

Avd 6 – Silverhästen, 2.140 meter autostart

From the Mine vann spårlottningen, men nu står ”grållen” inför karriärens hittills tuffaste uppgift. Det kan bli svårt även om han är i absolut toppslag. Cyber Lane tävlade med skor på Lunden och gjorde ett topplopp. Nu lär det bli barfota igen och han har sett otroligt bra ut hela året. Very Kronos kan mycket väl bli favorit trots bakspår. Han sköter sig varje gång numera och har fått utdelning på sitt kunnande, men uppgiften här är ingen barnlek när det ska rundas fält. Zarenne Fas fick aldrig chansen i Eskilstuna. Ni som läser våra tips vet hur högt vi håller honom och att han aldrig är chanslös i våra ögon. Hachiko de Veluwe har varit lika bra vid andraplatserna som vid karriärens storloppsvinster och är inte heller borta.

Avd 7 – Klass I, final, 2.140 meter autostart

Västerbo Pokerface föll oväntat i genrepet, men det var nog inte svårare än att han helt enkelt blev besegrad av en för dagen bättre häst. Det här loppet ser vid en första anblick ut att vara väldigt jämnt, men han blir vår tidiga etta. Dwayne Zet lyfter hela tiden nu och står bättre placerad bakom bilen. Robert Bergh har valt att köra Mellby Granat före Speedy Tilly. Det överraskar oss en aning då Speedy Tilly visade stor kapacitet vid segern i Gävle. Royce Rolls går över alla distanser och står också bra till bakom bilen.