Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Snöstorm i Mantorp?

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Snowstorm Hanover vann Meadow Roads lopp och lade beslag på en Elitloppsplats. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Snowstorm Hanover vann Meadow Roads lopp och lade beslag på en Elitloppsplats. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det såg länge och väl ut att bli en ren favoritkavalkad i lördagens V75-omgång i Bollnäs. Värdet uppgick till 495 kronor efter fem avdelningar, men därefter slog Hanna Forslin till med jätteöverraskningen Noras Princess som blott var spelad på 0,85 procent av insatserna.

Fakta

Banfakta Mantorp

Längd: 1.000 m
Bredd: 23,4 m (2.140 m), 23,6 m (1.640 m)
Upplopp: 177 m
Open stretch: Nej
Vinklad startbilsvinge: Nej

Det tillsammans med att vår varning Tale of Jacks vann V75-avslutningen gjorde att utdelningen på fem rätt studsade upp till 32 kronor och några jackpotpengar finns alltså inte i potten denna lördag.

Det är Mantorp som arrangerar veckans V75-omgång som ser lurig ut på förhand. De två Diamantstoförsöken höjer svårighetsgraden markant, men inte heller Gulddivisionen (V75-3) känns helt lättlöst.
Ska Snowstorm Hanover äntligen få vinna ett Gulddivisionslopp efter att slutat tvåa fem gånger i STL:s högsta klass eller blir Lucifer Lane och Disco Volante för svåra att stå emot?

Här kan du ta del av lördagens startlistor till tävlingarna i Mantorp.

Avd 1 – Bronsdivisionen, 2.640 meter autostart

Två hästar höjer sig över mängden vid en första anblick och de har hamnat längst ut bakom startbilsvingen. Chestnut Bojje satt med fint i rygg på Dwayne Zet i Sylvesterloppet när han plötsligt började bli rullig och galopperade efter ett knappt varv. Han stod för en stark insats gången innan i just Bronsdivisionen över samma förutsättningar som råder nu efter att fått en tuff väg fram till ledningen. Champ Lane var tvåa från dödens i bronsförsöket på Bergsåker och gick okej lite i skymundan som femma i finalen. Vi vet sedan tidigare att denna häst står distansen då han vann ett uttagningslopp till Svenskt Travderby som fyraåring, men däremot känns han inte riktigt lika effektiv med skor på hovarna. Silver Bullit spurtade bra som trea efter en smygare i Hästägarkannan bakom Carry Cash och Djokovic. Amorcer Levallo vann Åbys penningstinna B-tränarfinal busenkelt, men riskerar att bli över från start.

Avd 2 – Klass II, 2.140 meter voltstart

Ett småputtrigt Klass II-försök där det nog kan finnas några hästar som vi kommer tävla rätt så flitigt på lördagarna även framöver. Oskar of Sand åkte på karriärens första förlust i karriärens åttonde start, men det var inte så konstigt. Han fick ta dödens på Nicklas Westerholms I Can Steel som var grym tvåa trots galopp under V75-omgången på Nyårsafton och den andra hästen som besegrade honom – med knapp marginal – var Jano di Quattro som i sin tur vann Klass II-försöket i Bollnäs i lördags. Optimum Bankrobber var hårt betrodd i Klass II-försöket på Romme, men fick för långt fram i det loppet. Point To Point slutade tvåa i samma lopp efter en perfekt invändig smygare och står längs sargen även denna gång. Antibes höll starkt som ”lok” i tredjespår i E3 Revanschen i Örebro medan Immigrant Am såg fin ut som fastlåst i samma lopp. Danilo H.H. trodde vi inte alls på som V86-favorit på Åby, men han avgjorde lekande lätt från vinnarhålet. Lurigt lopp och här kommer det krävas mycket analystid innan vi fastställer rankingen.

Avd 3 – Gulddivisionen, 2.140 meter autostart

Tre hästar höjer sig över mängden i veckans guldlopp. Lucifer Lane blev het framme i ledningen i finalen av Gulddivisionen och varvade på 1.11,9. Det blev för mycket den dagen och han fick släppa förbi sig såväl Gareth Boko som Snowstorm Hanover på upploppet. Sammantaget höll han dock starkt och är ett givet bud i det här loppet. Nämnde Snowstorm Hanover har Daniel Redén verkligen fått snygg stil på. Hästen travar mycket bättre numera och faller inte ifrån prestationsmässigt som han stundtals kunde göra tidigare. Disco Volante fick inte de bästa resultaten i höstas och har nu fått ladda om lite lätt. Det blir fem veckor mellan starterna och visst föreligger det frågetecken kring formen, men annars vet vi att Disco Volante kan prestera den här tiden på året. I fjol vann han tre gudlopp under januari och februari varav två var över full väg. Remarkble Feet var åter uppåt i skymundan i guldfinalen där även Valokaja Hindö gjorde ett okej lopp, men favorittrion behöver nog ändå ha en dålig dag för att de ska kunna räcka till vinst.

Avd 4 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

Ett riktigt lömskt stolopp med hästar över tre volter. Vem som kommer få bära på favoritskapet känns omöjligt att sia om såhär tidigt på veckan. Chantal Jet är en häst vi gillar och som vi tror kan tjäna fina pengar detta år. Hon var riktigt på gång i omgångar under treåringssäsongen och besegrade bland annat Ain´t Misbehavin och Lorenzo Boko i april trots att hon fick göra jobbet själv i tredjespår. Senaste insatsen var ett fall framåt och hon är vår spontana idé i loppet. Nikita Vrijthout har varit nära segern två starter i följd från vinnarhålet och står perfekt inne i loppet. Florist hamnade i dödens i fredags, men blev avlöst efter ett varv. Hon fastnade med rubbet sparat och kan komma att behöva de extrakrafterna nu när hon sannolikt kommer behöva runda sina konkurrenter i spåren från dubbla tillägg. Dream of Moneyd.e. skrällvann ett V75-lopp i juli via vinnarhålet och satt fast med sparade krafter i ett liknande sällskap i förra veckan.

Avd 5 – Klass I, 1.640 meter autostart

Precis som vanligt när körs sprinterlopp inom STL dyker det upp många startraketer i startlistan och flera av dem har lottats till de innersta framspåren. Bandit Frontline flög till tät från spår åtta i Klass I-finalen under annandagen, men gick sig trött på kuppen efter att varvat på 1.12,8. Nu när det är 500 meter kortare distans tror vi att man gör ett nytt försök och kör i den positionen om man når dit. Claw gjorde ett bra lopp från bakspår vid sitt senaste försök i Klass I. Han hade samma läge senast i Mantorp och nådde ledningen efter 300 meter, men frågan är om han verkligen kan hålla ut Bandit Frontline här? Mojo Express frontade från samma läge i november, men då tävlade han barfota runt om. Vi uppfattade honom inte lika rask från spår fyra bakom bilen på skor i senaste starten. Global Virgin var trea i en Klass II-final i september och var åter riktigt positiv senast i Mantorp där han gick en rejäl 700 metersrepa.

Avd 6 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

Ytterligare ett lurigt Diamantstoförsök där det inte är lätt att säga vem som kommer få bära på favoritskapet. Donna Summer har tagit två raka segrar varav den senaste kom under Örebrotravets V75-dag under mellandagarna. Då fick hon löpa ut fritt framme i ledningen och såg inte alls särskilt tagen ut på 1.14,3/2.160 meter så hon är helt klart bra för sin klass. Här står hon dock lite tufft inne på pengarna och inleder från ett snävt startspår så uppgiften känns inte helt enkel. Kirsi Boko vann ett liknande V75-lopp i Halmstad under uppesittarkvällen. Hon bör kunna bra långt fram i fältet från innerspår på tillägg och kan absolut vinna på nytt. Dame Lane har Giuseppe Lubrano fått ur ytterligare en nivå under hösten och vintern. Hon tål dessutom att göra en del jobb och känns intressant. Bold Eagles helsyster It’s A Girl har stabilserat sig och står verkligen på tur för att få vinna lopp. Machi är en annan häst med en positiv utvecklingskurva och vi kan rentav se henne hitta till tät i tidigt skede trots snävt startspår. Aurora Show avslutade jättebra som V75-tvåa på Nyårsafton, men kan få problem att trava iväg från snävt startspår.

Avd 7 – Silverdivisionen, 2.140 meter autostart

Sweetman fick anfalla bakifrån i Silverdivisionsfinalen och i de här sammanhangen är han inte lika effektiv med sådana upplägg. Han spårade däremot hem sitt silverförsök gången innan och höll Emoji stången utan problem i det loppet. Han är loppets sannolika ledare och har vunnit tio av tolv lopp när han körts i den positionen. Innovation Love var riktigt rejäl då han mosade sina konkurrenter i Silverdivisionsförsöket på Åby den 1 december, men klart sämre gången efter då han likaså startade i ett silverlopp. Hästen fick stå över finalen under annandagen och tar omtag här, men innerspår känns inte helt optimalt då vi inte uppfattat honom som någon startblixt såhär långt. Four Guys Dream vann Bronsdivisionsfinalen under annandagen och med tanke på att han tävlade med punktering vid sjätteplatsen på Jägersro den 20 november så vill vi påstå att han inte gjort en dålig insats sedan i somras. Det är inte omöjligt att han kan få rygg på Sweetman här i silverdebuten. Racing Ribb höll starkt från dödens i V75-loppet under uppesittarkvällen där Upper Face som följt med i rygg fram tills 500 kvar tog sig förbi i sista steget. De fem nämnda hästarna höjer sig markant från övriga i de här loppet.