Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Läge för seger

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Gooner och Daniel Wäjersten vid tidigare seger på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Gooner och Daniel Wäjersten vid tidigare seger på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det är finaldags i STL på lördag. Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst (V75-3) är den sportsliga höjdpunkten och det har lockat flera spännande namn då det är ovanligt bra hästar som håller igång såhär sent på säsongen.

Med Esprit Sisu och Milligan’s School förpassade till de två bakspåren öppnas loppet upp och vår spontana känsla är att det kan krävas några streck i det här loppet för att man ska känna sig trygg.

Admiral As (V75-5) brukar vinna sina lopp när han står på benen och kommer bli lördagens största favorit. Silverdivisionen har inte ens samlat fullt fält och Reijo Liljendahls häst tävlar sannolikt bara mot sig själv.

Roligaste spiktanken i första skedet tycker vi att Gooner (V75-6) är. Daniel Wäjerstens femåringen verkar inte kunna göra annat än toppinsatser och från ett fördelaktigt utgångsläge ska chansen till seger i Bronsdivisionsfinalen var mycket god.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till Solvalla.

Avd 1 – Stoeliten, Final, 2.140 meter autostart

Blott nio hästar till start i finalen av Stoeliten trots att det är 300.000 kronor till vinnaren. Mellby Free backades ner i kön senast i Stoeliten när hon tävlade på skor och Björn Goop gav mer eller mindre upp det loppet. Avslutningen som fyra var det inget fel på och nu rycks åter skorna när det står stora pengar på spel. Hon har gått strålande en längre period och blir vår spontana förstahäst i loppet. Kali Smart är bara fyra år gammal, men har redan hunnit vinna två lopp i Stoeliten och visat med eftertryck att hon är en faktor i dessa sammanhang. Hevin Boko låg på lite i ledningen senast på Sundbyholm och visade bra uppfattning som höll undan. Svårare förutsättningar nu med bakspår. Miracle Tile avslutade helt okej som fyra i Big Noon Pokalen på Bjerke, men frågan är om hon är i lika bra form just nu som var fallet vid segern i European Championship for Mares i augusti?

Avd 2 – STL Klass II, Final, 2.140 meter autostart

Calmass bara vinner och vinner. Muscle Mass-sonen dundrade till tät i sitt försökslopp på Bjerke och var aldrig nära att förlora det loppet. Kommer han förbi Kilmister Boko direkt vilket vi spontant tror är möjligt så är han hästen att slå för de övriga. Ture L.A. övertygade vid sin försöksvinst på Jägersro, men galopperade därefter under rejäl press i ledningen i slutkurvan i genrepet på Åby. Det var istället utropstecknet Prosecco som vann det loppet från dödens och dessförinnan vann han sitt Klass II-försök efter en ryggresa. Räser Hälge är i sitt livs form. Han vann sitt försök på skor, men nu är det anmält barfota runt om!

Avd 3 – Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst, 2.140 meter autostart

Ett roligt lopp där de på förhand hetaste kandidaterna har hamnat på bakspår. Hur till vida Milligan’s School är tillbaka med besked eller ej låter vi vara osagt, men visst var intrycket senast i Triton Sunds lopp positivt. Nu inleder han dock från bakspår och känns sårbar. Esprit Sisu däremot är inte påverkad av utgångsläget och gjorde en mycket bra insats bakom Extreme i C.L.Müllers Memorial. Brother Bill går fram som en ångvält för dagen. Hästen har funnit en hysterisk höstform och missgynnas på intet vis av den halvvarv längre distans som råder denna gång. Milliondollarrhyme avslutade jättebra på Vincennes bakom Rebella Matters och står med spetsläge från spår ett. Gareth Boko är åter på gång och Global Adventure har också rätt kurva. Lömsk och spekulativ guldfinal!

Avd 4 – Diamantstoet, Final, 2.140 meter voltstart

Minnucci Zon är framförallt en effektiv spetshäst, men hon löste sitt senaste Diamantstolopp med en ryggresa och har breddat sin repertoar. Stoet har god chans att hitta till ledningen här och därifrån är hon hästen att slå för de övriga. Svecak Palema felade bort sig senast på Sundbyholm och fick aldrig visa vad hon kunde den dagen. Hon var jättebra vid dödenssegern gången innan och trots att hon står tufft inne i det här loppet så tror vi att hon kommer vara med och göra upp om segern. Unique Juni mattades från dödens senast i Stoeliten. Hon ska inte dömas för hårt på den insatsen utan vi blickar istället tillbaka på de fina insatser det stentuffa stoet stått för dessförinnan. Zante Grif tycker vi står fördelaktigt inne i den här propositionen, men frågan är om formen är lika god nu som den var tidigare under året?

Avd 5 – Silverdivisionen, Final, 2.140 meter autostart

Blott elva deltagare i denna silverfinal och man behöver inte vara raketforskare för att lista ut att Admiral As närvaro skrämmer bort en och annan konkurrent. Reijo Liljendahls häst vann förvisso ganska knappt i genrepet, men det tar vi inte så hårt på utan han ska vara jättefavorit i det här loppet. Utgångsläget blev dessutom gynnsamt så det handlar sannolikt främst om att det inte ska behöva uppstå någon situationen där hästen svarar med galopp. Emoji gjorde ännu ett topplopp i lördags som trea och har samlat ihop till en seger. Algot Zonett vann silverförsöket i Örnsköldsvik när Admiral As galopperade, men innerspår bakom bilen känns inte som någon succé för hans del.

Avd 6 – Bronsdivisionen, Final, 2.140 meter autostart

Gooner radar upp femstjärniga prestationer. Han fick långt fram i försöket på Sundbyholm, men avslutade jättebra som tvåa bakom Global Agreement och visade absolut toppform. Som trolig ledare av det här loppet ser han ut att stå inför en riktigt kittlande uppgift och det ska vara bra chans att han håller hela vägen. Moses avslutade strålande bra i Örebro och hann fram till vinst. Då som nu hade han bakspår och är inte negativt påverkad av det. One Kind of Art går likt Gooner bra i varje start. Femåringen tycks inte kunna tappa formen och han presteras ständigt i ett bländade skick. Oracle Tile är bra för den här klassen, men senaste insatsen på Åby tyckte vi bara var ”sådär”. Kanske skulle han ha vunnit det loppet för att kännas riktigt het i det här loppet.

Avd 7 – Klass I, Final, 2.140 meter autostart

Parker pressade sig till tät i sitt försökslopp på Jägersro och vann säkert. Trots spår sju har han ganska god chans att nå dit på nytt då det inte kryllar av glödheta hästar på insidan. Han är hästen att slå för de övriga. Gaylord Am har Anders Eriksson fått en fin kontinuitet på och då har också framgångarna kommit som ett brev på posten. Han är aktuell trots spår tolv. Hipster Am var fin vid segern i Örebro, men ströks på grund av halsinfektion i Kalmar i förra veckan. Frågan är om han hinner bli klar så pass fort att han ska kunna prestera redan i det här loppet. Santos de Castella har sina främsta meriter från tät och chansen reduceras av utgångsläget. Bugatti Miles är ingen startblixt och missgynnas av innerspåret.