Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Fäller spåret segermaskinen?

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Frode Hamre är ständigt i hetluften med amerikanska hästar. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Frode Hamre är ständigt i hetluften med amerikanska hästar. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Veckans V75-omgång hämtas från vår västra grannland. Det är på Momarken travbana i Mysen som omgången avgörs och vi kan förutsättningarna väl numera då just Momarken traditionsenligt arrangerat den här omgången i mars.

Snäva kurvor och långa rakor är vad som gäller och i synnerhet brukar galopperna dugga tätt i vad som blir sista kurvan, tillika inledningskurvan i de lopp som avgörs över 1.640 meter.

Det finns ett antal segermaskiner med i lopp såsom Odd Herakles (V75-3) och A Perfect Dutchess (V75-5), men som spårlotten föll känns det inte som någon av dem kommer till dukat bord.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till tävlingarna på Momarken.

Avd 1 – Stayerlopp, 3.140 meter voltstart

Gitan de Touchyvon fick lägga en tuff speed mitt i loppet senast på Romme för att komma fram utvändigt ledaren senast. Han höll strålande som tvåa bakom Oskar af Sand och att den sistnämnde hade blivit klar favorit om han startat i det här loppet vågar vi påstå med bestämdhet. Amazing Warrior har gjort det jättebra vid sina segrar på svensk mark, men varit struken efter senaste starten. Formstatusen blir per automatik svårbedömd, men normalt sett är han bra nog att runda ett sådant här gäng. Maestro Crowe var tillbaka som en vinnare senast i Halmstad, men då handlade det om vardagsomgivning. Det känns i vilket fall som hela hästen är på gång och fått upp lite (med betoning på lite) mer speed i sin kropp. Cambria lämnade den färske V75-favoriten Digital Indy utan problem senast på Åby, men nu blir det sju veckor mellan loppen. Oracle Tile och Bara du Chene känns också som tänkbara aspiranter.

Avd 2 – Klass II, 2.140 meter autostart

Fighter Vang löste uppgiften från dödens näst senast i Halmstad och hann därefter fram till vinst från femte utvändigt på Åby, trots att det såg ut att vara på tok för långt fram. Klockan visade 1.12,5 för hans avslutande kilometer på en inte särskilt snabbsprungen bana och det kan faktiskt vara så att det här är hästen i loppet. Difficult Ways har tio segrar på 19 starter varav den senaste togs från dödens på Bjerke. Hon känns helt klart bra för klassen, men det går inte förneka att denna uppgift är klart tuffare. Velten Swarkovski övertygade vid två segrar på svensk mark i somras. Nu gör han debut i Kim Pedersens regi efter fem månaders tävlingsuppehåll och det här är en av lördagens mest svårbedömda hästar. What A Winner är lägesgynnad och härdad inom V75 medan kapable Open Sky blandar och ger och inte är lätt att räkna på.

Avd 3 – Kallblodslopp, 2.140 meter voltstart

Odd Herakles lyckades hålla emot Troll Solen i sin comeback efter skadefrånvaro, men det var inte så det slog gnistor om tolvåringen. Det blir spännande att se hur mycket han går fram med det loppet i kroppen, men det är inte så man kastar sig över honom och utser honom till en given spik utifrån comebackintrycket. Todin var med i samma lopp och var inte så hemskt långt efter. Den här hästen har lyft flera klasser sedan han kom till Erik Killingmo och när han nu startar 20 meter före Odd Herakles och Troll Solen blir han givetvis väldigt intressant. Ulsrud Tea bara vinner och vinner och känns tillsammans med Söndre Jerkeld som tänkbara markeringar vid ytterligare gardering.

Avd 4 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

Det skrek ”nästa gång” om Bahama Passion i hennes årsdebut hemma på Axevalla. Avslutningen till tredjeplatsen var magnifik och vi tycker att Tommy B Andersson har funnit en lämplig uppgift i detta lopp där ordinarie kusk Mikael J Andersson är tillbaka bakom stoet. Mycket arbete kvarstår under veckan, men det kan mycket väl bli så att vi landar på singelstreck på denna dam. Namanga Bo vann direkt i debuten för Rick Ebbinge och är knappast sämre nu när hon får starta lite tätare. Secret Snap fick öppna för tufft senast i V75-finalen och hissade nödflagg 150 meter före mål. Med ett mer avvaktande upplägg så bör hon duga fint i ett sådant här lopp. Way To Go känns som det starkaste kortet på startvolten. Callas är bra, men vi upplever Frode Hamres sto som vassare över sprint och därtill står hon stenhårt inne i denna proposition.

Avd 5 – Klass I, 1.640 meter autostart

A Perfect Dutchess har tagit sex raka segrar varav den senaste togs från dödens. Risken är påtaglig att hon får gå den vägen på nytt när hon inleder från spår åtta, men vi tror att hon är så pass bra att det ändå kan gå vägen. Sjaman har vi sett hävda sig väl i Klass II på svensk mark och han har ett vapen i sin startsnabbhet som kommer extra till väl hands över sprinterdistans. Present Tile har också en högstanivå som gör honom aktuell i det här loppet och från svensklaget ska även Borups Umami räknas som stod för en mycket stark årsdebut.

Avd 6 – Gulddivisionen, 1.640 meter autostart

Remarkable Feet var stor i nederlaget som dödenstvåa på Axevalla. Han lär bli påpassad här, men vägen fram kan bli tuff på nytt. Chapuy slog det inte gnistor om från andra utvändigt i samma lopp som Remarkable Feet var tvåa i på Axevalla, men når han ledningen är han en helt annan häst. Bill’s Man fick lägga en tuff speed i guldfinalen på Bjerke för att nå ledningen. Han stod emot Ble du Gers in i det längsta och måste räknas. Floris Baldwin spurtade starkt som trea i samma lopp, men känns kraftigt missgynnad av spår åtta. Beartime skrällvann silverfinalen i början av februari och stod för ett strålande slutvarv bakom Strong Heartbeat gången efter i V75 Champions. Upper Face avgjorde snyggt från andra utvändigt på Jägersro, men går upp i klass nu.

Avd 7 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

Bismarck Comery var vår stora idé senast på Axevalla och han löste det bronsförsöket från dödspositionen. Det här loppet håller ungefär jämbördig klass och det är fullt möjligt att den senaste insatsen var så pass rejäl att han satt sig i sådan respekt nu att han kan få lite gratis. Strong Heartbeat gick sig trött i Kalmar efter en småtuff inledning samtidigt som det blev ett par omstarter. Insatsen var i vilket fall betydligt sämre än vad vi hade förväntat oss och han känns väldigt svårbedömd utifrån det. Hulken Sisu vinner sällan, men gör nästan alltid bra lopp och står spännande placerad bakom vingen. Legend Act flög fram i spurten på Åby och vann därefter en V75-final på Bjerke. Han är relativt färsk i klassen, men det kan faktiskt vara så att han har så mycket spring i benen att han räcker även här.