Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Ny biljett till Redén?

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Brambling och Örjan Kihlström jagar Elitloppsbiljett i Gävle. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Brambling och Örjan Kihlström jagar Elitloppsbiljett i Gävle. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Favoriterna radade mer eller mindre upp sig på Umåker i lördags och det är jackpot även på denna veckas V75-spel.
Vi tycker att flera av loppen är skiktade och ser framför oss att utdelningen kan bli låg även denna vecka vilket säkert många kan leva med då det ”årets omgång” stundar veckan efter då det är V75-final på Solvalla.

Fakta

BANFAKTA GÄVLE

Längd: 1.000 m
Bredd: 22,6 m (2140 m), 20,3 m (1640 m)
Upplopp: 178 m
Open stretch: Nej
Vinklad startbilsvinge: Nej

Prins Daniels lopp är den sportsliga höjdpunkten där vinnaren belönas med 400.000 kronor och en direktplats i Elitloppet. Vi tillmäter Brambling (V75-6) störst chans att räkna hem den då vi har svårt att se Daniel Redén misslyckas med hästen två starter i följd, men medger att det kittlar med såväl Beads som Gareth Boko från helt andra och mer gynnsamma utgångslägen nu än vad som varit fallet i deras respektive senaste start.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till tävlingarna i Gävle.

Avd 1 – Silverdivisionen, 2.140 meter voltstart

För ovanlighetens skull är det voltstart i veckans Silverdivision vilket tycks skrämt bort flera deltagare för bredden på toppen saknas. Sam the Man frontade och släppte till Oscar L.A. i senaste starten på Jägersro. Han hakade på bra till andraplatsen utan vinstchans och står inför en passande uppgift här om Björn Goop får iväg honom i rätt fart från springspår. Nu blir det vanlig vagn istället för jänkardito, men i gengäld rycks alla skorna av istället för att det bara blir barfota fram. Tale of Jacks gjorde förmodligen karriärens hittills bästa insats i onsdags då han vann från dödens och står med spår invändigt om Sam the Man. Global Bookmaker har vi tidigare uppfattat bäst med tätkänning, men han gjorde ett jättebra lopp som trea senast i denna klass i Örebro från de bakre regionerna. G.K.Justus avslutade 1.09,5 sista halvvarvet från andra utvändigt i lördags, men fick släppa längder till femåringstopparna sista 50 meterna av det loppet. Speedy Tilly är tillbaka på svensk mark efter en Frankrike-sejour innehållande blandade resultat.

Avd 2 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

Det är inte enkelt att plocka in 20 meters tillägg i Gävle under den här tävlingsdagen, men vi kommer inte protestera högljutt om Donna Summer får bära på favoritskapet. Hon vann ett uttagningslopp till Drottning Silvias Pokal och vi tar lätt på galoppen in i första kurvan i finalen från det lömska innerspåret. Hon är därtill tuff och tål att gå i spåren. Creme Brulee Font stod för en hemsk upphämtning efter startgalopp i stofinalen senast på Sundbyholm via underkant 1.13 sista 1.900 meterna. Då tävlade hon barfota runt om för första gången vilket det även är anmält med på nytt, men frågan är om hon går att lirka iväg från spår fyra i volten. Eliza Turf stod för en hemsk insats senast i Rättvik då hon jobbade sig runt fältet trots att hon fick gå i tredjespår utan rygg två tredjedelar av loppet. Global Collection visade fina speedkunskaper senast vid segern på Solvalla och har rena drömläget. Kia Ora gick bra mot femåringstoppar på Färjestad, men blev trött från dödens i Klass I gången efter när det kördes i högt tempo. Kan hon studsa tillbaka och överraska med ett rygglopp?

Avd 3 – Klass II, 1.640 meter autostart

Som vanligt är lägsta klassen inom STL riktigt kul och det är många om budet. Calamari spurtade starkt bakom Jello W. senast i Vaggeryd och nu aviseras de racerbalans á la barfota runt om och därtill åker jänkarvagnen på för första gången. Han var med bra bakom bilen senast och kan bli svårslagen om han kommer till tät. Run N’Cola har skönt inställning till sitt jobb och gick en bra 700 metersrepa bakom Bertha senast på Solvalla. Go for Manny övertygade vid dödenssegern på en 1.12-tid i Eskilstuna i början av april och är anmäld barfota runt om för första gången. Above Ground stånkade på bra från vinnarhålet i samma klass senast på Åby och Franklin Zet var positiv från dödens senast på Solvalla, men hur ska han komma till från det här utgångsläget?

Avd 4 – Dubbelcupen, final, 2.140 meter voltstart

Wolt kunde kosta på sig en galopp i första kurvan i fredags på Umåker, men ändå lösa uppgiften. Jan-Olov Persson skiftade tredje utvändigt mot dödens ut på slutvarvet och löste uppgiften med lätthet via 1.25 den nämnda sträckan. Fjolårets vinnare av ett försök till Norskt Travderby är riktigt bra för klassen och i felfritt lopp tror vi att han vinner. S.K.’s Ariel skulle ha startat i ett V75-lopp på Bergsåker den 2 april, men ströks på grund av transporthinder. Hästen har radat upp fyra raka segrar hemma i Norge efter det och såg närmast okörd ut på 1.25,1a/2.140 meter senast på Momarken. Ulvsåsen var tvåa i motsvarande lopp ifjol och kommer närmast från en dödensseger. Det var dock så pass långt tillbaka i tiden som den 9 april och Anders Wallin har helt enkelt valt att inte starta sin häst sedan det för att inte gå över tilläggsgränsen. Kalmar vann på en stark tidsnotering i comebacken i Bollnäs och känns hetast av de fem hästar som startar med 20 meters tillägg även om vi innerst inne tror att vinnaren står på startvolten.

Avd 5 – Klass I, 2.640 meter autostart

Jello W. står hårt inne på pengar i den här klassen, men han gör det knappast vad det gäller kapacitet. Enda förlusten på svensk mark kom mot Leroy Boko som kutade 1.11,2, men Jello W. var stor i nederlaget med en rejäl långspurt på avstånd. Spår en bit ut bakom vingen är inte alls iskallt i Gävle och vi kan se honom hamna vettigt till direkt. Rossi Garline stod inför en närmast identisk Klass I-uppgift i Halmstad och då rundade han fältet de sista 700 meterna. Han är inkvalad till nästa veckas final i just denna klass, men vi tippar på att Flemming Jensen är mer påställd inför det här loppet då det är lång distans och att 2.140 meter kan ses som i kortaste laget för hästen; i synnerhet under en Elitloppshelg där det går rysligt fort i loppen. Bidensky avslutade positivt vid årsdebuten i onsdags. Final Whistle har inlett året riktigt lovande och var inte långt efter I Can Steel senast på Romme som hade blivit hårt betrodd om han dykt upp i det här loppet. Fighter gör sällan en dålig insats och står lämpligt placerad.

Avd 6 – H.K.H. Prins Daniels lopp, 1.640 meter autostart

Brambling fick inte till stilen i Finlandia Ajo och var en besvikelse den dagen. Vi har svårt att se Daniel Redén misslyckas med den här hästen två starter i följd som dessförinnan har övertygat stort vid årets tidigare starter och ser ett scenario framför oss här där Örjan Kihlström mosar fram mot dödens och går ”all in”. Det kan mycket, mycket väl räcka till seger. Gareth Boko var trea i Finlandia Ajo från bakspår och gick ett mycket starkt lopp den dagen. Jerry Riordan tycks ha prickat formen i rätt ögonblick och vi påminner om att hästen vann det här loppet ifjol samt slutade trea i finalen av Elitloppet veckan efter. Beads har varit en stor besvikelse i sina två första starter på svensk mark och varit borta ur loppet efter 300 meter båda gångerna. Nu har han fått ett helt annat utgångsläge och därtill det så gynnsamma innerspåret när det handlar om 1.609 meter så det ska bli riktigt spännande att se om han kan hålla ut Click Bait samt Milliondollarrhyme från början. Seismic Wave stötte på en riktigt bra Hail Mary senast i Rättvik, men han såg faktiskt slagen ut redan 300 meter före mål. Normalt sett ska hästen ta striden lite längre och vi är aningen avvaktande till honom nu när det blev spår sju.

Avd 7 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

Epimetheus vann två försök till Bronsdivisionen i föregående meeting och nu försöker även Daniel Redén kvala in hästen till bronsfinalen i meeting fyra. Det går inte förneka att det här ser väldigt passande ut på pappret – i synnerhet när han har värsta konkurrenten på utsidan – och just nu känns det som att vi kommer stänga butiken med ett singelstreck. Borups Tornado har flög fram i spurten som trea i bronsförsöket på Romme, men borde stått på lite bättre från ledningen i samma klass gången efter på Åby. Det är möjligt att han är så pass mycket vassare med jänkarvagn helt enkelt och den lär åka på nu igen när det är autostart. Certainly satt fast i Orebro Int’l och ser allmänt vassare ut i år än ifjol. Västerbo Pokerface har ett lopp i kroppen efter lång fråvaro. Han gick okej, men behöver lyfta sig markant för att kännas riktigt het i det här loppet. Trumpie har inlett lovande i Daniel Wäjerstens regi och Soul Tan gör spännande debut i Hanna Forslins stall.