Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Underbart spellopp!

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Moni Viking och Björn Goop jagar en ny seger i Orebro I'ntnl. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Moni Viking och Björn Goop jagar en ny seger i Orebro I'ntnl. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Efter ett par upplagor av något lägre kvalité så har årets upplaga av stayerloppet Orebro Int’l (V75-7) samlat ett starkt startfält.
Titelförsvararen Moni Viking syns från 40 meters tillägg liksom 2020 års vinnare Electrical Storm, men det är långt ifrån säkert att någon av dem står som vinnare av detta topplopp där vi håller startvoltens Parker och mellanvoltens Oscar L.A. som lika heta kandidater.

Fakta

BANFAKTA ÖREBRO

Längd: 1000 m
Bredd: 21,4 m (2.140 m), 20,8 m (1.640 m)
Upplopp: 178 m
Open stretch: Nej
Vinklad startbilsvinge: Nej

I Gulddivisionen gör tungt meriterade Beads (V75-6) debut på nordisk mark, men han kommer sannerligen inte till dukat bord. Spår åtta är ett hinder i sig liksom det faktum att Önas Prince finns på insidan och kan nå ledningen.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till tävlingarna i Örebro.

Avd 1 – Klass I, 2.140 meter voltstart

Castor the Star såg urläcker ut då han spetsvann Påskbomben på Sundbyholm och står lämpligt till med springspår för att upprepa det scenariot även här. Favorit lär dock Napoleon Cash bli som var finalist i Europaderbyt ifjol och som levererade direkt i comebacken på Solvalla. Då gjorde han sin första start som valack och det såg i alla fall ut som det gjort susen av den insatsen att döma. Hefner Am såg ut att ha gott om krafter sparade när han galopperade 250 meter före mål i Klass I-försöket på Romme. Nu inleder han från ett snävt och svårt startspår vilket kan utmynna i nya felsteg. Ulf Ohlsson får chansen som kusk och därtill så ska hästen tävla barfota runt om vilket dock inte blivit succé i de tidigare tre försöken utan slutat med galopp varje gång. Broadway Sun fick oväntat se sig besegrad senast efter att körts till ledningen mitt i loppet när han skulle bärga sin femte raka seger.

Avd 2 – Klass II, 2.609 meter autostart

Ruger laddar om i ett nytt Klass II-försök efter att felat kort efter start vid senaste försöket i Borlänge. Han står bäst till av de hästar som sannolikt blir mer betrodda, har god chans på ledningen och ska inte hämmas av den dryga distansen av tidigare försök att döma. Hemmahoppet Bradbee har inlett året med två spetstriumfer och varit klart bra, men där är vi lite mer tveksamma till hur det står till med distansförmågan. Kentucky River gjorde ett topplopp trots dubbla galopper senast på Jägersro och avslutade 1.12,5 sista 1.400 meterna. Att han står sig i klassen råder ingen tvivel om, men förutsättningarna med spår åtta är inte de bästa. Bowler Lady har lyft sig flera snäpp i Fredrik Perssons regi och Livi Power blir intressant tillsammans med Björn Goop även om hästen blev över från start och därefter fastlåst från spår ett på Romme.

Avd 3 – Stoeliten, 2.100 meter autostart

Sister Sledge fick öppna i 1.08-tempo i årsdebuten, men hade likväl kraft och lust att springa undan över spurtrakan. Fjolårets vinnare av Fyraåringseliten gav ett mycket gott intryck och allt tyder på att hon går en riktig toppsäsong till mötes. När värsta konkurrenten hamnade på bakspår har vi ingen anledning att tro annat än att detta är hennes lopp. Marion Fouty Bon gjorde sin tävlingsdebut (och vann) i Eskilstuna, men därefter har hon hållit till hemma på Solvalla 15 starter i följd! Nu får hon testa på det här med något längre resa för blott andra gången i karriären och även om detta är en riktig tuffing som vunnit på 1.11,1 över full väg så får hon slå ur underläge från bakspår mot Sister Sledge. Caramel Club besegrade topphästar som Callmethebreeze och Ivensong vid segern på 1.11,1a/1.609 meter på Enghien i somras och var även fyra i öppna klassen av Orsi Mangelli. Hon är en jättebra häst för sin ålder som sannolikt kan springa riktigt fort i Fyraåringseliten för ston under Elitloppshelgen, men vi blir lite förvånade om Alessandro Gocciadoro väljer att vara offensiv mot äldre ston denna gång.

Avd 4 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

Kentucky Derby har Jörgen Westholm gjort ett toppjobb med och nu står stoet med fyra raka segrar inför sin debut i STL-sammanhang. Hon har förvisso klarat av snäva startspår tidigare, men spår två är något annat och det är inte givet att hon hittar till tät här vilket varit fallet vid de tidigare segrarna under hösten samt början av våren. Iris Sisu och Kathrine S.H. som också inleder från snäva startspår på startvolten har inlett våren med starka prestationer och behöver inte nödvändigtvis vara sämre hästar. Lägesgynnade hemmahoppet Timotejs Karamell har Linn Andersson gjort ett toppjobb med och hon känns inte utan chans då det blir sannolikt blir en spårsnål väg fram från innerspår. Cash and Carry återkommer efter drygt två månaders uppehåll, men duger normalt sett bra i ett sådant här gäng även om det är kämpigt att plocka in tillägg i Örebro under den varma årstiden.

Avd 5 – Bronsdivisionen, 1.609 meter autostart

Zorro Wind tjusade oss förra våren då han tog tre raka segrar på svensk mark innan han blev dödensfyra i Klass I-finalen trots att han slog på en kort galopp i tidigt skede av det loppet. I det sistnämnda loppet öppnade han snabbare än tidigare och vi blir inte förvånade om han håller upp innerspår i comebacken när det handlar om 1.609 meter. Hipster Am fick en tuff inledning i Mantorp fram till tät, men höll stången med en längd som segermarginal. Det var en vettig insats i en årsdebut och han vann ett Klass I-försök i just Örebro i höstas från bakspår så hästen har bevisat att han fungerar fint på Närkebanan. Tom n’JerryDiamant ströks inför den tilltänkta Bronsdivisionsstarten på Jägersro den 9 april och blir per automatik svårbedömd till denna start. Det han visat tidigare på svensk mark har vi gillat, men den här uppgiften är tveklöst tuffare. Eros Zola gjorde fina sprinterinsatser under fjolåret och vi vet sedan tidigare att Flemming Jensen väljer sina V75-starter omsorgsfullt.

Avd 6 – Gulddivisionen, 1.609 meter autostart

Önas Prince fick helt enkelt se sig besegrad av två för dagen bättre hästar i årsdebuten på Färjestad trots att han kutade 1.09,6 från ledningen. Det är rimligt att tro att han går framåt med loppet i kroppen och normalt sett är han extremt svårtuggad från tät, men frågan är om han verkligen kommer dit av egen kraft med Chapuy från innerspår? Beads har tungt meriter från Nordamerika och han har nått sina framgångar via olika typer av löpningsupplägg. Nu drog han nitlotten i spårtombolan och även om han ska vara väl förberedd av Hamre-stallet inför debuten på europeisk mark och har utmålats som ett stort Elitloppshopp så är inte uppgiften enkel att lösa från spår åtta. Brother Bill besegrade den äldre eliten i slutet av fjolåret, men verkade inte alls i balans i årsdebuten utan felade innan bilen släppte fältet. Mindyourvalue W.F. var på fel från start på Bergsåker och fick därefter ta dödens på Heavy Sound. Han såg slagen ut 300 kvar, men stånkade på hela vägen in till linjen och har tidigare hanterat täta starter väldigt bra.

Avd 7 – Orebro Int’l, 3.140 meter voltstart

Moni Viking gjorde en okej insats i comebacken på Klosterskogen, men de slog inte gnistor om nioåringen. Den dagen tävlade han med skor på hovarna, men nu är de anmält barfota runt om vilket är ett klart plus. Titelförsvararen kan bärga en ny titel, men det saknas sannerligen inte motbud. På startvolten gillar vi flera hästar. Parker satt fast med rubbet sparat i årsdebuten och har visat att han älskar lång distans. Falcon Eye avslutade starkt på Bjerke med 1.11,5 sista varvet och var finalist i fjolårets final av Norskt Travderby. Global Lover har lopp i kroppen, härlig inställning och lyfter från ledningen. Oscar L.A. övertygade stort i Silverdivisionen på Jägersro och står bäst inne av hästarna på mellanvolten. Vi hade faktiskt kunnat nämna hela bunten och våndas över vem vi ska sätta sist i vår rank när det slutliga tipset publiceras på fredag!