Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Hot från öst och väst

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ilkka Nurmonen gästar Gävletravet med segervane Ilos Sansibar. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Ilkka Nurmonen gästar Gävletravet med segervane Ilos Sansibar. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Två utländska segermaskiner ska bedömas inom veckans V75-omgång som avgörs i Gävle. Först ut är Kristine Kvasnes-tränade Gomnes Faks (V75-2) som kommer till start i Kallblodsdivisionen med sex raka segrar i bagaget.

Samtliga fullträffar är dock tagna från ledningen och nu får han inleda i det andra ledet då det handlar om en spårtrappa innehållande flera fina hästar på väg uppåt och här kommer det krävas en hel del analys under veckan för att reda ut hur markeringarna ska fördelas på kupongen.

Fakta

Banfakta Gävle

Längd: 1.000 m
Bredd: 22,6 m (2.140 m), 20,3 m (1.640 m)
Upplopp: 178 m
Open stretch: Nej
Vinklad startbilsvinge: Nej

Det andra ”utländska hotet” är Iikka Nurmonens Ilos Sansibar (V75-6) som startar i Klass I-försöket. Han städade av ett enkelt gäng i återkomsten på svensk mark och nu blir det en betydligt tuffare utmaning för sexåringen som bland annat möter Timo Nurmos tuffing Bitcoind’ Arc som gör intressant comeback efter ett mer än halvårslångt tävlingsuppehåll.

Jörgen Westholms Carry Cash (V75-4) kommer sannolikt bli omgångens största favorit då hon kommer från seger i Hästägarkannan på Solvalla och inte möter några överdjur i sitt Diamantstoförsök över lång distans.

Här kan du ta del av startlistorna till tävlingarna i Gävle.

Avd 1 – Bronsdivisionen, 2.140 meter voltstart

En rolig inledning som kryddas av att det är voltstart. Den spontana tanken vid första blicken på loppet var att det här blir Soul Tan från start till mål efter hans rejäla insats senast i Bollnäs, men frågan är om han verkligen kan hålla ut springspårshästarna från start? Såväl Double Formula – som dessutom är i toppslag – som Anchor Man vars avslutning senast i Klass I-finalen var strålande är raska ur blocken och faktum är det även går att måla upp ett scenario där Ara är med och hugger från början trots snävt spår. Här finns det mycket att fundera på under veckan och fler hästar som är värda omnämnande. Arch Lane fick se sig besegrad från ledningen i bronsörsöket i Bollnäs som favorit, men det kändes mer som att han fick ge vika mot en snabbare häst än att han gav sig. Devs Defintiif vann Klass I-finalen under annandag jul och Axl Brown såg ”lavad ut” som fastlåst i Bollnäs.

Avd 2 – Kallblodsdivisionen, 2.140 meter autostart

Gomnes Faks kommer att bli en riktig snackhäst denna vecka då han kommer till start med sex raka segrar. Samtliga är tagna från ledningen och även vid besöket i Åmål i början av augusti så tog han vägen till seger från tät. De senaste två triumferna är tagna inom norska V75 så att han är bra tvivlar vi inte på, men förutsättningarna här skapar utrymme för spekulation då han åtminstone får inleda bakom hästar. Soldhöjdens Drake slutade fyra i svenska derbyt i fjol och avslutade säsongen med tre övertygande segrar på de sista fyra starterna. Han ska kunna duga även mot äldre hästar. Nårje har vunnit sex av nio starter på svensk mark och var strålande bra senast på Bjerke efter ett tufft inledningsvarv. Kalmar höll bra som spetstvåa i finalen av Dubbelcupen, men står svårare till här även om det handlar om en spårtrappa. Bröderna Bäcklös Faron och Bäcklös Uriel känns inte heller utan chans.

Avd 3 – Gulddivisionen, 2.640 meter autostart

Milligan’s School var tapper tvåa i guldloppet på Romme i december efter att fått svar av On Track Piraten, men det loppet satt nog i benen vecka efter då det var dags för final för hästen hissade nödflagg i god tid. Här har han sina snabbaste konkurrenter på insidan vilka båda lär lämna över taktpinnen just med upplägget att få ”bomba på” som förstahäst är ju Milligan’s School favoritupplägg. Remarkable Feet jagade ikapp Lucifer Lane i lördags efter spets och släpp. Han hade visat uppåtform redan i starten innan, men förutsättningarna här från spår elva är svårare. Global Adventure gjorde faktiskt inte en enda dålig insats under fjolåret. Han avslutade fyraåringssäsongen med två starter på skor vilka båda resulterade i segrar och började fjolåret med att sluta tvåa på skor så det finns många som är mer hämmade av skor än vad den här hästen är.

Avd 4 – Diamantstoet, 2.640 meter voltstart

Carry Cash har radat upp fyra raka segrar varav den senaste togs från dödens i Hästägarkannan på Solvalla. Hon fyllde på kassan med 300.000 kronor den dagen, men notera att hon hade stått på samma volt i det här loppet även om hon inte tjänat en krona i det loppet och det känns inte som att konkurrenterna på samma volt är varken bättre eller mer distansgynnade än henne utan snarare tvärtom. Det här känns som en förhållandevis stark favorit. Crashed Eggs har likt många av Roger Walmanns hästar toppform och det känns även som hon tuffat till sig. Digital Literacy har fått en nytändning i Zandra Vidéns regi. Avslutningen som tvåa senast i Bollnäs var riktigt plusbetonad och den här distansen är 2020 års Stochampionatsfinalist bekväm vid. Vilja T.Y.C. var riktigt på gång under senhösten, men av senaste insatserna att döma är det svårt att sia om formen kvarstår.

Avd 5 – Klass II, 1.640 meter autostart

Som vanligt när det är sprinterlopp inom STL så kryllar det av startsnabba hästar i startlistan. De allra raskaste bedömer vi stå med spår tre, fyra och fem bakom bilen och det kan mycket väl vara så att den med innersta spåret av dem – Geronimo Am – lyckas hålla fronta. Han har var fyra trots galopp i ett Klass II-försök i föregående meeting och satt fast med rubbet sparat i finalen. Robert Berghs häst står perfekt inne i det här loppet, men faktum är att han bara har en seger på sex försök när han körts i ledningen och det var så långt tillbaka i tiden som i tävlingsdebuten. Mr Carioca slutade sjua i sina två Klass II-starter under fjolåret. Då hade han bakspår, men nu är det öppet läge som gäller och hästen är faktiskt obesegrad från tät efter fyra försök i den positionen. No Limit Express höll bra som dödenstvåa i Klass II-försöket på Umåker och gör nu debut över sprinterdistans. Stojweiler One slog det kanske inte gnistor om i lördags efter sen lucka, men nu är det gynnsammare förutsättningar med innerspår, kort distans (etta, tvåa, trea efter tre försök) samt jänkarvagn på precis som i starterna i november och december. Hemmahoppet Kalle Taxam har gjort tre toppinsatser i följd på Solvalla trots tuffa lopp.

Avd 6 – Klass I, 3.140 meter autostart

Ilos Sansibar gjorde nyligen sin fjärde start i Sverige och står nu med två segrar, en andraplats samt ett ”ägg” efter galopp på blågul mark. Han fick ett perfekt lopp i andra utvändigt i ett litet fält och avgjorde väldigt enkelt sista 600 meterna efter att avslutat 1.13,5 sista kilometern. Love You-sonen har sex segrar och två andraplatser på tio försök i lopp över 3.000 meter så de här förutsättningarna faller honom i smaken. Iikka Nurmonens häst stöter dock på tuff konkurrens och då tänker vi främst på Bitcoind’ Arc som faktiskt var spelad till 35-för-tio i ett uttagningslopp till Kungapokalen i våras. Han föll som favorit i ett Klass I-försök i Östersund i juni och gör nu sin första start på sju månader, men om det är någon som kan få hästar att tävla på topp redan i återkomsten så är det verkligen Timo Nurmos. Vi påminner därtill om att hästen vann debuten för Solvallatränaren med skor på hovar så ”pjäxor” är inget som sinkar hans chanser helt. Art Brown kan bli loppets bubblare efter ett läckert intryck i Klass I-finalen där han fick chansen för sent och Borups Tornado kommer i sin tur från en fjärdeplats i Sylvesterloppet mot topphästar.

Avd 7 – Silverdivisionen, 2.140 meter autostart

Välbekanta namn i den här startlistan där tio av de tolv deltagarna kommer från start i just Silverdivisionen. Dark Roadster hann fram till vinst i just ett sådant sammanhang senast i Bollnäs tätt följd av Fortune Mearas. Den sistnämnde vann i sin tur ett silverlopp i Kalmar i januari i fjol efter att snabbstartat till tät från spår tre bakom bilen och verkar vara på väg tillbaka till den form han hade då. Spontant känns dock Eddy West som loppets förstahäst. Han fick göra jobbet själv i silverfinalen på Solvalla, men gav Emoji en rejäl match som knappt slagen. Indy Lane galopperade från start i Bollnäs, men gick en vettig upphämtning. Att det är ett halvvarv längre distans nu gynnar honom. Dats so Cool prenumererar på topplaceringar i klassen, men vad krävs egentligen för att han ska stå som vinnare?