Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Körs i ledningen på nytt?

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Stefan Melander-tränade Click Bait vann Kalmarsundspokalen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Stefan Melander-tränade Click Bait vann Kalmarsundspokalen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Jämtlands Stora Pris är lördagens höjdpunkt inom V75-spelet. Det Grupp II-klassade loppet för elithästar har samlat två av årets 16 deltagare från Elitloppet i form av Click Bait samt Vernissage Grif.

Fakta

Banfakta Östersund

Längd: 1.000 m
Bredd: 21,2 m (2.140 m), 20,2 m (1.640 m)
Upplopp: 218 m
Open stretch: Nej
Vinklad startbilsvinge: Nej

Den sistnämnde inleder precis som ifjol från det andra ledet och riskerar att få ett tufft lopp samtidigt som det inte saknas motstånd.
Mister Hercules kan ha må gott av att inte behövt tävla under Elitloppshelgen och såsom han inlett säsongen blir vi inte överraskade om han tar sin första större seger mot den äldre eliten.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till tävlingarna i Östersund.

Avd 1 – Silverdivisionen, 1.640 meter autostart

Gardner Shaw flög fram i spurten till andraplatsen bakom Oscar L.A. i Silverdivisionens final. Han står kvar i klassen och som han sett ut under våren kan han bli svårslagen spår sju till trots. Global Bookmaker tycks också vara i sitt livs form. Han satt fast som sexa i det just silverfinalen, står bättre till och kan mycket väl komma att köras i ledningen nu. Hector Sisu satt fast i Berth Johanssons Memorial på Umåker. Amornero Roc var struken på grund av sårskada i Bollnäs. Han har inte startat sedan Finlandia Ajo-dagen, men Alessandro Gocciadoros hästar känns allmänt uppåt och den här hästen är bra nog för att hävda sig i sammanhanget.

Avd 2 – Kallblodsdivisionen, 2.140 meter voltstart

En riktigt bra och öppen final av Kallblodsdivisionen. L.Q.Widde fick sträcka vapen i Rättvik trots att han rekordsänkte och stod för en mycket stark insats från ledningen. Vi kan se honom ta snabb revansch. Ulvsåsen stod för en jätteinsats då han vann föregående final i Kallblodsdivisionen trots att han fick gå i tredjespår hela slutvarvet. Kalmar gör väldigt sällan dåliga prestationer och nu står han på samma volt som Ulvsåsen vilket givetvis underlättar. Rönningsgutten står spännande placerad och det vore intressant att se honom löpa ut i ledningen eller få ett lopp bakom L.Q.Widde. B.W.Rune har lyft under våren, men går det verkligen plocka in 40 meter i det här loppet?

Avd 3 – Klass I, 2.140 meter autostart

Born To Run har Alessandro Gocciadoro ”hypat” rejält i snacket inför den här säsongen och hästen gjorde oss inte besvikna i sitt första framträdande på svensk mark. Trots en blytung inledning stod han pall och därefter har man siktat med full kraft mot start i ett Klass I-försök. L.L.Labero är en grundkapabel häst som fått en stark start i Robert Berghs regi och vi vet att Åbytränaren ogärna ger något gratis till sina konkurrenter hur påslaget förhandssnacket än må låta på annat håll. Final Whistle och hemmahoppet No Limit Express tycker vi båda är hästarna som ska duga bra i klassen och ha chans att få mer utdelning än vad de fått hittills i lopp där det handlat om sexsiffriga förstapris.

Avd 4 – Diamantstoet, 2.140 meter autostart

Bentley Gar har inlett på bästa tänkbara sätt i Timo Nurmos regi och det går inte att förneka att den här uppgiften ser lämplig ut även om hon står tufft inne på pengarna i denna spårtrappa. Första gången vann hon via jobb i spåren och gången efter löste hon uppgiften via tidig ledning. Golden Opportunity var med och hackade i sina här sammanhang ifjol och insatsen i årsdebuten gick inte av för hackor. R.M.G.Lady In Red blir en av lördagens mest svårbedömda hästar. Hon har levererat på en hög nivå hemma i Norge, men vi vet att konkurrensen i Orkla inte alltid är den tuffaste och att det här sannolikt blir en betydligt tuffare prövning. Hazyshadeofwinter har härdats i tuffa gäng under våren. Nu backar man ner och låter henne bara möta ston på nytt.

Avd 5 – Klass II, 2.640 meter autostart

Hemmahoppet Firefoot har det inte stämt för under vårens två försök i Klass II, men att han ska vara bra nog för att duga i ett sådant här sällskap tvivlar vi inte en sekund på. Normalt sett är han inte så osäker som han varit i just STL-sammanhang och vi förväntar oss att han har god segerchans i detta lopp. Mercenary har lyft häftigt under våren och är en given utmanare liksom lägesgynnade Global Crusader. Timo Jutila såg ut att överforceras mitt i loppet senast varpå det blev galopp. Han laddar om kvickt och har visat ett brett register vid segerloppen dessförinnan även om det ska tilläggas att de har tagits i ganska enkla sammanhang.

Avd 6 – Jämtlands Stora Pris, 2.140 meter autostart

Titelförsvararen Vernissage Grif inleder även detta år från det bakre ledet bakom bilen och här kan det bli kämpigt att upprepa fjolårsbedriften. Vi tycker att det är upplagt för att han får ett tufft lopp och var inte heller hundraprocentiga nöjda med hans intryck i Elitloppet utan här finns mer att bevisa för dagen. Mister Hercules har gått fram som en ångvält i årets starter. Han har ett brett register och är en given utmanare. Click Bait orkade inte hela vägen från ledningen i Elitloppet efter en ursinnig öppning. Han har god spetschans från innerspår, men frågan är hur taktiken blir nu över full väg och med en riktig ”skalle” i senaste starten. Milliondollarrhyme flög fram över upploppet i Sweden Cup och är i toppslag!

Avd 7 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

Sandra Eriksson valde att spänna bågen och starta Devils Tongue i Fyraåringseliten. Hästen skämde verkligen inte ut sig utan tassade med på förhållandevis lätta hovar i rygg på Callmethebreeze. Han ska gälla som favorit i det här loppet. Abbys Wise As testades barfota runt om för första gången senast på Solvalla. Det stämde bra ska sägas då han tidigt blev avlöst till andra utvändigt och kunde spara speeden fram tills upploppet, men sättet hästen avgjorde loppet på var verkligen snyggt. L.L.Royal har inlett sin sejour hos Robert Bergh väldigt lovande och är ett givet bud från bra läge. Parker står lämpligt placerad och kan gynnas av autostart nu efter att galopperat i två raka voltstartslopp.