Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Bara bäst på hemmaplan?

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Stefan P Pettersson-tränade Iznogoud Amt. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Stefan P Pettersson-tränade Iznogoud Amt. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Traditionsenligt så är det Östgötabanan Mantorp som arrangerar V75-omgången vecka efter Elitloppet.
Klassikern Ina Scots Ära (V75-3) för fyraåringar har inte samlat ett riktigt lika starkt startfält detta år som tidigare, men innehåller ändå spännande toppar som Global Concept, Donizetti och Daniel Redéns nyförvärv Narzario.

Fakta

Banfakta Mantorp

Längd: 1.000 m
Bredd: 23,4 m (2.140 m), 23,6 m (1.640 m)
Upplopp: 177 m
Open stretch: Nej
Vinklad startbilsvinge: Nej

Frågan är dock om inte den mest spännande fyraåringen dyker upp i Bronsdivisionen. Hemmahästen Iznogoud Am (V75-1) har slickat såren efter att fått lämna Kungapokalsfinalen lottlös.
Nu ser han ut att ha en mycket passande uppgift över sprint samtidigt som de värsta motbuden Indigo och Sourire Frö har lottats till sämsta tänkbara utgångslägen.
Chansen att han återupptar segerraden bedömer vi som god och den tidiga tanken är att han är lördagens bästa singelstreck i Mantorp.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till tävlingarna i Mantorp.

Avd 1 – Bronsdivisionen, 1.640 meter autostart

Hoppsan, Kerstin! Här dyker en av vårens stora snackhästar Iznogoud Am upp i Bronsdivisionen. I finalen av Kungapokalen blev det fel med ett lopp utvändigt om Don Francesco Zet och det var inget att säga något om att krafterna tröt. På sin goda startsnabbhet och på det han visat vid segrarna dessförinnan ska han ha mycket god vinstchans i det här loppet. De värsta konkurrenterna ser därtill ut att ha lottats till de sämsta utgångslägena. Indigo gick helt okej som trea senast på Åby efter ett tufft lopp bakom L.L.Royal och Ninja Zon, men riskerar att hamna ”åt råttorna” från det här spåret. Sourire Frö klippte i med 1.09,3 sista 800 meterna senast på Solvalla och såg verkligen fräsig ut barfota runt om. Det här här en riktigt bra fyraåring, men från det här startspåret känns nästan uppgiften hopplös. Zenato har fått fyra lopp i sig nu under våren och är anmäld barfota runt om vilket i sådana fal blir första gången för hans del.

Avd 2 – Klass I, 2.140 meter voltstart

Wingait Henke fick se sig besegrad från tät i samma klass i senaste starten på Romme, men gjorde på intet vis ett dåligt lopp. Han fick rejäl press på slutvarvet och gjorde helt enkelt vad han kunde för att freda sig. Den här uppgiften ser lämplig ut och vi protesterar inte högljutt om han blir favorit. X.Tour var strålande bra som tvåa i Klass II på Romme, satt därefter fast i Örebro och vann enkelt från tät i genrepet i Åmål. Han står småtufft inne i klassen, men knappast när det kommer till kapacitet. Den här hästen är bra och ska absolut duga i ett sådant här lopp. Erv Zet vann ett Klass II-lopp på Hagmyren i somras och har fått två lopp i kroppen under våren. Han var klart förbättrad senast i Eskilstuna och tillhör tillsammans med Just Make It de tänkbara bakom duon Wingait Henke och X.Tour som vi trots allt tycker sticker ut lite grann.

Avd 3 – Ina Scots Ära, 2.140 meter autostart

Global Concept gjorde ett topplopp som fyra i spåren i uttagningsloppet till Kungapokalen, men missade snöpligt finalen. Han revanscherade sig snabbt i Margaretas tidiga Unghästserie där han bara var bäst trots en tuff inledning fram till dödens. Tävlar han på samma nivå här så blir han svårslagen, men han kommer knappast få något gratis denna gång heller. Donizetti har varit småseg i årets starter. Nu växlar man med jänkarvagn vilket hästen ofta tävlade med under fjolåret, men däremot är det debut med barfota runt om såtillvida att man fullföljer på den linjen. Edibear stred som en tiger från dödens i Breeders Crown-loppet i Halmstad och den utrustningsändring man då gjorde till helstängt huvudlag föll verkligen väl ut. Full of Muscles släppte man ledningen med till Shirley Goodness i Telebolagets Grand Prix. Det var inget tempostarkt lopp alls, men han såg läcker ut som fastlåst i hennes rygg. Narzario skulle ha gjort debut för Daniel Redén under Finlandia Ajo-dagen, men ströks och känns bara svårbedömd i nuläget. Det gör även Felix Orlando och Red Lady Express som kommer från galoppmisslyckanden.

Avd 4 – Diamantstoet, 2.140 meter autostart

Margareta Tooma valde konkurrenterna att ”bråka med” på Romme i onsdags, men det fick de äta upp. Hon löste uppgiften från dödens via 1.11,2 sista varvet och såg alldeles strålande ut. Från drömläge talar mer eller mindre allt för henne i det här loppet. Marion Fouty Bon var favorit i Stoeliten i lördags, men slog på en galopp direkt från start. Vi tyckte att hon såg ut att ta lite tömm redan i provstarten och från bakspår känns inte den här uppgiften över full väg superbra för hennes del. Breidabliks Kahlua galopperade också under den gångna helgen, men de var i väldigt tuff körning in mot första kurvan. Nu får hon smyga igång bakifrån och vi påminner om att hon slog kulltoppar vid skrällsegern i ett Breeders Crown-lopp på Färjestad i oktober. Gitte Silvåkra störtdök efter sen lucka i fredags och hann fram till vinst. Nu möter hon tuffare hästar och får svårare att komma ner i invändig position.

Avd 5 – Silverdivisionen, 2.140 meter autostart

Sam the Man var duktig tvåa bakom Oscar L.A. på Jägersro och vann därefter ett silverlopp i Gävle lekande lätt via tidig ledning. Från perfekt utgångsläge ska han gälla som favorit, men vi noterar att hästen är anmäld med skor runt om denna gång istället för barfota fram och det kan givetvis dra ner hans möjligheter en aning. Four Guys Dream galopperade efter 250 meter i silverfinalen i lördags när Stefan Persson försökte ta ner hästen i andraspår. De gick riktigt fort i det skedet och vi tar inte så hårt på de felstegen. Är hästen fit for fight och presterar som i de två starterna dessförinnan är han en given segerkandidat. Natorp Bo såg urläcker ut vid spetssegern på Charlottenlund och är inte ett dugg sämre bakifrån. Han överlever med andra ord det här utgångsläget och känns inte borta. Oxidizer hade varit ifrån länge före senaste starten på Axevalla på grund av att han sprang in i ett träd under hösten och fick en hjärnskakning. Insatsen i comebacken bakom A Good Point med 1.10,5 sista varvet var riktigt vass och kanske tar hästen rentav ett steg till formmässigt med det loppet i kroppen.

Avd 6 – Klass II, 2.140 meter autostart

Som så många gånger tidigare har lägsta klassen samlat ett härligt gäng med uppstickare. Red Rum är en häst med stor potential, men som har blandat och gett såhär i inledningen av karriären. Han såg slagen ut från dödens vid ingången av upploppet senast på Sundbyholm, men tog sig samman och avgjorde de sista 25 meterna. Hästen är bra, men det är inte utgångsläget och vi kommer inte våga gå fullt ut på honom i det här loppet. Dirty Martini har gått från klarhet till klarhet och står betydligt bättre placerad bakom startbilsvingen. M.T.Rick Nash har tre segrar på de fyra senaste starterna och verkar ha ett så pass brett register att han kan lösa loppen via olika vägar. André Eklundhs duo Farfars Dream och Wingait Leif kommer till start med två respektive tre raka segrar, men de är tagna i lite enklare sällskap och hästarna känns svåra att sätta in i sammanhanget. Agassi Broline fick sin segerrad bruten på Axevalla, men gick en stark upphämtning efter galopp.

Avd 7 – Östgötaloppet, 2.640 meter autostart

Calle Crown gjorde ett topplopp som tvåa i Copenhagen Cup och var en av de tre hästar som fanns med som röstningsalternativ när folket fick utse den 16:e och sista Elitloppsdeltagaren. Det blev ingen start i mångmiljonloppet utan istället får han ladda om i en vanlig Gulddivision över två och ett halvt varv. Förutsättningarna passar hästen och vi blir inte förvånade om han får lite mer gratis nu utifrån vad han visade i senaste starten. Esprit Sisu valde Daniel Wäjersten att skicka iväg från spår sex på Umåker, men blev uppfångad i dödens i en tuff öppning. Hästen höll okej, men kanske saknas det ändå lite till fjolårets storform. Born Unicorn stämde det inte optimalt för positionsmässigt i Paralympiatravet. Han kommer inte till dukat bord från spår tolv, men vi blir inte överraskade om Örjan Kihlström väljer att köra offensivt. Antonio Trot gick en häftig långspurt på Umåker och verkar vara tillbaka i toppslag.